Compare Listings

Vela Luka – plaže

»Tako različne, tako čudovite«. Tako nekako opišejo plaže v Veli Luki (otok Korčula) in njegovi okolici tuji turisti. V Veli Luki bodo svojo idealno plažo našle družine z majhnimi ali malo večjimi otroci. Pa tisti, ki želijo biti na plaži skorajda sami. Na voljo pa je npr. tudi mestna plaža, ki ob vrvežu ponuja številne vsebine. Poglejmo podrobneje.

Vela Luka – plaže

Plaže, ki jih »ponuja« občina Vela Luka na otoku Korčula, smo na www.pag.si, slovenskem portalu o hrvaškem turizmu, že omenjali. V tekstu z naslovom Vela Luka, luka mozaikov smo našteli verjetno najbolj pomembne. V tekstu z naslovom Proizd, čaroben otok pa smo celoten novinarski prispevek posvetili otočku Proizdu (ker si to zasluži!).

V tem prispevku bomo dokaj na kratko opisali tri različne »tipe« plaž, ki jih lahko koristimo na področju TZ Vela Luka. S tem opisom, tekstom namreč želimo poudariti raznolikost plaž, ki  jih je moč najti na tem zahodnem delu otoka Korčule. Že zdaj pa lahko izdamo, da – kljub pestrosti – klasične peščene plaže v okolici Vele Luke vendarle nismo našli. 🙂

Še pred dokaj bornim opisom plaž Vranac, Pičena in Martina bok (in dodanimi manjšimi fotogalerijami za lažjo predstavo), pa naj vsem tistim, ki še niste obiskali otoka Korčula, »razložimo«, da ima ogromno apartmajskih hiš na Korčuli, vsaj tistih takoj ob morju, »svoj poseben plažni dostop« (upamo, da ne bomo deležni kakšnih kritik, vsi v uredništvu smo ostri kritiki »kakršnegakoli privatiziranja hrvaške obale, plaž«, ki je v nasprotju z obstoječim zakonom).

Če bomo počitnice/dopust preživljali v sami Veli Luki ali njegovi neposredni okolici, pa nimamo morja/plaže tik pod samim apartmajskim ali hotelskim oknom, se moramo odpraviti na eno izmed plaž. Izbor je ogromen.

Za začetek, na sloviti spletni strani www.beachrex.com, ki se je fokusno posvetila plažam, naletimo od vnosu destinacije Vela Luka na 16 zadetkov. Tam so naštete naslednje plaže: Fuža, Gabrica, Garbin, Kokoš, Levant, Loštura, Mikulina Luka, Pičena, Plitvine, Poplat, Poseidon, Prihonja, Spiliška, Stračinčica, Travanj, Tudorovica.

Če pa v roke vzamemo tiskovino TZ Vele Luke, ki prikazuje tudi nekoliko večje zalive v katerih pa so – vsaj po googlu – »kopalci skorajda zagotovo čisto nekaj običajnega in vsakodnevnega«, pa lahko naštejemo naslednje »uvale«: Sprtiška, Badnjena, Strmena, Bočići, Lozić, Prihonja, Zanavlje, Žukova, Česminova, Orsan, Tankaraca, Martina bok, Zaklopatica, Meja, Tarita, Zelenika, Pelegrin, Gradina, Fuža, Tudorovica,  Sokolić, Zubaća, Gabrica, Garma, Maslinova, Poplat, Tvrđa, Nutna, Dance, Slatina, Garma itd.

Impozantno, kajne?  In tako še lažje razumljivo, ko se Velolučani (»malo zares, malo za hec«) šalijo na račun Slovencev: »Vela Luka premore več morske obale in plaž kot pa celotna Slovenija«?! 🙂
Kakorkoli, mi se bomo sedaj skorajda v telegrafskem slogu lotili naslednjih plaž: mestna plaža Vranac, plaža Pičena in plaža Martina Bok. Te smo, v turistični sezoni 2021, obiskali tudi sami.

Plaža Vranac je mestna plaža, to je torej na nek način glavna plaža Vele Luke, zgrajena je bila že leta 1924, krasita jo belo-moder »(nekdanji) garderobni objekt« in atraktiven bar. Le 50 metrov od nje, se – pod hotelom Posejdon – razteza istoimenska plaža Posejdon. Omenjamo zato, ker se površnemu opazovalcu zdi, da je to enotna, nekoliko daljša, plaža.

Kakorkoli, obe plaži sta v turistični sezoni dokaj polni ljudi, ponujata pa klasične plažne storitve: bar, izposoja športne opreme, vaterpolo bazen. Mestna plaža Varnac je betonska s prodnatim morskim dnom, obiskovalci plaže lahko poiščejo naravno senco pod borovci, možna pa je tudi izposoja ležalnikov in senčnikov.

Mogoče je najbolj zanimivo, da se večina kopalcev na plažo Vranac pripelje s taksi čolnom. Večina apartmajev v sami Veli Luki je namreč na drugi strani veloluškega zaliva. Taksi čoln, ki ima osnovo postajališče blizu bencinske črpalke, vozi čez zaliv dobesedno  nonstop (»ko ga potrebuješ, se on pripelje« smo zadovoljno komentirali njegov vozni red).

Taksi čoln morsko pot prevali v le nekaj minutah, za vožnjo v eno smer pa boste plačali samo nekaj simboličnih kun, ob tem pa ponuja še drugačen pogled na mestece Vela Luka.

Za tiste, ki imate avte, hkrati pa si želite na plaži nekoliko manj ljudi, kot jih je na plaži Vranac, istočasno pa potrebujete dokaj lep in enostaven vstop v samo morje, priporočamo plažo Pičena. Od središča Vele Luke, npr. od novozgrajene marine, pa do plaže, uvale Pičena je dobrih 4 kilometre lepe, asfaltne ceste. Z avtom ste tam v nekaj minutah (mi smo svoje vozilo parkirali kar nekje ob cesti, do same plaže pa smo se sprehodili – nekaj minut hoje).

S seboj smo imeli psa labradorca, ki se je kopal z nami (pritožb drugih obiskovalcev plaže ni bilo; pa tudi nobenega znaka za prepoved kopanja naših štirinožnih prijateljev). Plaža Pičena je prodnata, vstop v morje je dokaj enostaven.

Del plaže, pod bližnjimi apartmajskimi hišicami, je zabetoniran, tam so postavljeni tudi »zmeraj rezervirani večji senčniki«. Tik ob morju se baha tudi manjši gostinski objekt, ki pa v času naših dveh obiskov plaže ni obratoval. Škoda, z veseljem bi si privoščili kakšen prigrizek ali pa vsaj osvežilno pijačo.

Popolnoma drugačna od obeh opisanih plaž pa je tista, ki jo najdemo na lokaciji Martina bok. »Divja, nekontrolirana, magična.« Približno tako opišeš plažo v zalivu Martina bok, ko jo vidiš prvič. Krasijo jo velikanske skale (v in ob morju), dokaj divje (beri: valovito) morje in dokaj težek vstop v samo morje.

Ampak občutki na sami plaži pa so vendarle fantastični. Občutek imaš namreč, kot da si vrnil nazaj k naravi. Ko prisluhneš bučanju morja, hkrati pa ležiš v dišeči senci borovcev, se ti zdi, da na tem svetu »ne potrebuješ ničesar več«.

Plaža Martina bok ni primerna za otroke, vsaj za majhne ne. Zdi se, da jo radi obiskujejo predvsem zaljubljenci (ti se zavlečejo v senčna, intimna gnezda), adrenalinske družbe (skakanje v morje, plavanje v penečih se valovih, zabava na skalah) ter – seveda – iskreni ljubitelji neokrnjene narave.

Od Vele Luke pa do parkirišča za plažo Martina bok je dobrih sedem kilometrov, do same plaže nas potem še čaka nekaj minut hoda skozi gozd.  Po kratkem sprehodu (5 do 10 minut) vas bo pričakal čudovit razgled na plažo Martina bok: izmenjujejo se modro-zeleni morski odtenki, nad vami visita modro nebo in žgoče sonce, v daljavi nas pozdravlja v sivino obarvan Hvar.

Tako, upam, da smo vam vsaj približno predstavili osnovno raznolikost plaž, ki jih lahko doživite v Veli Luki in v sami okolici naselja. Za lažjo predstavljivost dodajamo še večinoma fotografije, ki smo jih naredili kar sami novinarji www.pag.si (torej fotografije niso niti približno profesionalne, niti niso reklamne, dodajamo pa, da nekaj slik pokriva tudi plažo Posejdon – tam ob plaži Vranac).

Sorodni članki

Vela plaža, Baška, otok Krk

Vela plaža v Baški na otoku Krku je ena izmed najbolj slavnih in prepoznavnih jadranskih plaž. S svojo dolžino, meri kar 1.800 metrov, pa je tudi ena izmed največjih na celotnem (hrvaškem) Jadranu. Vela plaža v Baški v prvi vrsti velja za družinsko plažo, že pogled na njo pa bo v nas zagotovo zdramil tudi »nekoliko zaspane romantične čute«.

Nadaljujte z branjem

Drvenik Veli in Drvenik Mali sta “otočić” in “mali otočić”

Drvenik Veli in Drvenik Mali (med domačini znan kot Ploča) sta čudovita majhna otoka v srednji Dalmaciji. Drvenik Veli, še posebej pa Drvenik Mali, sta zelo redko poseljena, infrastruktura je – posledično – dokaj šibka, zato pa redke turiste pričaka neokrnjena, od vseh obiskovalcev hvaljena, čudovita narava. V tem prispevku bomo nekaj dodatnih stavkov namenili tudi neverjetni Plavi laguni v sidrišču Krknjaši. Dopustniki, pridružite se nam, plujemo v smeri Drvenik Veli, Drvenik Mali.

Nadaljujte z branjem

Drvenik – plaže

Kakšne so plaže v Drveniku, tam proti južnem delu Makarske riviere? Krasne, čudovite, polne ljubezni, zagotovo vredne naše pozornosti in obiska. Plaže so večinoma prodnate, z mnogo sence, borovci so postavljeni »kot iz sanjske slike«. Dodatek v uvodu, Drvenik – Donja Vala ponuja tudi mini plažo za pse, ki pa ni »le pasja, ampak je že skorajda rajska«.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.