Compare Listings

Z morja brez opečene kože

Sončenje brez stranskih učinkov?

Sami smo tisti, ki moramo poskrbeti za zaščito in nego kože, saj nas sonce spremlja ne samo na plažah, temveč tudi pri delu na vrtu, sprehodih, dopoldanskih kavicah in preprosto vsepovsod. Če nismo dovolj pozorni, se lahko nekaj na pogled nedolžnih žarkov spremeni v nočno moro za našo kožo in na splošno, naš organizem. Sončenje – kako se ga lotiti?

Sončenje brez stranskih učinkov?

Vam je sončenje všeč? Da se zaščitimo pred zagorelostjo in kroničnimi posledicami, a kljub temu želimo pridobiti čudovito, poletno zagorelo polt, moramo poznati in upoštevati pravila sončenja.

Ko smo na prostem, na plaži, med 11. in 16. uro, je pametno nositi kremo za sončenje. Dermatologi sami najbolj priporočajo goste bele kreme. Za vsakdanjo domačo uporabo so dovolj kreme s faktorjem 15. Poleg kreme ne bodo odveč različni klobuki in sončna očala.

Za intenzivno sončenje veljajo nekoliko drugačna pravila, če jih lahko tako imenujem. Pri tistem pravem sončenju, kjer smo z večino nepokrite kože izpostavljeni soncu, potrebujemo kremo s faktorjem 30 ali več. To moramo nanesti od 20 do 30 minut pred izpostavljanjem, da lahko faktor reagira s kožnimi celicami in sproži kemično reakcijo. Ves proces moramo ponoviti zmeraj, ko se vrnemo iz vode.

Naša koža je izredno občutljiva na sonce, zato se moramo nanj privajati postopoma. Začnemo z nekaj minutami na soncu in vsak dan stopnjujemo, da ni nenadnega šoka za naše telo. K privajanju sodi tudi preventivna nega. Preden se odpravimo na morje, lahko za kožo odlično poskrbimo tako, da odstranimo poroženele celice s pilingom ter dobro osvežimo kožo z vlažnim losjonom.

Največjo pozornost moramo posvetiti najbolj občutljivim delom telesa, nosu, robovom uhljev in prsim.

Brez vse te nege, ki jo vložimo v zaščito telesa, pa žal ne gre. Močne sončne žarke delimo na več vrst. Med eno izmed treh spadajo UV-žarki, ki so izredno nevarni za človeško, še posebej pa za nežno, otrokovo, kožo. UV-žarki so spet razdeljeni na tri tipe: UVA-žarke, UVB- žarke in UVC-žarke. Vsi imajo sposobnost poškodovati elastična in kolagena vlakna.

UVB-žarki so glavni povzročitelji opeklin. A na srečo se jih lahko izognemo z gostimi tkaninami ali se skrijemo v notranje prostore, saj UVB-žarki ne prodirajo skoznje, za razliko od UVA-žarkov.

UVA-žarkom velikokrat ne posvečamo dovolj pozornosti, saj ne povzročajo takojšnjih posledic in v rahlo oblačnih dneh se požvižgamo na zaščito, a naše ravnanje je napačno. 80 % sevanja prodre skozi rahlo oblačnost, zaščititi nas ne morejo niti lahka oblačila ali steklo. Pri takšnem sevanju nam ni treba skrbeti za opečeno kožo, večje težave povzročajo kronična obolenja. UVA-žarki povzročajo pospešeno staranje ter povečajo možnosti kožnega raka.

UVC-žarki so za nas najnevarnejši, saj najbolj uničujejo tkiva. A na našo srečo večina žarkov ne doseže Zemljine površine. Majhna količina žarkov, ki jim uspe priti do Zemlje, lahko prodre samo do vrhnje plasti kože.

Po koncu sončenja še zdaleč ni konec nege. Če želimo obdržati lepo, temno polt, ki smo jo pridobili, je ponovno zelo priporočljiv vlažen losjon, ki preprečuje luščenje kože, ohranja barvo in poskrbi za prožnost kože. Pomembna je tudi voda, ki jo moramo spiti dovolj vsak dan, še posebej v dnevih, ko so temperature višje, da ne pride do dehidracije.

Včasih smo lahko kar se da previdni, ampak preživimo na soncu le nekaj več minut, kot je priporočljivo. Opečeno kožo moramo negovati, da ublažimo opekline. Ampak kako? Največkrat se uporablja gel aloe vere, ki ga nanesemo na kožo, ali pa različna olja. Za opekline sta najbolj priporočljiva mandljevo ali sivkino olje. Tudi živila, ki jih najdemo v domači kuhinji, lahko pomagajo. Med njimi sta krompir, ki so ga uporabljali že v »starih« časih, in med, iz katerega naredimo obkladke. Nanesemo ga na opeklino, ovijemo z gazo in pustimo delovati nekaj ur.

Foto: HTZ in Hrvoje Serdar

Zanimivo je, zakaj smo za porjavelo kožo pripravljeni toliko narediti? Da prejmemo dovolj vitamina D? A za tvorbo vitamina D je dovolj vsakodnevna »doza« žarkov. Glavni razlog za naše hrepenenje po potemneli koži je občutek samozavesti in privlačnosti. Zadnja leta se modne smernice vedno bolj nagibajo k temnejši polti, a v preteklosti je bila potemnelost znak kmetov, ki so bili ves čas izpostavljeni soncu.

Tudi če si še tako želimo sijajne porjavele kože, moramo poslušati naše telo. Najti moramo primerne kreme s primernim faktorjem, ki ustreza naši koži. Upoštevati moramo tudi količino pigmenta. Ta nam pove, koliko časa lahko preživimo na soncu brez posledic. Naravno temnejši ljudje lahko na soncu preživijo dlje časa, ker so bolje zaščiteni pred poškodbami zaradi UV-sevanja. Porjavela koža je namreč obrambni mehanizem pred UV- žarki.

Če se boste držali vseh pravil, nasvetov ali kakor koli dobronamerno jih imenujete, bo vaša koža ne samo čudovito porjavela, ampak tudi zdrava.

Sorodni članki

Vela plaža, Baška, otok Krk

Vela plaža v Baški na otoku Krku je ena izmed najbolj slavnih in prepoznavnih jadranskih plaž. S svojo dolžino, meri kar 1.800 metrov, pa je tudi ena izmed največjih na celotnem (hrvaškem) Jadranu. Vela plaža v Baški v prvi vrsti velja za družinsko plažo, že pogled na njo pa bo v nas zagotovo zdramil tudi »nekoliko zaspane romantične čute«.

Nadaljujte z branjem

Drvenik Veli in Drvenik Mali sta “otočić” in “mali otočić”

Drvenik Veli in Drvenik Mali (med domačini znan kot Ploča) sta čudovita majhna otoka v srednji Dalmaciji. Drvenik Veli, še posebej pa Drvenik Mali, sta zelo redko poseljena, infrastruktura je – posledično – dokaj šibka, zato pa redke turiste pričaka neokrnjena, od vseh obiskovalcev hvaljena, čudovita narava. V tem prispevku bomo nekaj dodatnih stavkov namenili tudi neverjetni Plavi laguni v sidrišču Krknjaši. Dopustniki, pridružite se nam, plujemo v smeri Drvenik Veli, Drvenik Mali.

Nadaljujte z branjem

Drvenik – plaže

Kakšne so plaže v Drveniku, tam proti južnem delu Makarske riviere? Krasne, čudovite, polne ljubezni, zagotovo vredne naše pozornosti in obiska. Plaže so večinoma prodnate, z mnogo sence, borovci so postavljeni »kot iz sanjske slike«. Dodatek v uvodu, Drvenik – Donja Vala ponuja tudi mini plažo za pse, ki pa ni »le pasja, ampak je že skorajda rajska«.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.