Compare Listings

Maestral je “OK”, burja je divja


Notice: Undefined offset: 1 in /home/pagsi/public_html/wp-content/themes/houzez/framework/functions/helper_functions.php on line 952
Maestral je “OK”, burja je divja

Za začetek naštejmo najbolj značilne jadranske vetrove, nekoliko podrobneje pa se bomo potem lotili še najbolj pošastnega izmed vseh naštetih vetrov, mrzle burje. Podrobneje poglejte tudi t.i. rožo vetrov.

Tramontana je prehoden veter. Piha s severa. Tramontana je kratkotrajen, zelo močan veter, ki piha v vseh letnih obdobjih. Tramontana piha iz zahoda, enakomerno in stalno, povzroča velike težke valove in dela manjše težave pri plovbi. Dobra novica je, da je tramontana znanilec lepšega vremena.
Burja je suh, mrzel in sunkovit veter, ki piha s kopnega in je lahko izredno močan. Burja je najmočnejša ob obali, še posebej ob strmi obali. Burja najpogosteje piha pozimi, lahko tudi 14 dni skupaj, poleti pa lahko traja največ 2 dni. Burja se poleti pojavi po prehodu hladne fronte in je znanilec lepega vremena.
Levant je vlažen, prehoden veter zimskih mesecev. Nastane v brezvetrju ter preide v burjo ali jugo. Piha predvsem v severnem Jadranu.  Levant je, vsaj po nekaterih zapisih, vrsta burje, ki piha sorazmerno enolično. Piha iz vzhoda ali iz severovzhoda, prinaša deževno in hladno vreme. Levant je značilen veter za severni del Jadrana.
Jugo je topel in vlažen veter, ki piha vzdolž Jadrana. Jugo piha iz juga in prinaša toploto, vlago in dež z temnimi težkimi oblaki, ki se dolgo zadržijo na nebu. Ustvarja težke in velike valove, najbolj pogosto pa piha jeseni. Čeprav je jugo lahko zelo močan veter, za morjeplovce ni tako nevaren kot burja, saj se pojavi zlagoma in ga najavljajo določeni predznaki.

Oštro je prehoden in kratkotrajen veter. V poletnem času piha le nekaj ur.
Lebič nastane, kadar se ciklon, ki je povzročil jugo, odmakne proti vzhodu. Poleti je ta obrat zelo hiter s karakteristikami neurja. V severnem Jadranu poleti povzroča nevihte z močnimi sunki vetra. Ko preneha, nastopi lepo vreme z burjo. Povzroča zelo razburkano morje.
Ponente je kratkotrajen veter, ki piha skozi vse leto.
Burin piha iz severa, v isto smer kot burja, je pa toplejši od nje. Pihati začne po sončnem zahodu in preneha z jutrom. Nastane zato, ker se zrak nad kopnim hitreje ohlaja kot nad morjem. Burin piha skozi vse leto, najbolj pogosto pa poleti.

Kitesurfing, foto HTZ in Ivo Bioćina

Maestral je topel poletni veter. Nastane zaradi temperaturne razlike med izrazito močno segretim kopnim in nekoliko hladnejšim morjem. Zrak se nad kopnim segreje, razširi (ekspandira) in dvigne, pod njega pa prihaja »svež« veter z morja. Bolj kot je toplo, hitrejše je dogajanje in močnejši je veter. Maestral začne pihati dopoldne med 9. in 10. uro, doseže največjo moč okoli 14. ure, nato pa zopet pojenja do sončnega zahoda. Praviloma maestral pomeni lepo vreme, pogosto blaži poletno vročino in soparo na morju. Njegova večdnevna pojavnost je tudi dober pokazatelj nadaljnjega razvoja vremena. Dokler se maestral redno pojavlja in razvija običajno dnevno moč, bo vreme stabilno. Kadar pa postopno slabi ter prične odstopati od običajnega dnevnega urnika ali se tekom dneva sploh ne pojavi, to z veliko gotovostjo napoveduje prihod poslabšanja vremena.

In predznaki, ki napovedujejo maestral? Trije so. Prvi: eno do dve uri pred vetrom se nad kopnim pojavijo sivkasto beli oblaki. Drugi: po dežju ponavadi predvidevamo maestral. Tretjič: če pa se oblaki pomikajo proti morju lahko pričakujemo močnejši maestral.

Sedaj pa namenimo nekaj dodatnih besed še burji.  Ali veste, kako nastane burja? Legenda pravi približno takole: Burja je bila mlada in zelo lepa, vendar hkrati tudi zelo ošabna mladenka plemenitega rodu. Zaradi svoje oholosti in nečimrnosti je zavračala prosilce, morebitne ženine. V svoji bahatosti je svojeglavo hvalila svojo lepoto ter neumno izjavila, da je lepša celo od brezčasnih, čudovitih vil. Ker je užalila nežna, pravljična bitja je Bog samovšečno Burjo oplazil z ognjeno strelo ter jo v vrgel v pekel (Hrvati pravijo, da v njihovo Paklenico). In dandanes, ko se kakšna naduta ženska, v svoji oholosti, pregreši v enakem grehu, hkrati glasno zavzdihne, spominjajoč se svojega preteklega srečnega življenja. Od njenih težkih vzdihov nastane močan in zelo hladen veter, ki mu pravimo burja.

Orebić, foto HTZ in Ivo Bioćina

Preden se bomo resneje lotili naše mrzle burje, bomo napisali še tri hrvaške pregovore (in to, zaradi avtentičnosti, kar v hrvaščini, se oproščamo že vnaprej):
1. Narodna izreka iz Dalmacije za jačinu bure: “Na Dinari se rodila, u Makarskoj krstila, a u Senj udala.”
2. Na sjevernom Jadranu kažu: “Bura se rađa u Senju, caruje u Bakru, a piruje u Trstu.”
3. U gradu Pagu kažu: “Covik lavra i snuje, a bura odlucuje!”, ova izreka se odnosi na paške vinograde i polja koja unatoč ljudskom radu i nadanju u ubiranju plodova trebaju vidjeti da li će bura poštedjeti ili uništiti njihov rad.

Sedaj pa se lotimo burje bolj resno, tako kot si, predvsem zaradi svoje moči, tudi zasluži. In ko že omenjamo moč burje, so največji sunki vetra na Hrvaškem, burje, uradno izmerjeni 21. decembra 1998 na Masleničkem mostu in sicer so znašali 248 km/h. Ker smo www.pag.si povejmo, da je največja izmerjena hitrost burje na Paškem mostu znašala 234,7 km/h. Za primerjavo povejmo, da lahko kakšen (ameriški tornado) doseže tudi čez 400 km/h, v Evropi pa je najhujši veter, 335 km/h, izmerjen v Nemčiji, na Zugspitzeu, južno od Muenchna in sicer 12. 6. 1985.

Búrja (italijansko bora, hrvaško bura, angleško bora; izhaja iz starogrške besede borea: sever) je hladen, sunkovit, po večini suh severovzhodni veter, ki se najpogosteje pojavlja med mesecem novembrom in aprilom. Čeprav pojav burje poznajo na večini celin, je verjetno najbolje raziskano območje burje prav v naši bližini, na Jadranu.

Kakor smo že napisali, za burjo je značilno, da v glavnem piha med zimskimi meseci, je izrazito hladna, prihaja v močnih sunkih in ob jasnem nebu. Burja je najznačilnejši priobalni veter Jadrana, predvsem severnega. Je suh in mrzel veter, ki običajno napoveduje lepo vreme.

Bol. surfanje, foto HTZ in Ivo Bioćina

Ločimo anticiklonalno in ciklonalno burjo. Anticiklonalna burja se pojavi v primeru, ko imamo nad Srednjo Evropo območje visokega zračnega pritiska — anticiklon, ciklonalna pa ko imamo v okolici Jadrana ciklon. Ciklonalna burja za razliko od anticiklonalne prinaša slabo vreme. Predznaki burje so oblaki, ki se pojavijo nad gorskimi grebeni nad obalo. Taki oblaki lahko zakrijejo ves greben in ko izginejo, običajno preneha tudi burja. Drugi znak, poleti, pa so strele brez grmenja in dvig zračnega pritiska.

Zaokrožimo. Burja je skorajda nepredvidljiv veter, ki s kopnega proti morju piha v sunkih, je relativno hladen in suh. Burja čisti in jasni atmosfero, zato je vidljivost po tem vetru odlična, vreme pa sončno in jasno. Predvsem sončno in jasno pa naj bo tudi takrat, ko bomo počitnikovali in dopustovali tudi mi, mi vsi.

Objavljeno

Sorodni članki

Blodnik po Istri

Po letu dni blodenja po Istri je nastal Blodnik po Istri. Gotovo ste slišali zgodbe prekaljenih popotnikov, kako so prepotovali celo Azijo, Afriko ali Ameriko z nepogrešljivim popotnim vodnikom, ki je bil na koncu že čisto razcefran, razpadel pa ni. In ga zdaj hranijo v kaki omari kot relikvijo. Kot zgodbe iz JLA so te pripovedi, rahlo nadležne, mar ne?

Nadaljujte z branjem

Kornatska gajeta – sveta ladjica

»Pred gajeto je bil samo Bog, mati božja in svetniki zaščitniki. Njej se je klanjalo, njej so prinašali darove in njej so se zaklinjali«. Tako med drugim o Betinski gajeti, izdelku specifičnega zemljepisnega, gospodarskega stanja na Murterju piše prof. Vladimir Skračić.

Nadaljujte z branjem

Bakar: v letu pomembnih obletnic

Bakar je bil na prehodu iz 18. v 19. stoletje največje hrvaško mesto po številu prebivalcev. Oživljanje njegove slavne, mnogim še vedno neznane, preteklosti, pa je turistično prebudilo to zgodovinsko kvarnersko mestece.

Nadaljujte z branjem

Oddajte svoj komentar