Compare Listings

V slovenščini: Zlati rt

Zlatni rat, naravni fenomen

Zlatni rat je ena izmed najlepših evropskih, mogoče tudi svetovnih, plaž. Kot jezik se razteza skoraj pol kilometra navpično v morje. Zaradi valov, morskih tokov in vetra stalno spreminja svojo dolžino in obliko. Zlatni rat je skorajda zagotovo najbolj znana jadranska plaža in eden izmed najpomembnejših simbolov hrvaškega turizma.

Zlatni rat, naravni fenomen

Plaža Zlatni rat, ta prekrasen motiv s fotografskih razglednic, se nahaja se le dva kilometra od slavnega Bola (povezana sta s prekrasno tlakovanim sprehajališčem), na južni strani čudovitega otoka Brača, tik pod razgledno, zimzeleno Vidovo goro. In prav kamni, ki so se v tisočletjih zgodovine valili prav z najvišjega vrha jadranskih otokov, naj bi postopoma ustvarili slovito plažo Zlatni rat.

Nekateri rumeni mediji bodo brez zadržkov poročali, da plaža Zlatni rat svoj jezik steguje v morje kar v dolžini celega kilometra. Mi bomo pri takšnem senzacionalističnem pisanju zelo previdni. Vsekakor pa lahko zelo resnicoljubno zapišemo, da je dolžina »daljše plažne polovice« vsaj 420 metrov (glej sliko!). Hrvaški viri navajajo, da je skupna površina obale na Zlatnem ratu 19.900 kvadratnih metrov, od tega je pogozdenega dela 8.600 kvadratnih metrov.

Ta pogozden del, ki je v središču tega majhnega polotoka, zaraščajo borovci, v katerih se skrivajo razkošne »turistične vsebine«. Tukaj najdemo »alkoholne« bare z lenobnimi ležalniki in osvežilne »brezalkoholne« okrepčevalnice, številne stojnice s hitro pripravljeno hrano, slaščičarne in sladoledarnice, sveže sadje in dišeče pekarne, globlje v gozdu pa se šopiri tudi restavracija. V prijetni senci se lahko tudi razvajate. Svoji duši lahko privoščite joga vaje, svoje telo pa lahko »potolažite« z različnimi masažami. Otroke pričakuje večje otroške igrišče …

Seveda pa je največ dogajanja pod žgočim soncem, na belih kamenčkih Zlatnega rata in v turkizni vodi, ki obdaja ta »spreminjajoč se polotok«. Športni  navdušenci so navdušeni nad vetrovi (zelo radodarno pihata predvsem močan maestral in samosvoj jugo), ki ustvarjajo odlične pogoje za surfanje in kajtanje. Tisti z malo večjo raziskovalno žilico se lahko odpravijo na potapljanje, vsi tisti, ki pa smo malo bolj »staromodni«, pa se bomo morebiti s kolesom podali proti bližnjemu Bolu in si privoščili partijo ali dve tenisa.

Tudi zabave na vodi ne manjka, saj se v neposredni bližine plaže nahaja velikanski »aquapark«. Morski športni park Zlatni rat trdi, da je njihov »majhen plastični otok zabave« idealno mesto za otroke, najstnike in odrasle, za vse ljudi v starosti od treh pa vse do 66 let. Zabave ne manjka niti na suhem, v borovem gozdičku se namreč skriva »glasna diskoteka«, ki občasno zelo jezi začasne prebivalce manjšega kampa v bližini …

Med turistično sezono se vsak dan na plažo Zlatni rat, ki je zaščiten rezervat narave in poseben geomorfološki fenomen, pripelje na desetine večjih in manjših turističnih ladij iz Makarske rivere ali pa bližnjega otoka Hvara. Na njih je na stotine »morskih uživačev«, ki si želijo preživeti prekrasen dan na eni izmed najbolj znanih evropskih plaž. Na plaži, ki zlahka »pogoltne« okrog 4 tisoč obiskovalcev, se zlahka najdejo številne možnosti za takšno ali drugačno  morsko zabavo.

Reševalec iz vode, s katerim smo se pogovarjali na sami plaži Zlatni rat, pa je goreče trdil, da je bil samo v lanskem poletju priča številnim novim »ljubezenskim iskricam«. Če koga zanima; baje je izkazovanje »romantike v mejah človeškega dostojanstva« na sami plaži dovoljeno, nudistom pa je vstop prepovedan …

Na neki hrvaški spletni strani sem zasledil, da se »nekje na plaži« Zlatni rat nahaja tudi poseben kotiček za »pse«, toda sam ga s svojo psico, labradorko Frido, nisem našel (no, saj ga tudi nisem posebej iskal). Sem pa se zagnano lotil iskanja kamna sreče. Da, prav ste slišali. Kamen sreče »lokalni frajerji« imenujejo hišico morskega polža. Ta naj bi najditelju prinesla srečo v življenju, zato sem bil tudi sam zelo motiviran … Pa mi je uspelo najti t.i. kamen sreče? Ne. Zato bom postopek ponovil še naslednje leto, pa če bo treba še potem večkrat … Ni vrag, da na Zlatem ratu nekoč ne najdem sreče. Popolne sreče!

Sorodni članki

Grpašćak, atrakcija na Dugem otoku

Nad pečinami, nad klifi, na skali, na najvišjem delu Dugega otoka in na mestu nekdanjega avstro-ogrskega vojaškega kompleksa, so leta 2022 v Naravnem parku Telašćica odprli izjemno atraktivno sodobno turistično stavbo - Interpretacijsko izobraževalni center Grpašćak.

Nadaljujte z branjem

Plaža Meli, otok Cres

V redu, priznamo svojo krivdo. Verjetno nam plaža Meli na otoku Cresu še nekaj časa sploh ne bi »padla v našo radovedno novinarsko oko«, če ne bi družno in složno, po poročanju medijev, ugotovili, da je plažo Meli s svojo razigrano družbo obiskal tudi naš košarkaški dragulj, super zvezdnik Luka Dončić (ki se po težki sezoni v ligi NBA z največjim veseljem vrne na svoj najljubši otok Krk, in od tam – očitno – z jahto »izletnikuje« tudi po bližnjih otokih).

Nadaljujte z branjem

Zlatne stijene, plaža v Pulju

Zlate stijene (slovensko: zlate stene, skale) se nahajajo na polotoku Verudela, nad puljskim turističnim resortom Horizont/Splendid. Zlate stijene so priljubljene predvsem med mlajšimi, saj so idealne za skakanje v morje. Ob Zlatih stijenah teče dolga promenada, gostinski objekti, ki pridno strežejo hrano in pijačo, so tik nad samo plažo.

Nadaljujte z branjem