Compare Listings

Vodnjan spomladi - odkrijte posebne kraje in gastronomske adute

Vodnjan vabi tudi spomladi

Če se na glavnem vodnjanskem trgu, ki se imenuje Narodni, obračate za 360 stopinj, boste opazili barve fasad, ki vas lahko upravičeno spominjajo na tople dni in sončno ter cvetočo naravo. Obiščite Vodnjan in doživite prebujanje pomladi v slikovitih in skritih kotičkih tega istrskega mesta ter uživajte v pisani paleti njegove okolice.

Vodnjan vabi tudi spomladi

Po spomladanskem sprehodu je na vrsti okušanje vodnjanskih sezonskih jedi, ki vam bodo dišale z miz gostiln, restavracij in degustacijskih sob, vedno poškropljene z zlatimi kapljicami, na prestižnih tekmovanjih nagrajenih, vodnjanskih deviških oljčnih olj.

VODNJANSKE HIŠE, CERKVE IN GRBI – cvetni listi na zgodovinskih znamenitostih

Zgodovina se je skozi stoletja odločila, da bo Vodnjanu in njegovi okolici zapustila največje število cerkva in cerkvic v Istri ter čudovit sakralni zaklad z najbogatejšo zbirko relikvij svetnikov na svetu.

Oltarji cerkva v Vodnjanu so polni cvetja iz vodnjanskih vrtov, na nekaterih cerkvenih vratih pa vas pozdravljajo celo cvetlični venci. In na nekaterih vratih vodnjanskih hiš in palač boste, če dobro pogledate, našli izrezljane cvetlične krone, motivi flore in favne pa so svoje mesto našli tudi na grbih uglednih vodnjanskih družin, ki si jih lahko ogledate v pritličju palače Vodnjanske skupnosti Italijanov na Narodnem trgu.

MURALI POLNI DOMIŠLJIJE – pisani ognjemeti barv in oblik na kar 35 stenah

Zanimivi veliki murali, ki se nahajajo na različnih lokacijah v Vodnjanu, pogosto v skritih uličicah in trgih, so nastali v teku Boombarstick Festivala in Street Art Festivala. Na festivalih so sodelovali številni domači in tuji ulični umetniki, ki so vodnjanska pročelja spremenili v ogromna platna, ki vas bodo navdušila z eksplozijo barv.

Mnogi med njimi so navdih našli v naravi, zato predlagamo, da se s pomočjo zemljevida vseh zidnih poslikav, ki je na voljo na spletni strani TZ mesta Vodnjan, podate na avanturo odkrivanja predvsem tistih, kjer se pod spomladanskim vodnjanskim soncem v čudovitih umetniških interpretacijah prebuja domišljijski rastlinski in živalski svet.

FARMA ISTRSKEGA EKOMUZEJA DE DIGNAN – tradicija izvirnega vodnjanskega vaškega življenja

Bi po sprehodu po mestnih ulicah želeli pomlad uživati tudi ​​na podeželju? Nič lažjega, le nekaj minut iz centra Vodnjana vas čaka spomladansko vzdušje prvinskega vaškega življenja na poučni kmetiji Ekomuzeja Istrian de Dignan.

Poleg mediteranskega vrta in oljčnega nasada, ki se nahajata v neposredni bližini osnovne šole, vam bodo na veliki kmetiji družbo delali najstarejši istrski boškarin Boško in njegovi prijatelji osli, koze, perutnina in zajci. V okolici Vodnjana boste lahko opazili, kako hitro uspevajo s pridnimi rokami obdelani vrtovi, katerih sadove boste lahko (kmalu) našli na slikoviti vodnjanski tržnici.

GALIŽANA V MINIATURI – umetniška mojstrovina pod milim nebom

V bližnji Galižani je kraj, kamor se vsekakor morate spomladi sprehoditi, saj boste tam našli harmonično kombinacijo cvetočega cvetja, zelenja in istrskega kamna. Gre za Galižano v malem – razstavo na prostem umetnika Giovannija Fabrisa iz istrskega kamna, ki poleg kamnitih maket galižanskih hiš in župnijske cerkve prikazuje in reproducira orodja in nekdanja orodja, ˝preproste stroje˝, ki so jih kmetje uporabljali v vsakdanjem življenju in delu na poljih. Pred vašimi očmi bodo ponoči zasvetile miniature 40 majhnih galižanskih kuhinj, osvetljene s pomočjo ekoloških sončnih panelov.

»TRI KAŽUNA« – kamniti velikani odeti v zelenje

Ko spomladi raziskujete okolico Vodnjana, ne zamudite edinstvenega prizora. Nedaleč stran od zelo obiskane bazilike sv. Foške, ​​(ob kolesarski stezi 327) se nahaja t.i. lokacija »Tri kažuna«. Mimogrede v informacijo, »kažun« je pastirsko zatočišče, zaklonišče zgrajeno v tehniki suhozidne gradnje in brez oken. Na lokaciji »Tri kažuna« boste v zelenem okolju našli prave velikane – tri kažune veliko večjih dimenzij od običajnih.

Ta tri pastirska zaklonišča so zgrajena tudi v dokaj nenavadni formaciji, zelo blizu drug drugemu. Če pa želite izvedeti, kako so se kažuni gradili, obiščite t.i. »park Kažuna« (v neposredni bližini Vodnjana), kjer boste v uživanju v spomladanskem vetriču odkrili skrivnost nastanka kamnitih pastirskih zavetišč, ki so zaščitni znak tega kraja. Uživajte pa tudi v pogledu na zelena polja, oljčne nasade in silhueto Vodnjana v daljavi.

CERKEV SV. SPIRIDONA V PEROJU – cela paleta živih barv v nenavadni cerkvi

Peroj, še en kraj v občini Vodnjan, vas bo poleg čudovite promenade ob morju presenetil tudi s svojo barvitostjo in edinstvenostjo svoje dediščine. Črnogorsko poreklo njenih prebivalcev ga je namreč spremenilo v istrsko redkost. V verskem smislu je postal pravoslavni otok Istre s cerkvijo sv. Spiridona, ki ga krasijo številne ikone in obredni predmeti, zvonik s kupolo, razkošno poslikani oboki kapele, tu pa je tudi pokopališče, polno zanimivih detajlov in mogočnih dreves, kot so stoletne ciprese.

SPREHOD ALI KOLESARJENJE OB MORJU POD POMLADNIM SONCEM – plaže, promenade in kolesarske poti »Vodnjanštine«

Za razliko od sonca poleti vam bo sonce spomladi omogočilo sprehod skozi ves dan, zato ga izkoristite na polno. T.i. »Vodnjanštino« krasi 8 kilometrov jadranske obale, s skalnatimi in prodnatimi plažami, več kot 2400 sončnimi urami letno ter kristalno čisto morje.

Če imate psa, bo verjetno še bolj užival kot vi, saj obstajajo številne plaže za pse, kjer se lahko vaš štirinožec brezskrbno kopa in odpre sezono veselega kopanja v morju. Plaže v Barbarigi vam bodo dale posebno doživetje, saj ponujajo tudi čudovite poglede na Brionsko otočje. Seveda lahko namesto sprehoda uživate v pomladnih barvah Vodnjana tudi s poganjanjem pedal kolesa. Izbirate lahko med številnimi kolesarskimi potmi, v skupni izmeri 120 kilometrov, seznam le-teh najdete na spletni strani Turistične skupnosti Vodnjan.

POMLADNI GASTRO GUŠTI – najboljše z vodnjanskega polja na barvitem  krožniku

Po dolgem spomladanskem sprehodu, kljub temu, če ste kaj malega okusili v eni od oljarn ali vinskih kleti, je treba končno gastronomsko doživetje zaokrožiti z vrhunskim obrokom iz sezonskih, lokalnih sestavin kot so šparglji, dišeča zelišča z vodnjanskih polj, suhomesnati izdelki, meso in seveda olivno olje.

Ker se turistična sezona v pomladnih mesecih šele razplamteva, predlagamo tiste restavracije, iz katerih kuhinj se vsak dan širijo mamljivi vonji istrske kuhinje. Ustavite se v restavraciji “Maslina” v bližini nogometnega igrišča v Vodnjanu ali izberite lokalno picerijo in mesto znanega leskovškega žara “Pizzeria & BBQ Buffalo”.

Restavracija “Vodnjanka” (njeno različico boste našli v Zagrebu), znana po svoji pristni vodnjanski kuhinji, svoja vrata odpre v maju ali juniju in deluje samo v sezoni. Pomlad je čas za »špaleto«, vse hujšo konkurenco istrskemu kralju, pršutu, obe kulinarični dobroti pa lahko okusite v »Stanciji i pršutarni Buršić« (ps. veseli bodo vaše najave).

Če želite uživati ​​v sezonskih jedeh s popolnim pogledom na morje in Brione, vsekakor izberite restavracijo “Papafigo” v sklopu kampa “Papafigo Camping+Glamping” na Salveli v Vodnjanu. Še dlje od Vodnjana in še bližje morju je hotel “Villa Letan”, ki ima odlično ponudbo, tako za namestitev in rekreacijo, kot tudi za gastronomske užitke.

Ps. Tekst in fotografije: Turistična skupnost Vodnjan.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

Top 10 turističnih destinacij na Hrvaškem

Republika Hrvaška nima le 10 fantastičnih turističnih destinacij, ampak vsaj 110. Vendar smo hrabro ugriznili v novinarsko kislo jabolko in naredili naš TOP 10 izbor destinacij na Hrvaškem. Še več, naredili smo selekcijo Top 10 hrvaških destinacij z nekaj dodatnimi zlatimi rezervami in vam tako – upamo - morebiti vsaj nekoliko olajšali izbiro za vaše naslednje potovanje po Hrvaški.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem