Compare Listings

Makarska – srce Makarske rivijere

Mesto Makarska – v objemu narave

Mesto Makarska leži stisnjeno na ozkem pasu med planino Biokovo in morjem. Čez morje vidimo otoka Brač in Hvar. Samo mesto Makarska leži amfiteatralno, ob zalivu, ki ga na severovzhodu zapira polotok Sv. Petar in na jugu Rt Osejeva. Makarska živi predvsem od svojih čudovitih plaž, od svojega turizma in to zelo, zelo uspešno.

Mesto Makarska – v objemu narave

Makarska je, s svojimi večjimi in manjšimi zalivi s krasnimi prodnatimi plažami in čudovitimi borovimi gozdički, ki segajo vse do nebeško čistega morja, namreč eno izmed najbolj poznanih in slikovitih področij celotnega hrvaškega priobalnega sveta, privlačno je zaradi svojih naravnih in klimatskih danosti, zelo raznolike turistične ponudbe in gostoljubnih domačinov. Sožitje kraškega in mediteranskega sveta je tukaj ustvarilo božanske foto razglednice, turistom bodo razgledi jemali dih.

Makarska je mesto, v katerem živi s svojimi satelitskimi naselji Veliko Brdo, Puharići, Kotišina in Makar okrog 15 tisoč prebivalcev (nekje prav toliko pa naj bi bilo tudi turističnih postelj v hotelski ali apartmajski namestitvi). Mesto Makarska je tudi center 60 kilometrske Makarske rivijere na kateri se ob sami Makarski znajdejo tudi slikoviti kraji Baška Voda, Bratuš, Brist, Brela, Drašnice, Drvenik, Gradac, Igrane, Podaca, Podgora, Promajna, Tučepi in Živogošće. Dostop do vseh teh krajev je enostaven, od avtoceste skozi tunel Sveti Ilija, ki seka Biokovo in je dolg kar 4.248 metrov (svečano so ga odprli 8. 7. 2013).

Foto: HTZ in Ivo Bioćina

Središče tega celotnega »podvelebitskega« področja je v mestu Makarska. In to že od davnine. Centri upravljanja, političnega in gospodarskega življenja, najpomembnejšega kulturnega (številne galerije, ne pozabimo pa tudi na sklop prireditev imenovanih Makarsko ljeto) in prosvetnega se na področju celotnega »Makarskega primorja« nahajajo tukaj, v samem središču mesta Makarska. Seveda ne smemo pozabiti, da se samo mesto Makarska, predvsem zaradi  turizma, izredno hitro infrastrukturno razvija, turisti pa so lahko zadovoljni tudi s storitvami na področju zdravstva, gostinstva, trgovine ter športne rekreacije.

Kakor smo že uvodoma navedli, se mesto Makarska nahaja v podnožju planinskega masiva Biokova (najvišji vrh je sveti Jure, na višini 1762 metrov) in ki Makarsko ščiti od vplivov (tečnega, turistom slabšega) kontinentalnega podnebja. Mesto ima bujno mediteransko vegetacijo, mediteransko klimo, blago zimo in vroča poletja. Ko se spomnimo še stoletnih, dišečih borov in čudovitih plaž, nam je takoj jasno, zakaj turisti obožujejo Makarsko oziroma celotno Makarsko rivijero.

Mesto Makarska je svoj primat v »Makarskem primorju« dosegla že pred stoletji in to predvsem zaradi naravnih danosti. Mesto se je namreč razvilo ob večjem zalivu, ki je odlično zatočišče za ladje in mornarje, takšnega naravnega branika pred (včasih) tudi divjo naravo, pa ni vse od izliva Neretve na jugu in Cetine (Omiš) na severu. Geostrateški položaj je mesto Makarska izkoristila odlično. V daljni preteklosti je imelo mesto Makarska »hrbet« odlično zavarovan z visokim in težko prehodnim planinskim vencem, Biokovim.

PLaža Nugal, foto HTZ in Vjeko Begović

O sami zgodovini mesta Makarska ne bomo razglabljali na dolgo in široko, na pomoč nam bodo priskočili razumljivi stavki slovenskega wiki potnika: »Makarska je zrasla na mestu, kjer je včasih bilo antično naselje Maccuruma, ki je bilo porušeno sredi šestega stoletja. Kasneje je bila pomembno bojno oporišče Neretljanov v boju proti Benečanom. Mesto je kasneje imelo oblast ogrskih, hrvaških in tudi bosanskih vladarjev. V 16-em stoletju je Makarska bila pod turškim vplivom, kasneje pod beneško republiko, nato pa jo je doletela usoda ostale Dalmacije«. Kratko in jedrnato, kajne?

Nekaj več pozornosti pa bomo seveda, ker smo turistični portal, namenili znamenitostim, na katere morajo biti pozorni tisti turisti, ki obiščejo mesto Makarska.

Še prej pa bomo opozorili na »stvari«, ki so zunaj mesta Makarska. To so v prvi vrsti vsi kraji in naselja, ki lenobno poležavajo na Makarski rivijeri, zaslužijo si vaš radoveden obisk. Prav zagotovo pa si obisk zasluži tudi gusarski Omiš s svojo znamenito reko Cetino. Če imate dovolj časa,  skočite na trajekt ali dva in se odpeljite na kamniti Brač in od vseh svetovnih medijev opevani Hvar. Tistim najpogumnejšim in z veliko energije v nogah pa svetujemo pohodništvo, ki ga dobesedno na dlani ponuja Biokovo. Toda pozor, previdno v planine, Biokova nikakor ne podcenjujte, dobro se pripravite na »gorski sprehod«.

Foto: HTZ in Ivo Bioćina

Kaj pa si je dobro ogledati v samem mestu in njegovi neposredni okolici? Lokalna turistična skupnost turistom ogled naslednjih znamenitosti:

1. Svetišče Vepric. V smeri Krvavica, v hribu, v gozdu, delno izklesanem v skalo, najdemo svetišče Vepric. To hrvaško svetišče je narejeno po vzorcu Lurda. Zasnoval ga je duhovnik Juraj Carić in to že leta 1908. V tej jami kamniti jami najdemo kip device Marije, svetišče pa zaokroža park s kapelo, kipi,  oltar na prostem …
2. Astro park in astronomski observatorij. Od leta 2017 je astro park v celoti prenovljen, postavljen je bil ob bok spomeniku žrtvam druge svetovne vojen, v »zvezdnatem parku« pa zelo uživajo predvsem otroci. Starejši se bomo čudili številnim umetniškim inštalacijam in pa seveda … zvezdam.

Foto: HTZ in Ivo Bioćina

3. Frančiškanski samostan, ki skriva različne turistične dobrote. Predvsem je treba omeniti »malakološki muzej s 3.000 školjkami« (malakologija je veda o mehkužcih), ki ga je leta 1963 ustanovil pater Jure Radić. Morski polži, školjke Hrvaške in raznobarvne školjke iz celega sveta bodo očarale še tako zahtevnega turista. Na ogled pa je tudi herbarij planine Biokovo.
4.  Kakor povsod na Hrvaškem tudi v mestu Makarska najdemo lepe cerkve: župnijsko cerkev svetega Marka, baročno cerkev svetega Filipa in mestni muzej najdemo na obali, tukaj je tudi obnovljena cerkev svetega Petra. Seveda nam radovedni pogledi begajo tudi od ene do druge baročne stavbe, spomenikov … In da ne pozabimo, obiskati moramo tudi takšne in drugačne lokalčke, trgovinice v glavni turistični ulici, Kalelargi.
5. Naravne znamenitosti. Plaže! Klicaj. Atraktivni gozdni predeli na obeh polotokih, Sveti Petar in Osejava!! Dva klicaja. Botanični vrt Kotišina, ki ga najdemo na obronkih Biokova (na nadmorski višini 350 – 500 metrov)!!! Trije klicaji.

Foto: HTZ in Vjeko Begović

Izgleda pa, da mesto Makarska in predvsem njeni turistični delavci skupaj s celotno mestno upravo, nikakor ne mislijo spati na lovorikah. V hrvaških medijih lahko prebiramo o številnih zelo ambicioznih turističnih projektih, ki se že pridno pripravljajo: multimedijski center (3D predstavitve, interaktivne dejavnosti),  žičnica Makarska – Biokovo (žičnica naj bi bila dolga okrog 3.000 metrov, vzpela pa naj bi se na 1338 metrov nadmorske višine, na biokovski vrh Štrbina) in najbolj zajeten in atraktiven gradbeni »projekt Burolina«. Burolino, na njej naj bi »muzicirala burja«, je zasnoval slavni zadarski arhitekt Nikola Bašić, ki je zasnoval zadarske slavne Morske orgle in svetlobno atrakcijo Pozdrav soncu. Nekaj novih projektov obljubljajo tudi v Narodnem parku Biokovu, ampak o tem bomo pisali drugič, v nekem drugem članku.

Vsekakor lahko ob koncu tega pisanja družno in složno ugotovimo, da je Makarska vredna svojega obiska. Že danes, še bolj pa jutri. Na svidenje, se vidimo na Makarski rivijeri.

Sorodni članki

Otočac; ob reki Gacki vse zeleno

Mestece Otočac leži v hrvaški Liki in je središče starohrvaške pokrajine Gacke. Gacka je danes dragocena etnografska lokacija, kjer se harmonično združuje obilje pravih vrednot: lepota, voda, pokrajina, tradicija, pristnost in seveda gastronomija. Kraška ponikalnica Gacka, kraljica med rekami, je vir življenja za prebivalce Gackega polja, za turiste in popotnike pa odkritje miru in lepote. Reka Gacka nas zlahka očara s svojo lepoto, svoje adute pa skriva tudi sam Otočac, ki velja za enega izmed najstarejših naselij s hrvaškim prebivalstvom.

Nadaljujte z branjem

Brela, raj na Zemlji

»Brela so skrivnostni počitniški kraj, o katerem ste sanjali. Brela so raj na zemlji za vse, ki iščete božanske vonjave, prostor v senci in tišini ter morje, ki si zasluži najvišjo oceno. Medtem ko imate na eni strani pogled na kristalno čisto morje, na drugi strani pa zaščitniško stoji Biokovo, boste hvaležni, da ste uspeli priti v - Brela! V Brelih svoj košček raja iščejo tudi slavni nogometaši. Mediteran, kot navdih in način življenja, v Brelih sije v silnem razkošju.« S takšnimi presežniki in podobnimi hvalospevi spletni avtorji opisujejo Brela.

Nadaljujte z branjem

Meridiana Slavonica

Meridiana Slavonica, kot pove latinsko ime, se nahaja na samem jugu Slavonije. Meridiana Slavonica je turistična destinacija, ki pokriva območje občin Nova Kapela, Oriovac in Brodski Stupnik.

Nadaljujte z branjem