Compare Listings

Magičnost podvodnega sveta

Potapljanje je posebno doživetje

V poletnih mesecih se v vsakem prebudi vsaj »kanček« strasti do morja in odkrivanja morskih globin. V mnogih ta ljubezen preraste v dopustniški konjiček, ki združuje jadranje, plavanje pod vodo, podvodni ribolov, tudi potapljanje.

Potapljanje je posebno doživetje

Bistro in modro Jadransko morje nudi vsem, ki imajo radi podvodni svet, več tisoč različnih mest za potapljanje in to ne glede na to koliko izkušenj imajo s potapljanjem. Če vas zanimajo velike podvodne stene, ostanki potopljenih ladij ali podvodne jame, vse to lahko najdete v Jadranskem morju. Pri tem največje zadovoljstvo za vaše oči priredijo živali in zelišča vseh barv in velikosti. Veliko je potapljaških baz v katerih lahko najamete opremo, strokovno vodenje in opravite tečaj.

Ker smo potapljaško aktivni večino le v poletnih mesecih, je zelo pomembno, kako se pripravljamo na nova doživetja podvodnega sveta.

Najprej je pomembno poznavanje osnovne potapljaške opreme:

  1. Maska

Najlažje je podvodno gladino spremljati skozi masko, ki jo poveznemo na oči. Pritrdimo jo s trakom in tako že lahko spremljamo dogajanje pod gladino. Maska se mora dobro prilegati našemu obrazu, zato je pomembno, da jo pred nakupom pomerite. Nadenite si masko in poizkusite vdihniti skozi nos. Če se bo maska trdno držala vašega obraza in ne bo dovoljevala vdiha, je velikost prava. Stekla morajo biti kakovostna, prav tako tesnjenje. Kupite masko iz silikona, ne iz navadne gume.

  1. Dihalka
Foto: Indux Media

Če želimo nekoliko dlje spremljati dogajanje pod vodno gladino, si lahko omislimo dihalko (šnorkel), ki jo pripnemo na masko. Dihalka je cev, skozi katero dihamo in nemoteno opazujemo dogajanje pod gladino vode. Cev ima navadno priponko, s katero jo pritrdimo na masko. Kupiti je možno tudi takšne dihalke, ki imajo na spodnji strani ventil, skozi katerega izpihnemo vodo, ki napolni dihalko ob potopu. To je dobra pridobitev, s katero je izpihovanje vode bistveno bolj učinkovito.

  1. Plavutke

Ker najbrž v vodi ne bomo ostali na mestu, si omislimo še plavuti, s katerimi se bomo lažje, hitreje, predvsem pa bolj učinkovito premikali, poleg tega pa nam bodo tudi dobro zaščitila stopala pred ostrimi kamni ali morskimi ježki.

  1. Neoprenska obleka

Kadar se potapljamo dlje časa ali v hladni vodi, lahko oblečemo neoprensko obleko, ki zadržuje toploto. Takšna oblačila so lahko kratka ali dolga, enodelna ali dvodelna. Razlikujejo se tudi po kroju in predvsem debelini neoprena. Za potapljanje na vdih ne kupujte najtanjših neoprenskih oblek, saj vas bo v njih zeblo. Debele naj bodo vsaj 5 mm. Neoprenska obleka je iz materiala, v katerem so zračni mehurčki, zato se poveča plovnost in potop je lahko zelo otežen. Zato si ponavadi nadenemo pas z utežmi, s čimer uravnavamo našo plovnost in se lažje potopimo.

Pravila potapljanja in tehnike dihanja pri potapljanju na vdih:

  1. NE POTAPLJAJ SE SAM!

Zelo kratek čas, ki ga lahko pod vodno gladino preživimo brez dihanja, zelo zmanjša možnost preživetja v primeru težav. Prisotnost partnerja je zato nujna! To pa ne spremeni dejstva, da smo za preprečevanje nesreč odgovorni zlasti sami. Če se želimo izogniti izgubi zavesti in tragičnim posledicam le-te, je poleg pravil, zapisanih v nadaljevanju, treba upoštevati tudi naslednja pravila:
– pred potopom odstrani dihalko iz ust,
– redno vadi temeljne postopke oživljanja.

  1. TEHNIKA POTAPLJANJA NA VDIH

Zajamemo zrak in se potopimo pod vodno gladino. To je najosnovnejša tehnika, ki pa jo lahko dodelamo in se tako bolj sproščeno, lažje in tudi bolj učinkovito potopimo. Nosu nam ni treba zapreti, saj ga prekriva maska. Tako čez nos ne vdihavamo niti ne izdihavamo, razen če se potapljamo v večje globine. Takrat je treba skozi nos izpihniti v masko in s tem izenačiti pritisk v maski. Stalno pa moramo pihati v nos, ki ga stisnemo s prsti, da izenačimo pritisk v ušesih, sicer nas bodo močno bolela, poškodujemo pa lahko tudi bobnič.

Dihamo torej skozi usta, ki tesno oprijemajo dihalko. Ker jih zapreti ne moremo, ob potopu s pritiskom zraka zapremo dostop vodi, da ne vdre v usta. Pred resnim potopom se je treba zbrati in pripraviti. Narediti moramo nekaj temeljitih izdihov in vdihov (nadihavanje), saj le tako omogočimo izmenjavo zraka in vnos zadostne količine kisika.

Nadihavanje je zelo pomembna faza, ne smemo pa pretiravati, saj lahko postanemo omotični in posledični izgubimo občutek za pravočasno vrnitev na gladino. Po nadihavanju sledi enkratni globok vdih in potopitev v globino. Potopitev izvedemo tako, da se iz vodoravnega položaja v pasu prelomimo in potopimo sprednji del telesa (vertikalni potop).

Noge takrat za kratek čas pogledajo iz vode. Tako se poveča pritisk in ‘teža’, zato se lažje potopimo. Ko dosežemo želeno točko, se počasi obrnemo navzgor in z obračanjem telesa spremljamo celotno okolico. Izplavanje na vodno gladino mora biti kontrolirano, ena roka je vzročena, vrtimo se okoli lastne osi in pozorno spremljamo dogajanje na vodni gladini. Potop lahko ponovimo, pri tem pa si vzemimo nekaj časa, da se umirimo in ponovno pripravimo. Globlji potopi pa naj si ne sledijo drug za drugim. Vmes naredite kratek premor ali kakšen manj globok potop.

Foto: Marjan Radović in HTZ
  1. PREHRANA IN HIDRACIJA

Tako kot pri vseh aktivnostih tudi pri potapljanju potrebujemo energijo. Energijo v telo vnesemo s pravilno prehrano, čeprav moramo paziti, da se hrana v času potapljanja ne prebavlja. Poskrbimo, da užijemo zadnji obrok najmanj tri ure pred začetkom potapljanja. Obrok naj bo lahek, sestavljen iz lahko prebavljivih hranil, kot so riž, testenine in kuhana zelenjava.

Popolnoma drugače pa je glede hidracije. Med potapljanjem neprestano izgubljamo tekočino. Nevarnost se skriva tudi v lažnem občutku, ki nam ga dajejo neprestano mokre ustnice, zaradi česar ne občutimo žeje. Ravno zato je treba dosledno in redno piti vsaj en liter tekočine na uro z dodanimi elektroliti in minerali. Najpreprostejša izotonična mešanica je kombinacija vode, limone in soli.

  1. TRENING NA SUHEM

Najpogostejša vprašanja so povezana s treningom na suhem. Res je, tudi na tak način lahko izboljšamo uspešnost svojih potopov – osnova je vedno dobra splošna športna kondicija. Pridobimo jo lahko s tekom, hojo v hrib, kolesarjenjem …  Zelo priporočljivo je redno izvajanje razteznih in dihalnih vaj ter občasni treningi zadrževanja sape. Najpreprostejši trening lahko opravimo med hojo, na sobnem kolesu ali leže na naslanjaču.

Vas je potapljanje pritegnilo bolj, kot ste si predstavljali. Kaj zdaj? Si želite večjih izzivov, bodisi športnih bodisi lovskih, ali pa preprosto želite več časa prebiti pod vodo? Za to potrebujete boljšo opremo, naučiti se morate tehnik potapljanja, izvedeti, kje bi se še lahko potapljali in koliko stane oprema … Najbolje je, da se vpišete v tečaj šole potapljanja, ki jih organizirajo športna društva in nekatere druge organizacije.

Zahvaljujoč osupljivi obali in kristalno čisti vodi ter več kot 1.000 otokom je Hrvaška vrhunska destinacija za potapljanje. Najboljši letni čas za potapljanje je poletje, ko so temperature vode med 15°C in 21°C, vidljivost pa je od 18 do 27 metrov. V času potapljanja boste naleteli na jame, tunele, kanjone, griče in loke, nastale v stoletjih erozije. Podvodne strme skale na nekaterih mestih dosežejo globino tudi do 90 metrov.

Foto: Indux Media in HTZ

 

Nekaj zanimivih lokacij za potapljanje ob hrvaški obali:

Potapljanje v Rovinju – lokacija ‘Baron Gautsch’

Potopite se in uživajte v razbitini ladje, Baron Gautsch’, morda ene izmed največjih nesreč na Jadranu. Ladja se nahaja na globini od 28-40 m. Vidljivost je spremenljiva, morski tokovi dovolj močni, vendar je to eden od zanimivejših potopov. Dovoljeno je potapljanje izključno z registriranim potapljaškim centrom.

Potapljanje zraven otoka Cresa – lokacija ‘Mali Ćutin’

Pri vzhodni obali otoka Cres se nahajata dva otoka – Veli in Mali Ćutin. Potaplja se na 32 metrov po sidrni vrvi in po 7 m vstopite v kanjon globok 26 metrov. Pisanost morskih globin in živih bitij v njem ponujajo posebno doživetje.

Potapljanje blizu Malega Lošinja – lokacija ‘Katedrala’

Otok Premuda skriva sistem jam, ki se imenuje Katedrala, na globini 30 m. Po 18 m se prihaja do dvorane z odprtino na dnu. Ob izhodu iz dvorane, po 20 m potapljanja v desno, prihajate do ozkega tunela “Dimnjak”. Morsko življenje te potapljaške lokacije je posebna izkušnja.

Potapljanje zraven mesta Sali na Dolgem otoku – lokacija ‘Kampanel’

Da najdete to lokacijo, je potrebno imeti veliko izkušenj. Kampanel se nahaja na globini 30 m in premer je samo 6 m. Potop se nadaljuje do globine 55 m, vendar se mora paziti na močne tokove.

Potapljanje na otoku Hvaru – lokacija ‘Vodnjak kampanel’

V globinah hvarskega morja se nahaja Vodnjak kampanel. Na potop se prihaja z ladjo, spuščate se po sidrni vrvi in po 10 m boste videli obelisk in po 40 m njegov konec. Na globini 35 m se nahaja 5m dolg tunel, ki dopolnjuje lepoto kanjona.

Potapljanje v bližini Brela – lokacija ‘Vrulja’

Vrulja se nahaja pri kraju Dubaca, mestu, kjer se stene spuščajo do 100 m pod morsko gladino. Do lokacije se lahko pride samo z ladjo, po 20 m potapljanja pridete do navpične stene, ki pada 30 m v globino, kjer vas pričakuje šumenje reke Cetine. Navzdol po pobočju je zid do 100 m globine.

Foto: Marjan Radović in HTZ

Potapljanje na južnem delu otoka Mljeta – lokacija ‘Lenga’

Okoli rta Lenga, na južni strani otoka Mljet, se potop opravlja po sidranju z notranje ali zunanje strani rta. Zid se spušča 86 m v globino, če se bo potapljač potopil bolj globoko, bo videl kolonije rdečih koral.

Potapljanje na otočku Mrkanjac zraven Cavtata – lokacija ‘Mrkanjac’

Otoček Mrkanjac skriva bogastvo in raznolikost morskih globin. Do lokacije se prihaja z ladjo in potop se izvaja po sidrni vrvi na globini 15 m, nato pa se zid spušča vse do globine 50 m. Obstaja veliko rastlinskega in živalskega sveta zahvaljujoč bližini odprtega morja in tokovom, ki prihajajo iz Sredozemlja.

Potapljanje v bližini otoka Molunat – lokacija ‘Kaiser Franz Josef’

Na dnu Prevlačkega morja se nahaja križarka “Kaiser Franz Josef” in lokacijo razbitine ni enostavno najti. Potop se izvaja s pomočjo sidrne vrvi. Razbitine ladje, če je dobra vidljivost, se lahko vidijo že na 15 m, ogled pa je najboljše začeti od jambora, že tukaj vidite nove prebivalce razbitine.

Foto: Indux Media in HTZ

Ps. Poglejte si tudi fotogalerijo z naslovom: Potapljanje je lep šport.

Sorodni članki

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

EPIC RIDES Krk / Šotovento

Projekt EPIC RIDES Croatia, ki od leta 2021 odkriva najlepše kotičke Hrvaške in jih približuje vsem ljubiteljem kolesarjenja, ne le tistim, ki so kolesarjenju »posvetili svoje življenje«, ampak tudi tistim, ki jim je kolo predvsem odličen spremljevalec za rekreativni pobeg v naravo, se ponovno vrača na prelepi otok Krk. EPIC RIDES Krk / Šotovento leta 2023 bo kolesarska pedala vrtel 9. septembra.

Nadaljujte z branjem

Festival hoje v Liki

Na Hrvaški festival hoje (originalno Hrvatski Festival Hodanja, s kratico HFH) prihajajo skupine z vsega sveta. Napoved udeležbe še nikoli ni bila tako velika. Kakor verjetno že veste, peta izdaja hrvaškega festivala hoje poteka v Gospiću in na Otočcu, tradicionalno v začetku septembra, leta 2023 se bo rekreativno-zabavna prireditev odvila 2. in 3. septembra.

Nadaljujte z branjem