Compare Listings

Velikan med otoki

Kulturno bogat otok Krk

Otok Krk vas bo presenetil s svojimi plažami in izjemno čistim morjem. Verjeli ali ne, na otoku se nahaja zelo veliko število plaž, ki nosijo modro zastavo, katera iz leta v leto dokazuje visoko kakovost morja in plaže same. Otok je zanimiv tudi zaradi hitrega dostopa, saj ga lahko obiščemo s prečkanjem dvopasovnega mostu, ki povezuje otok Krk s celino.

Kulturno bogat otok Krk

Otok Krk leži na severu Jadrana, v Kvarnerju. Po površini (405,22 km²) je drugi največji otok hrvaške obale. S celino je povezan s Krškim mostom, ki se je v preteklosti imenoval Titov most. Največje mesto in upravno središče na otoku je istoimenski Krk. V 68 naseljih na otoku živi 16.402 prebivalcev.

Razen mesta Dobrinja se večja naselja (Krk, Baška, Malinska, Njivice, Punat,..) nahajajo ob obali. Gospodarska osnova je poljedelstvo, vinogradništvo, sadjarstvo, ribištvo, lovljenje divjadi, za tem petrokemijska in tekstilna industrija, ladjedelništvo, turizem (turistična središča in turistično naselje Haludovo) ter navtični turizem (marina v Punatu).

Otok pokriva skoraj ena tretjina gozda. Severozahodni del otoka je bolj rodoviten in bolj gosto poseljen. Reliefno je nižji od jugovzhodnega dela, ki je višji, bol gol in manj poseljen. Prav tako je obala bolj strma, gola, razčlenjena in izpostavljena burji. Na tem delu otoka najdemo najvišji vrh otoka Obzova, ki je visok 569 metrov. Na Krku najdemo tudi kraško jamo. Jama Biserujka ali hrvaški kraški biser, je 110 metrov dolga kraška jama, ki kljub svoji majhnosti svojih obiskovalcev ne pusti ravnodušnih. V njej najdemo zbirko čudovitih stalagmitov, stalaktitov in kalcitnih stebrov, njen posebni prebivalec pa je endemitski rakec.

Foto: HTZ in Aleksandar Gospić.

Klima je prijetna in blaga. Povprečna letna temperatura zraka je 22,8 °C, morja 23 – 25 °C. Glavni vetrovi so burja, jugo in maestral. Glede na število sončnih dni v letu (250), spada otok Krk v najbolj sončne predele Evrope.

Otok je kot ustvarjen za rekreacijo, saj obalo in notranjost prepletajo kolesarske steze, popolne za raziskovanje na dveh kolesih, ki se lahko zaključi s poskušanjem lokalnih specialitet – krške jagnjetine ali jedi iz svežih rib. V konobah in restavracijah otoka ter mesta Krk vas pričakuje bogata ponudba specialitet. Ponujajo od ribjih specialitet in morskih sadežev, omake iz jagnjetine ali s škampi, krške jagnjetine na žaru ali pod peko, ovčjega sira in pršuta, izvrstnega olivnega olja in čudovitega vina iz vinogradov okrog mesteca Vrbnik – slavne vrbniške žlahtne kapljice. Otoška kuhinja temelji na živilih iz otoka in tradicionalnih receptih, v katerih prevladujejo okusi aromatičnih otoških rastlin in začimb. Priporočljiv je obisk Vinofesta. Priredijo enološko-kulinarične zabave s ponudbo lokalnih vin in sirov.

Pomembnost otoka sega že v čas Rimljanov. Tako kot v mnogih obmorskih mestih se tudi tukaj najdejo zapuščine različnih kraljestev, med katerimi uvrščamo Avstro Ogrsko kraljestvo, Rimski imperij, Beneško ureditev ter mnoga druga evropska kraljestva ali imperije, ki so vladali skozi čas. Ostanke posameznih kultur opazimo na vsakem koraku. Na Krku najdemo večja ter manjša naselja, časovno popolnoma neodvisno razvita.

Ker je otok Krk velik, se je na njem razvilo več večjih in manjših mest ter vasice. Med njimi so: Krk, Malinska, Njivice, Punat, Šilo, Baška in Stara Baška, Omišalj, Klimno, Porat, Vrbnik… Dotaknili pa se bomo treh najbolj zanimivih krajev.

Foto: HTZ in Enzo Kosinozić.

MESTO KRK

Največje izmed vseh naselbin je prav mesto Krk. V njegovo občini spada 15 manjših naselij. Kot že omenjeno velja za eno najstarejših naselbin na otoku. Sam začetek sega že v prazgodovino, zato se najdejo ostanki antične Grčije, Rimskega imperija ter Liburnov, ki so bili prvotni prebivalci na otoku iz časov pred Kristusovim štetjem. Mesto Krk ima dobrih 5000 prebivalcev in ohranja mnoge pomembne ostanke kultur. Tako si lahko ogledamo romansko katedralo iz 12. stoletja, ki so jo zgradili na ostankih starokrščanske bazilike iz obdobja med 5. in 6. stoletjem. Ob mogočnem obrambnem zidu je zgrajen frankopanski stražni stolp ter poslopje sodišča iz začetka 1. tisočletja.

SREDNJEVEŠKA VAS VRBNIK

V vasici Vrbnik živi okoli 990 prebivalcev. S samega vrha vasice se opazijo večja mesta na celinskem Hrvaškem ozemlju Cirkvenica, Selce in Novi Vinodolski. Sama zgodovina mesta se je pričela že v srednjeveškem obdobju. Prvi zapisi omenjajo kraj že od leta 1100 našega štetja. Kot v večini vasic in mest na otoku Krk se tudi tukaj opazijo napisi v glagolici. Med pomembnejšimi arhitekturami najdemo Župnijsko cerkev, grajeno med 15. in 16. stoletjem. Vas Vrbnik se lahko pohvali tudi z veliko zbirko knjig. V bližini Župnijske cerkve se nahaja najožja ulica na svetu. Širina ulice znaša le 44 cm.

Foto: HTZ in Ivo Biočina.

BAŠKA

Najbolj južno točko otoka predstavlja naselje Baška. Sam kraj je sestavljen iz Stare Baške ter novo nastalega turističnega centra z mnogimi hoteli. Tu živi nekaj več kot 900 prebivalcev. Zgodovina Baške sega že v čas prazgodovine. Posamezni zapisi in ruševine potrjujejo obstoj prvotnih zaselkov že iz leta 1248. Starodavne grobnice še danes govorijo o menjavi mnogih kultur na tem področju. Pav tako, kot v drugih krajih na otoku Krk, se v Baški najdejo zapisi glagolice. Pri potovanju čez ves otok opazimo ob cestah posamezne spomenike, na katerih najdemo zapise glagolice.

Stara Baška je star, manjši turistični kraj, situiran na jugozahodnem delu otoka, ki spada v občino Punat. V Stari Baški so naselja speljana po izjemno ozkih ulicah, ki se peljejo kar če dvorišča posameznih hiš, vendar pa ima tudi to zanimivo ozko zgrajeno naselje svoj čar. Ime Stara Baška se je začelo uporabljati šele v drugi polovici sedemnajstega stoletja. Pred tem so to pastirsko naselje imenovali Kraj oz. Podkraj. Stara Baška je znana po izredno čistem modrem morju in številnih mogočnih klifih, ki jo obdajajo. Poleg ovčereje pa je zahvaljujoč raznovrstnim rastlinam in zeliščem na kraškem terenu v tem kraju razvita tudi čebelarska obrt, ki domačinom pomaga proizvajati kakovosten med.

Foto: HTZ in Luka Tambaća.

Zakaj obiskati otok Krk? Otok Krk je najdostopnejši otok v Kvarnerju. Krasijo ga čudovite, raznolike in čiste plaže. Je zeleni otok, saj je prekrit v večini z gozdom. Urejene ima številne pešpoti in kolesarske steze. Poskrbljeno je tudi za potapljaške aktivnosti. Na otoku ponujajo domačo hrano in druge morske specialitete. Otok ima tudi bogato kulturno dediščino. Enostavno povedano, otoku Krku se je težko upreti. Treba ga je obiskati in užiti vse njegove posebnosti ter skrivnosti in odkriti njegovo srčnost.

Sorodni članki

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem

Raša – speči rudniki ob morju

Raša je najmlajše mesto v Istri, zgrajeno za učinkovitejšo izkoriščanje premoga, ki so ga na tem področju začeli kopati že leta 1626, v času Beneške republike. Rudarsko mestece Raša je bilo pod patronatom italijanske fašistične oblasti zgrajeno rekordno hitro, v le 397 dneh. Leta 1937, ko je bila Raša dokončana, je to istrsko mestece veljala za zelo napredno, saj je bila zgrajeno po najmodernejših premisah takratnega urbanizma in arhitekture. Slabih 50 let je bilo v Raši vse podrejeno rudarstvu, sedaj pa se to mestece v neposredni bližini Labina »že nekaj let« vse bolj obrača tudi proti turizmu.

Nadaljujte z branjem