Compare Listings

Umetniški šarm Vodnjana

Vodnjan, mestece muralov

Vodnjan ni znan samo po svojih mumijah, največji istrski cerkvi in najvišjem zvoniku v Istri. Turisti Vodnjan, mestece na jugu Istre, tam blizu Pulja, radi obiščejo tudi zato, da si ogledajo številne umetniške murale. Te velike, zanimive in fascinantne slike v Vodnjanu krasijo fasade hiš, pa tudi druge večje, javne in zasebne, površine.

Vodnjan, mestece muralov

Zanimivi murali, sedaj jih je že okrog 40, na različnih lokacijah v Vodnjanu, pogostoma tudi v skritih uličicah in ob malih trgih, so večinoma nastali med Boombarstick festivalom in Street Art festivalom (festivalom ulične umetnosti). Murale so ustvarili priznani domači in tuji »street art« umetniki, ki so Vodnjan, majhno istrsko mesto, lansirali na svetovni umetniški zemljevid.

Hrvaški medij journal.hr je o muralih v Vodnjanu zapisal nekako tako: »Istra je sama po sebi čarobna regija, že od antičnih časov, ko je veljalo, da so se tam naselila različna nenavadna in nadnaravna bitja. Celotna regija je polna mitov in legend o velikanih in vilah, ki so oblikovali njeno zanimivo pokrajino in sčasoma je mistično postalo del istrske folklore in bogate raznolike kulture. Ne vemo točno, zakaj se vedno znova zaljubljamo v Istro. Mogoče zaradi čudovite narave, ki nam jemlje sapo ali zaradi ljudi, ki s svojo dobro voljo dopolnijo celotno čarobno zgodbo o Istri?!

Vodnjan je eden izmed čudovitih krajev, ki odlično združuje zeleno notranjost Istre s čudovito modrino Jadranskega morja, njegova kulturna dediščina sega vse v antične čase, vendar se sedaj uspešno prilagaja vsem sodobnim izzivom časa, hkrati pa suvereno ohranja svojo identiteto. Eden izmed takšnih posegov v arhaičen mestni prostor je lepa galerija na prostem, bogata s poslikavami, murali, ki očarajo.«

Ko se danes sprehajamo po Vodnjanu, se zdi, da so murali vedno spadali sem. Večinoma zelo barvni murali so prave umetnine, ki same prebivalce, domačine, kot tudi vsakega obiskovalca tega pravljičnega kraja pustijo brez besed. Sprehod po Vodnjanu bo verjetno tudi v nas prebudil umetniško dušo, umetnika, mogoče vsaj fotografa, saj bomo želeli vse fotografirati, dokumentirati in brez zadržkov deliti z znanci in neznanci.

V Glasu Istre so že leta 2011, po prvem mednarodnem festivalu ulične umetnosti v Vodnjanu, objavili naslednje zanimive stavke: »Slikanje po fasadah in stenah Vodnjana je trajalo le nekaj dni, rezultat pa je skoraj osupljiv. Poslikani vodnjanski zidovi so razveselili domačine, ki so burno in z veseljem pozdravili tovrstni umetniški poseg v samo mestno tkivo. Dejstvo je, da se z zelo malo denarja, veliko dobre volje in nekaj učinkovitimi idejami (čeprav ne povsem izvirnimi) mestno sivino in zanemarjenost prostora dokaj zlahka spremeni v galerijo na prostem«.

Potem, ko smo na www.pag.si že objavili članek o muralih v Vukovarju, sedaj z veseljem objavljamo še enega. Upamo, da boste veseli tudi vi, ko se boste sprehajali po istrskem Vodnjanu. Za lažje iskanje muralov kliknite na naslednjo povezavo ki vas bo vodila do zemljevida vodnjanskih umetniških poslikav.

Ps. Za fotografije se zahvaljujemo prijazni turistični skupnosti Vodnjan.


Sorodni članki

Salajland – božična svetlobna čarovnija

Že več kot dobri dve desetletji praznična čarovnija v času božičnih praznikov osvetljuje družinsko posestvo Salaj v Grabovnici pri Čazmi. Tri generacije družine Salaj si vsako leto zagnano prizadevajo, da bi bila čarovnija luči, ki jo z zaposlenimi ustvarjajo na njihovem velikanskem posestvu, vse bolj spektakularna. Ne le, da hočejo Salajevi ustvariti »Božično čarovnijo svetlobe«, za katero je sedaj uporabljenih že skorajda 5 milijonov raznobarvnih lučk (!), ampak hočejo na »posestvu Salaj Land« ustvariti tudi edinstveno izkušnjo, ki bo združevala in osrečevala ljudi. Svetlobne dekoracije Salajlanda si lahko ogledate prav vsak dan med 1. 12. 2023 in 8. 1. 2024.

Nadaljujte z branjem

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem

Velika planina, slovenska top atrakcija

Velika planina je kraj, kjer se srečata neokrnjena narava in bogata kulturna dediščina. Veliko planino krasi eno izmed največjih in izredno fotogeničnih pastirskih naselij v Evropi. Pastirsko naselje na Veliki planini obsega okoli 140 koč in je prepoznavno po svoji zgodovinski tipični arhitekturi, ki je simbol Velike planine.

Nadaljujte z branjem