Compare Listings

»Zaronite ispod površine«

Aquatika, sladkovodni akvarij v Karlovcu

Aquatika je prvi hrvaški sladkovodni akvarij. Zgradili so ga na desnem bregu reke Korane v mestu Karlovec (po hrvaško Karlovac). Akvarij Aquatika se razprostira na več kot 3000 kvadratnih metrih v pritličju in podzemlju. V 25 bazenih je 100 vrst rib, od tega 40 endemitov, školjk, rakov in drugih živali iz hrvaških in evropskih rek in jezer.

Aquatika, sladkovodni akvarij v Karlovcu

Turistično ponudbo Karlovca dopolnjuje tudi Aquatika, ki je z več kot 3.000 kvadratnimi metri površine največji sladkovodni akvarij v tem delu Evrope. Poglejmo si Aquatiko, ki obiskovalce poziva z reklamnim sloganom »zaronite ispod površine« (potopite se pod površino), nekoliko pobliže.

Aquatika v Karlovcu je od oktobra 2016, ko so odprli ta atraktiven sladkovodni akvarij, postala neizogibna turistična atrakcija za številne družine z otroki, osnovnošolce in srednješolce, študente, ljubitelje narave, akvariste in ribiče, pa – seveda – tudi izletnike in turiste. V prid temu govorijo tudi številke, saj je Aquatiko, ki je članica Global Network of Water Museums, v le nekaj letih (do leta 2021) obiskalo že skorajda 300.000 ljudi.

Hrvaška je ena izmed evropskih držav z izredno bogato »vodno« floro in favno. Mesto Karlovec, ki »domuje« na poti do svetovno znanih Plitvic in dopustniške Dalmacije, leži kar na štirih rekah z imeni Kolpa, Korana, Mrežnica in Dobra, pa je tudi zato odlična izbira za predstavitev naravnega bogastva hrvaških »sladkih« voda (glej članek z naslovom Hrvaške sladkovodne ribe). Sladkovodni akvarij Aquatika se nahaja dobrih 15 minut hoda od centra mesta Karlovec.

V akvariju Aquatika so o tem zapisali nekako takole: »Cilj je bil pridobiti novo mestno »točko« na desnem bregu reke Korane, uveljaviti, utrditi promenado, oblikovati mesto postanka in ustvariti turistično atrakcijo«. Zdi se, da jim je uspelo!

Akvarij Aquatika je zasnovan kot stavba s pritličjem in »bazenskim« podzemljem, sestavljajo pa ga tri stavbe, med katerimi je formiran trg iz katerega segajo tri glavne pešpoti: zahodna proti središču mesta in promenadi ob reki; južna proti veliki asfaltirani javni površini, kjer se prirejajo koncerti in vzhodna proti glavnemu dostopu s ceste in stadiona.

Zaradi koncepta zelenih strešnih vrtov je območje akvarija minimalno posegalo, vplivalo na krajino. Ohranili so se zeleni pogledi, saj je akvarij »nekako skrit v zemlji«, zgradba akvarija je popolnoma integrirana v naravno okolje.

Oblikovni koncept akvarija Aquatika navdihujejo nasipi in jarki znamenite »karlovaške zvezde« (glej tekst: Karlovac, mesto štirih rek). V središču sladkovodnega akvarija je trg z vhodnim prostorom, trgovino s spominki, kavarno, čitalnico in pisarnami. V sklopu akvarijskega dela je tudi konferenčna dvorana in znanstveno raziskovalni center, kjer organizirajo različne prireditve. Otrokom sta na voljo tako notranja igralnica kot zunanje otroško igrišče.

V kar 25 bazenih Aquatike, ki predstavljajo navidezen celoten tok (kraške) reke, plava okrog pet tisoč rib (domačih in tujih), vse skupaj so težke okrog eno tono.

Celoten akvarijski prostor je zasnoval večkrat nagrajen arhitekturni studio 3LHD iz Zagreba. Njihova vizija je bila precej futuristična, zato je akvarijska stavba sedaj zasnovana v treh delih, ki jih povezuje podzemno nadstropje, v katerem ima glavno vlogo vsekakor razstavni prostor. Celotna scenografija je »gledališko postavljena«, tudi sama osvetlitev je prilagojena zvezdam – ribam in drugim sladkovodnim eksponatom.

Celotna izgradnja akvarija Aquatika je stala okrog 5 milijonov evrov, vendar je veliko večino (98 odstotkov!) financirala Evropska unija iz programa “Regionalna konkurenčnost”. Scenarij razstave v akvariju Aquatika je postavljen linearno, sledi »resničnim« rečnim biotopom vse od izvira do ustja po celotnem toku reke.

Ogled akvarija v Karlovcu se praviloma začne z “izvirom” na trgu, nato pa po rampi za pešce sestopamo med akvarijskimi bazeni vse do najnižjih, podzemnih prostorov s prikazanimi jamskimi in močvirnimi habitati.

Slovenska turistična vodička Marjeta Trkman Kravar, ki živi in dela na Hrvaškem,  je svoj sprehod po Aquatiki strnila takole: »Prikaz akvarija v karlovškem akvariju sledi toku značilne kraške reke in ponuja podroben, zanimiv, poučen in vznemirljiv pogled na čudovit sladkovodni svet. Vsak obiskovalec lahko tako doživi rečni tok od izvira, zgornjega, srednjega in spodnjega toka do samega izliva reke. V jamskem delu so endemične vrste rib, povezane predvsem s kraškimi rekami in podzemnimi habitati.

Največji akvarijski bazen vsebuje selitvene vrste rib, ki izhajajo še iz časa dinozavrov, večina njih na Hrvaškem velja za izumrle. Stoječe vode predstavljajo močvirja in ribnike, ki so bogati z raznoliko floro in favno. Sledi še akvarij, ki prikazuje kraški pojav ustvarjanja kaskadnih slapov in pomen njihovega ohranjanja. V zadnjem bazenskem akvariju živijo tuje ribje vrste, ki so večinoma invazivne in ogrožajo domače ribje vrste«.

V sladkovodnem akvariju Aquatika so nas dodatno podučili: »Zaradi kroženja vode v naravi in ​​njene geografske lege je Karlovac izredno bogat s podtalnico. V neposredni bližini akvarija smo zato izkopali vodnjak, ki akvarijske bazene oskrbuje z vodo, ki ne vsebuje klora (zeleno-rumeni strupeni plin). Tako se naravna voda črpa v sistem akvarijske tehnologije. Skozi mehanski filter, ki ustavi večje delce, kot so alge ali pesek, in biološki filter, ki odstranjuje škodljive snovi, kot je npr. amonijak, voda vstopi v hladilnik, kjer se uravnava še njena temperatura.

Voda se zatem obogati še s kisikom in se nadalje sterilizira, ob tem pa se odstranijo vsi morebitni virusi in bakterije. Skozi akvarijski sistem izhlapi 5 odstotkov ali 14 kubičnih metrov vode, enaka količina pa skozi sistem za odvajanje padavinskih voda odteče v bližnjo reko Korano. Tako kot v naravi se tudi tukaj ta hidrološki cikel nenehno ponavlja«. Upravljavci akvarija poudarjajo, da ima Aquatika poleg nedvoumne turistične privlačnosti tudi veliko ekološko, izobraževalno in znanstveno vrednost.

V TZ Karlovac menijo, da boste v sladkovodnem akvariju Aquatika zlahka našli odgovore na vsa vprašanja, med drugim tudi na takšna: Veste, kako dolgo živijo ribe? Katera riba je najhitrejša in katera najpočasnejša? Ali ribe pijejo vodo? Ali ribe proizvajajo glasove, zvoke? Kako plavajo ribe, skupaj ali posamezno? Ali lahko ribe plavajo nazaj? Kakšna je povezava med šminko in ribjimi luskami?

Sladkovodni akvarij Aquatika je čudovita turistična atrakcija, ki temelji predvsem na biotski raznovrstnosti okoliških sladkovodnih rek in jezer. V upravi akvarija se radi pohvalijo, da je akvarij  tudi velika podpora lokalnemu gospodarstvu in razvoju celotnega mesta. Zato Aquatika pri prodaji izdelkov v trgovini s spominki najraje sodeluje z lokalnimi zavodi in podjetji.

Ima Aquatika v rokavu še kakšnega skritega aduta, kakšni so nadaljnji načrti? Na to vprašanje odgovarja Margarita Maruškić Kulaš, šefica oz. ravnateljica javnega zavoda Aquatika: »Kar zadeva sam ribji fond, ena glavnih idej, ki jo bomo skorajda zagotovo uresničili, je ureditev prostora za ribo s hrvaškim imenom »svijetlica«, to je zanimiva endemična riba, ki živi samo na področju Ogulina. Moja velika želja je tudi, da bi uredili razgledišče na strehi Aquatike. Obstajajo pa tudi večje ideje, ena izmed njih je, da bi ponudbo širili z ureditvijo prostorov za metulje. V sodelovanju z akvarijem iz Pulja bi lahko zagnali tudi center za zaščito ogroženih vrst rib«.

Kaj povedati ob koncu? Na www.pag.si menimo, da vam vsekakor ne bo žal časa in truda, če se boste na poti na morje za kakšno uro ustavili tudi v Aquatiki. Še bolj pa bodo morebiti uživali enodnevni izletniki, ki se bodo v Karlovec odpravili sredi poletne vročine, saj bodo lahko obisk akvarija Aquatika kombinirali s kopanjem v osvežilni reki Korani, na bližnjem atraktivnem Foginovem kopališču (le nekaj lenobnih minut hoda od akvarija).

Ps. Za fotografije se v uredništvu www.pag.si zahvaljujemo akvariju Aquatikaza konec objavljamo še manjšo fotogalerijo avtorja Denisa Stošića.

Sorodni članki

Zakladnica Medžimurja – “Riznica Međimurja“

Muzej Zakladnica Medžimurja (v hrvaškem originalu - "Riznica Međimurja“) v Čakovcu, ki je bil odprt leta 2021 na 2.426 kvadratnih metrih, se osredotoča predvsem na ohranjanje, interpretacijo in promocijo medžimurske nesnovne dediščine. Velika večina strokovnjakov meni, da je muzej Zakladnica Medžimurja v trenutku postal biser hrvaškega celinskega turizma.

Nadaljujte z branjem

Telašćica, Naravni park Telašćica

Naravni park Telašćica se ob vsej skupni lepoti, popolnoma upravičeno, hvali predvsem s svojimi tremi posameznimi (turističnimi) sladkorčki. Prvi med njimi je edinstven zaliv Telašćica kot najvarnejše, najlepše in največje naravno pristanišče v Jadranskem morju, ki ima 25 zalivčkov in majhnih plaž. Sledi sam Dugi otok oziroma njegove tako imenovane »skale« (klifi), ki se dvignejo celo nad 160 metrov nadmorske višine in se spustijo vse do globine 90 m. Na koncu pa je tukaj še slano jezero Mir z zdravilnimi lastnostmi, ki »lebdi v Jadranskem morju«.

Nadaljujte z branjem

Baška plošča in Baška pot glagolice

Glagolica je pomemben del zgodovine Baške, je nekakšen zaščitni znak, simbol Baške in je tudi zelo pomembna za samo kulturno/turistično promocijo Baške na otoku Krku. Znamenita Baška plošča v cerkvi sv. Lucije v Jurandolu, v neposredni bližini Baške, je prvi celovit hrvaški jezikovni spomenik, ki uporablja glagolico. Občina Baška je v to čast, da je zibelka glagolice na Hrvaškem, tudi zasnovala in postavila zanimivo Baško pot glagolice. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem