Compare Listings

Razgledišče, ki jemlje dih

Skywalk, nebeško sprehajališče na Biokovu

Skywalk na fantastično lepem Biokovu bo zagotovo postal ena izmed najbolj spektakularnih turističnih atrakcij na Hrvaškem. Obiska steklenega adrenalinskega balkona nad Makarsko se bodo razveselili predvsem tisti pogumneži, ki imajo radi atraktivne razglede.

Skywalk, nebeško sprehajališče na Biokovu

Skywalk bo ponujal zares prekrasne poglede. Pred nami se bo razprl čudovit pogled na skorajda celotno Makarsko riviero, Jadransko morje in dalmatinske otoke (npr. Brač, Hvar, Korčula), ob lepi vidljivosti pa se bo videla tudi vzhodna obala na značilnem italijanskem škornju (Monte Gargano). Ker pa sama steklena forma razgledišča sega daleč čez rob prepadnega roba, nam bo ta perspektiva omogočala tudi ptičji pogled na strme, biokovske stene.

Skywalk je stekleno razgledišče, ki je postavljeno na prekrasnem planinskem masivu Biokovu, znotraj naravnega parka Biokovo (za vstop v park je potrebno plačati vstopnino, okrog 7 evrov po osebi). Od mesta Makarska je baje do Skywalka približno 45 minut vožnje z avtomobilom. In že ta vožnja, verjemite, je dogodivščina sama po sebi. Razgibana, na določenih odsekih zelo ozka, vendar vseskozi asfaltirana, cesta vodi vse do Svetega Jureta, ki je s svojimi 1762 metri najvišji vrh Biokova.

Če pa želimo samo do razgledišča, do Skywalka, pa se ustavimo že na odseku imenovanem Ravna Vlaška. Po zemljevidu sodeč, če iz Ravne Vlaške gledamo proti morju, so pod nami, na ozkem priobalnem pasu, najbližje Tućepi, desno od njih Makarska, levo pa Podgora. Google zemljevid trdi, da imamo od Ravne Vlaške pa do vrha Biokova, Svetega Jureta, še okrog 25 minut previdne in počasne vožnje. Kdor ima v sebi nekoliko več planinske krvi, nikakor ne bo obžaloval lažjega sprehoda do mnogo bližje planinske koče Vošac, ki pa je postavljena skorajda direktno nad mestom Makarska.

Nebeško sprehajališče, Skywalk Biokovo, se nahaja na jugozahodnem delu naravnega parka Biokovo, na območju Ravne Vlaške, na nadmorski višini 1228 metrov, na 13. kilometru biokovske ceste in je postavljeno ob manjšem informacijskem centru. V sklopu razgledišča je bil zgrajen tudi geološki steber – tridimenzionalni pogled na prerez kamnin, ki je oblikoval območje Biokova od njegovega nastanka do danes, z geološko tabelo časa in opisom starosti in vrst kamnin.

Samo razgledišče Skywalk, ki ima obliko podkve, so nad prepadom gradbeniki postavljali približno eno leto, porabili so dober milijon evrov denarja, večinoma iz EU skladov. Snovalci projekta upajo, da bo »stekleni sprehod nad breznom« postal velikanska turistična atrakcija in bo v naravni park Biokovo privabil še mnogo več drznih obiskovalcev (leta 2019 je bilo v naravnem parku Biokovu okrog 50 tisoč izletnikov).

Sicer pa je gradnja samega Skywalka del večjega projekta, imenovanega “Nov adrion – spodbujanje trajnostne rabe naravne dediščine naravnega parka Biokovo”. Jekleno steklena konstrukcija Skywalka sega okrog 12 metrov čez rob biokovskih sten. Dostop do samega steklenega balkona Skywalka je omogočen s ploščadi na katero vodita dve stopnišči, ki sta široki približno 2 metra.

Kamnite stopnice so nameščene na vzhodni in zahodni strani informacijskega centra, kar omogoča učinkovit krožni promet obiskovalcev brez ustvarjanja prevelike gneče. Vodstvo NP Biokovo s pomočjo električne rampe zagotavlja dostop tudi tistim invalidom, ki se težko gibajo.

Nad samim prepadom je postavljenih okrog 40 kvadratnih metrov steklene površine, po kateri se bomo lahko brezskrbno sprehajali. Varnost hoje po enkratnem Skywalku je zagotovljena, narejene so bile številne študije in testiranja, trdijo v PP Biokovo. Konstrukcija bi naj, tako vsaj poročajo pomembnejši hrvaški mediji, zdržala kar 50 ton teže. Na Skywalku bodo stalno prisotni uslužbenci Naravnega parka Biokovo, razgled s steklene ploščadi pa bo zaradi varnosti najverjetneje dovoljen hkrati največ 50-im pogumnim obiskovalcem.

Impozantno razgledišče Skywalk, vsaj tako napovedujemo na www.pag.si, slovenskem portalu o hrvaškem turizmu, bo zagotovo postalo vrhunski hrvaški turistični bonbonček. Trdno verjamemo, da bo Skywalk zelo všeč vsem tistim obiskovalcem, ki se ne bojijo višine. Plačanega reklamiranja Skywalk Biokovo verjetno sploh ne bo potreboval, saj bodo socialna omrežja preplavile fotografije začaranih obiskovalcev, podobno kot se je prej dogajalo že na »vroči fotografski točki« ob planinskem domu Vošac.

Ps. Za fotografije se zahvaljujemo PP Biokovo ter dodajamo fotogalerijo, ki jo je naredil fotograf Plamenko Cvitić.

Sorodni članki

Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija

Na samem izvozu z avtoceste proti največjem dalmatinskem mestu, Splitu, v Dugopolju, se nahaja Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija (slovensko – »skrita Dalmacija«). Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija je izobraževalni, multimedijski in interpretacijski center z dodatkom učnih poti in šol v naravi.

Nadaljujte z branjem

Kamerlengo, trdnjava v Trogirju

Trogir, dalmatinski turistični biser, se ponaša s številnimi zgodovinskimi znamenitostmi, kulturna dediščina, na zelo strnjenem trogirskem prostoru, je tukaj zares zelo bogata. Zagotovo je eden od slajših turističnih sladkorčkov dokaj markantna trdnjava Kamerlengo, ki je umeščena v jugozahodnem delu »starega Trogirja« oziroma »srednjeveškega otočka«, če vam je tako nekoliko ljubše (nikakor je ne boste je zgrešili oziroma spregledali, če se boste sprehodili v smeri od starega mosta na Čiovo ter naprej po trogirski rivi).

Nadaljujte z branjem

Riva Split

Riva Split je splitska mestna dnevna soba, najbolj priljubljen in pomemben javni prostor v Splitu. Riva Split je s svojo promenado neizogiben simbol mesta Split in velja za prvovrstno središče Splita. Riva Split je velikansko prizorišče splitskega mestnega življenja, kjer se na sami obali, na južni strani Dioklecijanove palače, ob samem robu »starega Splita«, skozi celotno leto odvijajo številne – predvsem - kulturne in zabavne prireditve. Seveda je Riva Split najbolj »živa« poleti, ko jo sredi turistične sezone napolnijo tisočeri obiskovalci iz vseh koncev sveta.

Nadaljujte z branjem