Compare Listings

Grad Morosini Grimani – kaštel Morosini Grimani

Kako je večstoletni grad (»kaštel«) v osrčju Istre postal idealna destinacija za vse generacije obiskovalcev?! Danes vas popeljemo skozi preteklost. V naslednjih vrsticah vam bomo predstavili eno najbolj impozantnih zgradb istrskega polotoka in opisali globoko in bogato zgodovino, ki jo skriva, in kar je še pomembneje, predstavili vam bomo tudi aktualne dejavnosti, ki vas bodo navdušile. Drage bralke, dragi bralci, tukaj je grad Morosini Grimani oziroma v originalu kaštel Morosini Grimani.

Grad Morosini Grimani – kaštel Morosini Grimani

Nekoč je bila renesančna utrdba, ki je več stoletij služila kot upravni sedež posesti, hkrati pa tudi kot varno zatočišče za njene prebivalce, saj je bila njena funkcija pretežno obrambna. Lastniki te utrdbe so bili člani najpomembnejših beneških družin tistega časa, po njih je dobila ime tudi sama zgradba. Danes vam zato predstavljamo znameniti grad Morosini Grimani, ki se nahaja v samem središču istrskega Svetvinčenata (glej tudi tekst z naslovom Svetvinčenat očara s kaštelom Morosini Grimani) in je že stoletja simbol kraja. Ugotovimo torej, zakaj je ta grad tako poseben in še vedno – morebiti – mnogo premalo znan, prepoznan.

“Svetvinčenat”, “San Vincenti” ali “Savicenta”

Najprej vam bomo nekoliko predstavili sam kraj. Zgodovina naselja in gradu se začne omenjati, ko so posestvo upravljali razni cerkveni in posvetni mogočneži. Tako je sam nastanek samega kraja povezan s samostanom benediktincev iz Ravene, na prostorih cerkve sv. Vincencija na pokopališču, ob katerem se je razvilo prvo manjše naselje.

Tako je sam kraj danes poznan pod imeni “Svetvinčenat”, “San Vincenti” ali “Savicenta” in katerokoli ime boste uporabili, ne boste se zmotili. Na začetku je bil grad videti kot »domus«, to je »hiša« rodbine Castropola iz Pulja, šele ko je prešel v last rodbine Morosini, pa je grad začel dobivati obrise, ki jih prepoznavamo še danes.

Poleg tega, da je sam grad, osnovno izhajajoč iz trinajstega stoletja, doživljal številne spremembe, se je z njim preoblikoval tudi celoten kraj, ki se je načrtno spreminjal v naselje z renesančnimi značilnostmi. O tem še danes najbolje priča eden najlepših renesančnih trgov, pa tudi cerkev Marijinega oznanjenja, ki stoji tik ob gradu. Osrednji, velik trg krasi tudi loža, kjer so lokalni veljaki sprejemali in glasovali o vseh pomembnih odločitvah.

Ali v gradu živita kralj in kraljica?

Čeprav nas pojem grad takoj asociira na kraljico in kralja kot vladarja, je tukaj lastništvo nekoliko drugačno. Najvplivnejša lastnika gradu sta bila dogaressa (žena doža) Morosina Morosini in beneški dož Marino Grimani, katerih družini sodita med najstarejše in najuglednejše beneške plemiške družine. Z njuno dogovorjeno poroko je grad leta 1560 kot dota postal last družine Grimani di San Luca, Morosina pa je bila ob poroki stara le 16 let.

Čeprav zelo mlada, je Morosina sodelovala v javnem političnem, umetniškem in znanstvenem prostoru, čeprav je bila to takrat izredna redkost. V svojem življenju je večinoma živela v senci Marina, največ popularnosti pa je pridobila ob njenem kronanju, ki slovi kot najveličastnejše kronanje doža v zgodovini Benetk.

Šlo je za razkošno dvodnevno slavje, zaznamovano s pogostitvami, plesi in predstavami, Morosina pa se je simbolično prepeljala po kanalu Grande: od palače Grimani do Doževe palače in cerkve sv. Marka, kjer je iz rok samega papeža prejela zlato vrtnico.

Čeprav sta bila lastnika gradu Morosini Grimani, Morosina Morosini in Marino Grimani nista živela v samem gradu, ampak je grad Morosini Grimani upravljal njun nastavljeni »kapitan« (stotnik), ki je bil imenovan za dve do tri leta, njegova osnovna naloga pa je bila predvsem vzdrževanje reda in miru, spoštovanje pravnega reda.

V kapitanovi pristojnosti je bilo tudi pobiranje davščin, pa tudi varovanje zbranega denarja in cerkvene srebrnine. Grad Morosini Grimani je morda upravljal kapitan, vendar so bili beneški lastniki dobro obveščeni o vsakem pomembnejšem dogodku in morebitnem neredu, ki se je zgodil na njihovem posestvu v Svetvinčenatu.

Za kaj točno je grad Morosini Grimani služil?

Grad Morosini Grimani je bil izjemno pomemben zaradi svoje lege. Ena pomembnejših nalog je bila gospodarska, saj je grad Morosini Grimani predstavljal gospodarski sedež fevda. V kaštelu Morosini Grimani so pobirali žito in vino kot del davčnih obveznosti prebivalcev, ki so živeli na posestvu, v gradu pa je bil tudi t.i. fontik, ki je služil kot skupno žitno skladišče, preko katerega je mestna uprava spremljala uvoz in ceno žita, služil pa je tudi kot »varovalka« v času pomanjkanja osnovnih živil.

Druga zelo pomembna vloga je bila obrambna funkcija, v kateri je grad Morosini Grimani lahko zaščitil svoje prebivalce v primeru napada. Zaradi visokega obzidja in osrednje lege v mestu je imel grad Morosini Grimani tudi dobro preglednost za vojake, saj so lahko z vseh strani spremljali prihod sovražnika.

Po zapisu škofa Tommasinija iz 17. stoletja je zapisano, da je bilo v gradu Morosini Grimani prostora za kar 200 vojakov s popolno vojaško opremo, tam je bil tudi poseben prostor za shranjevanje streliva, pa tudi cela dvorana za orožje. Da so v gradu Morosini Grimani hranili številno in raznoliko orožje, so potrdili tudi natančni seznami vojaške opreme, ki so jih sestavili kapitani. Danes si lahko v gradu ogledate tudi zbirko Ferlinovega orožja, a o tem malo kasneje.

Kako je izgledal grad Morosini Grimani?

Omenili smo že, kako se je kaštel Morosini-Grimani razvil iz domusa, današnje obrise pa je grad začel dobivati v času vladavine družine Morosini Grimani. V vseh teh stoletjih je bil grad Morosini Grimani večkrat požgan, napaden (zaradi uskoških vojn) in porušen.

Tako so kaštel Morosini Grimani po velikem požaru, ki ga je zajel leta 1586, popolnoma obnovili po naročilu lastnika Marina Grimanija. Pri tej prenovi je grad Morosini Grimani dobil »dodatek, prizidek« palacija, ki ga še danes imenujemo aneks.

Kastel ima obliko štirikotnika, na vogalih severnega zidu se nahajata dva okrogla stolpa. Na jugovzhodnem steni je kvadraten stolp. Jugozahodni del je bil namenjen bivalnim prostorom. Palača se nahaja znotraj obrambnega obzidja. Glavni vhod v kastel Marosini-Grimani je na južnem pročelju, kjer se je lahko vstopilo le preko dvižnega mostu.

Na straneh Turistične skupnosti Svetvinčenat lahko preberemo: »Grad Morosini Grimani je danes ena najlepših beneških stavb tistega časa v Istri. Na treh vogalih – trije stolpi, na četrtem pa palača s sobami za gospodo in kapitanovim stanovanjem. Iz teh stolpov so bili nadzorovani vsi štirje vhodi v mesto. Stolpi so povezani z obzidjem, ki ima na zunanji strani spodaj podporno steno, po vsej dolžini v notranjosti pa balkon, s katerega so skozi puškarnice opazovali stražarji.

Pri vratih je bila poleg dvižnega mostu tudi velika rešetka za spuščanje. Nad vhodom je grb gradu, sedanji grb Svetvinčenta in grb družine Grimani di San Luca. V notranjosti je bilo poleg širokega dvorišča stanovanje za mestnega upravitelja, skladišče javnih dajatev in streliva, orožarna, prostori za 200 mušketirjev in suličarjev ter zelo varovana podzemna ječa«.

Kaj se je zgodilo z gradom po Grimanijevih?

Še pred odpravo fevdalnih odnosov v Avstro-Ogrski monarhiji je bil grad Morosini Grimani prodan poreški škofiji, nato pa ga je v 30-ih letih 20-ega stoletja kupila občina Svetvinčenat in v njem nastanila svoje pisarne ter tako imenovani »nazionale dopolavoro – sedež fašistične organizacije, ki je skrbela za organizacijo prostega časa lokalnega prebivalstva.

Ob koncu druge svetovne vojne je bil grad požgan in zapuščen vse do 21. stoletja, ko so se leta 2008 začela obsežna konservatorsko-restavratorska dela, ki so bila ob podpori Ministrstva kulture Republike Hrvaške, Istarske županije, italijanske Regije Veneto ter Evropske unije uradno končana leta 2020, vse sedaj aktualne vsebine pa so bile v grad Morosini Grimani umeščene še kakšno leto kasneje.

In kaj lahko danes vidimo v gradu Morosini Grimani?

Največja in najpomembnejša prenova gradu je bila izvedena v okviru projekta »Kulterra – Revitalizacija istrskih kaštelov Morosini – Grimani in Petrapilosa«, ki se je začel leta 2016 in je trajal do 30. junija 2020. S prenovo se je pridobilo v uporabo kar pet nadstropij palače, ki se uporabljajo za različne namene: v pritličju gradu je trgovina s spominki in degustacija izdelkov lokalnih pridelovalcev – sirov, olja, pršuta, lahko pa tudi poiščite tudi polico z več deset etiketami vin, ki jih priporoča Vinistra.

V prvem nadstropju je postavljena multimedijska razstava »Arhitekturni in družbeni razvoj Svetvinčenta«, ki spremlja razvoj mesta od 10. stoletja do danes in s svojim interaktivnim značajem zelo hitro pritegne obiskovalce vseh starostnih skupin.

V tretjem nadstropju, v nekdanjem kapitanovem stanovanju, je danes prostor za poroke – uradna soba za civilne poroke, kjer je delo matičarja brezplačno. Prostori, v katerih je nekoč kapitan v gradu Morosini Grimani opravljal svoje delo, pa se zdaj oddajajo za konference, kongrese in delavnice.

V zgornjem nadstropju, od koder se odpre pogled vse do Jadranskega morja, so t.i. Kapitanove sobane, v katerih so na ogled tudi zbirke starega orožja (poudarimo, da je kar nekaj »kosov starega orožja« iz privatne zbirke Marija Ferlina). Skratka; kar 160 eksponatov čudovitega starinskega orožja je razstavljeno čez skorajda celoten grajski dvor.

Grad Morosini Grimani lahko na zelo zanimiv način spoznate tudi skozi igro Escape Castle, če uspešno rešite sedem viteških izzivov in odkrijete skrivnost skrivnostnega viteza! Otroci bodo očarani, težko jih boste prepričali za hiter odhod iz gradu. Sicer pa predlagamo, da si nekoliko več zanimivih dejstev o multimedijskih igrah preberete v članku z naslovom Kaštel Morosini Grimani, ki je ga napisala hrvaška novinarka Barbara Ban. Mimogrede, otroke lahko dodatno razveselite z obiskom tematskega parka Sanc. Michael.

Mija Dropuljić je za www.underdreamskies.com v članku z naslovom Kaštel u Svetvinčentu: Već dugo se nisam tako dobro zabavila kao u utvrdi Morosini-Grimani u Istri – med drugim – navdušeno zapisala: »Vsi, ki so multimedijsko razstavo že preizkusili, bi se gotovo strinjali z dejstvom, da gre za najatraktivnejši del gradu, in glede na to, da je bil primarni cilj interpretacija ključnih zgodovinskih dogodkov v arhitekturnem in družbenem razvoju kaštela Morosini Grimani oziroma Svetvinčenta, je razstava v enaki meri namenjena tako starejšim kot tudi mlajšim in prav vsak bo tukaj našel nekaj zase.

Multimedijska razstava sledi kronološkemu razvoju kraja od 10. stoletja do danes, sprva ponuja splošen uvod v življenje in razvoj kraja, postopoma pa obiskovalce potegne v konkretnejše dogodke, kot je izkušnja kovanja lastnega meča, viteški turnir in boj z uskoki, kar naredi doživetje vedno bolj aktivno in zanimivo.

Glavna ‘krivca’ za zasnovo te edinstvene razstave sta studio za oblikovanje in komunikacije Tumpić/Prenc, za izvedbo pa podjetje Diversitas IT Systems. Vsekakor pa je pomembno poudariti, da se za temi uradnimi imeni skriva veliko število posameznikov, ki so s svojim angažmajem zagotovo veliko prispevali, s sestavljanjem virtualne resničnosti pa so se želeli približati interpretaciji zgodovine na bolj zanimiv in drugačen način. Vsekakor jim je s skupnim delom na koncu tudi uspelo“.

Vse napisano kaže, da je grad Morosini Grimani upravičen razlog za prihod številnih tujih in domačih obiskovalcev in je idealna destinacija za prav vse generacije. Poleg rednega dnevnega programa je grad idealen oder tudi za različne nove prireditve, predstave, umetniške in kulturne dogodke, razstave in koncerte, ki jih je do sedaj gostil. Predlagamo branje članka z naslovom: Srednjeveški festival v Svetvinčenatu.

Omembe vredno je, da zgodovinsko društvo Kaštel iz Svetvinčenta v poletni sezoni organizira predstavo Srednjeveške noči v gradu. Predstave z originalnim imenom »Srednjovjekovne noći u kaštelu« – seveda – potekajo v gradu Morosini Grimani v Svetvinčentu in trajajo približno 60 minut, na programu pa so viteški turnir, sežig čarovnice, zanimivo tekmovanje v streljanju s katapulti in ognjeni šov – nočni boj vitezov z gorečimi baklami. Več informacij, tudi o terminih teh dogodkov, lahko poiščete na spletni strani: www.povijesnaudrugakastel.com.

S stalno ponudbo novosti grad Morosini Grimani uspešno odgovarja na vse izzive tega sodobnega, pospešenega turizma, ponuja pa tudi popolno vrnitev v preteklost in čas, ko je bilo mogoče uživati v nekoliko počasnejšem tempu življenja.

Župan Svetvinčenata, Dean Perković, je za www.glasistre.hr, v članku z originalnim naslovom »Kaštel Morosini-Grimani živi cijele godine, sam sebe izdržava i podiže čitavu Savičenštinu« poudaril: »Dokončana prenova gradu Morosini Grimani v letu 2020 je dala dodaten veter v razvoj celotnega kraja, tako da je interes za bivanje in vlaganje v našo občino občutno narasel. V tem celotnem procesu moramo biti zmerni in vzdržni. Naš domačin, prebivalec, mora živeti v sožitju z našimi gosti, da gost začuti pridih našega življenja, da ni vse komercialno in da znamo predstaviti našo lokalno istrsko zgodbo«.

Odpiralni čas gradu in cene vstopnic (leta 2023, med turistično sezono, odrasli od 10 do 15 evrov, otroci od 7 do 11 evrov) najdete na njihovi uradni spletni strani www.grimanicastle.com, vse novosti pa izveste na facebook profilu gradu Morosini Grimani Svetvinčenat. Za konec tega prispevka dodajamo le še nekaj zanimivosti »iz življenja gradu Morosini Grimani«.

Prva zanimivost: Na grajskem vrtu so bili posajeni tudi grmi vrtnic, iz njihovih plodov pa domnevajo, da so izdelovali »domačo« rožno vodo, ki so jo občasno pošiljali Morosiniju v Benetke.

Druga zanimivost: V gradu je bilo celo ognjišče, ki je služilo za gretje stražarjev v mrzlih zimskih nočeh. Grad je imel tudi vrt pred samim gradom, ki so ga uporabljali kapitan in drugi posamezni prebivalci naselja.

Tretja zanimivost: V enem od (stražnih) stolpov kaštela Morosini Grimani so se ukvarjali z vzrejo golobov, ki so jih nato uporabljali za prehrano, za njihovo vzrejo pa so celo posebej uredili majhna bivališča. V kisu vložene golobe so redno vozili v Benetke, ker so bili tam cenjeni kot dragocena gastronomska specialiteta.

Četrta zanimivost: Tisti, ki so zagrešili najhujše zločine, kot so umor, čarovništvo ali krivoverstvo, so bili zaradi hudih kaznivih dejanj postavljeni v ječo, kazni pa so bile zelo stroge. Tako so bili kaznovani z odrezovanjem jezikov, udov, začasnim ali dosmrtnim preganjanjem, veslanjem na beneški galeji in celo s smrtno kaznijo, ki so jo izvajali na trgu v svarilo drugim prebivalcem. Glej tudi: Svetvinčenat in legende: Hiša čarovnice Mare.

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta in fotografije se zahvaljujemo kaštelu Morosini Grimani oziroma ekipi iz Savičenta d.o.o., ki upravlja s kaštelom Morosini Grimani (in je hkrati tudi turistična agencija). Nekaj fotografij (slabše kakovosti 🙂 smo dodali še novinarji www.pag.si), ki smo bili ob obisku gradu Morosini Grimani dobesedno očarani in vsekakor trdimo, da si grad Morosini Grimani, pa nasploh kraj Svetvinčenat, zaslužita našo iskreno pozornost, naš obisk.

Sorodni članki

Muta si zasluži naš obisk

Domačini v Muti se najverjetneje premalo zavedamo, kakšne lepote nas obdajajo. Najverjetneje se tega zavemo šele, ko se odselimo s teh čudovitih krajev in se tja kasneje še kako radi vračamo. Koroška je za mnoge Slovence regija tam nekje na severu, katero - žal - mnogi še niso niti obiskali. Kaj šele, da bi zašli v občino Muta ter se povzpeli na številne razgledne hribe nad njo.

Nadaljujte z branjem

Croatian Summer Salsa Festival

Croatian Summer Salsa Festival (slovensko bi lahko rekli »Hrvaški poletni salsa festival«) v istrskem Rovinju bo organiziran že dvajsetič, odvil se bo od 10. do 17. junija 2024. Mednarodni salsa festival v jadranskem turističnem dragulju je nekakšna krona razvoja salsa scene na Hrvaškem, vsako leto zbere več tisoč salsa plesalcev iz vsega sveta. V sklopu Croatian Summer Salsa Festival-a so v tednu dni organizirane številne plesne delavnice z najboljšimi mednarodnimi plesnimi inštruktorji, številne plesne zabave, izleti z ladjami ipd.

Nadaljujte z branjem

Arboretum Volčji Potok

Arboretum Volčji Potok je prekrasen botanični vrt, ki se nahaja v centralni Sloveniji, med mestoma Kamnik in Domžale. Arboretum Volčji Potok obsega vsaj velikih 85 hektarjev, ustanovljen je bil leta 1923 in je predvsem širom Evrope znan po svoji raznovrstni zbirki rastlin, dreves in cvetja iz celega sveta. Od dreves do avtohtonih rastlin, vsakdo lahko najde nekaj, kar ga navdušuje. Sprehod skozi Arboretum Volčji Potok ponuja priložnost za sprostitev in povezavo z naravo. Obiskovalci lahko uživajo v miru in tišini ter se izgubijo v zelenih nasaditvah, cvetličnih gredah in ob obrežjih ribnikov. Se vam zdi, da vam bo v parku dolgčas? Niti slučajno, Arboretum Volčji Potok ponuja namreč zelo pisano paleto dogodkov, izredno zanimive vsebine.

Nadaljujte z branjem