Compare Listings

10 najboljših lokacij, ki jih morate obiskati v Splitu

Turistični vodič po Splitu

Split je hrvaška mediteranska destinacija, ki je zagotovo vredna naše posebne turistične pozornosti. To spektakularno mesto je najpomembnejše in največje v sončni Dalmaciji, sprehod po ulicah Splita vas bo v trenutku teleportiral v starodavno, slavno preteklost rimskih časov.

Turistični vodič po Splitu

Odločili smo se, da vas popeljemo po turističnem Splitu. Naredili smo TOP turistični izbor, po našem okusu. Verjamemo pa, da bi ga vi nekoliko spremenili ali našli nekaj drugega, kar bi morebiti v večji meri pritegnilo vašo pozornost. Vsekakor pa verjamemo, da zna biti ta seznam vendarle dovolj dober za začetek podrobnejšega raziskovanja Splita.

1. Raziščite Dioklecijanovo palačo

Mnogi ne vedo, da se je celotno mesto Split razvilo iz palače rimskega cesarja Dioklecijana. Najprej je bila palača, šele nato je ob njej zraslo mesto Split. Brez dvoma je Dioklecijanova palača eden najbolje ohranjenih spomenikov rimske arhitekture na svetu.

Sprehod po številnih ozkih ulicah, po debelih kamnitih ploščah, vas bo popeljal v neko v daljno preteklost, številne podrobnosti na fasadah in številne palače vas bodo pustile brez besed, brez komentarja. Pomen tega zgodovinskega mesta je priznal tudi UNESCO, zato je Dioklecijanova palača od leta 1979 vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine.

Po svoji volji upokojeni rimski cesar Dioklecijan si je palačo zamislil kot kombinacijo luksuzne vile, torej poletne hiše in rimskega vojaškega tabora. Če prihajate s severa, se boste sprehodili mimo znamenitega splitskega parka Đardin in spomenika škofu Grgurju Ninskemu – delo slavnega Ivana Meštrovića. To je tudi ena izmed najbolj priljubljenih turističnih točk Splita.

Tam ob spomeniku Gregorju Ninskemu boste v Dioklecijanovo palačo vstopili skozi Zlata vrata – Porta Aurea. Sprehajajoč se po nekdanji glavni rimski ulici Cardo, pridete do Peristila – osrednjega trga v cesarjevi palači. Ko boste dvignili glavo, boste takoj videli katedralo svetega Duje, pa tudi znameniti zvonik. Tukaj je tudi znameniti Vestibul – atrij oziroma monumentalno cesarsko preddverje. Vestibul zaradi svoje krožne oblike še danes pleni izjemno pozornost.

Če se odpravite jugovzhodno od Vestibula, se boste znašli v srednjeveški četrti z najstarejšo zgodnjeromansko hišo iz desetega stoletja. Trg Peristil nudi poglede na palače: Grisogono, Cipci in Skočibušić. Poleg tega je Peristil izjemen tudi zaradi pristnih arhitekturnih lokov in stebrov ter obilice renesanse in gotike. Prava poslastica za ljubitelje kulturne dediščine in zgodovine.

Tudi papež Janez Pavel II. se je čudil lepoti Peristila in dejal: “Moj bog, koliko nog je tukaj že hodilo”, zato mnogi Splitčani trdijo, da je Peristil središče Splita in celega sveta. Danes je Peristil živahen poletni oder. Tukaj lahko zaznate tudi vonj Egipta. 3500 let stara in zelo dobro ohranjena sfinga bdi nad Peristilom.

Nasproti sfinge boste videli ozek prehod, ki vodi do Jupiterovega templja (bog Jupiter je  glavno božanstvo mogočnih Rimljanov). Jupiterov tempelj, na zahodnem delu Dioklecijanove palače, velja za enega izmed najlepših spomenikov v Evropi. Tam lahko vidimo tudi kasneje postavljeno krstilnico, spredaj pa je ena izmed več delno ali v celoti ohranjenih granitnih sfing. Levo od templja je priljubljen ozek prehod.

Za že omenjeno katedralo na levi so Srebrna vrata – Porta orientalis. Skozi ta vrata smo lahko vstopili v eno od dveh glavnih ulic – decumanus. Danes se lahko sprehodite do Pjace, uradno Narodnega trga, ki je že v trinajstem stoletju postal osrednji mestni trg. Posebna atrakcija tega trga je mestna ura, ki nima 12, ampak 24 števil. Če stopate naravnost po starodavnem pločniku in skozi Srebrna vrata pridete do Železnih vrat – Porta Occidentalis. Vrata so bila na tem mestu že od same ustanovitve palače, ko pa se je mesto širilo, so z vrat sneli železne »rešetke«.

2. Vstopite v katedralo sv. Duje in se povzpnite na zvonik

Splitska katedrala sv. Duje je ena izmed najstarejših tovrstnih stavb v Evropi, wikipedija pravi, da je to najstarejša katedrala na svetu. V začetku ima funkcijo mavzoleja rimskega cesarja Dioklecijana. Dioklecijan je bil sicer preganjalec kristjanov in ta sveta stavba je šele sredi 7. stoletja postala krščanska stolnica. Katedrala je polna zanimivih podrobnosti, ki vas bodo pustili brez diha, tukaj vam ni treba plačati vstopnine.

Vzpon na zvonik katedrale boste plačali simbolično, vendar bo celotna izkušnja vredna veliko več. Uživali boste v spektakularnem pogledu na celoten Split in okolico. Zvonik je visok 57 metrov. Je najbolj izvirna dalmatinska stavba iz 13. stoletja, zato so Splitčani še posebej ponosni na svoj zvonik. Vzpon po stopnicah je dobro zavarovan, bodite brez skrbi. Vsekakor pa velja, da obisk Splita brez vzpona na vrh zvonika ni popoln.

3. Pokukajte v Dioklecijanove kleti

Od Peristila po stopnicah do medeninastih vrat proti jugu boste šli skozi Dioklecijanove kleti. Prehod skozi kleti je brezplačen, če pa želite iti globlje v kleti, boste morali plačati vstopnino. Kleti Dioklecijanove palače so fascinantne in so eden najbolje ohranjenih antičnih kompleksov na svetu. Kleti so najbolj zaslužne za to, da je ob Dioklecijanovi palači celotno jedro starega mesta Split vključeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Le en del kleti je odprt za javnost, tukaj lahko kupite številne unikatne in ročno izdelane spominke.

4. Sprehodite se po Rivi in ​​posedite na Matejuški

Splitska Riva je kraj, kjer veliko prebivalcev Splita preživi največ časa. Ta promenada ločuje morje od Dioklecijanove palače in njenega obzidja. Riva je polna restavracij, barov, kavarn in različnih trgovin.

Čeprav je – seveda – na Rivi vse nekoliko dražje, je kljub temu posebna draž spiti kavo na obali in se počutiti kot domačin. Matejuška je mogoče videti z Rive in je pristanišče za čolne splitskih ribičev, hkrati pa tudi zbirališče mladih. V bližini je znamenita in lepa splitska četrt Varoš, ki je tudi vredna naše pozornosti.

5. Sustipan – spektakularen sončni zahod

Zahodna obala je morski in obalni podaljšek glavne promenade v Splitu – Rive. Narejena je iz znamenitega braškega kamna, tukaj, ob ACI marini, lahko občudujete številne jahte.

Na koncu hoje po zahodni obali pridete do Sustipana. Sustipan je jugozahodni rt splitskega pristanišča. Tukaj je bilo v 19. stoletju zgrajeno pokopališče, ki pa ga ni več. Danes je Sustipan spremenjen v čudovit park. Njegove pečine, skale, obala gledajo na otoke in na odprto morje, zato je sončni zahod v Splitu najbolje doživeti prav tu.

6. Povzpnite se na vrh Marjana

Marjan velja za pljuča Splita. Ta hrib nad Splitom je visok 178 metrov. Marjan je mogoče celo najbolj impresiven del mesta, je idealen kontrast urbanemu delu Splita. Marjan je zelo  lahko dostopen, krasi ga skoraj neokrnjena narava. Mnogi mu pravijo tudi sveti hrib, ker skriva številne cerkve, ena najlepših pa je cerkev sv. Jeronima in Betlehemske Gospe. Z Rive lahko po stopnicah zlahka pridete do vrha Marjana in uživate v osupljivih razgledih z edinstvenih razglednih točk, na terasi cafe bara Vidilica lahko spijete tudi osvežilno pijačo.

7. Kopajte se na Bačvicah, Žnjanu ali plaži Kašjuni

Bačvice so edina peščena plaža v Splitu, idealna za vse starosti. Tukaj je priljubljen tudi t.i. picigin – preprosta igra z žogo, ustvarjena prav na tej plaži. Z Bačvic se lahko brez težav sprehodite vse do Žnjana in celo do Duilava.

Omenjene plaže in plaže so odlično urejene in so idealne za vse vrste rekreacije, za številne različne športne aktivnosti. Skoraj na vsakem delu te morske promenade najdete restavracije in bare za suha grla in lačne brbončice.

Kašjuni je še ena izjemno priljubljena splitska plaža, zlasti med domačini. Nahaja se na drugi strani mesta – pod hribom Marjan. Ta plaža ni peščena, ampak prodnata. Na istem mestu najdete bar, plažo za pse in neuradno plažo za nudiste. Parkirišče je brezplačno, če ga – seveda – najdete sredi sezone. Pridite torej čim bolj zgodaj ali pa iskanje prostega mesta nadaljujte do plaž Obojena, Kaštelet, Zvončac ali Ježinec.

8. Poiščite Marmontovo ulico in trg Prokurative

»Mali-veliki« Napoleon je imel zelo sposobnega maršala po imenu Marmont. Marmontu se lahko zahvalimo za urbanizacijo večine dalmatinskih mest, njemu v čast je bila poimenovana najslavnejša ulica v Splitu. Marmontova ulica je izjemno lepa, a tudi zgodovinsko pomembna.  Tu in tam postojte, ustavite se in občudujte podrobnosti na stavbah Marmontove ulice. Tu je tudi ribja tržnica, kupite lahko isti dan ujete ribe.

Prokurative ali Trg republike je velik trg, ki je podoben trgu svetega Marka v Benetkah. Nahaja se zahodno od Rive, obkrožajo ga renesančne zgradbe z oboki. S trga imate čudovit pogled na pristanišče in na obalo, ker gleda proti jugu. Gradnjo Prokurative je začel najslavnejši mestni župan Antonio Bajamonti, da bi prikazal italijansko tradicijo, ki je pustila pečat na mestu Split. Danes je trg izjemen oder za kulturne dogodke, svojevrstna izkušnjo pa lahko dopolni obisk znane kavarne/restavracije Bajamonti.

9. Obiščite etnografski muzej in/ali Muzej mesta Split

Če imate radi muzeje in želite izvedeti več o zgodovini Splita, sta Etnografski muzej Split in Muzej mesta Split dve odlični izbiri. Muzeja se nahajata v samem središču mesta, znotraj zidov Dioklecijanove palače. Etnografski muzej se nahaja v nekdanji cerkvi Svetog Andrije, ki izvira iz sedmega stoletja. Ustanovljen je bil leta 1910 in je z ustanovitvijo postal prvi etnografski muzej v državi. Tu lahko spoznate življenje Dalmatincev skozi dolga stoletja, najstarejši muzejski eksponati izvirajo iz časa ustanovitve Dioklecijanove palače, okrog četrtega stoletja.

Muzej mesta Split se nahaja v gotsko -renesančni palači Papalić. Ta palača z veličastnim dvoriščem in spomeniki v njej je ena najlepših v celem mestu. V Muzeju mesta Split lahko odkrijete celotno duhovno in materialno preteklost mesta. Poleg eksponatov boste uživali tudi v skoraj 200 zvočnih posnetkih in fotografijah. Zvočni posnetki so na voljo prek platforme na vašem pametnem telefonu in jih lahko poslušate v hrvaškem in angleškem jeziku.

10. Dvakrat Meštrović v Splitu

Ivan Meštrović  (1883-1962) je mogoče »največji fenomen svetovnega kiparstva«, skorajda zagotovo pa »najznamenitejši hrvaški kipar«. Ustvarjal je tudi v (skorajda domačem) Splitu, zato nas ne sme čuditi, da sta v največjem dalmatinskem mestu velikemu hrvaškemu umetniku posvečena dva umetniška »kompleksa«.

Prvi in mnogo večji je prekrasna Galerija Ivana Meštrovića (velik Meštrovićev muzej), ki ga najdemo na območju mestne četrti Meje, v podnožju hriba Marjan. Nedaleč od muzeja, zlahka se tja odpravimo peš, pa stoji prenovljena renesančna hiša družine Capogrosso; to je Meštrovićeva Cirkvina – Kaštilac. Tu je v obnovljeni kapeli postavljen cel niz lesenih stenskih plošč s sakralno tematiko, ki jih je izrezal Ivan Meštrović.

Foto: HTZ in fotografa Zoran Jelaća in Aleksander Gospić (tudi naslovna) ter Valentina Vučičić iz kookylovestotravel.com.

Sorodni članki

Zakladnica Medžimurja – “Riznica Međimurja“

Muzej Zakladnica Medžimurja (v hrvaškem originalu - "Riznica Međimurja“) v Čakovcu, ki je bil odprt leta 2021 na 2.426 kvadratnih metrih, se osredotoča predvsem na ohranjanje, interpretacijo in promocijo medžimurske nesnovne dediščine. Velika večina strokovnjakov meni, da je muzej Zakladnica Medžimurja v trenutku postal biser hrvaškega celinskega turizma.

Nadaljujte z branjem

Telašćica, Naravni park Telašćica

Naravni park Telašćica se ob vsej skupni lepoti, popolnoma upravičeno, hvali predvsem s svojimi tremi posameznimi (turističnimi) sladkorčki. Prvi med njimi je edinstven zaliv Telašćica kot najvarnejše, najlepše in največje naravno pristanišče v Jadranskem morju, ki ima 25 zalivčkov in majhnih plaž. Sledi sam Dugi otok oziroma njegove tako imenovane »skale« (klifi), ki se dvignejo celo nad 160 metrov nadmorske višine in se spustijo vse do globine 90 m. Na koncu pa je tukaj še slano jezero Mir z zdravilnimi lastnostmi, ki »lebdi v Jadranskem morju«.

Nadaljujte z branjem

Baška plošča in Baška pot glagolice

Glagolica je pomemben del zgodovine Baške, je nekakšen zaščitni znak, simbol Baške in je tudi zelo pomembna za samo kulturno/turistično promocijo Baške na otoku Krku. Znamenita Baška plošča v cerkvi sv. Lucije v Jurandolu, v neposredni bližini Baške, je prvi celovit hrvaški jezikovni spomenik, ki uporablja glagolico. Občina Baška je v to čast, da je zibelka glagolice na Hrvaškem, tudi zasnovala in postavila zanimivo Baško pot glagolice. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem