Compare Listings

Ena lepša od druge

Najlepše plaže na Hrvaškem

Zelo težko je narediti spisek le 10 najlepših hrvaških plaž. Saj veste, na tistem modrem Jadranu se namreč najde nešteto prečudovitih zalivčkov in plaž. Skoraj vsak posameznik, vsak turist in seveda tudi domačin, ima samo svojo, najlepšo, plažo. Tukaj je naš spisek. Najlepše plaže Hrvaške so od vas oddaljene le en klik.

Najlepše plaže na Hrvaškem

Katere so najlepše hrvaške plaže? Mi, iz www.pag.si, zatorej nismo izumljali »tople vode«, ampak smo prebrskali svetovni splet povprek in počez, našli zares veliko število novinarskih prispevkov na temo »čudovitih in najlepših« plaž, ter iz celotnega povprečja izbrali tiste, ki si verjetno zares zaslužijo, da se najdejo na spisku »naj, naj« hrvaških plaž. Za pojasnilo naj povemo, da so številke pred plažo delno naključje, delno pa tudi ne …

Kakor smo že razložili, vsaj izmed nas ima verjetno svojo najlepšo plažo, vsak izmed nas bi naredil drugačen izbor. Mi smo naredili pač takšnega, vi pa lahko svojega sporočite in objavite na naši facebook strani Gremo na morje. Tam lahko z nami delite tudi fotografije svojih najljubših plaž. Mi slik posameznih plaž (vsaj po številčnem vrstnem redu) ne bomo objavili (vse se najde pri stricu Googlu, če se le hoče), bomo pa zato ob koncu seznama naredili še en lušten fotografski prerez nekaterih prečudovitih plaž ob hrvaškem morju.

Za trenutek se prej ustavimo še na seznamu čudovitih plaž otoka Paga, klik na članek: Gremo se kopat … na paške plaže.

No, sedaj pa le pojdimo, obiščimo najlepše hrvaške plaže in uživajmo skupaj.

1. Sakarun, Dugi otok
Dugi otok v zadrskem arhipelagu najbolj slovi po peščeni plaži Sakarun. Kakšnih 800 metrov dolga plaža na severozahodu otoka v bližini naselij Veli rat, Soline in Božava, je bila lani uvrščena na seznam najlepših zalivov na svetu, obiskovalce pa navdušuje s turkizno modrim morjem in belim peskom, ki prekriva plitvo morsko dno. Droban bel pesek daje vodi posebno živo plavo-zeleno barvo. Morje je zelo plitvo in tudi 400 metrov od obale ne preseže globine 1 m. Plaža je idealna za družine z otroki, prav tako pa tudi za tiste, ki iščejo zabavo, saj na plaži obstajajo številni koktejl bari – podnevi se je mogoče okrepčati, medtem ko večer prinaša zabavo, ki traja do zgodnjih jutranjih ur.

 1. Stiniva, otok Vis
  Posebnost te majhne plaže na otoku Vis je skoraj zaprt izhod na morje, omejujeta jo namreč dve visoki pečini, ki sta med seboj oddaljeni le štiri metre. Zaradi teh sten je vsaj polovica plaže ves dan v senci. Za tiste, ki nimajo čolna, je Stiniva skorajda nedostopna, saj je treba od najbližjega naselja do nje hoditi kakšnih 25 minut po strmi kozji stezi. Težko je napisati ali je lepše priti do nje s kopnega ali z morja. Zelo strma steza iz vrha hriba vodi od vasi Žužeca vse do plaže, ampak je pogled, ko prihajaš iz morja, vseeno nekaj posebnega in takrat se Stiniva pokaže v vsej svoji lepoti. Kopanje na tej plaži je sicer vredno prehojene poti, a kaj, ko se je treba po njej tudi vrniti … Slabo je, da se med poletnimi počitnicami tukaj čez dan zna ustaviti »na milijone« bark. Spletno svetovanje: poleti bodite v Stinivi čim bolj zgodaj zjutraj, saj jo boste takrat zares zaužili v vsej svoji veličini.
 2. Banje, Dubrovnik
  Plaža Banje se mogoče sploh ne bi znašla na lestvici, če ne bi ležala direktno pod zidinami turistično najbolj obiskanega hrvaškega mesta, Dubrovnika. Dubrovniška mestna plaža je čudovita, ker nas nagradi s pogledom na staro mestno jedro in obzidje ter na sosednji otok Lokrum. Tisti, ki na plažo ne pridejo le poležavat, pa lahko najamejo tudi pedalin in si dubrovniško mestno obzidje ogledajo tudi z morske strani. Vsekakor nepozabno. Nikakor pa ne pozabite, da se plaža Banje »ne uvršča« med družinske plaže, saj je namenjena bolj avanturistom in mlajših ljudem, predvsem zaradi svoje vsebine in dostopnosti (invalidom je dostop skorajda nemogoč).
 3. Lubenice, otok Cres
  Slikovito naselje Lubenice na otoku Cresu leži na pečini 378 metrov nad morjem, pod njim pa je ena najlepših plaž na severnem Jadranu. Prodnata plaža, ki jo obliva smaragdno morje, pa je kljub svoji lepoti še vedno precej neobljudena. Nihče ni ravnodušen, ko se sprehaja po srednjeveški utrdbi in se uzre navzdol proti morju. Spodaj se prikaže čudovita plaža, do katere je več kot pol ure hoje, kar sredi vročega dneva ni najbolj priporočljivo početje. Treba je namreč misliti tudi na to, da slej ko prej sledi pot navzgor, razen če te spodaj ne čaka jadrnica ali jahta. Prednost plaže pod Lubenicami je skritost, nedotaknjena narava in vonjave sredozemskega rastlinja. Nemška revija Bild jo je uvrstila na 15. mesto najlepših plaž na svetu, zato ne zamudite priložnosti, da je ne bi obiskali.

  Dubrovnik, foto HTZ in Nikola Matić
 4. Vela plaža v Baški, otok Krk
  Plaža Vela je dolga 1.800 metrov in vzdolž celotne dolžine obstajajo različni bari, slaščičarne in restavracije. Zanimivo je, da je kljub takšni dolžini Vela plaža prava mestna plaža. Peščeno-prodnata plaža je priljubljena pri družinah, saj je dostop do morja preprost. Na plaži si lahko izposodite razne pripomočke kot so: jadralne deske, senčnike, ležalnike, pedaline, motorne skuterje, supe itd. Ta edinstvena, prodnata plaža, je bila prvo uradno odprto kopališče na otoku Krku.
 5. Rajska plaža, otok Rab
  Le 12 kilometrov od mesta Rab leži mestece Lopar. Lopar na otoku Rabu je kraj z največ naravnimi peščenimi plažami na Jadranu. Med njimi je najbolj znana kilometer in pol dolga Rajska plaža, ki z obsežno plitvino privlači predvsem družine, že nekaj let pa jo krasi tudi tako imenovana modra zastava, znak kakovosti, varnosti ter ohranjenega in urejenega okolja.
 6. Zrće, otok Pag
  Tudi najbolj žurerska plaža na Jadranu se večkrat znajde na izborih najlepših. Prodnata plaža v neposredni bližini Novalje, najbolj bogate hrvaške občine, živi 24 ur na dan. Na hrvaški Ibizi, kakor ji tudi pravijo, je dovolj prostora za več tisoč kopalcev in zabave željnih obiskovalcev, ki jih pritegneta urejenost in obilica rekreativnih ter zabavnih vsebin. Na tej plaži zagotovo drži naslednje: dolgčas vam ne bo. Pa ne zaradi morske vode, ki je kristalno čista, ampak zaradi zabave, ki traja nonstop.
 7. Zlatni rat, otok Brač
  V Bolu na Braču boste zagotovo največ časa preživeli na peščeni plaži Zlatni rat. Zlatni rat oziroma Zlati rt na otoku Braču je verjetno najbolj znana plaža na Jadranu – okoli kilometer dolg prodnati rt krasi bolj ali manj vsak hrvaški turistični prospekt, njegova posebnost pa je ta, da nikoli ni povsem isti, saj glede na smer vetra nekoliko spreminja obliko in položaj. Športnim navdušencem so na voljo številne šole deskanja in kajtanja, teniška igrišča, potapljaške šole ter kolesarske in sprehajalne poti po otoku.

  Foto: HTZ.
 8. Plaža Borik, Zadar
  Kot pove že ime te plaže na severni zadarski obali, le nekaj kilometrov oddaljena od Zadra, je ta prodnata plaža obkrožena z borovci, ki kopalcem ponujajo prijeten hlad. Znana je tudi po lesenem pomolu, kjer se rada druži mladina. Plaža je urejena in ponuja pester izbor vsebin, od izposoje pedalinov do vodnih skuterjev, hvalijo pa jo tudi zato, ker je sončni zahod tam – tako pravijo – med najlepšimi na svetu.10. Kraljičina plaža, Nin
  Razen bogate zgodovine, v katero se lahko prepričate, če obiščete ninske muzeje, mesto Nin ponuja uživanje daleč od vsakdanjega stresa in hitrega življenja. Plaža Ninska laguna, znana tudi kot Kraljevska plaža se nahaja v majhnem zgodovinskem mestu Nin. Kraljičina plaža je ena izmed najbolj znanih in priljubljenih plaž na tem področju. Plitvo morje v tej peščeni laguni pri Ninu na zadarski rivieri privlači družine z majhnimi otroki, izpostavljenost vetru pa tudi deskarje, kajtarje in druge adrenalinske navdušence, ki za svoj šport potrebujejo veter. Plaža, s katere je krasen razgled na visoki Velebit, je ime menda dobila zaradi žene hrvaškega kralja Tomislava, ki jo je oboževala.

Tako pa jih je deset. Najlepših plaž. Vemo, da smo marsikoga razočarali, saj v prvo deseterico nismo postavili Saplunare (Mljet), plaže Bellevue (Dubrovnik), plaže Borat (Biševo), Dražica (Biograd), Slanica (Murter), Solaris (Šibenik), plaže na Susku, plaža Lojena (Kornati), plaža Šunj (otok Lopud), Duće (Omiš), Punta Rata (Brela), Lumbarda (Korčula), Ručica (Metajna, otok Pag), Pine Beach (Pakoštani), Lovrečina (otok Brač), Crvena luka (Biograd na moru), Katoro (Umag), Veli žal (Mali Lošinj), Plava plaža (Vodice), Raduča (Primošten), Bačvice (Split), plaža Bonj (Hvar), Crveni otok (Rovinj) …

Foto: HTZ

Raznolika in slikovita jadranska (hrvaška) obala s svojo lepoto zagotovo jemlje dih. Hrvaška obala je baje dolga 1.700 kilometrov, odkriva 78 otokov, skriva pa 524 otočkov in 642 skalnatih škrbin. Še lahko sploh kdo trdi, da na Hrvaškem ne bo našel svoje idealne plaže?

Sorodni članki

Plaža Beritnica na otoku Pagu

Na plaži Beritnica (nekateri jo imenujejo tudi Beriknica), na otoku Pagu, je narava v plitvo modro-zeleno Jadransko morje skotalila tri velike, ogromne kamnite skale in tako ustvarila svojevrstno naravno umetniško instalacijo, ki nam nudi nepozaben prizor. Tik nad prodnato plažo se dviga še spektakularno kamnito plezališče Stogaj, ki le še dodatno »potencira« lepoto tega turističnega sladkorčka, ene izmed najlepših plaž na celotnem Jadranu.

Nadaljujte z branjem

Plaže Privlake

Kakšne so plaže v kraju Privlaka, tam v bližini kraljevskega Nina in nasproti otoka Vira? Lepe in predvsem peščene, zato jih praviloma obožujejo otroci in njihovi starši. Tu in tam se ob teh peščenih plažah najde tudi zdravilno blato. Če se bojite, da vam bo dolgčas, skočite na adrenalinski vodni park. Tudi naši kosmatinci imajo v Privlaki svojo plažo. Poglejmo plaže v Privlaki nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Bačvice, splitska plaža

Plaža Bačvice, ena najbolj priljubljenih splitskih plaž, se nahaja v istoimenskem splitskem okrožju oz. splitski mestni četrti. Splitska plaža Bačvice je mogoče najbolj znana plaža v celotni Dalmaciji, zlahka pa jo lahko uvrščamo tudi med najbolj prepoznavne ob celotni hrvaški jadranski obali (sem pa štejemo tudi otoke). Svojo dolgoletno slavo plaža Bačvice dolguje tudi igri picigin in pa »ekstremno žurerskim« splitskim nočnim klubom, ki med poletno turistično sezono nudijo neomejeno zabavo številnim mladim obiskovalcem iz vsega sveta.

Nadaljujte z branjem