Compare Listings

Queen beach, Nin

Kraljičina plaža, Nin

Kraljičina plaža je najdaljša hrvaška peščena plaža. Ameriški turistično-medijski gigant Travel Channel je Kraljičino plažo v kraljevskem Ninu uvrstil med 100 najlepših plaž sveta. V neposredni bližini Kraljičine plaže je tudi največje najdišče zdravilnega blata na Hrvaškem.

Kraljičina plaža, Nin

Nin krasijo dolge naravne peščene plaže. Skupna dolžina teh peščenih plaž v Ninu naj bi znašala kar 8000 metrov, kar 3 kilometre naj bi bila dolga Kraljičina plaža. Resnici na ljubo, meni se je Kraljičina plaža, ko sem jo pogledal z bližnjega hribčka (parkirišča) zdela nekoliko krajša, res pa je, da nikakor nisem strokovnjak za »merjenje dolžine plaž«. Sem pa takoj opazil, da obiskovalci Kraljičino plažo vsekakor obožujejo, zato si vsekakor zasluži nekoliko pozornosti na našem www.pag.si, slovenskem portalu o hrvaškem turizmu.

Če pogledamo zemljevid ali fotografije iz zraka, zlahka vidimo, kje se nahaja Kraljičina plaža. Kraljičina plaža leži severozahodno od Nina, razteza se v smeri otoka Vira, proti turističnemu naselju Sabunike. Naselje Sabunike naj bi dobilo ime po besedi »sabun«, kar v dalmatinskem narečju pomeni pesek.

In glede na to, da google zemljevid plaže v kraju Sabunike poimenuje »beach Sabunike, beach Kraljičina in Queen beach«, mi je ekstremna dolžina Kraljičine plaže vse bolj razumljiva.

Nin, ki leži na otočku, znan pa je kot hrvaško kraljevsko mesto, ponaša pa se tudi s solinami, najmanjšo katedralo na svetu in kipom Grgurja Ninskega (kip tega ninskega škofa najdemo tudi v Splitu ter v Varaždinu, vse tri pa je izdelal slavni hrvaški kipar Ivan Meštrović), lahko obiščemo še naslednje plaže: Ždrijac, Ninska laguna, Prodorica in Bilotnjak.

Marsikateri spletni blogi med ninske plaže uvrščajo tudi tisto 1,5 kilometra dolgo v Zaton Holiday Resortu, kar pa se nam ne zdi ustrezno in pravilno.

Vetrovi v sami ninski laguni ter plitva in topla voda so pripomogli, da je ta akvatorij postal idealen za kajtanje. Marsikatera turistična agencija, ki ponuja tudi šolo kajtanja, rada zapiše približno takšne besede: Po to dozo adrenalina se morate odpeljati do plaže Ždrijac tik pri Ninu, ki je zaradi svojega položaja, oblike in vetrovnosti idealna za kajtanje (glej tudi prispevek Kajtanje na Neretvi). Vendar se mi vrnimo nazaj k naši osnovni temi, Kraljičini plaži.

Od kod sploh izhaja ime Kraljičina plaža? Ime Kraljičina plaža naj bi bila povezana z legendo. Med bivanjem v Ninu je namreč prvi hrvaški kralj Tomislav (za kralja naj bi bil proglašen leta 925) s kraljico Jeleno, ki je odkrivala tudi prednosti ninskega zdravilnega blata, neredko opazoval nepozabne sončne vzhode s pogledom na osupljivo planino Velebit in užival v redkih skupnih in sproščenih trenutkih.

Plaža je bila kraljici Jeleni tako všeč, da sta ob dnevih, ko je bil kralj Tomislav v Ninu, skupaj z otroci prav tam neredko uživala v družinskih trenutkih. Nekega dne je kralj Tomislav, vznesen ob trenutkih družinske sreče, svoji kraljici dejal: »Ta kraj bo medtem, ko bova v Ninu, samo tvoj, to je raj na zemlji in to je tvoja plaža«. In baje se od takrat naprej ta ninska plaža imenuje Kraljičina plaža. 🙂

Do Kraljičine plaže je iz centra Nina 15 minut hoda in le nekaj minut vožnje z avtomobilom (smer otok Vir). Na hribčku, ki dominira nad Kraljičino plažo, je veliko, ogromno parkirišče, leta 2021, ko smo se mi zadnjič sprehodili po plaži, pa je bilo treba za celodnevno parkiranje plačati okrog 4 eure (kar se nam ni zdelo pretirano).

Že ko se iz parkirišča spuščaš proti Kraljičini plaži, se ti razkrijejo prekrasni prizori. Ozemlje »zdravilnega blata« je takoj levo (nad njim pa kamp), tam daleč naprej slutimo naselje Sabunike, pod nami je nekaj deset metrov od peska umazane plitvine, mostički (dolge brvi) čez to nizko vodo pa vodijo na »osnovno, glavno, otroško« Kraljičino plažo. Šele, ko se približamo morju, nam pogled na desni, sredi hribčka, pritegne bar (delno na količkih), za njim pa opazimo silhueto samega Nina.

Naravne sence Kraljičina plaža ne premore, se pa nekateri obiskovalci preventivno umaknejo nekoliko višje v hrib, tam je vendarle nekaj dreves, ki ponujajo vsaj nekoliko naravnega zavetja vred žgočim soncem.

Ker sonce ne pozna milosti, vsaj ne v tistih najbolj poletnih dnevih, so na Kraljičini plaži razprostrti številni senčniki in majhni plažni šotorčki, ki nudijo dovolj zaščite predvsem najmlajšim. Vsekakor priporočamo tudi uporabo kvalitetnih krem za sončenje.

Otrok, družin z majhnimi otroci, je – vsaj takšen je občutek – na Kraljičini plaži največ. Pa nas to ne sme nikakor presenečati, tam je namreč zelo nizka, topla in blagodejna morska voda, ob kateri leži na stotine ton naravnega peska, ki tvori ogromen peskovnik. Turistična skupnost Nin vsako leto avgusta organizira tudi t.i. »festival peska« (prijavljeni se lotijo ustvarjanja zanimivih peščenih skulptur).

Mladih zaljubljencev sredi poletja na Kraljičini plaži nisem opazil, na nekaterih spletnih straneh pa sem vendarle zasledil, da Kraljičina plaža izven sezone ponuja velike možnosti dolgih in romantičnih sprehodov. Se pa marsikdo od obiskovalcev Kraljičine plaže sprehodi vse tja do zdravilnega blata.

Omenili smo že, da je že pred tisoč leti kraljica Jelena svoje telo mazala z blatom v neposredni okolici Nina, turistična skupnost Hrvaške pa poroča, da je Nin že od leta 1960 v registre vpisan kot zdravilišče na prostem (v poletnih mesecih se pod medicinskim nadzorom terapija izvaja že skorajda 60 let).

Terapije z blatnim peloidom baje pomagajo pri zdravljenju revmatičnih bolezni, deformacijah hrbtenice, raznih kožnih obolenjih, problemih gibalnega aparata, ženski neplodnosti itd. Vsekakor je tukaj zdravilnega blata več kot dovolj; Nin namreč velja za največje nahajališče zdravilnega blata na Hrvaškem, s količino kar 120.000 kubičnih metrov).

Do Kraljičine plaže je postavljeno fotogenično omrežje lesenih pešpoti (brvi), ki tečejo skozi edinstveno področje biološke raznovrstnosti, kjer „z ramo ob ramiˮ ležijo kar štirje habitati NATURA 2000 z endemičnimi in redkimi rastlinskimi vrstami. Po razlagi biologov prav takšno oblikovanje narave predstavlja slikovit naravni botanični vrt, ki je edinstven na Hrvaškem in morda tudi v Evropi.

Iz napisanega je popolnoma jasno, zakaj je Kraljičina plaža pri Ninu v marsikaterem pogledu popolnoma edinstvena, samosvoja. Kraljičina plaže je ob vseh svojih izpričanih adutih pogost cilj tudi marsikaterega izletnika, turista, ki je našel svojo nastanitev v apartmajih ali hotelih med otokom Pagom in Zadrom.

Ob koncu tega zapisa lahko brez zadržkov zapišemo, da najdaljša hrvaška peščena plaža upravičeno nosi veličasten »kraljevski naziv« oziroma prestižno ime – Kraljičina plaža (Queen beach).

Ps. Fotografije za tekst in prvi del fotogalerije nam je poslala Turistična skupnost Nin. Drugi, zadnji, del fotogalerije je amaterski, fotografije smo leta 2021 naredili novinarji www.pag.si.

Sorodni članki

Ljubljanski grad, ljubljanska pika na i

Ljubljanski grad je eden najbolj prepoznavnih simbolov prestolnice Slovenije, v bistvu celotne Slovenije. Ljubljanski grad, s svojo bogato več kot tisočletno zgodovino, slikovito lego na vrhu ljubljanskega Grajskega griča in impresivno arhitekturo, letno privablja rekordno število obiskovalcev. Prej idilična kot mogočna ljubljanska trdnjava je hkrati zelena oaza nad Ljubljano, prostor raznovrstnih kulturnih doživetij ter nepozabnih srečanj. Na Ljubljanskem gradu se lahko dodobra spoznate z odlično slovensko kulinariko, z razglednega stolpa pa se nam bodo razkrili prekrasni pogledi po Ljubljani in slovenskih Alpah, torej se zna dokaj hitro zgoditi, da bomo turistično zgodbo morebiti zaokrožili še z dodano romantično noto.

Nadaljujte z branjem

Klopce ljubezni, na poti do srca

Slovenske t.i. »klopce ljubezni« so v letih svojega obstaja postale nema priča mnogim ljubezenskim zgodbam, sedaj so že pravi simbol srčnih vezi med ljudmi. Ne glede na to, ali ste zaljubljeni par, ki si želi romantične avanture ali pa zgolj popotnik, ki si želi uživati v lepotah narave, so klopce ljubezni vedno vredne našega obiska. Klopce ljubezni, ponavadi postavljene v najbolj slikovite kotičke Slovenije, večinoma obiskovalcem nudijo tudi prekrasne razglede.

Nadaljujte z branjem

Praga, slavno zlato mesto

Praga velja za eno najlepših evropskih in svetovnih mest. Glavno mesto Češke je turistično oblegano, glavne turistične znamenitosti Prage se »neredko dobesedno šibijo pod množičnimi obiskovalci«. Turizem je nasploh eden izmed ključnih delov gospodarstva Prage in pomemben dejavnik za sam razvoj mesta. Praga prav vsako leto predvsem zaradi svoje bogate zgodovine, čudovite arhitekture, kulturne dediščine, kulinarike, gostoljubnosti in živahnega nočnega življenja privablja na milijone turistov iz vseh koncev sveta. Praga, s svojim slovanskim šarmom, je zagotovo eno najbolj očarljivih mest v Evropi, je turistična destinacija, ki jo je zagotovo vredno obiskati in doživeti. Sprehodimo se torej čez seznam največjih praških turističnih znamenitosti.

Nadaljujte z branjem