Compare Listings

Proizd, otok za zaljubljene

Proizd, čaroben otok

Ali veste, kako otoček Proizd pri otoku Korčuli reklamira turistična skupnost iz bližnje Vele Luke? Nekako takole: »Če ste zaljubljeni, se sprehodite do plaže Veli bok, se poljubite na mozaični točki za poljubljanje in za večno shranite v spomin ta trenutek in ta čudoviti prostor otoka Proizd«. Neverjetne publicitete je otoček deležen že od leta 2007, ko je Hrvaška turistična skupnost razglasila, da ima Proizd najlepše plaže na Jadranu.

Proizd, čaroben otok

Ta razglasitev HTZ je sprožila pravi plaz pohval, ki so na račun Proizda začele prihajati iz celega sveta. Otok Proizd, čaroben otok, so – posledično – opazili tudi številni turistični novinarji in priznani svetovni mediji. Npr. Daily Telegraph je otoček Proizd, v neposredni bližini večje Korčule, uvrstil na prvih 5 mest z najlepšimi plažami na Hrvaškem.

The Richest je naredil korak naprej in uvrstil Proizd na seznam štiridesetih mest na svetu z najčistejšim morjem. Proizd je na tem seznamu zasedel veličastno 9. mesto.

Toda največja globalna promocija, ki jo je Proizd lahko dobil, je prišla s strani medijskega velikana, ameriškega The New York Times-a, ki je ta čudovit otoček uvrstil na svoj seznam priporočil 12 najlepših krajev za obisk na vsem svetu.

Na specializiranem Trip Advisorju se izlet na otoček Proizd skorajda vsako leto najde na skorajda samem vrhu v kategoriji »kaj početi na otoku Korčula«. Neverjetno, kakšne pohvale!

Seveda smo tudi novinarji www.pag.si, slovenskega portala o hrvaškem turizmu, ko smo leta 2021 raziskovali lepote otoka Korčule, obiskali bližnji otoček Proizd. In se na lastne oči prepričali o njegovi naravni lepoti, neizmerni magičnosti in turistični privlačnosti. Poglejmo nekoliko podrobneje, za začetek navajamo nekaj osnovnih podatkov o Proizdu.

Otoček Proizd leži severozahodno od otoka Korčule, oba otoka deli preliv Batala. Otoček Proizd se nahaja ob samem vhodu v ogromen veloluški zaliv, tudi po katastru Proizd spada pod občino Vela Luka.

Proizd je majhen otok, razteza se le na 0,632042 kvadratnega kilometra, zlahka ga prehodimo. Dolžina obale Proizda je 4908 metrov, njegova najvišja točka pa je le 23 metrov nad morjem.

Večina izletnikov/kopalcev se na Proizd pripelje iz Vele Luke. Od tam je z majhnimi turističnimi ladjicami slabih 45 minut vožnje. Te taksi turistične ladjice iz Vele Luke vozijo celotno turistično sezono, nekajkrat na dan, cena (povratne) vožnje pa je manj kot 10 evrov (60 kun leta 2021).

Na Proizd se mnogi odpeljejo tudi s svojimi ali najetimi čolni, zelo rade pa se v zalivčkih Proizda ustavijo tudi jadrnice, ki so se odrinile s sidrišč otokov Vis, Hvar ali Lastovo.

Veloluška turistična taksi ladjica z nekaj deset potniki se na Proizdu parkira ob pomolu na južni strani otočka. Tam je tudi večja restavracija z imenom Proizd in manjše otroško igrišče. Seveda se že tam, ob restavraciji, ki ima »dokaj navite cene« (zato imajo mnogi izletniki pijačo in hrano s sabo), lahko okopamo, vendar se večina takoj odpravi na slovite plaže.

Do štirih plaž, ki se nahajajo na severnem in zahodnem delu otočka Proizd, se – seveda – sprehodimo peš. Prijetna, le nekajminutna pot do posamezne plaže vodi skozi senčne gozdičke. Ob potkah so posejane klopce in table z napisi, ki nas opozarjajo, da se nahajamo na območju dobre, pozitivne energije ter nas hkrati pozivajo, da se nekoliko zadržimo na šestih zdravilnih točkah, zadihamo s polnimi pljuči, odvržemo negativizem, uravnovesimo svoja čustva in si privoščimo popolno sproščenost.

Kakor smo že povedali, so plaže štiri. Do vsake je, od restavracije, le nekaj sto metrov: Batalo (300 metrov), Veli bili bok (400 metrov), Srednji bili bok (700 metrov)  in nudistična Donji bili bok (800 metrov). Plaže se, seveda, nekoliko razlikujejo, vsekakor pa velja, da so prav vse dobesedno fantastične.

To »čudovitost plaž« na Proizdu sam pripisujem predvsem belemu kamenju, ki v kombinaciji s čisto vodo, vonjem borovcev ter prekrasnimi barvnimi odtenki morja omogoča spektakularne poglede in odlično počitniško vzdušje. Več ali manj morska obala Proizda ponuja tudi razglede na dokaj gost gozd, skalnato obalo, navihane kopalce in spokojna plovila v varnih zalivčkih.

Ekipa www.pag.si se je utaborila na plaži Veliki bili bok, tam kjer je iz mozaika narejena »točka za poljubljanje« (pod tekstom glej neprofesionalno fotogalerijo). Senco smo poiskali v bližnjem grmovju/drevju nad plažo (okrog 20 – 40 metrov do morja). To še posebej poudarjam, ker na spletu marsikje piše, da plaže na Proizdu ne nudijo sence. To drži le v tem primeru, če velja, da za samo plažo štejemo le ožji pas »tik ob morju«.

Lahko pa povem, da se je kar nekaj ljudi na Proizdu »ure in ure pražilo na vročem soncu«, kar me je (dokaj negativno) presenečalo. Priporočamo, da s seboj na Proizd vzamete tudi podvodno masko, saj okrog razigranih plavalcev drvijo številne raznobarvne jadranske ribice.

Hrvaška turistična skupnost je zapisala, da že kratko bivanje na otoku Proizd osveži našo življenjsko energijo, zato se obiskovalci vsako leto znova vztrajno vračajo na njegove, belih kamnov polne, plaže.

Bo že držalo, kajti tudi med vračanjem v Velo Luki, so turisti iz vsega sveta o otočku Proizd izrekli številne pohvale, mnogi so ga imenovali tudi  »otok ljubezni̎«. To pa verjetno predvsem zaradi tega, ker Proizd zelo radi obiskujejo zaljubljeni pari, ki na otočku dokaj zlahka najdejo osamljen in romantičen kotiček. Ob koncu tega prispevka lahko brez slabe vesti in brez posebnih reklamnih namenov zapišem, da vsaj nekajurni izlet na Proizd, otoček, ki je zmeraj bolj obiskan in cenjen, zelo priporočam.

Foto: za fotografije (ob samem tekstu) se zahvaljujemo Turistični skupnosti Vela Luka, amatersko fotogalerijo pod tekstom pa je naredila novinarska ekipa www.pag.si.

Sorodni članki

Zakladnica Medžimurja – “Riznica Međimurja“

Muzej Zakladnica Medžimurja (v hrvaškem originalu - "Riznica Međimurja“) v Čakovcu, ki je bil odprt leta 2021 na 2.426 kvadratnih metrih, se osredotoča predvsem na ohranjanje, interpretacijo in promocijo medžimurske nesnovne dediščine. Velika večina strokovnjakov meni, da je muzej Zakladnica Medžimurja v trenutku postal biser hrvaškega celinskega turizma.

Nadaljujte z branjem

Telašćica, Naravni park Telašćica

Naravni park Telašćica se ob vsej skupni lepoti, popolnoma upravičeno, hvali predvsem s svojimi tremi posameznimi (turističnimi) sladkorčki. Prvi med njimi je edinstven zaliv Telašćica kot najvarnejše, najlepše in največje naravno pristanišče v Jadranskem morju, ki ima 25 zalivčkov in majhnih plaž. Sledi sam Dugi otok oziroma njegove tako imenovane »skale« (klifi), ki se dvignejo celo nad 160 metrov nadmorske višine in se spustijo vse do globine 90 m. Na koncu pa je tukaj še slano jezero Mir z zdravilnimi lastnostmi, ki »lebdi v Jadranskem morju«.

Nadaljujte z branjem

Plaža Sakarun, najlepša hrvaška plaža?!

Plaža Sakarun se redno uvršča na sam vrh različnih seznamov najlepših hrvaških, evropskih in svetovnih plaž. "Plaža Sakarun, nedaleč od severne konice Dugega otoka v zadarskem arhipelagu, je neverjetna eksplozija barv, temno zelenih borovcev, penečih belih se kamenčkov in modrega morja. Plaža Sakarun je eden izmed najlepših krajev na Hrvaškem," so zapisali v enem izmed britanskih časopisov. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem