Compare Listings

Crikvenica: 5 krat ljubezen

Ljubezen v Crikvenici

Hrvaško, že nekoliko dolgočasno toda – očitno – brezčasno, turistično mantro, ki je sestavljena predvsem iz naslednjih treh besed – sonce, morje, plaža – so zavzeti crikveniški turistični inovatorji lepo nadgradili in v kompleksno, lepo zaokroženo, turistično zgodbo Crikveniške riviere vključili tudi ljubezen.

Ljubezen v Crikvenici

Crikvenica torej ne slavi le morja in sonca, ampak tudi ljubezen. In tega smo v veliki meri deležni tudi turisti, ki obiščemo ta del čudovite kvarnerske obale. Po, na žalost zelo kratkem, obisku Crikvenice in dodatnem spletnem raziskovanju smo v uredništvu www.pag.si, slovenskega portala o hrvaškem turizmu, dokaj zlahka ugotovili, da so v Crikvenici ustvarili kar pet turistično-ljubezenskih zgodb, ki si vsekakor zaslužijo našo dodatno pozornost.

Crikveniška riviera je tudi s pomočjo teh zanimivih (turističnih) projektov, skozi vse leto, postala popolno zatočišče za vse zaljubljene, za vse tiste, ki se imajo radi.

Številne vsebine z ljubezensko tematiko Crikvenico uvrščajo med najbolj romantične destinacije na celotnem Jadranu. V dokaj naključnem vrstnem redu bomo opisali pet »ljubezni polnih« turističnih projektov, ki so jih zasnovali v Crikvenici.

1. Ljubavna cestica (Cesta ljubezni)

Ne glede na to, ali vaša ljubezenska zgodba traja tedne ali desetletja, boste uživali v sprehodu po t.i. Ljubezenski cestici. To sprehajališče v neposredni bližini centra Crikvenice že celo stoletje privablja s prečudovito naravo in prijetno tišino. “Ljubezenska cestica” je zagotovo najlepše sprehajališče na območju Crikvenice, po mnenju nekaterih hrvaških medijev, pa spada tudi med najlepše v celotni regiji.

Ljubezenska cestica je nastala že v tridesetih letih 20. stoletja, domnevajo pa, da sta jo oblikovala znamenita Ante Premužić (Premužićeva staza na Velebitu) in večkrat odlikovan Alfons Kauders. Zaradi velikega števila ljubezni vpijajočih mladih parov, ki so tukaj iskali predvsem zasebnost, je sprehajalna pot sčasoma dobila ime “Ljubavna cestica”.

Celotno sprehajališče Ljubavna cestica je dolgo približno 8 km, ob poti pa lahko spoznate številne kulturno -zgodovinske znamenitosti tega območja. Na območju Ljubavne cestice stoji poznoantična »gradina« Badanj, v bližini pa najdemo tudi izvir »Pod veli kamnik« – nekdanji odlični vir pitne vode.

Na 155 metrih nadmorske višine, na poti med utrdbo Badanj in Kavranove stene (skala, ki je visoka kar 290 metrov) je postavljeno razgledišče, ki nudi prekrasne poglede na Tribalj in akumulacijsko jezero Tribalj. Pomembna tematska točka Ljubavne cestice so tudi bujni travniki, ki so kot ustvarjeni za romantično druženje zaljubljenih parov.

2. Mediteranski labirint ljubavi (Mediteranski labirint ljubezni)

Če se želite za trenutek izgubiti s svojimi najdražjimi, se odpravite proti Mediteranskemu labirintu ljubezni. Z lokacijo v nežnem okolju ob rečici Dubračini v Crikvenici je ta labirint poseben, saj je sestavljen iz 400 lovorjevih grmov.

Za crikveniški labirint ljubezni pravijo, da izpolnjuje želje, pomlajuje, polepša, izboljšuje ljubezen in spolnost, spodbuja ustvarjalnost in življenje v izobilju. Ni slabo, kajne?

Če s seboj v labirint vzamete ljubljeno osebo, se bodo pojavila vsa tista čustva, zaradi katerih boste (na novo) zasijali in se počutili večno mlade. Turistična skupnost Crikvenica dodaja: »Čar labirinta ni le v njegovi zasnovi, ampak tudi v naravi, ki ga obdaja. Edinstvena simbioza lovorovih grmov, vonj dreves, šum vode in močan vpliv kamna spodbujajo pozitivne spremembe v človeškem telesu, pomagajo pri doseganju ciljev, osvobodimo se številnih negativnih čustev.«

Kakor smo že povedali, je »Mediteranski labirint ljubavi« sestavljen iz 400 dišečih lovorovih grmov, ta začimba in zdravilna rastlina pa ni bila izbrana po naključju. Crikvenica je postala mesto lovorja že leta 1926, ko so ga zasadili ob kopališču in trgu Stjepana Radića. Zaradi blagega podnebja se je lovor udomačil in danes raste po vsej Crikvenici. Ob koncu navajamo le še tri pravila, ki veljajo v labirintu: ne smeš se ozirati nazaj, hoditi nazaj in stopati čez/skozi lovor. 🙂

3. Točke za poljubljanje

Na Rivieri Crikvenica je (zaenkrat) 10 lokacij z znakom »This is a Good Kiss Spot«. Crikveniške točke za poljubljanje so sicer del svetovnega pozitivnega projekta This is a Good Kiss Spot, ki ga je razvila italijanska umetniška skupina 0707 in s tem gibanjem razširila sporočilo ljubezni po vsem svetu.

V Crikvenici je zgodba dobila tudi svoje originalno nadaljevanje. Natisnili so namreč poseben »Zemljevid za poljubljanje«, ki nas vodi na najbolj romantične lokacije na Crikveniški rivieri. Dramalj, Crikvenica, Jadranovo in Selce imajo po nekoliko dobrih točk za poljubljanje.

Vsaka crikveniška točka za poljubljanje ima svoje edinstveno ime, ki opisuje, kaj je lahko ljubezen: prva, večna, edina, popolna, skrivnostna, edinstvena, edinstvena, močna, ljubka in igriva.

TZ Crikvenica meni, da so prav »This is a Good Kiss Spot« tiste točke, kjer bomo doživeli edinstvene in neponovljive trenutke, ki bodo v našem življenju pustili večno sled.

Sprehajališče ob morju, plaža ali skrit manjši park? Morda osamljena klopca, kjer se ponuja prečudovit pogled na odprto morje? Najbolje, da na svojem po romantičnem pohajkovanju po crikveniški rivieri obiščete vse točke, ki so označene na zemljevidu za poljubljanje.

Naš dodaten nasvet je, da najdete povsem drugo, »svojo« lokacijo, ki je ni na tem seznamu in bo vam osebno pomenila vse na svetu. Kdo ve, morda pa ob vašem ponovnem prihodu ravno ta vaš skriti kotiček zasije tudi kot nova crikveniška top lokacija za najboljši poljub?

4. Drevored ljubezni

Projekt »Drevored ljubezni« prvenstveno ni narejen za (tuje) obiskovalce Crikvenice, ampak predvsem išče pot do ljubečih src domačinov. Ker pa je projekt Drevored ljubezni vendarle tako simpatičen, srčen in poln ljubezni, smo se odločili, da ga omenimo tudi na našem portalu.

Mesto Crikvenica že nekaj let zapored skozi projekt Drevo ljubezni daje priložnost svojim prebivalcem, da kot edinstveno in posebno darilo za Valentinovo posvojijo drevo s ploščico z napisom po lastni izbiri.

Posvojena drevesa s ploščico so potem večinoma zasajena v posebnih drevoredih, drevoredih ljubezni.

Ta projekt na najlepši možni način združuje ljubezen do okolja in ljubezen do oseb, ki jih imamo najraje. Drevesa se februarja posvojijo, aprila pa posadijo, po želji se lahko dodajo tudi z imeni in napisi. Poleg tega, da so ta »posvojena drevesa« edinstvena darila in simboli ljubezni, tudi ozelenijo okolje in polepšajo Crikvenico.

5. Poroka v Crikvenici

Kako kronati ljubezen med dvema, ki se imata neznansko rada? S poroko seveda. najbolj vznemirjajočih dogodkov v našem življenju. Poleg rojstva je to verjetno eden izmed najsrečnejših dogodkov. Poroka, ki je za marsikoga najlepši in najpomembnejši dan življenja, je lahko zlahka in profesionalno organizirana tudi v Crikvenici.

To je razvidno tudi iz objave na spletni strani turistične skupnosti Crikvenica, ki pregledno našteva širok nabor kontaktov, ki jih potrebujete ob sami organizaciji poroke: matični urad, različne cerkve, saloni poročnih oblek, frizerski saloni, zlatarne, cvetličarne, kozmetični saloni, fotografi, poročne dvorane in gostilne, cateringi, slaščičarne (ki ponujajo poročne torte) itd.

Poudarimo lahko, da v Crikvenici obstaja zelo pestra ponudba vsebin, ki vam bodo polepšale najbolj romantičen dan v življenju, tako da se lahko na primer poročite na čolnu ali najamete lokalnega fotografa, ki vam bo predlagal najlepše lokacije in ujel vse nepozabne trenutke na edinstven, obrtniško-umetniški način.

Kaj še zapisati ob samem koncu tega prispevka? Ponovimo le, da imamo občutek, da je crikveniška riviera (skorajda) popolna destinacija za zaljubljence in romantike ter da se v Crikvenici mnogim uresničujejo sanje o čudovitem, romantičnem dopustu.

Ps. Uredništvo www.pag.si, slovenskega portala o hrvaškem turizmu, se Turistični skupnosti Crikvenica zahvaljuje za fotografsko gradivo.

Sorodni članki

Center koral Zlarin

Center koral Zlarin, prvi tovrstni center na Hrvaškem, na zelo inovativen in zanimiv način pripoveduje zgodbo o večstoletni tradiciji nabiranja in obdelovanja koral na tem istoimenskem otoku šibeniškega arhipelaga. Centar koralja Zlarin (originalno hrvaško; slovensko bomo kar rekli Center koral Zlarin) je muzej, ki od junija 2023 pripoveduje edinstveno zgodbo o tem rdečem morskem zakladu, ki ga v končni obliki nežnega, čudovitega nakita obožujejo predvsem ženske. Ob tem se je treba zavedati tudi, da turistično zgodbo dopolnjuje dejstvo, da so (bile) čarobno lepe korale (nekoč) vtkane v prav vse pore (težkega) življenja na Zlarinu.

Nadaljujte z branjem

Narodni in naravni parki Hrvaške

Hrvaška ima eno največjih zalog pitne vode v Evropi, hrvaška beseda »krš« (kras) pa je postala sinonim za skalnato pokrajino. Čiste reke in turkizno morje, raznolike rastlinske in živalske vrste, endemična območja in neokrnjena pokrajina zagotavljajo popolno doživetje narave na Hrvaškem. Naj bo Hrvaška zelena ali kamnita – prekrasna je! Sprehodimo se skozi narodne (hrvaško: nacionalne) in naravne parke Hrvaške, prvih je 8 drugih pa 12.

Nadaljujte z branjem

Fortica, trdnjava mesta Hvar

Hvarska trdnjava se nahaja na manjšem hribu tik nad samim starim mestnim jedrom mesteca Hvar. Trdnjava, ki jo domačini ljubkovalno imenujejo »Fortica«, včasih pa tudi »Španjola«, je bila zgrajena v šestnajstem stoletju. Trdnjava Fortica popolnoma dominira nad mestom Hvarom in ima čudovit pogled na mesto Hvar, otok Hvar in bližnje Peklenske otoke. Ob jasnem vremenu lahko vidite vse do otoka Visa.

Nadaljujte z branjem