Compare Listings

Lokrum brani Dubrovnik

Lokrum, zelena oaza Dubrovnika

Lokrum je rajski otok izpred slavnega Dubrovnika. Je zelen, spokojen in idiličen, zato otok Lokrum bližnjim prebivalcem Dubrovnika že stoletja služi kot prekrasno mesto oddiha. Tudi novodobni uživači in turisti se z največjim veseljem sprehodimo po sproščujočem in romantičnem Lokrumu.

Lokrum, zelena oaza Dubrovnika

Lokrum je dokaj majhen otok pred znamenitim Dubrovnikom. Vsekakor je treba takoj poudariti, da je otok Lokrum vključen v Unescov register svetovne dediščine kot del zgodovinskega jedra mesta Dubrovnik z mestnimi obzidji in utrdbami.

Površina otoka Lokruma meri le 0,72 kvadratnega kilometra, obkroža ga pet kilometrov dolga obala. Lokrum leži okoli 0,6 km jugovzhodno od Dubrovnika in ga od celine loči Lokrumski prolaz (Konelić). S turistično ladjico potrebujemo le nekaj minut, da prevalimo okrog 600 metrov, razdaljo na liniji Dubrovnik – otok Lokrum (majhen pristan Portoć).

Otok Lokrum je poraščen z bujno mediteransko in subtropsko vegetacijo, od leta 1967 je Lokrum zaščiten kot poseben rezervat gozdne vegetacije. Zato na otoku Lokrumu veljajo nekatere stroge prepovedi: zaradi požarne varnosti ne smemo kuriti ognja ali celo kaditi; v naravo nikakor ne smemo odmetavati smeti; s seboj na otok ne smemo pripeljati svojega psa, ker lahko ogrozi druge prosto živeče živali na Lokrumu; tudi prenočiti ne smemo na otoku Lokrumu.

Spletni viri navajajo, da ime otoka Lokruma verjetno izhaja iz latinske besede acrumen, kar naj bi pomenilo kislo sadje (zaradi limon in pomaranč). Najvišji vrh otoka Lukroma se imenuje Glavica, njegova višina pa znaša 96 metrov.

Na južnem delu Lokruma najdemo zanimiv kraški pojav tega otoka in sicer 10 metrov globoko slano jezero, ki nosi slikovito ime Mrtvo morje. Severovzhodna obala Lokruma je nizka in primerna za pristajanje majhnih čolnov, jugozahodna obala pa je strma in nedostopna.

Turistične »sladkorčke« otoka bomo našteli v naključnem vrstnem redu:

1.  Botanični vrt

Leta 1859 je Lokrum kupil avstrijski nadvojvoda Ferdinand Maksimilian I. Habsburško-Lotarinški, ki je dal okoli benedektinskega samostana urediti večji park, v katerem je bilo vse do današnjih dni zasajenih veliko rastlin iz številnih držav. Maximilian, kasneje tudi mehiški cesar, je skupaj s svojo ženo Charlotte otok Lokrum uredil kot pravi mali raj na zemlji. V Mehiki je rad izjavil: “Lokrum je edina točka v Evropi, po kateri hrepenim.”

Spletni podatki razkrivajo, da se lahko botanični vrt sedaj pohvali s kar okrog 700 eksotičnimi rastlinskimi vrstami ter tudi redkimi živalskimi vrstami, kot sta npr. grška želva grška želva, ki lahko doživi tudi 100 let ali pa srednjeevropski kuščar veliki zelenec. Obiskovalce morebiti najbolj navdušujejo samovšečni pavi, ki se brezskrbno sprehajajo po zelenicah. Baje je obiskovalec, ki najde odpadlo pavovo pero, rojen pod srečno zvezdo.

Od gospodarskih kultur, podedovanih iz časa benediktinske uprave na Lokrumu, so se ohranile le oljke (severno od samostanskega kompleksa). Vrzeli, ki so nastale z izumrtjem starih dreves, so bile med pisateljskim kongresom v Dubrovniku leta 1993 zapolnjene z mladimi sadikami.

Sedanji nasadi so bili urejeni v drugi polovici 19. in na začetku 20. stoletja. Večinoma je bil sistem botaničnega vrta (znotraj Maksimilijanovega dvorca) zasnovan v duhu sredozemske tradicije in izveden na formalni, geometrijski način.

Jugovzhodni gozdnati del otoka je kot posebna prostorska enota oblikovan kot preplet številnih zavitih poti in stezic, med njimi je zagotovo najbolj znana t.i. »rajska pot«.  Tukaj se potke nežno vzpenjajo in spuščajo skozi senčno zelenje starih borovcev, hrastov (»crnike«), gostih »grmov« lovora in makije. Všečen park, ki je zasnovan v romantičnemu slogu, dopolnjujejo kamnite klopce. V bujnem zelenju se, kot češnja na torti, skriva ovalna, lepo zgrajena fontana, imenovana »Šarlotin zdenac«.

Povejmo tudi, da javna ustanova Rezervat Lokrum, ki skrbi za otok, izdatno pozornost namenja prav botaničnemu vrtu, vse v želji, da ta postane priljubljeno mesto vseh obiskovalcev otoka Lokrum, ki želijo uživati ​​v neizmernih lepotah te otočne narave.

Temu v prid govori tudi dejstvo, da je leta 2020 projekt z nazivom “Lokrum – botanični vrt”, delo Studia Šesnić&Turković, na razstavi hrvaškega oblikovanja prejel posebno priznanje v kategoriji prostorski in grafični posegi in sistemi.

2. Trdnjava Fort Royal

Na najvišjem vrhu otoka Lokruma, torej na – že omenjeni – Glavici, so Francozi, po Napoleonovem ukazu, v nameri, da zaščitijo vstop v dubrovniško luko, v devetnajstem stoletju (leta 1806) zgradili obrambno trdnjavo v obliki zvezde. S trdnjave, ki so jo poimenovali Fort Royal, okrog leta 1830 pa jo je nekoliko dogradila še avstroogrska vojska, se razteza čudovit pogled po celotnem Lokrumu, Dubrovniku, Cavtatu itd.

Lokrumska trdnjava Fort Royal je sestavljena iz predzidja z bastioni (osem trikotnih in dva polkrožna), ki so tvorili t.i. manipulativno-operativno plato glavne, osrednje utrdbe – Maksimilijanovega stolpa, vojaške stavbe, vojaškega skladišča (orožja) in vodne cisterne. Trdnjavo je dodatno krepil še izkopan jarek. Zemljišče, ki ga zaseda Fort Royal na Lokrumu, je veliko okrog 5.000 kvadratnih metrov.

3. Benediktinski samostan

O samem nastanku benediktinskega samostana nas lepo poduči spletni zapis na hrvaški wikipediji: »Dubrovčani so se že zgodaj zavedali strateškega pomena otoka Lokruma in so zato zaprosili benediktince v Italiji, iz južnoitalijanske regije Apulija, da ustanovijo novo opatijo.

Opatija Lokrum (večji samostan) je bila ustanovljena leta 1023, že v prvi polovici 11. stoletja pa so pripadniki najstarejšega meniškega reda v zahodni Evropi na otoku pred Dubrovnikom v predromanskem slogu zgradili čudovit samostan.«

Seveda so benedektinci v stoletjih bivanja opravili številne »popravke lokrumskega samostana«, npr. na prehodu med dvanajstim in trinajstim stoletjem so menihi zgradili novo cerkev v romanskem slogu (v 15. stoletju je ta cerkev dobila novo pročelje v gotsko-renesančnem slogu). Sledeč razcvetu dubrovniške arhitekture so menihi na prelomu 15. in 16. zgradili nov samostan v gotsko-renesančnem slogu.

Leta 1667 se zgodi velika naravna nesreča. Potres z imenom »Velika češnja«, ki je znatno poškodoval celoten Dubrovnik, je dodobra načel tudi samostan na Lokrumu. Zato lokrumski opat Stjepan Gradić že leta 1691 predlaga ukinitev opatije, vendar do dokončnega zaprtja samostana na Lokrumu pride šele leta 1798.

4. Razno

Lokrum je bil v »predkoronskih« letih priljubljen kraj za poroke, pa tudi za snemanje priljubljenih tv-serij, kot so: ‘Game of Thrones’, Borgia … Ljubitelji serije Igre prestolov lahko uživajo tudi v centru za obiskovalce v benediktinskem samostanu, kjer se prikazujejo video izseki iz snemanja te globalne tv-uspešnice.

Skorajda vsak ljubitelj te kultne tv-serije se usede na znamenit železni, »filmski«, kraljevski prestol ter naredi vsaj eno plemiško fotografijo.

Mnogi obiskovalci Lokruma se po sprehajanju na otoku tudi osvežijo, zaplavajo v čistem morju ter se sončijo na atraktivnih skalah (Lokrum radi obiščejo tudi nudisti). Lokrumske plaže so zelo privlačne in se raztezajo vzdolž celega otoka.

Lokrum skriva številne zalive, kjer se lahko obiskovalci hipoma osvežijo v turkizno modrem Jadranskem morju in uživajo v brezskrbnem kopanju ali skakanju v morje.

Spletni portal punkufer.dnevnik.hr dodaja: »Medtem ko spretni plavalci skačejo z visokih skal, se otroci pod budnim očesom svojih staršev kopajo v Mrtvem morju, majhnem slanem jezeru, ki je z odprtim morjem povezano s podzemnim kanalom, skozi katerega se občasno, na presenečenje vseh prisotnih, pojavi pogumen potapljač«.

Na otoku sta dve restavraciji in dve kavarni, kjer se lahko okrepčate. Poskrbljeno je tudi za manjše in večje otroke, saj so na voljo različna igrala in (športna) igrišča.

V bližini Mrtvega morja lahko opazimo “arco naturale“, naravni skalni most, ki je avstro-ogrsko princeso Stephanie razveselil s svojim neverjetnim videzom. Pod tem »ogromnim modrim očesom«, pod tem nenavadnim kamnitim lokom se slana voda zbira v majhnem kamnitem bazenu in ustvarja spektakularen videz.

V benediktinskem samostanu je na ogled tudi stalna razstava Tehnologije v biologiji: netopirji, ki je plod sodelovanja med Javnim zavodom Rezervat Lokrum in Tehniškim muzejem Nikola Tesla.

Razstava je nastala na podlagi raziskovalnega dela velike in raznovrstne mednarodne ekipe na otoku Lokrum, njen glavni cilj pa je bil približati zanimiv svet netopirjev. Mimogrede navajamo, da netopirji na Lokrumu pohrustajo prav vse komarje, zato repelenta na otoku ne potrebujete .

Lokrum je edino mesto na Hrvaškem, kjer na tako majhnem območju živi kar 11 vrst netopirjev. Da bi netopirje nekoliko bolje spoznali, so strokovnjaki postavili tudi zvočne detektorje, da bi ugotovili, kaj počnejo, ko ne spijo.

Obiskovalci si lahko ogledamo 14-minutni dokumentarni film Borisa Krstinića, na stropu samostana pa lahko občudujemo čudovite netopirje umetnice in soavtorice razstave Katarine Ivanišin Kardum.

Se turistična zgodba Lokruma konča z netopirji? Nikakor.

Zgodovina Lokruma je tisti del, ki je turistom morebiti najbolj žlahten, najbolj zanimiv. Turbolentno preteklost Lokruma, s številnimi kraljevskimi glavami in krvavim prekletstvom vred, predvsem zaradi dolžine teksta, objavljamo v našem posebnem prispevku z naslovom Lokrum ima burno zgodovino.

Do takrat pa iz uredništva www.pag.si kličemo le: Adijo, prijatelji, se vidimo v Dubrovniku.

Ps. Za fotografski material se zahvaljujemo Javnemu zavodu Rezervat Lokrum, TZ Dubrovnik in lokalni ljubiteljski fotografinji Stanki Seper.

Sorodni članki

Podvodni park Punat

Podvodni park Punat (na otoku Krku) je edinstvena atrakcija tudi za nepotapljače, neplavalce in otroke, saj je potapljanje popolnoma varno, posebno oblikovan podvodni skafander napolnjen z zrakom pa omogoča odlično priložnost za spoznavanje bogatega podvodnega sveta. Doživite ultimativni občutek, kjer se čas ustavi, skrbi izginejo in dihanje pod vodo postane možno, varno in enostavno, obiščite Podvodni park Punat.

Nadaljujte z branjem

Zakladnica Medžimurja – “Riznica Međimurja“

Muzej Zakladnica Medžimurja (v hrvaškem originalu - "Riznica Međimurja“) v Čakovcu, ki je bil odprt leta 2021 na 2.426 kvadratnih metrih, se osredotoča predvsem na ohranjanje, interpretacijo in promocijo medžimurske nesnovne dediščine. Velika večina strokovnjakov meni, da je muzej Zakladnica Medžimurja v trenutku postal biser hrvaškega celinskega turizma.

Nadaljujte z branjem

Telašćica, Naravni park Telašćica

Naravni park Telašćica se ob vsej skupni lepoti, popolnoma upravičeno, hvali predvsem s svojimi tremi posameznimi (turističnimi) sladkorčki. Prvi med njimi je edinstven zaliv Telašćica kot najvarnejše, najlepše in največje naravno pristanišče v Jadranskem morju, ki ima 25 zalivčkov in majhnih plaž. Sledi sam Dugi otok oziroma njegove tako imenovane »skale« (klifi), ki se dvignejo celo nad 160 metrov nadmorske višine in se spustijo vse do globine 90 m. Na koncu pa je tukaj še slano jezero Mir z zdravilnimi lastnostmi, ki »lebdi v Jadranskem morju«.

Nadaljujte z branjem