Compare Listings

Križev pot pod vodno gladino

Via Crucis, podvodni muzej

Via Crucis je podvodni muzej, ki ga najdemo v zalivu Jelinak v bližini Trogirja. Projekt muzeja pod vodno globino je plod zasebne, podjetniške pobude, zasnovalo ga je podjetje Blue Nautica. Na morsko dno, na globini od štirih do desetih metrov, so postavili kar 52 betonskih kipov z religiozno tematiko, s svojimi štirinajstimi postajami križevega pota je muzej postal podvodna atrakcija, kot takšna celo edinstvena na svetu.

Via Crucis, podvodni muzej

Via Crucis, podvodni muzej, leži v mirnem zalivu Jelinak v občini Marina. Majhen zaliv Jelinak, ki je   le 2 navtični milji oddaljen od Trogirja, so v podjetju Blue Nautica poimenovali kar »no stress zone« ali po slovensko »področje brez stresa«. Zaliv Jelinak namreč ponuja zasebno plažo s številnimi ležalniki, nekoliko okrnjeno gostinsko ponudbo (bar za osvežitev) in manjši vodni park, ki bo razveselil predvsem najmlajše turiste.

Ker je dostop po kopnem do zaliva Jelinak dokaj »problematičen«, skorajda nemogoč, podjetje Blue Nautica, ki je dolgoletni koncesionar zaliva Jelinak, obisk tega turističnega bisera vsekakor priporoča s plovilom, po varni in zanesljivi »morski poti«. Tudi če nimate svojega čolna, jadrnice ali jahte vam ni treba skrbeti, saj Blue Nautica ponuja tudi (čarter) prevoze s svojimi plovili.

Blue Nautica se razen morskih prevozov ukvarja tudi npr. z oddajanjem jaht, prodajo plovil, servisiranjem motorjev in popravilom ter (zimskim) skladiščenjem plovil. Če imate nesrečo na morju, vam lahko na pomoč priskoči strokovna ekipa iz Blue Nautice. Veliko pozornosti pa v podjetju namenjajo tudi potapljanju; pa naj si gre za najtežje potope (predvsem ob različnih vrstah nesreč) ali pa ko gre za vodenje same potapljaške šole (začetniški ali »nadaljevalni tečaji« potapljanja).

V Blue Nautici so na svoji spletni strani o svojem potapljaškem centru med drugim zapisali:  ».. smo navdušeni profesionalci, popolnoma zasvojeni z adrenalinom in popolnoma predani svojemu delu. Smo resnični ljubitelji morja in vsega, kar je povezano z morjem, in ta del sebe, svojih veščin in znanja vneto poskušamo prenesti svojim učencem.«

In da bi potapljaško, predvsem začetniško, šolanje morski tečajniki lažje opravili, so se v podjetju Blue Nautica spomnili, da bi lahko naredili celo podvodni muzej. Menijo namreč, da muzej Via Crucis s svojim podvodnim »dogajanjem, raznolikostjo«, tečajnike, kljub skrbi in profesionalnemu odnosu inštruktorjev potapljanja, dodatno sprosti, potapljaški tečajniki zaradi tega že pri svojih prvih potopih delujejo mnogo bolj pogumno in samozavestno.

Če hočemo biti nekoliko natančnejši, in to si želimo na portalu www.pag biti zmeraj, potem moramo resnici na ljubo povedati, da sta osnovno idejo o podvodnem muzeju Via Crucis, zasnovala in razvila Joško Kandija, lastnik potapljaške šole Blue Nautica iz Trogirja in Valentino Valent iz lončarske delavnice Val iz Petrinje (ti dve podjetji sta sodelovali že prej, pri izdelavi amfor).

Že avgusta 2017, je bil pod okriljem hrvaškega parlamenta, na morsko dno postavljen prvi kip, ob odprtju muzeja Via Crucis pa je Joško Kandija dejal: “Ponosen in vesel sem, da smo začeli z realizacijo projekta. Poudariti želim, da je bila naša ideja od začetka ta podvodni muzej Via Crucis narediti za vse, za potapljače, pa tudi za tiste, ki to niso. Ravno zato so bile figure postavljene na globino od 4 do 10 metrov, zato vabim prav vse, da pridejo v zaliv Jelinak in uživajo v tem edinstvenem projektu na Hrvaškem«.

Danes je z zalivu Jelinak razstavljenih že vseh 52 kipov. Vsi kipi so unikatni in so ročno delo, izdelani so brez kalupa, iz železobetona (vsak kip tehta okrog 1.000 kilogramov) in so ekološko sprejemljivi. Ob vsakem kipu je postavljena kamnita plošča z zaporedno številko postaje in besedilom v angleščini.

Luka Kolovrat, avtor spletnega morskega portala Gorgonija in šef TZ Imotski, je za www.morski.hr izjavil, da so verski kipi sedaj že dokaj poraščeni z morskimi organizmi, religiozne figure so tako dobile svojevrstno morsko patino, zato je potapljanje ob njih postalo pravo podvodno doživetje.

Kipi so izdelani v naravni velikosti, izjema je le zadnja, petnajsta postaja križevega pota, ki nosi ime »Vstajenje Jezusa Kristusa«; kip Jezusa Kristusa je namreč visok mogočnih osem metrov (ustrezno je tudi težji, tehta okrog osem ton). Osnova podvodnega muzeja Via Crucis je t.i. križev pot. S svojimi 14 morskimi postajami je Via Crucis v zalivu Jelinak skorajda zagotovo edinstven na svetu.

Kaj o križevem potu v samem uvodu zapiše slovenska wikipedija? »Krížev pót (latinsko Via crucis) je likovna upodobitev Jezusovega trpljenja od trenutka, ko ga je Poncij Pilat obsodil na smrt, do trenutka, ko ga mrtvega položijo v grob. Križev pot je poleg tega tudi molitev, ki jo verniki molijo, ko se spominjajo tega trpljenja. Križev pot poznajo Rimskokatoliška cerkev, Evangeličanska cerkev in še nekatere druge protestantske Cerkve.«

Dodajmo le, da se na Hrvaškem lahko pohvalijo tudi z »verjetno najtežjim križevim potom na svetu«; ustavite se v Posedarju (tam ob izvozu za Pag in dokaj blizu Zadra) in si ga oglejte.

Kaj še povedati ob koncu prispevka o podvodnem muzeju Via Crucis? Vsekakor moramo izpostaviti, da je ogled morskega muzeja Via Crucis zagotovo primeren za vse. Za potapljače in ne-potapljače. Potapljaška oprema namreč ni potrebna. Zadostujeta že podvodna maska in dihalka. Verjemite, že snorkljanje med verskimi kipi bo zelo zanimivo.

Turistične atrakcije Via Crucis, tega jadranskega turističnega bisera, se najbolj veselijo izkušeni potapljači, ki pa že nekoliko nestrpno čakajo tudi na reflektorsko osvetlitev in možnost nočnih potopov.

In kaj na to željo pravijo v podjetju Blue Nautica? Kakor ponavadi ob vseh nalogah in izzivih: »Bomo uredili, naredili!«

Ps. Uredništvo www.pag.si, slovenskega portala o hrvaškem turizmu, se podjetju Blue Nautica zahvaljuje za fotografije.

 

Sorodni članki

Zakladnica Medžimurja – “Riznica Međimurja“

Muzej Zakladnica Medžimurja (v hrvaškem originalu - "Riznica Međimurja“) v Čakovcu, ki je bil odprt leta 2021 na 2.426 kvadratnih metrih, se osredotoča predvsem na ohranjanje, interpretacijo in promocijo medžimurske nesnovne dediščine. Velika večina strokovnjakov meni, da je muzej Zakladnica Medžimurja v trenutku postal biser hrvaškega celinskega turizma.

Nadaljujte z branjem

Telašćica, Naravni park Telašćica

Naravni park Telašćica se ob vsej skupni lepoti, popolnoma upravičeno, hvali predvsem s svojimi tremi posameznimi (turističnimi) sladkorčki. Prvi med njimi je edinstven zaliv Telašćica kot najvarnejše, najlepše in največje naravno pristanišče v Jadranskem morju, ki ima 25 zalivčkov in majhnih plaž. Sledi sam Dugi otok oziroma njegove tako imenovane »skale« (klifi), ki se dvignejo celo nad 160 metrov nadmorske višine in se spustijo vse do globine 90 m. Na koncu pa je tukaj še slano jezero Mir z zdravilnimi lastnostmi, ki »lebdi v Jadranskem morju«.

Nadaljujte z branjem

Baška plošča in Baška pot glagolice

Glagolica je pomemben del zgodovine Baške, je nekakšen zaščitni znak, simbol Baške in je tudi zelo pomembna za samo kulturno/turistično promocijo Baške na otoku Krku. Znamenita Baška plošča v cerkvi sv. Lucije v Jurandolu, v neposredni bližini Baške, je prvi celovit hrvaški jezikovni spomenik, ki uporablja glagolico. Občina Baška je v to čast, da je zibelka glagolice na Hrvaškem, tudi zasnovala in postavila zanimivo Baško pot glagolice. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem