Compare Listings

Na prireditvi sodeluje sedem restavracij

Vrsaranske goložece

Od 5. do 14. maja 2023 bo potekala že sedma izvedba gurmanske prireditve Vrsaranske goložece oziroma po italijansko Golosita di Orsera, na kateri bodo gostje lahko uživali v vrhunskih lokalnih specialitetah, pripravljenih posebej za to priložnost. Vsaka restavracija ponuja dva menija, mesnega ali ribjega, sestavljena iz treh hodov in kozarec vina istrskih pridelovalcev; cena menija je 20 evrov. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Vrsaranske goložece

Za vse ljubitelje avtohtone istrske kuhinje, preprostih in dobrih jedi prvi vikend v maju prinaša posebno presenečenje. Veselimo se spomladanske izvedbe gurmanske prireditve Vrsaranske goložece, ki bo potekala od 5. do 14. maja v Vrsarju, vsi, ki se bodo takrat znašli v Istri, pa bodo lahko okusili tradicionalne specialitete iz svežega in domačega. sestavine.

Istrska tradicija, združena z ustvarjalnostjo vrsarskih kuharjev, obiskovalce pričakuje v sedmih vrsarskih restavracijah in konobah: Fančita, Dvi Palme, San Giorgio (Villa Vrsar), Goran, Kod Luce, Rotonda in Lovor Real Grill (Belvedere).

Tam boste, med drugim, našli naslednje jedi: Našli boste t.i. »žgvacet od kokoše s fužima«, oradin file v omaki jadranskih kozic in pikantno polento, brodet iz lignjev in osliča z belo polento, pjukance s kozicami in šparglji, raviole polnjene s počasi pečeno svinjino, domače njoke »sa šugom od junetine« in fuže z divjačinsko gosto omako. Seveda se ob odličnih tradicionalnih jedeh prileže tudi kozarček vina najboljših istrskih vinarjev.

Vsaka restavracija ponuja dva menija s tremi hodi in kozarcem vina istrskih proizvajalcev ter mesni ali ribji meni – izbira je vaša. Če še niste postali ljubitelj istrskih dobrot, je to odlična priložnost, da to postanete s promocijskimi cenami menija – 20 evrov.

Turistična skupnost Vrsar poudarja: »Vrsarska gurmanska ponudba, ki spretno in domiselno združuje kontinentalno in sredozemsko kuhinjo, je že dobro poznana tako domačim kot tujim obiskovalcem, izstopa pa predvsem po tradicionalnih receptih, ki jih skrbno ohranja pred pozabo in jim s prilagajanjem sodobnim trendom vdihuje novo življenje.

Vrhunska gurmanska doživetja so le eden od razlogov, zakaj Vrsar, pa tudi celotna Istra, vsako leto privabljata vse več rednih obiskovalcev in gostov. Za nadaljevanje tradicije sta za zdaj že sedmo izvedbo prireditve zaslužna Turistična skupnost občine Vrsar in hotelsko podjetje Maistra. Naj pa poudarimo, da je ta zanimiva gurmanska prireditev le ena izmed mnogih prireditev, ki se v Istri odvijajo skozi vse leto, neprekinjeno. Tudi prireditev Vrsaranske goložece bogati celotno ponudbo in še naprej krepi ter poudarja položaj Istre kot obvezne turistične in gurmanske destinacije«.

Fotografije: Turistična skupnost Vrsar.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem