Compare Listings

Umetniški šarm Vodnjana

Vodnjan, mestece muralov

Vodnjan ni znan samo po svojih mumijah, največji istrski cerkvi in najvišjem zvoniku v Istri. Turisti Vodnjan, mestece na jugu Istre, tam blizu Pulja, radi obiščejo tudi zato, da si ogledajo številne umetniške murale. Te velike, zanimive in fascinantne slike v Vodnjanu krasijo fasade hiš, pa tudi druge večje, javne in zasebne, površine.

Vodnjan, mestece muralov

Zanimivi murali, sedaj jih je že okrog 40, na različnih lokacijah v Vodnjanu, pogostoma tudi v skritih uličicah in ob malih trgih, so večinoma nastali med Boombarstick festivalom in Street Art festivalom (festivalom ulične umetnosti). Murale so ustvarili priznani domači in tuji »street art« umetniki, ki so Vodnjan, majhno istrsko mesto, lansirali na svetovni umetniški zemljevid.

Hrvaški medij journal.hr je o muralih v Vodnjanu zapisal nekako tako: »Istra je sama po sebi čarobna regija, že od antičnih časov, ko je veljalo, da so se tam naselila različna nenavadna in nadnaravna bitja. Celotna regija je polna mitov in legend o velikanih in vilah, ki so oblikovali njeno zanimivo pokrajino in sčasoma je mistično postalo del istrske folklore in bogate raznolike kulture. Ne vemo točno, zakaj se vedno znova zaljubljamo v Istro. Mogoče zaradi čudovite narave, ki nam jemlje sapo ali zaradi ljudi, ki s svojo dobro voljo dopolnijo celotno čarobno zgodbo o Istri?!

Vodnjan je eden izmed čudovitih krajev, ki odlično združuje zeleno notranjost Istre s čudovito modrino Jadranskega morja, njegova kulturna dediščina sega vse v antične čase, vendar se sedaj uspešno prilagaja vsem sodobnim izzivom časa, hkrati pa suvereno ohranja svojo identiteto. Eden izmed takšnih posegov v arhaičen mestni prostor je lepa galerija na prostem, bogata s poslikavami, murali, ki očarajo.«

Ko se danes sprehajamo po Vodnjanu, se zdi, da so murali vedno spadali sem. Večinoma zelo barvni murali so prave umetnine, ki same prebivalce, domačine, kot tudi vsakega obiskovalca tega pravljičnega kraja pustijo brez besed. Sprehod po Vodnjanu bo verjetno tudi v nas prebudil umetniško dušo, umetnika, mogoče vsaj fotografa, saj bomo želeli vse fotografirati, dokumentirati in brez zadržkov deliti z znanci in neznanci.

V Glasu Istre so že leta 2011, po prvem mednarodnem festivalu ulične umetnosti v Vodnjanu, objavili naslednje zanimive stavke: »Slikanje po fasadah in stenah Vodnjana je trajalo le nekaj dni, rezultat pa je skoraj osupljiv. Poslikani vodnjanski zidovi so razveselili domačine, ki so burno in z veseljem pozdravili tovrstni umetniški poseg v samo mestno tkivo. Dejstvo je, da se z zelo malo denarja, veliko dobre volje in nekaj učinkovitimi idejami (čeprav ne povsem izvirnimi) mestno sivino in zanemarjenost prostora dokaj zlahka spremeni v galerijo na prostem«.

Potem, ko smo na www.pag.si že objavili članek o muralih v Vukovarju, sedaj z veseljem objavljamo še enega. Upamo, da boste veseli tudi vi, ko se boste sprehajali po istrskem Vodnjanu. Za lažje iskanje muralov kliknite na naslednjo povezavo ki vas bo vodila do zemljevida vodnjanskih umetniških poslikav.

Ps. Za fotografije se zahvaljujemo prijazni turistični skupnosti Vodnjan.


Sorodni članki

Mestni muzej Split

Muzej mesta Split (»Muzej grada Splita«) je ustanova, ki vodi delo samega muzeja, pa tudi Dioklecijanove kleti, Galerije Emanuela Vidovića, Jugovzhodnega stolpa in srednjeveškega sprehajališča (»srednjovjekovni ophod«) na severnem obzidju Dioklecijanove palače.

Nadaljujte z branjem

Jadrija, 100 let slavne plaže

Jadrija je v prvi vrsti, s svojimi pisanimi kabinami, predvsem kultna plaža fascinantnega Šibenika. Predvsem zato in zaradi svoje starosti je bila Jadrija vpisana tudi v register zaščitene hrvaške kulturne dediščine. Jadrija, ki je danes - ob plaži - poznana tudi po svojem manjšem počitniškem naselju in predvsem svetilniku, je bila ustanovljena že v letih 1921/1922, torej obstaja in »živi« že dobrih 100 let.

Nadaljujte z branjem

Muzej propadlih razmerij

Muzej propadlih razmerij (originalno, hrvaško: Muzej prekinutih veza) je edinstven, prisrčen in zabaven. Muzej propadlih razmerij ponuja potovanje skozi močna čustva, tudi zato je Muzej propadlih razmerij mogoče celo najbolj zanimiv muzej v celotnem Zagrebu!?! Vstopimo torej v Muzej propadlih razmerij, zacelimo svoje srčne rane.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.