Compare Listings

Bodimo pametni

Na dopust obvezno s potovalno lekarno

Potovalna lekarna? S potovalno lekarno na daljše potovanje? S potovalno lekarno tudi na krajši dopust? Nujno. Potovalna lekarna je namreč naša »prva pomoč«, ko se potepamo po svetu. In ne zanašajte se, da se ne bo »nič hudega zgodilo«, ker nesreča, žal, nikoli ne počiva.

Na dopust obvezno s potovalno lekarno

Različne »zdravstvene tegobe ali poškodbe« nas zlahka presenetijo na potovanju na drugih celinah ali pa mogoče celo na zasluženem dopustu, na morju, v naši bližnji soseščini. In kaj storiti, da ne bomo imeli pokvarjenih počitnic?

Za uvod: ne pozabimo si urediti ustreznega zdravstvenega zavarovanja. To je čista osnova. In ne recite, da »vam nismo povedali, da vas nismo opozorili«. Ne sanjarite, ukrepajte, naredite ustrezne korake in si uredite točno takšno zavarovanje, da se ne boste »kasneje zaradi neumnosti tolkli po glavi«. Ne pozabite, da vam bo zdravstveno zavarovanje zagotavljalo tudi občutek varnosti, da boste lahko brezskrbno uživali svoje najlepše dni.

Tako, sedaj pa o sami potovalni lekarni. Sam namen potovalne lekarne je ponuditi učinkovito prvo pomoč pri najpogostejših težavah, na katere lahko naletimo na poti. Zavedati se je treba namreč tudi, da lahko kaj hitro naletimo na težave pri sporazumevanju in dostikrat lahko tovrstne probleme rešimo že tako, da lekarnarju pokažemo svoje zdravilo (ki ga bo kmalu zmanjkalo). Potovalno lekarno nujno potrebujemo tudi v primerih, če vemo, da bomo »dokaj daleč od lokalnih ambulant in lekarn« oz. zdravnik ne bo »hitro dostopen«. V takšnih primerih bo naša potovalna lekarna vredna čisto zlato.

Potovalno lekarno moramo še posebno skrbno pripraviti, kadar se na pot odpravljajo tudi kronični bolniki, otroci, nosečnice ali doječe matere. Če uporabljate zdravila ali zdravstvene pripomočke, ki bi se ob prehodu meje morebiti utegnili zdeti carinikom sumljivi (denimo brizgalke), osebnega zdravnika prosite za pisno potrdilo, da ste upravičeni do njihove uporabe, sicer lahko pride do nepotrebnih zapletov.

Zavedajmo se, da je zraven osnovnega nabora zdravil in ostalih nujno potrebnih izdelkov v naši osebni premični mini lekarni, glede na destinacijo in letni čas potovanja, zelo priporočljivo potovalno lekarno še razširiti. Verjetno pa nam ni treba opozarjati vseh tistih, ki greste na »zelo eksotična potovanja«, da morate morebiti pred samim začetkom avanture tudi na ustrezna cepljenja, če potujete v tropske kraje (ter s seboj vzeti zdravila, ki so primerna za »vašo eksotično destinacijo«, npr. kjer razsaja malarija, je potrebno vzeti zdravila, ki preprečujejo ta obolenja)?!

Pozor: predvsem za daljša potovanja je zelo priporočljivo, da že pred samim odhodom obiščete svojega osebnega zdravnika ali pa se o morebitno potrebnih ukrepih glede svojega zdravja pozanimate na pristojnih zdravstvenih ustanovah. In še: pozorni bodite na svoje zdravstveno stanje tudi po vrnitvi iz tropskih in subtropskih krajev, saj se bolezni, ki ogrožajo popotnike, ne začnejo vedno med potovanjem, ampak se lahko začnejo in nadaljujejo tudi po vrnitvi domov.

V potovalno lekarno, na kratko, sodijo:
– zdravila, ki jih bolnik že redno jemlje,
– zdravila za samozdravljenje,
– pribor za prvo pomoč,
– sredstva za osebno nego.

Sedaj pa bomo o »stvareh, ki sodijo v potovalno lekarno«, tudi zaradi pomembnosti te temo spregovorili oz. napisali še »malo več«. Začnimo, po točkah.

1.  Potovalna lekarna mora za začetek vsebovati tudi dovolj zdravil, ki jih že doma redno jemljete zaradi kroničnih bolezni (zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, zvišanega krvnega pritiska, angine pektoris, astme, hemofilije, holesterola, Parkinsonove bolezni …) ali preventivno (kontracepcijske tablete, injekcije adrenalina ob alergiji na čebelji pik …). Potrebno se je zavedati tudi, da vam zdravil na recept v tujini verjetno ne bodo hoteli prodati, povsem možno je tudi, da jih sploh ne bodo imeli.

2. Zdravila za samozdravljenje, te bomo razdelili na »črkovne podkategorije«.
a) Zdravilo proti povišani telesni temperaturi in bolečinam. Zaradi nepredvidljivih okoliščin so na potovanju še posebej primerne oblike, ki omogočajo jemanje brez vode in jih lahko raztopino v ustih ali žvečimo. Za otroke na pot vzamemo sirupe ali svečke. Ne pozabite n analgetike proti glavobolu
b) Zdravilo proti prebavnim težavam, kot so zaprtje ali driska. V primeru zastrupitve s hrano ali pijačo je zelo primerno medicinsko oglje, saj nase veže strupe in bakterije in zapira. Poleg prebiotikov in probiotikov je priporočljivo s seboj vzeti tudi odvajalo.
c) Rehidracijski prašek, ki ob driski ali bruhanju nadomešča izgubljene minerale in preprečuje dehidracijo. Ta del potovalne lekarne nam bo prav prišel tudi v primerih povečanega znojenja na bolj telesno aktivnih potovanjih.
d) Zdravilo proti potovalni slabosti (tablete, lizike, zapestnice za potovalne bolezni, morsko bolezen). C vitamin, saj se lahko zlahka zgodi, da nam zaradi naporov na potovanju pade odpornost.
e) Zdravila proti alergijam v obliki tablet. Alergijske reakcije na koži lajšajo tudi določeni geli oziroma mazila. Vedeti morate, da alergijo lahko dobite, četudi nikoli niste bili na nič alergični. Blažje izpuščaje odpravite s posebnimi mazili, alergije, ki zajamejo večje površine telesa, pa s posebnimi tabletami.
f) Pripomočki za oskrbo odrgnin in manjših ran. Za hitrejše celjenje ran vzemite še mazilo za rane. Za vsak primer vzemite s seboj tudi nekaj vodoodpornih obližev in sterilnih povojev.
h) Zaščitite se pred soncem. Če se niste namazali z dovolj visokim zaščitnim faktorjem ali pa se niste mazali dovolj pogosto in vas je sonce opeklo, prizadeto območje na lahno prekrijte s pripravkom za sončne opekline. Če se pojavijo mehurji, morate čim prej k zdravniku.

3. Pribor za prvo pomoč naj sestavljajo razkužilo za rane, sprej ali gel za rane, sterilna gaza, povoji, vodoodporni obliži, obliži za žulje, zaščitna sredstva, sredstvo za dezinfekcijo rok, sredstvo za zaščito proti soncu, zdravila za nego po pikih žuželk in termometer. Če boste zelo fizično aktivni zdravniki svetujejo tudi: magnezij za neposredno uživanje, mineralni napitek, masažni/hladilni gel, obliže za sklepe in trak za fiksiranje kolen ali gležnjev.

4. Sredstva za osebno nego.
a) Pripomočki za higieno (vlažilni in navadni papirnati robčki, pinceta, pinceta za odstranjevanje klopov, ostre škarje, ščipalnik za nohte, varnostne sponke, ušesni čepki, injekcijska igla in brizgalka).
b) Razni pripomočki (repelent proti komarjem oziroma klopom, pinceta za klope, mreža proti komarjem, krema za sončenje, sončna očala, zaščitno pokrivalo, kondomi, tamponi, vložki in če imate tudi dojenčka, plenice, sterilizator za vodo in stekleničke). Sem lahko sodijo tudi tablete za prečiščevanje vode, ki lahko v veliki meri omejijo nevarnost prebavnih težav ali celo zastrupitve na rizičnih območjih.

Tako (odlično) opremljeni bomo lahko popolnoma brezskrbno uživali na oddihu in ne bomo brezglavo iskali pomoči, če se morda pojavijo kakršnekoli zdravstvene težave. Dobro pripravljene nas bodo morebitne zdravstvene nevšečnosti veliko težje prikrajšale za najlepše užitke na našem čudovitem potovanju.

Za sam konec. Potovalna lekarna naj bo na enem mestu, v priročni torbici in na varnem pred otroki. Zdravila pustite v originalni embalaži in zadržite navodilo za uporabo. Med potovanjem morajo biti zdravila shranjena na primerni temperaturi (ponavadi pri sobni temperaturi, ki ni višja od 25 stopinj Celzija). Zdravila vedno hranite v (pri)ročni prtljagi; le če potujete z letalom, se pozanimajte, ali je to sploh mogoče.

Sorodni članki

Terme Sveti Martin

Terme Sveti Martin so edinstvena destinacija na severu Hrvaške, ki se nahaja sredi nedotaknjene, zelene narave Medžimurja. Terme Sveti Martin, ta oaza miru, je ponosna na lokalno in zdravo gastronomijo ter na posebno, značilno »Healthness« ponudbo (ime sugerira: zdravje + wellnes hkrati), ki gostom zagotavlja zdravje in dobro počutje. Terme Sveti Martin krasi sodobna namestitev, ponašajo se z več kot 100-letno tradicijo termalnega turizma, zaradi česar so idealna destinacija za dopustovanje, počitek v kateremkoli letnem času.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Gozdna kopel

S sodobnim načinom življenja, ljudje vse bolj pozabljamo, da smo tudi mi del narave in da so naši predniki znali živeti v odnosu z naravo. Bolj so jo čutili, bolj razumeli. V gozdu so našli vse, od hrane, do materialov za gradnjo domov, izdelavo orodja, do miru in boljšega zdravja.

Nadaljujte z branjem