Compare Listings

Aquarium Pula – več kot le akvarij

Aquarium Pula – Akvarij Pulj

Na južnem delu istrskega mesta Pulj, v turističnem naselju na polotoku Verudela, v 135 let stari avstro-ogrski utrdbi, se nahaja magičen puljski akvarij, uradno ime – Aquarium Pula, ki obiskovalce razvaja z dvema različnima vsebinskima sklopoma. Prvi, seveda, kakor kot pove že samo naslovno, »glavno« ime projekta – Aquarium Pula -, prikazuje izredno pester morski ekosistem (poudarek je na življu Jadranskega oziroma Sredozemskega morja).

Aquarium Pula – Akvarij Pulj

In kot drugo, od leta 2023 Aquarium Pula obiskovalcem na ogled dodatno ponuja še bogato, izredno lepo zbirko cesarske vojne mornarice Avstro-Ogrske monarhije (tukaj je govora predvsem o zanimivih modelih vojaških ladij, kosih vojaške opreme in podobno). Poglejmo si delovanje Aquarium Pula podrobneje.

Aquarium Pula je največji in najbolj obiskan akvarij na Hrvaškem (opomba: glej tudi Aquatika, sladkovodni akvarij v Karlovcu), katerega osnovni cilj je prikazati predvsem lepoto in raznolikost podmorskega življenja ter približati problematiko ohranjanja narave širši javnosti.

Uvodoma novinarji uredništva wwww.pag.si, portala o hrvaškem turizmu, trdimo, da je Aquarium Pula eden izmed največjih, najbolj pomembnih »turističnih sladkorčkov« na celotnem ozemlju Republike Hrvaške. Vsekakor informiramo in poudarjamo, da obiska akvarija v Pulju ne boste nikakor obžalovali (pa čeprav vstopnice niso ravno zelo, zelo poceni, leta 2023 za odraslega 20 evrov, za otroka 12 ali 16 evrov).

Aquarium Pula je postavljen na polotoku Verudela (glej smer marina in kopališče Zlate stjene), do starega centra Pulja je od akvarija le nekaj kilometrov, google maps trdi, da je do slavne Arene točno 5,5 kilometra. Svoje prostore je Aquarium Pula umestil v staro avstroogrsko utrdbo, prav tako imenovano Verudela (in ob njej je tukaj še t.i. »baterija San Giovanni«),, ki je bila zgrajena davnega leta 1886 (le mimogrede; mogočna Avstroogrska je imela v Pulju mnogo »morskega« vojaštva, v tistih časih se je zgradilo ogromno kasarn in utrdb, sam Pulj je takrat »gospodarsko in nasploh ponovno zacvetel«).

No, in od leta 2002 je v utrdbi Verudela, ki ima na strehi lep pogled proti Pulju, svoj razvoj začrtal Aquarium Pula (slovensko bi lahko rekli tudi Akvarij Pulj). Morski psi, meduze in morski konjički so mogoče, na pogled, najbolj atraktivni prebivalci akvarija. Tudi drugega raznolikega morskega življa, različnih morskih živalskih vrst v Aquarium Pula sploh ne primanjkuje. Še več, obiskovalci smo praviloma zelo očarani nad bazeni in bazenčki, v katerem veselo plavajo »številne znane in neznane ribice«.

Aquarium Pula se razteza na približno 2.500 kvadratnih metrih. Številni mediji in blogi pa poročajo, da se lahko obiskovalci Aquariuma Pula lahko seznanimo s prebivalci južnega in severnega Jadranskega morja, tropskimi morskimi in sladkovodnimi ribami ter s prebivalci evropskih rek in jezer (tega je po mojem mnenju zelo malo). Verjetno bo že držalo, sam si vsega nisem zapomnil (je »preveč vsega«, tam je »kar lepo število akvarijev ali bazenčkov« v katerih plava »nešteto raznolikih rib in ribic« :-)).

Aquarium Pula na svojih uradnih spletnih straneh zapiše: »Na površini, večji od 2.500 kvadratnih metrov zunanje in notranje površine, je postavljen eden od najbolj slikovitih prikazov morskega sredozemskega življenja, na ogled pa so tudi številne slikovne tropske morske in sladkovodne razstave«.

Naj dodamo še, da Aquarium Pula na morebitno gnečo opozarja z naslednjimi besedami: »V primeru slabega vremena v poletnem, dopustniškem obdobje je pričakovati znatno večje število obiskovalcev«. Že priporočen čas trajanja obiska Aquarium Pula, ki je 2 uri in pol, pove, da lahko pričakujeta zares raznolike in bogate akvarijske vsebine.

Dober pokazatelj bogastva puljskega akvarija je tudi tematska razdelitev, ki ima dve glavni smeri, prva je »Jadranska« (in znotraj nje najdemo naslednje podkategorije – »Livade morskih cvetic, Peščeno dno, Odprto morje, Kamnito področje«, druga pa je »Eksotična razstava« (in znotraj nje: Tropska morska razstava, Amazonija, Severna morja, Puščave).

Na portalu www.hr-cro.com so bogastvo Aquariumu Pula opisali z naslednjimi besedami: »Z vrha utrdbe Verudela je čudovit razgled na mesto Pulj in celotno Istro, v rovu utrdbe pa se je mogoče osvežiti in uživati na letni terasi.

Aquarium Pula zajema torej naslednje: prostore trdnjave, ki je v dveh, pardon – treh, nadstropjih, predor in rov okoli utrdbe, biološki in kemični praktikum, center za okrevanje morskih želv, prodajalno s spominki, poletno teraso Ribnjak v rovu in kantino v prvem nadstropju, ki nudi pestro ponudbo avstro – ogrskih in mediteranskih jedi, razstavo starih ribiških orodij, fotografije puljskih trdnjav, morsko gledališče za otroke, prostore za praznovanje rojstnega dne, predstavnike jadranske favne in flore, zaščitene in strupene morske organizme ter drugo.

V Aquariumu Pula poteka tudi zabavni in izobraževalni program, kot so gledališke igre, predstavitve knjig, interaktivne igre za vse starosti zunaj in pred akvarijem, morski kamp za otroke za spoznavanje morske biologije in še mnogo drugega«. Ni, da ni. 🙂 To dokazuje tudi pisanje istrske novinarke Barbare Ban, ki smo ga prevedenega objavili tudi na naših straneh, glej članek z originalnim naslovom Aquariumu Pula: Austrougarska utvrda je novi dom tihih vodenih bića.

V tistem članku je idejna začetnica in ravnateljica Aquarium Pula, Milena Mičić, na kratko razložila: »Cilj je promocija potrebe ohranjanja naših naravnih in kulturnih bogastev na zabaven in inovativen način. Ob prednostni nalogi promocije dediščine in prenosa znanja o potrebi po njeni ohranitvi in ovrednotenju, predstavlja akvarij diverzificirano turistično ponudbo in kreativen izdelek, ki nadgrajuje običajen turizem«.

Sicer pa je Milena Mičić presrečna, da je njena, sprva skromna, ideja, zrasla do današnjega videza akvarija, še posebej pa je ponosna, da ji je uspelo obnoviti tudi staro vojaško utrdbo. Wikipedija poroča: »Milena Mičić, doktorica znanosti od leta 1999, je za preureditev trdnjave v akvarij prejela nagrado za podjetnico leta. Leta 2020 je akvarij obiskalo 150.000 obiskovalcev, v primerjavi s 125.000 leta 2019 in 97.000 leta 2016. Številke hitro rastejo. Junija 2022 je akvarij prejel nagrado Prijatelj morja (Friend of the Sea).

Za GlasIstre.hr je Milena Mičić navedla: »Utrdbeni kompleks na Verudeli je od leta 2008 registrirana kulturna dobrina, kar zahteva veliko angažiranja, a tudi financ. Dobro je, da smo tukaj 365 dni v letu, saj skrbimo zanje vsak dan, tudi ko dežuje in ko piha veter. Vsi vemo, kako hitro rastejo drevesa in kako pomembno jih je odstraniti iz tistih starih trdnjav, moramo biti samooskrbni, zaslužiti denar Doslej smo denar iz EU skladov dobivali samo za zdravljenje želv, zato utrdbo vzdržujemo sami.

Za postavitev velike železne kupole (opomba: del akvarija za morske pse) na trdnjavi Verudela smo najeli kredit, a smo ga hitro povrnili, zahvaljujoč povečanemu obisku Aquarium Pula. Poslovanje Aquariumu Pula pred in po kupoli, torej pred in po večjih tropskih morskih psih, se je bistveno izboljšalo. Javni akvarij zagotovo zasluži veliko več, ko lahko pokaže večjega morskega psa. Naši črnoplavuti morski psi se razmnožujejo v Evropi, ni nam jih treba vzeti iz narave«.

Dodatno je treba poudariti, da je Aquarium Pula mnogo več kot le pisan akvarij, nad katerim so navdušeni le otroci. Verjemite, oh le verjemite, tudi starejši boste očarani. Še posebej pa boste zastrigli z ušesi, ko boste dodobra ugotovili, da je Aquarium Pula tudi svojevrsten morski izobraževalen center in ambulanta za glavate želve in druge plazilce. V centru za okrevanje želv in drugih plazilcev, ki deluje v Aquariumu Pula, dobijo namreč novo priložnost za življenje in vrnitev v naravo po oskrbi ter okrevanju tudi najhuje poškodovane glavate želve Jadranskega morja.

Skratka, lahko bi rekli, da je Aquarium Pula pravi ambasador morja. Še več, z nakupom vstopnice za Aquarium Pula vsak obiskovalec prispeva k revitalizaciji kulturne dediščine in varovanju biotske raznovrstnosti Jadrana, podpira naravovarstvene dejavnosti, kot sta rehabilitacija morskih želv in reševanje kritično ogroženih dragocenih živalskih vrst pred izumrtjem ter spodbuja trajnostno poslovanje. V uredništvu www.pag.si vsekakor menimo, da je ta izpričana naravovarstvena komponenta Aquariuma Pula izredno hvalevredna.

Zelo zanimiv hrvaški portal www.morski.hr s svojimi besedami poleti leta 2023 le podkrepi naše dodatno razmišljanje, da se vsi zaposleni Aquariuma Pula, okrog 40-ih je, zelo trudijo, da bi obiskovalcem ponudili čim bolj zanimivo izkušnjo: »Puljski akvarij to poletje za vse svoje obiskovalce pripravlja izjemno doživetje. Ta priljubljeni akvarij bo izvajal vrsto dnevnih dejavnosti, ki nudijo edinstveno priložnost za interakcijo z očarljivimi morskimi bitji«. Mimogrede, naslov članka je: Obiskovalci Akvarija Pula lahko to poletje hranite morske pse, meduze ali kajmane.

Smo prišli do konca tega članka? Skorajda. Naj le še poudarimo, da je bil pred poletjem 2023 v Aquarium Pula odprt poseben, dodaten vsebinski sklop. Na straneh Parka vojaške zgodovine v Pivki (vsekakor priporočamo obisk tudi tega odličnega slovenskega muzeja!) smo prebrali: »Predstavniki Parka so se včeraj na prijazno vabilo direktorice Akvarija Pula dr. Milene Mičić udeležili odprtja nove zbirke Carska in kraljeva mornarica Gallerion, razstave Jadranski mornarji na Arktiki in razširitve akvarija na prostore nekdanje utrdbe San Giovanni v bližini Pulja«.

Tako, pa imamo čisto nov razlog, da ponovno obiščemo Aquarium Pula – Akvarij Pulj?! 🙂 Vsekakor verjamemo, da bomo iz Aquarium Pula ponovno odšli polni odličnih in neverjetnih vtisov. Ali povedano z nekoliko drugimi pohvalnimi besedami, ki so jih zapisali na www.istra24.hr: »Idej v puljskem akvariju ne manjka. To čudovito mesto se od drugih loči po tem, da so v Aquarium Pula vse ideje uspešno realizirane«.

Zaključni stavek: Upamo, da smo bili dovolj reklamni (verjemite, nismo zahtevali plačila) in da smo vas vendarle vzpodbudili, da se ob obisku Istre podate še na raziskovanje bogastva podvodnega sveta, ki ga na ogled ponuja Aquarium Pula!? In ne pozabite, Aquarium Pula je mnogo več kot le akvarij. 🙂

Ps. Fotografije: Aquarium Pula, Turistična skupnost Pulj in novinarji www.pag.si.

Sorodni članki

Muta si zasluži naš obisk

Domačini v Muti se najverjetneje premalo zavedamo, kakšne lepote nas obdajajo. Najverjetneje se tega zavemo šele, ko se odselimo s teh čudovitih krajev in se tja kasneje še kako radi vračamo. Koroška je za mnoge Slovence regija tam nekje na severu, katero - žal - mnogi še niso niti obiskali. Kaj šele, da bi zašli v občino Muta ter se povzpeli na številne razgledne hribe nad njo.

Nadaljujte z branjem

Arboretum Volčji Potok

Arboretum Volčji Potok je prekrasen botanični vrt, ki se nahaja v centralni Sloveniji, med mestoma Kamnik in Domžale. Arboretum Volčji Potok obsega vsaj velikih 85 hektarjev, ustanovljen je bil leta 1923 in je predvsem širom Evrope znan po svoji raznovrstni zbirki rastlin, dreves in cvetja iz celega sveta. Od dreves do avtohtonih rastlin, vsakdo lahko najde nekaj, kar ga navdušuje. Sprehod skozi Arboretum Volčji Potok ponuja priložnost za sprostitev in povezavo z naravo. Obiskovalci lahko uživajo v miru in tišini ter se izgubijo v zelenih nasaditvah, cvetličnih gredah in ob obrežjih ribnikov. Se vam zdi, da vam bo v parku dolgčas? Niti slučajno, Arboretum Volčji Potok ponuja namreč zelo pisano paleto dogodkov, izredno zanimive vsebine.

Nadaljujte z branjem

Čipka iz agave

Benediktinski samostan v mestu Hvar na istoimenskem dalmatinskem otoku je kulturni in zgodovinski spomenik. Samostan, v katerem danes živi le okrog ducat nun, je svetovno znan po edinstveni čipki, ki je narejena iz nežnih nitk rastline agave. Tradicija izdelovanja hvarske čipke iz agave, ki je zelo cenjena predvsem zaradi svojih kompleksnih vzorcev in detajlov iz tisoče tankih niti, sega slabih 150 let nazaj. »Tehnologija izdelovanja takšne vrste čipke« je bila v mestece Hvar baje prinesena iz španskega otoka Tenerife (del Kanarskih otokov).

Nadaljujte z branjem