Compare Listings

Nudizem - naturizem

Žgečkljivi nudizem

Če vas obleka omejuje in vas golota osvobaja, morate nujno obiskati naturistične plaže na hrvaškem Jadranu, saj so med lepšimi FKK plažami nasvetu. Predstavili vam bomo nekaj najbolj znanih nudističnih plaž na Hrvaškem. Poznate pravila nudističnih plaž?

Žgečkljivi nudizem

Dobri poznavalci naturizma postavljajo začetek razvoja naturizma v Stari Egipt in Antiko. Ker je pojem “naturizem” novejšega izvora, se moramo najprej seznaniti s pojmom “nudizem”, kajti besedo “nudos” so stari Grki uporabljali za “gol”. V Antiki je bil kult golega telesa zelo razširjen. Znano je, da so javna kopališča v starem Rimu postala nekakšni družbeni centri, kjer so se moški in ženske, ugledni meščani in senatorji mešali z ljudmi nižjih slojev. Tam so se ure in ure pogovarjali in navezovali znanstva ter prijateljstva.

Lepoto golega telesa so grški umetniki opevali v epih ali upodabljali na slikah in kipih. Kult golega telesa pa je bil prisoten tudi na raznih obredih in svečanostih. Obleka je bila v starem veku predvsem statusni simbol, bila je del opreme, ki naj bi varovala predvsem pred naravnimi pojavi. Obleka se v tem času prične pojavljati v službi mode- predvsem v Egiptu, kjer so bili sužnji goli, obleka pa je bila znak višjega stanu. Golota, oziroma naravno sprejemanje golega telesa je v srednjem veku postala greh in pohujšanje, zato je čaščenje golega telesa za skoraj dve tisočletji zamrlo in se začelo pojavljati v zelo skromnem obsegu ob koncu devetnajstega stoletja.

Konec prejšnjega stoletja so se začele pojavljati razne publikacije o koristnosti golega kopanja in sončenja. V Angliji in Nemčiji so nekateri učitelji telovadbe začeli uveljavljati organizirano golo telovadbo in kopanje. Eden bolj znanih je bil nemški učitelj Adolf Koch.

Pristaši naturizma so se začeli združevati v skupine in si iskati prostore, kjer so se lahko kopali in sončili goli. Prvi večji tak prostor je leta 1903 ustanovil Paul Zimmermann v Klingbergu pri Lubecku in ga poimenoval Freilichtpark. Prva večja publikacija o nudizmu je bila izdana leta 1906 z naslovom “Die Nacktheit”, napisal pa jo je Richard Ungewitter, ki je v naslednjih letih izdal še nekaj knjig. Dve leti kasneje je bil na Tirolskem ustanovljen prvi nudistični klub. V tridesetih letih tega stoletja je bilo predvsem v Angliji, Avstriji in Nemčiji ustanovljeno več klubov, ki so že imeli svoje plaže in prostore za sončenje. Kasneje se je gibanje razširilo tudi v Francijo, Italijo in Skandinavijo.

Prvo organizirano srečanje nudistov je bilo leta 1930 v Frankfurtu, naslednje leto pa v Parizu, kjer je bila ustanovljena tudi prva unija nudistov. V Franciji se je v tistih časih poleg besede nudizem začela uporabljati tudi beseda “naturisme” v Nemčiji pa “Frei Körper Kultur”. Takrat je nudizem začel razširjati svoje dejavnosti tudi na skrb za naravo in zdravo prehrano s prepovedjo uživanja poživil. Postal je naturizem.

Po drugi svetovni vojni je bilo prvo naturistično srečanje leta 1951 v Londonu, kjer so se zbrali naturisti iz Avstrije, Kanade, Švice, Nemčije, Francije, ZDA in Velike Britanije in se odločili, da ustanovijo mednarodno naturistično organizacijo. Do uresničitve je prišlo že čez dve leti, ko so v francoskem mestecu Montalivet ustanovili Mednarodno naturistično organizacijo INF, ki je sprejela svoj statut in program dela in uvedla mednarodno naturistično izkaznico.

Naturizem na Jadranu

V naši bivši skupni državi Jugoslaviji se je naturizem zelo zgodaj začel razvijati kot oblika turizma. Richard Ehrmann iz Dunaja, ki je bil kasneje prvi predsednik mednarodne zveze naturistov, je leta 1934 odprl naturistični tabor na Rajski plaži na Rabu. V naslednjih letih je prepotoval skoraj celotno Jadransko obalo in odprl še nekaj drugih naturističnih plaž ter botroval otvoritvi dveh najbolj znanih naturističnih središč – Koversade in Valalte.

Leta 1936 je Rab obiskal angleški kralj Edward VIII. in se tam tudi gol kopal. Ta del plaže so kasneje poimenovali “Engleska uvala” otok Rab pa je postal svetovno znano letovišče. V petdesetih letih so začele na Jadran hoditi večje skupine naturistov iz Nemčije in Avstrije, število plaz pa se je večalo iz leta v leto. Lastnik specializirane naturistične agencije iz Nemčije je v tistih letih vzel v zakup majhen otok pred Vrsarjem z imenom Koversada in leta 1960 odprl prvo večje naturistično središče na Jadranu. Naturizem se je v manjši meri začel širiti tudi v notranjost, od koder je prihajalo tudi največ gostov.

Naj vam predstavimo nekaj najbolj znanih naturističnih plaž na Hrvaškem.

FKK plaža ‘Koversada’ v bližini Vrsarja

Južno od Vrsarja na vhodu v Limski kanal se nahaja naturistična plaža Koversada z istoimenskim avtokampom in turističnim naseljem. Tukaj imate možnost uživati v vseh tri vrstah, saj tukaj najdete peščeno, skalno in betonsko plažo. Plaža je nagrajena z Modro zastavo in ponuja veliko izbiro dodatnih vsebin tudi za otroke in odrasle.

Otok Rab – plaža ‘Sahara’ v Loparju

V Loparju na otoku Rab, nedaleč od znane loparske Rajske plaže se nahaja naturistična plaža Sahara. Do plaže lahko pridete peš po označeni poti ali s čolnom. Plaža je peščena in razkošje zelenja okoli plaže zagotavlja ugodno senco. Plaža ne ponuja nobenih vsebin, razen čolna, ki vam na plažo pripelje sadje, pijačo in hrano.

FKK kamp ‘Monsena’ pri Rovinju

Plaža kampa Monsena se nahaja nedaleč od Rovinja ponuja vse posebnosti naturističnega kampa. Plaža Monsena je znana kot ena izmed najbolj popularnih gay plaž v Evropi.

Naturistične plaže na otoku Krku

FKK Njivice

V istoimenskem kampu v Njivicah na otoku Krk. 12 km od Krčkega mosta, se nahaja divja naturistična plaža Njivice. Plaža nima spremne vsebine, tuši in stranišča so vam na voljo v kampu. Na pet kilometrov dolgi plaže lahko uživate v deset gramoznih plaž.

FKK Rajska plaža v Malinski

Naturistična plaža je v Malinski, pogosto imenovana Rajska plaža. Do plaže prihajate po kamniti poti in nima nobenih spremnih vsebin, priporočamo vam, da si vzamete potrebne stvari s seboj.

FKK Plaža ‘Konobe’ v Punatu

3 km od Punata na otoku Krk se nahaja naturistična plaža Konobe in istoimenski kamp. Kamp in plaža ponujajo številne vsebine, tako da se lahko sprostite in uživate v lepoti morja in senci okoli plaže. Plaža je nagrajena je z Modro zastavo.

FKK Plaža ‘Bančuluka’ v Baški

V bližini Baške na otoku Krk nahaja se nahaja naturistična plaža in istoimenski kamp Bančuluka. Plaža je obdana z borovim gozdom. Bližina kampa omogoča zabavne vsebine, ter restavracijo in trgovino.

FKK plaža ‘Iza Andrije’ v Tisnem na Murterju

Plaža Iza Andrije dobila je ime po cerkvi sv. Andrije. Plaža je obdana s senco stoletnih borovcev, tako da boste osvežitev našli tudi na plaži in ne samo v kristalno čistem morju.

FKK plaža ‘Jerolim’

Plaža sveti Jerolim je na istoimenskem otoku blizu otoka Hvar. CNN je plažo Jerolim izbral za naturistično destinacijo številka 1 v svetu. Kristalno čisto morje, skalnata obala in senca borovcev vas kličejo, da se prepričate.

FKK plaža ‘Stipanska’

Na otočku Marinkovac, ki je eden od Paklenih otokov, se nahaja naturistična plaža Stipanska. Plažo je mogoče doseči s taxi ladjo od otoka Hvar ali z zasebnim čolnom. Plaža je prodnata in skalnata, za razliko od drugih naturističnih plaž se na plaži nahajajo tuši, trgovina in restavracija.

Fkk plaža v Makarski – ‘Nugal’

Skozi Park Osejeva boste prišli do plaže Nugal na makarski revieri, v bližini Tučepov. Na plaži ni spremnih vsebin in si vse potrebno morate vzeti s seboj. Plaža ponuja zasebnost ter možnost uživanja v soncu in morju.

Fkk plaža Vrulja

V bližini Brela, na makarski rivieri se nahaja naturistična plaža Vrulja. Na plaži ni spremnih vsebin razen sence borovcev. Dostop do plaže ni enostaven. Zaradi čeri s katerimi je obdana, je najbolj enostavno na plažo priti z ladjico iz Brel ali iz Piska.

FKK plaža ‘Proizd’

Na vhodu v Velo Luko na otoku Korčuli se nahaja otoček Proizd s svojo prečudovito gramozno in skalnato naturistično plažo. Beli kamenčki ponujajo neverjetne turkizne prizore morja.

Fkk plaža ‘Lokrum’

Na južnem delu otoka Lokruma se nahaja naturistična plaža. Plaža je oddaljena le 5 minut hoje od pristanišča. Lokrum ponuja tudi samotne stene na katerih se lahko uživa v miru in zasebnosti. V središču otočka se nahaja restavracija in z ladjo iz Dubrovnika je zagotovljen prevoz večkrat na dan.

Fkk plaža ‘Plat’

Dvanajst kilometrov južno od Dubrovnika je skrita med skalami naturistična plaža Plat, ki vam zagotavlja pobeg od vrveža in zasebnosti. V bližini plaže se nahajajo prhe in restavracije, ki vas bodo osvežile v poletni vročini.

Pravila nudističnih plaž

Nudistične plaže imajo svoja pravila, predstavljamo vam najpomembnejše nasvete.

Informacije

Nudistične plaže niso priljubljene vsepovsod. Ker so posebne, za njih veljajo določena nepisana pravila obnašanja. Eno od najvažnejših pravil na nudistični plaži je, da se gledate v oči, ni nepotrebnega gledanja v druge dele telesa.

Slike in filmi so prepovedani

Na FKK plažah je slikanje s fotoaparatom in snemanje filmov prepovedano. Če pa je le ta želja prevelika, pa morate seveda to osebo povprašati za dovoljenje.

Popolna golota!

Na nudističnih plažah niso potrebna oblačila. Ni nobenega zakonskega predpisa, vendar se to od obiskovalcev pričakuje, v primeru, da so se odločili prav za nudistično plažo.
V primeru, da gre za družino z otroki v času mladostniškega razvijanja, jim ni potrebno odvreči oblačil pa četudi so goli njihovi starši.

Pravilo zasebnosti

Vsak človek ima svojo tolerantno mejo, do katere sme. To velja posebej za nudistične plaže. Vseeno ali se sončite na ležalniku ali pa brisači, pustite dovolj prostora za svoje stvari (1 meter).

Erotične scene na nudističnih kampih niso dovoljene!

Začetnim ljubiteljem nudističnih plaž želimo razjasniti, da nudistične plaže vodijo do občutka svobode in svobodnega razmišljanja. Vendar vse ima svojo mejo! Erotične in druge vrste scen na nudističnih plažah niso dovoljene.

Spoštljivo ravnanje

Na nudističnih plažah je normalno, da je dovoljeno gledanje in opazovanje. Vendar do okusne mere, ne do tako imenovanega buljenja v druge ljudi in njihove telesne dele.

Nikoli ne pozabite na brisačo

Imate željo za pijačo v baru? V tem primeru ne pozabite na brisačo, ki je obvezna.
Zavedajte se, čeprav ste ljubitelj nudistične plaže, vam bo v baru ali restavraciji zelo neudobno in nehigienično. Preprosto se zavijte v brisačo in verjemite, da bo prijetneje.

Sorodni članki

Mali Brion: Dan, ko sem srečala Jelenka

Hodim po otoku Mali Brion in si ogledujem stare avstrijske vojaške spalnice. Poslušam, čemu so služile in kako jih bodo končno prenovili in bodo postale turistični hostel. Dobro za Brione in nacionalni park.

Nadaljujte z branjem

San Canzian Village & Hotel

San Canzian Village & Hotel je avtentičen in luksuzen turistični sladkorček. Mondeno turistično posestvo San Canzian Village je pravo hedonistično zavetišče, je kraj, ki ga ne boste želeli nikoli zapustiti. V prekrasnih prostorih številnih turističnih objektov San Canzian Village & Hotel ponuja raznobarvno paleto zelo raznolikih turističnih storitev, ki bodo očarale vsakega petičnega gosta. Hkrati pa je San Canzian Village & Hotel odlično izhodišče za radovedne popotnike, ki želijo spoznavati in raziskovati Istro.

Nadaljujte z branjem

Kopanje s konji

Turistično kopanje s konji oz. plavanje s konji, tudi jahanje konj v (plitvi morski) vodi, je bilo še pred nekaj leti »popolna eksotika«. Slike takšnih fantastičnih turističnih prizorov so fotografi večinoma naredili na kakšnih eksotičnih otokih, recimo na Jamajki v Karibskem morju. Toda hrvaška turistična ponudba se je spremenila tudi v tem ozkem segmentu, sedaj si lahko morsko kopanje s konjem privoščimo tudi na Hrvaškem. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem