Compare Listings

Umetniški šarm Vodnjana

Vodnjan, mestece muralov

Vodnjan ni znan samo po svojih mumijah, največji istrski cerkvi in najvišjem zvoniku v Istri. Turisti Vodnjan, mestece na jugu Istre, tam blizu Pulja, radi obiščejo tudi zato, da si ogledajo številne umetniške murale. Te velike, zanimive in fascinantne slike v Vodnjanu krasijo fasade hiš, pa tudi druge večje, javne in zasebne, površine.

Vodnjan, mestece muralov

Zanimivi murali, sedaj jih je že okrog 40, na različnih lokacijah v Vodnjanu, pogostoma tudi v skritih uličicah in ob malih trgih, so večinoma nastali med Boombarstick festivalom in Street Art festivalom (festivalom ulične umetnosti). Murale so ustvarili priznani domači in tuji »street art« umetniki, ki so Vodnjan, majhno istrsko mesto, lansirali na svetovni umetniški zemljevid.

Hrvaški medij journal.hr je o muralih v Vodnjanu zapisal nekako tako: »Istra je sama po sebi čarobna regija, že od antičnih časov, ko je veljalo, da so se tam naselila različna nenavadna in nadnaravna bitja. Celotna regija je polna mitov in legend o velikanih in vilah, ki so oblikovali njeno zanimivo pokrajino in sčasoma je mistično postalo del istrske folklore in bogate raznolike kulture. Ne vemo točno, zakaj se vedno znova zaljubljamo v Istro. Mogoče zaradi čudovite narave, ki nam jemlje sapo ali zaradi ljudi, ki s svojo dobro voljo dopolnijo celotno čarobno zgodbo o Istri?!

Vodnjan je eden izmed čudovitih krajev, ki odlično združuje zeleno notranjost Istre s čudovito modrino Jadranskega morja, njegova kulturna dediščina sega vse v antične čase, vendar se sedaj uspešno prilagaja vsem sodobnim izzivom časa, hkrati pa suvereno ohranja svojo identiteto. Eden izmed takšnih posegov v arhaičen mestni prostor je lepa galerija na prostem, bogata s poslikavami, murali, ki očarajo.«

Ko se danes sprehajamo po Vodnjanu, se zdi, da so murali vedno spadali sem. Večinoma zelo barvni murali so prave umetnine, ki same prebivalce, domačine, kot tudi vsakega obiskovalca tega pravljičnega kraja pustijo brez besed. Sprehod po Vodnjanu bo verjetno tudi v nas prebudil umetniško dušo, umetnika, mogoče vsaj fotografa, saj bomo želeli vse fotografirati, dokumentirati in brez zadržkov deliti z znanci in neznanci.

V Glasu Istre so že leta 2011, po prvem mednarodnem festivalu ulične umetnosti v Vodnjanu, objavili naslednje zanimive stavke: »Slikanje po fasadah in stenah Vodnjana je trajalo le nekaj dni, rezultat pa je skoraj osupljiv. Poslikani vodnjanski zidovi so razveselili domačine, ki so burno in z veseljem pozdravili tovrstni umetniški poseg v samo mestno tkivo. Dejstvo je, da se z zelo malo denarja, veliko dobre volje in nekaj učinkovitimi idejami (čeprav ne povsem izvirnimi) mestno sivino in zanemarjenost prostora dokaj zlahka spremeni v galerijo na prostem«.

Potem, ko smo na www.pag.si že objavili članek o muralih v Vukovarju, sedaj z veseljem objavljamo še enega. Upamo, da boste veseli tudi vi, ko se boste sprehajali po istrskem Vodnjanu. Za lažje iskanje muralov kliknite na naslednjo povezavo ki vas bo vodila do zemljevida vodnjanskih umetniških poslikav.

Ps. Za fotografije se zahvaljujemo prijazni turistični skupnosti Vodnjan.


Sorodni članki

Rabska fjera, srednji vek na otoku sreče

Vsako leto konec julija na otoku Rabu organizirajo Rabsko fjero, največji srednjeveški poletni festival na Hrvaškem. Njegova zgodovina sega v davno leto 1364, ko je rabski mestni svet sprejel odločitev o počastitvi kralja Ludvika Velikega, osvoboditelja Raba izpod beneške oblasti.

Nadaljujte z branjem

Podvodni park Punat

Podvodni park Punat (na otoku Krku) je edinstvena atrakcija tudi za nepotapljače, neplavalce in otroke, saj je potapljanje popolnoma varno, posebno oblikovan podvodni skafander napolnjen z zrakom pa omogoča odlično priložnost za spoznavanje bogatega podvodnega sveta. Doživite ultimativni občutek, kjer se čas ustavi, skrbi izginejo in dihanje pod vodo postane možno, varno in enostavno, obiščite Podvodni park Punat.

Nadaljujte z branjem

Žabe v Splitu

Žabe v Splitu so turistična atrakcija. Brez heca! Tudi sam sloviti Tripadvisor je razstavo nagačenih žab z imenom Froggyland uvrstil kar v prvo deseterico največjih splitskih turističnih zanimivosti. Kako je mogoče, da se je tako bizarna, nenavadna, »žabarska«, razstava znašla tako visoko na seznamu Tripadvisor-ja? Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem