Compare Listings

Zlatne stijene – skok v morje

Zlatne stijene, plaža v Pulju

Zlate stijene (slovensko: zlate stene, skale) se nahajajo na polotoku Verudela, nad puljskim turističnim resortom Horizont/Splendid. Zlate stijene so priljubljene predvsem med mlajšimi, saj so idealne za skakanje v morje. Ob Zlatih stijenah teče dolga promenada, gostinski objekti, ki pridno strežejo hrano in pijačo, so tik nad samo plažo.

Zlatne stijene, plaža v Pulju

Plaža Zlatne stijene, v dolžini dobrih 200 metrov, je le ena izmed prekrasnih plaž, ki jih najdemo v Pulju. Blizu plaže Zlatne stijene, ki ima svoje avtomobilsko parkirišče (vendar je treba zadnji del poti do same plaže prehoditi peš), najdemo še njene »kolegice« z imeni: plaža Saccorgiana, plaža Valsaline (ali Mornar), plaža Ambrela (ali Sveti Ivan), nekoliko dlje pa sta npr. plaža Gortanova uvala ter plaža Kanjon (in Sveta  stijena).

Sicer pa je sama plaža Zlate stijene do Akvarija Pulj oddaljena dobra dva kilometra, do centra Pulja, oz. za lažjo in natančnejšo predstavo, do amfiteatra (Puljske arene, če vam je ljubše) pa je nekaj manj kot pet kilometrov.

Skalnata plaža Zlatne stijene se nahaja na polotoku Verudela, predvsem v sklopu dveh večjih turističnih naselij Horizont in Splendid, ki pa sobivata v krasni simbiozi. Na samem vrhu hriba, na katerem se nahaja dvojni turistični kompleks, se nahaja Fort Bourgignon (nekdanji Fort Monsival), utrdba iz časa Avstro-Ogrske, ki je bila zgrajena v drugi polovici devetnajstega stoletja za zaščito glavnega pristanišča svoje mornarice.

Zlate skale obsegajo dokaj ozek skalnat obalni pas, ki ga obožuje predvsem mlajša generacija oz. najstniki. Za mlajše otroke, ki še potrebujejo starševsko varstvo, plaža Zlatne stijene, vsekakor ni primerna. Kljub temu, da so v skale tu in tam vlite betonske ploščadi za sončenje, vstop v (mnogokrat dokaj valovito) morje ni prav enostaven. Še posebej pri skokih v modrozeleno Jadransko morje bodite previdni, saj veste, nesreča nikoli ne počiva.

Zlatne stijene so idealne za skakanje v morje, poudarjajo številni spletni portali. Plaža  Zlatne stijene je – baje – še pozno zvečer osvetljena zaradi restavracij in ostalih objektov, ki se nahajajo nad samo plažo in mečejo luč na njo, zato so Zlatne stijene – baje – mnogokrat izbrana destinacija za nočno kopanje. Ker je celotna plaža Zlatne stijene kamnita, na njej večinoma ni pretirane gneče (številni gosti iz Horizonta in Splendida se raje kopajo v bazenih).

Kakor smo že navedli, so na »polotoku Zlatne stijene« svoj prostor pod soncem našle številne restavracije in kavarne, tako da lahko po dnevu, preživetem na plaži Zlatne stijene, uživate v mediteranskih dobrotah in osvežilnih pijačah, zahvaljujoč urejeni promenadi pa se lahko sprehodite ob obali in uživate v naravi in ​​lepoti pogledov na morje (in sončni zahod).

Plaža Zlatne stijene Pula je ena najlepših kamnitih plaž v Istri, pa tudi na Hrvaškem. Ta priljubljena skalnata plaža, je še posebej primerna za vešče kopalce, ki so se pripravljeni podati v morje čez skale. Atraktivna plaža na puljskih (zlatih) skalah je z leti obstoja vsekakor postala ena najzanimivejših plaž na celotnem širšem področju mesta Pulj. Svoje ime, Zlatne stijene, je baje plaža dobila po prestižni barvi, ki se romantično lesketa na njenih skalah, ko jo obsije fotogenično večerno sonce.

Za sam konec navedimo, da wikipedija navaja, da sta z imenom Zlatne stijene poimenovana tudi zaliv in mestna četrt v mestu Pulju, ki administrativno spada pod krajevno skupnost Veruda. To področje Zlatih stijena je znano tudi kot Saccorgiana, to ime so v devetnajstem stoletju uporabljali predvsem ribiči.

Zaliv Sacorgiana/Zlatne Stijene je bil kot pomembna vojaška cona, v službi avstroogrske vojne mornarice, prvič uporabljen leta 1884. Število jugoslovanskih vojakov na tem (vojaškem) območju se je leta 1970 drastično zmanjšalo zaradi prve gradnje turističnih objektov v okolici, zaradi česar ga je mornarica preuredila le še v vojaško komunikacijsko bazo. V tej funkciji so vojaški objekti delovali vse do osamosvojitvene hrvaške vojne leta 1991, ko je bilo to območje s strani vojske dokončno opuščeno.

Ps. Fotografije TZ Pulj (naslovna fotografija) in novinarji www.pag.si.

Sorodni članki

Plaža Meli, otok Cres

V redu, priznamo svojo krivdo. Verjetno nam plaža Meli na otoku Cresu še nekaj časa sploh ne bi »padla v našo radovedno novinarsko oko«, če ne bi družno in složno, po poročanju medijev, ugotovili, da je plažo Meli s svojo razigrano družbo obiskal tudi naš košarkaški dragulj, super zvezdnik Luka Dončić (ki se po težki sezoni v ligi NBA z največjim veseljem vrne na svoj najljubši otok Krk, in od tam – očitno – z jahto »izletnikuje« tudi po bližnjih otokih).

Nadaljujte z branjem

Lost Beach in Lost Bay

Lost Beach - peščena plaža. Lost Beach – skrita plaža. Lost Beach - sončna plaža. Lost Beach - plaža optimizma. Lost Beach – majhna plaža. Lost Beach - plaža z dušo. Lost Beach - plaža dobre energije. Lost Beach – plaža dobre glasbe. Lost Beach – stopljena z naravo. Lost Beach – plaža minimalističnega raja. Lost Beach – plaža brez plastike. Lost Beach – plaža »dog friendly«. Lost Beach – plaža srečnih dni. Lost Beach – plaža prijaznih ljudi.

Nadaljujte z branjem

Plaža Slanica na Murterju

Plaža Slanica v zalivu Slanica je svojevrstna, skorajda glavna plaža letovišča, turistične destinacije, kraja Murter na istoimenskem dalmatinskem otoku Murterju. Plaža Slanica je hkrati tudi ena najlepših in najbolj priljubljenih plaž na otoku Murterju. Še več, plaža Slanica skorajda zagotovo sodi v skupino najlepših, zagotovo pa tudi najbolj obiskanih, (peščenih) plaž na celotnem Jadranu.

Nadaljujte z branjem