Compare Listings

Zlatne stijene – skok v morje

Zlatne stijene, plaža v Pulju

Zlate stijene (slovensko: zlate stene, skale) se nahajajo na polotoku Verudela, nad puljskim turističnim resortom Horizont/Splendid. Zlate stijene so priljubljene predvsem med mlajšimi, saj so idealne za skakanje v morje. Ob Zlatih stijenah teče dolga promenada, gostinski objekti, ki pridno strežejo hrano in pijačo, so tik nad samo plažo.

Zlatne stijene, plaža v Pulju

Plaža Zlatne stijene, v dolžini dobrih 200 metrov, je le ena izmed prekrasnih plaž, ki jih najdemo v Pulju. Blizu plaže Zlatne stijene, ki ima svoje avtomobilsko parkirišče (vendar je treba zadnji del poti do same plaže prehoditi peš), najdemo še njene »kolegice« z imeni: plaža Saccorgiana, plaža Valsaline (ali Mornar), plaža Ambrela (ali Sveti Ivan), nekoliko dlje pa sta npr. plaža Gortanova uvala ter plaža Kanjon (in Sveta  stijena).

Sicer pa je sama plaža Zlate stijene do Akvarija Pulj oddaljena dobra dva kilometra, do centra Pulja, oz. za lažjo in natančnejšo predstavo, do amfiteatra (Puljske arene, če vam je ljubše) pa je nekaj manj kot pet kilometrov.

Skalnata plaža Zlatne stijene se nahaja na polotoku Verudela, predvsem v sklopu dveh večjih turističnih naselij Horizont in Splendid, ki pa sobivata v krasni simbiozi. Na samem vrhu hriba, na katerem se nahaja dvojni turistični kompleks, se nahaja Fort Bourgignon (nekdanji Fort Monsival), utrdba iz časa Avstro-Ogrske, ki je bila zgrajena v drugi polovici devetnajstega stoletja za zaščito glavnega pristanišča svoje mornarice.

Zlate skale obsegajo dokaj ozek skalnat obalni pas, ki ga obožuje predvsem mlajša generacija oz. najstniki. Za mlajše otroke, ki še potrebujejo starševsko varstvo, plaža Zlatne stijene, vsekakor ni primerna. Kljub temu, da so v skale tu in tam vlite betonske ploščadi za sončenje, vstop v (mnogokrat dokaj valovito) morje ni prav enostaven. Še posebej pri skokih v modrozeleno Jadransko morje bodite previdni, saj veste, nesreča nikoli ne počiva.

Zlatne stijene so idealne za skakanje v morje, poudarjajo številni spletni portali. Plaža  Zlatne stijene je – baje – še pozno zvečer osvetljena zaradi restavracij in ostalih objektov, ki se nahajajo nad samo plažo in mečejo luč na njo, zato so Zlatne stijene – baje – mnogokrat izbrana destinacija za nočno kopanje. Ker je celotna plaža Zlatne stijene kamnita, na njej večinoma ni pretirane gneče (številni gosti iz Horizonta in Splendida se raje kopajo v bazenih).

Kakor smo že navedli, so na »polotoku Zlatne stijene« svoj prostor pod soncem našle številne restavracije in kavarne, tako da lahko po dnevu, preživetem na plaži Zlatne stijene, uživate v mediteranskih dobrotah in osvežilnih pijačah, zahvaljujoč urejeni promenadi pa se lahko sprehodite ob obali in uživate v naravi in ​​lepoti pogledov na morje (in sončni zahod).

Plaža Zlatne stijene Pula je ena najlepših kamnitih plaž v Istri, pa tudi na Hrvaškem. Ta priljubljena skalnata plaža, je še posebej primerna za vešče kopalce, ki so se pripravljeni podati v morje čez skale. Atraktivna plaža na puljskih (zlatih) skalah je z leti obstoja vsekakor postala ena najzanimivejših plaž na celotnem širšem področju mesta Pulj. Svoje ime, Zlatne stijene, je baje plaža dobila po prestižni barvi, ki se romantično lesketa na njenih skalah, ko jo obsije fotogenično večerno sonce.

Za sam konec navedimo, da wikipedija navaja, da sta z imenom Zlatne stijene poimenovana tudi zaliv in mestna četrt v mestu Pulju, ki administrativno spada pod krajevno skupnost Veruda. To področje Zlatih stijena je znano tudi kot Saccorgiana, to ime so v devetnajstem stoletju uporabljali predvsem ribiči.

Zaliv Sacorgiana/Zlatne Stijene je bil kot pomembna vojaška cona, v službi avstroogrske vojne mornarice, prvič uporabljen leta 1884. Število jugoslovanskih vojakov na tem (vojaškem) območju se je leta 1970 drastično zmanjšalo zaradi prve gradnje turističnih objektov v okolici, zaradi česar ga je mornarica preuredila le še v vojaško komunikacijsko bazo. V tej funkciji so vojaški objekti delovali vse do osamosvojitvene hrvaške vojne leta 1991, ko je bilo to območje s strani vojske dokončno opuščeno.

Ps. Fotografije TZ Pulj (naslovna fotografija) in novinarji www.pag.si.

Sorodni članki

Plaža Beritnica na otoku Pagu

Na plaži Beritnica (nekateri jo imenujejo tudi Beriknica), na otoku Pagu, je narava v plitvo modro-zeleno Jadransko morje skotalila tri velike, ogromne kamnite skale in tako ustvarila svojevrstno naravno umetniško instalacijo, ki nam nudi nepozaben prizor. Tik nad prodnato plažo se dviga še spektakularno kamnito plezališče Stogaj, ki le še dodatno »potencira« lepoto tega turističnega sladkorčka, ene izmed najlepših plaž na celotnem Jadranu.

Nadaljujte z branjem

Plaže Privlake

Kakšne so plaže v kraju Privlaka, tam v bližini kraljevskega Nina in nasproti otoka Vira? Lepe in predvsem peščene, zato jih praviloma obožujejo otroci in njihovi starši. Tu in tam se ob teh peščenih plažah najde tudi zdravilno blato. Če se bojite, da vam bo dolgčas, skočite na adrenalinski vodni park. Tudi naši kosmatinci imajo v Privlaki svojo plažo. Poglejmo plaže v Privlaki nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Bačvice, splitska plaža

Plaža Bačvice, ena najbolj priljubljenih splitskih plaž, se nahaja v istoimenskem splitskem okrožju oz. splitski mestni četrti. Splitska plaža Bačvice je mogoče najbolj znana plaža v celotni Dalmaciji, zlahka pa jo lahko uvrščamo tudi med najbolj prepoznavne ob celotni hrvaški jadranski obali (sem pa štejemo tudi otoke). Svojo dolgoletno slavo plaža Bačvice dolguje tudi igri picigin in pa »ekstremno žurerskim« splitskim nočnim klubom, ki med poletno turistično sezono nudijo neomejeno zabavo številnim mladim obiskovalcem iz vsega sveta.

Nadaljujte z branjem