Compare Listings

Edini vodnik, ki ga potrebujete za potovanje v sožitju z naravo

Kako biti odgovoren popotnik?

Kako podpirati trajnostni turizem? Začnimo z nekaj uvodnimi besedami o pomenu trajnostnega turizma. Strokovnjaki opozarjajo, da je trajnostno potovanje danes pomembnejše kot kdaj koli prej, saj zmanjšuje negativen vpliv turizma na okolje (rastlinstvo in živalstvo), ki je že tako močno poškodovano. Trajnostna potovanja pomagajo ohranjati naravne vire in ekosisteme ter jih ohranjati za prihodnje generacije. Negativne stvari v turizmu se stopnjujejo predvsem zaradi ekstremnega povečanja števila potnikov in nasploh globalnih možnosti potovanj (poceni letalskih letov, boljših povezav med državami in celinami), kar je povzročilo množični turizem.

Kako biti odgovoren popotnik?

Množični turizem je idealen za boljši gospodarski in ekonomski razvoj držav, spoznavanje in povezovanje ljudi, po drugi strani pa povzroča množično onesnaževanje planeta. Tako ti kot jaz sva prav tako odgovorna za planet, za njegovo in našo boljšo prihodnost. Zato, kamor koli potujete, bodite okoljsko ozaveščeni in za naravo skrbite tako kot doma, oziroma še bolje. To je ključnega pomena, zlasti za majhne države, ki so bogate s čudovito naravo, kakršna sta Hrvaška ali Slovenija. Takšne države so še posebej občutljive na okoljsko lahkomiselnost, neodgovornost.

Strinjali se boste tudi, da ima Republika Hrvaška neskončno lepo naravo z bogato floro in favno s številnimi naravnimi in nacionalnimi parki, naravnimi rezervati, »naravnimi oazami«. Poleg tega kar 10 odstotkov celotne površine Republike Hrvaške predstavljajo nacionalni parki! Predstavljaj si to, 10 odstotkov! Tudi zato smo pripravili kar 14 praktičnih nasvetov, s katerimi bomo lahko vsi mi ob naslednjem obisku Hrvaške še bolj vestni in odgovorni popotniki, ki lepote Republike Hrvaške ne le raziskujemo, temveč jih tudi ohranjamo in negujemo.

Sprehodimo se torej skozi praktične primere trajnostnega turizma oziroma trajnostnega potovanja, ki so – več ali manj – zelo uporabni tudi izven meja Hrvaške. Še dodatna opomba, nekaj od teh nasvetov lahko koristimo tudi doma, torej tudi takrat, ko ne potujemo. ??

1. S seboj nosite svojo steklenico vode za večkratno uporabo (in skodelico za kavo)

Ena najhujših stvari je nenehno kupovanje vode v plastenkah. Tista plastika, ki jo nenehno kupujemo, mora biti tudi nenehno proizvedena in dobršen del je ne konča v reciklaži, ampak v Jadranskem morju in svetovnih oceanih. Tudi za zamaške velja enako. Zato je zelo pomembno, da imate zmeraj s seboj svojo steklenico za vodo, ki je izdelana iz izoliranega jekla ali podobnega materiala, ki ni škodljiva za vas ali za naravo, zdrži dolgo časa in jo boste zlahka nosili in polnili, vsakič s svežo, pitno vodo.

Super je, da pitno vodo zlahka najdete povsod na Hrvaškem, velikokrat pa boste naleteli na gorsko in izvirsko vodo, ki je vrhunske kakovosti. Res je, da lahko »navadno« plastično plastenko ponovno uporabite in jo napolnite z novo vodo, res pa je tudi, da niso zdrave, saj plastika za enkratno uporabo ob temperaturnih spremembah sprošča nekatere škodljive sestavine. Zakaj ne bi poskrbeli za svoje zdravje in zdravje planeta!? Enako velja, če ste ljubitelj kave! Zakaj ne bi imeli kavne skodelice za večkratno uporabo, ki ni narejena iz enkratne, ampak bolj trpežne plastike, gume ali kakšnega drugega podobnega materiala in ki ni pretežka za prenašanje in raziskovanje lepot Hrvaške.

2. Nosite svoje nakupovalne vrečke, da se izognete uporabi plastike za enkratno uporabo

Plastične vrečke so še en »plastičen problem«, ki največkrat konča v Jadranskem morju, na drevesih v čudovitih parkih in naravi po vsej državi. Zato je eden najboljših in najlažjih načinov za boj proti tej težavi ta, da s seboj nosite (tekstilne) vrečke za večkratno uporabo. Na srečo je danes na trgu veliko močnejših torb iz različnih materialov, tudi iz močnejše plastike, blaga in podobno.

Takšne (večje) torbe so večinoma zložljive in zato sploh niso težke, niti ne zavzamejo veliko prostora v nahrbtniku ali torbi. Vedno jih lahko imate pri sebi, preprosto jih lahko razpakirate. Dobesedno se prilegajo dlani, so zelo majhne, toda z njimi lahko zelo pomagamo okolju, naravi. Poleg tega so navadne plastične vrečke praviloma povsod drago zaračunane, zato je ta metoda odlična tudi za naše denarne prihranke. Zato bodite pametni in recite NE plastičnim vrečkam, ko vam jih drugič ponudijo kjerkoli na Hrvaškem! Poleg tega med prijatelji in znanci delite pomen vrečk za večkratno uporabo, da lahko tudi drugi začno skrbeti za okolje! Tako postopati je odgovorno, do sebe, do okolja, do Zemlje.

3. Izberite okolju prijazno in trajnostno namestitev

Danes je na Hrvaškem veliko krajev, ki se oglašujejo kot trajnostni in v sozvočju z naravo. Takšne namestitve ponujajo različne možnosti, kot so prenočevanje v naravi, daleč od mesta, različne aktivnosti v naravi, kot so npr. obiranje oljk, vrtnarjenje, skrb za živino, različna prostovoljska dela v času bivanja v zameno za brezplačno namestitev in podobno. Nekatere od takšnih nastanitev so eko-prenočišča, eko-kampi, počitniške koče daleč izven mest in eko-letovišča.

Nekatere ponujajo popolno izolacijo in so izjemno rustikalne, nemalokrat pa boste na Hrvaškem naleteli na prave, kamnite, dalmatinske hiše za najem. Takšne hiše so idealne poleti, saj zaradi kamnitega materiala ostanejo kar se da hladne. Pravo doživetje je prenočiti v kamniti dalmatinski hiši in doživeti čar življenja domačinov v Dalmaciji. Zelo pomembno je, da veste, da ob rezervaciji tovrstne nastanitve, praviloma ne boste imeli veliko modernih pohištvenih ali gospodinjskih elementov.

Resda tudi skoraj vsaka takšna namestitev ponuja internetno povezavo, a pri trajnostnih namestitvah je vendarle v drobnem tisku dobro prebrati, kaj taka nastanitev vključuje in česa ne – da ne bo kasneje neprijetnih presenečenj. Če pa imate radi namestitev v hotelih, izberite tiste, ki so trajnostni, spodbujajo manjšo porabo energije in imajo ekološki ali trajnostni znak, mogoče celo uraden certifikat.

4. Ko potujete na ciljno destinacijo, izberite javni prevoz ali skupni prevoz

Nedvomno je, da se morate seliti z lokacije na lokacijo, če se odpravljate na turistične počitnice na Hrvaško – razen če ste se res odločili samo za lenobno poležavanje na plaži (brez turističnega raziskovanja, brez športa). Na srečo Republika Hrvaška ni tako velika, tako da za njo velja, da je razmeroma lahko dostopna (iz večjega kosa Evrope). Vendar ne pozabite, da z enega konca države na drugi konec države Hrvaške, na primer od Prezida na severu do Cavtata na jugu, potrebujete približno 7 ur vožnje z avtomobilom – v najbolj ugodnih prometnih razmerah, izven sezone. Kar pa ni tako malo, kajne? 🙂

Letala, velike turistične ladje, v nekoliko manjši meri tudi avtomobili, so daleč največji onesnaževalci narave in čistega zraka, zato je pomembno, da na potovanju za svoje prevoznike izbiramo čim manj teh velikih onesnaževalcev. Za hrvaški turističen dopust tako rada priporočam potovanje z jadrnico ali vlakom. Resda je treba vedeti, da železniški promet na Hrvaškem – žal – sploh ni učinkovit in hiter, a če imate daljši dopust, to vsekakor ni nepremostljiv problem.

Če dopust načrtujete s prijatelji ali širšo družino, če je le mogoče, potujte z enim vozilom, enim avtomobilom, in si delite potne stroške. Za potnika ali dva je zelo uporabna spletna stran https://www.blablacar.hr/ ali pa kakšna podobna spletna platforma oziroma aplikacija. Na te načine zelo zmanjšate emisije CO2, še posebej pa to velja, če se ne odločite za potovanje z letalom. Na krakih razdaljah pa čim bolj uporabljajte kolo, lokalne avtobuse, kajak, sup in podobno.

5. Podprite lokalna podjetja in skupnosti

Mislim, da vsi (na Hrvaškem) že poznajo izjavo – kupujmo Hrvaško. Verjeli ali ne, čeprav je Hrvaška izjemno majhna država, še vedno večinoma uspe pridelati mnogo lastne hrane, svojega sadja, svojo zelenjavo, svoje meso in jajca, lokalni morski ribiči pa aktivno in dnevno lovijo sveže ribe iz kristalno čistega Jadranskega morja.

Zato je na Hrvaškem npr. nesmiselno kupovati paradižnik, ki je pridelan na Nizozemskem ali v Španiji, ko pa lahko jeste domačega z »babičinega vrta«, v enem od čudovitih lokalnih, turističnih gospodinjstev, apartmajev po vsej državi. Še posebej to velja za Istro, obalo, Dalmacijo, otoke, ki se lahko upravičeno hvalijo z mediteranskim načinom prehranjevanja. Ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite na dopustu na Hrvaškem, je, da podprete male pridelovalce in kupujete vse, kar je lokalnega, proizvedeno, izdelano in pridelano na Hrvaškem.

Poleg hrane bi bilo idealno, če bi kupili tudi avtorske in ročno izdelane spominke, ki jih imajo na Hrvaškem res veliko. Večina jih je izdelana iz naravnih materialov, z veliko ljubezni in s pristnimi motivi prelepe Hrvaške. Ali ni čudovito imeti pristnega spominka s pridihom turistične destinacije, ki ste jo z največjim veseljem raziskovali med svojim letnim dopustom in ki vam vedno obudi prelepe spomine?

6. Na potovanje vzemite svoje lastne prigrizke

Ni človeka, ki ne bi bil lačen, še posebej nas lakota rada »zagrabi« na potovanju. Vendar pa hiter in predvsem uspešen nakup ni vedno in povsod možen, pogosto pa znajo biti takšni, dokaj nenačrtovani, nakupi, tudi dokaj dragi (ob tem pa se ustvari še »pravi kup« odvečne, praviloma plastične, embalaže). Ne pričakujte ugodnih cen v izrazito turističnih krajih, na bencinskih črpalkah in podobno.

Če na potovanje ali izlet vzamete svoje prigrizke, ki ste jih pripravili že doma, lahko prihranite denar in tudi čas. Če boste spakirali vsaj nekaj hitrih prigrizkov, mogoče tudi kakšno čokoladico, beljakovinsko ploščico in podobno, boste sebe in druge rešili morebitne lakote, želje po sladkem in podobno. Tako pripravljena »malica« prav pride povsod, pa naj se odpravimo v hribe, v mesto ali na plažo. Ne vem kako je z vami, ampak meni velikokrat “pade cuker”, sploh ker sem ženska in ko pridejo “tisti” dnevi, ena čokoladica reši vse, še tako »živčen« dan. Ko pa se potuje z (manjšimi) otroci, so pripravljeni prigrizki zlata vredni – s tem se bo, verjemite, strinjal prav vsak skrben starš.

7. Izogibajte se nakupu spominkov iz ogroženih živalskih vrst (in podobno)

Na žalost tako v Republiki Hrvaški kot tudi v nekaterih drugih državah, ki imajo morja in oceane, ljudje služijo denar na poštene in manj poštene načine. Na primer, številne vrste školjk so na Hrvaškem prepovedane za izlov, ker spadajo med ogrožene vrste. Zato je na Hrvaškem veliko školjk prepovedano jemati oz. krasti iz morja, seveda teh školjk ne smemo niti prodajati pa niti jesti. Kot rečeno, zlikovce najdemo povsod, tudi na Hrvaškem.

Ne podpirajte take vrste kriminalcev, spoštujte zakone in varujte naravo ter ogrožena živa bitja. Vsi imamo radi spominke npr. kot magnetke na hladilniku, na stenah in policah, a zato izbirajmo med spominki, ki ne škodujejo »materi naravi«. Predvsem pazite na ogrožene vrste. »Prstaci« in »periske« sta na primer eni izmed najbolj znanih in ogroženih školjk v Jadranskem morju, globe za njihov odvzem pa znašajo več tisoč evrov.

8. Kot prostovoljec sodelujte v okoljskem projektu ali organizaciji

Prostovoljstvo je eden najboljših načinov, kako lahko pomagate ekologiji in nasploh ohranjanju narave Republike Hrvaške. Poleg prostovoljne pomoči je to tudi idealen način za spoznavanje zanimivih in manj znanih delov Republike Hrvaške.

Poleg tega boste spoznali različne zanimive ljudi, predvsem domačine, in se z njimi hitro spoprijateljili. Kdo ve, morda vam bodo dali kakšen zanimiv nasvet, kam iti, kaj početi in kaj jesti v tistem delu države, ki ga boste raziskovali. Tako kot večina naprednejših evropskih držav ima tudi Hrvaška veliko (prostovoljnih) organizacij, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi v naravi, tudi v vaseh, ki spodbujajo podeželski turizem ter intenzivno skrbijo za ohranjanje lepot narave.

Nekaj neprofitnih organizacij, ki se jim vedno lahko pridružite, so »Čisteći Medvjedići«, ki se ukvarjajo s čiščenjem narave, smeti iščejo in pobirajo predvsem na težje dostopnih lokacijah. Gre predvsem za skupino entuziastov, ljudi, ki obožujejo naravo in prijetno druženje in šalo, čiste plaže, gozdove, jame in podobno. Najdete jih lahko na družbenih omrežjih in ugotovite, katera je naslednja lokacija, kjer se nahajajo in čistijo. Kdo ve, morda boste spoznali nove prijatelje in znance, kar je še posebej zanimivo, če morebiti potujete sami in ste željni novih dogodivščin.

9. Pred potovanjem raziščite lokalne okoljske zakone, predpise in politike

Kot vsaka država ima tudi Republika Hrvaška svoje zakone in predpise, ki jih je treba upoštevati ter spoštovati, še posebej takrat, ko gre za strogo zaščitena območja, kot so nacionalni parki, naravni rezervati in podobno. Na Hrvaškem se je skozi čas marsikaj spremenilo, predvsem zaradi (mogoče) onesnaženosti narave.

V nacionalnem parku Krka se na primer obiskovalci ne smemo več kopati, čeprav smo pred nekaj leti tam lahko še brezskrbno plavali. Ta strogi predpis so v NP Krka uvedli zato, da bi ustrezno in pravočasno zaščitili ogroženi rastlinski in živalski svet. Kazni, predvsem denarne, za takšne vrste prekrškov znajo biti dokaj visoke. Tudi zato je pomembno, da se vsaj nekoliko spoznamo s pravili, ki veljajo v določenem okolju.

Na Hrvaškem pravijo – »tko pita, taj ne skita« (kdor vpraša, ne blodi, ne išče)! Če torej niste prepričani o kakšni informaciji, raje povprašajte zaposlene na lokaciji ali pa same domačine. Na srečo so Hrvati zelo prijazen narod, vedno pripravljen pomagati, pa tudi pošaliti se znajo na svoj in tuj račun. Zato naj vas noben komentar ne preseneti – verjemite mi, ni zlonameren.

10. Spoštujte lokalne divje živali, ne podpirajte prav nobenih dejavnosti živalskega turizma, ki vključujejo živali v ujetništvu

Povsod po svetu, tudi na Hrvaškem, je izjemno pomembno spoštovati divje živali. V prvi vrsti zato, ker so divje. Kdo si sploh želi pobožati velikega rjavega medveda? Ali pa volka, lisico? Adrenalin je čudovita zadeva, pa vendar si za adrenalinsko doživetje vendarle raje izberite življenjsko manj nevarne dejavnosti. Hkrati se zavedajte, da ne tvegate le svojega lastnega življenja, temveč tudi življenja divjih živali, ki so del bogate favne Republike Hrvaške.

Nima smisla nadlegovati, motiti divjih živali, še posebej, če te živali ne nadlegujejo vas. Podala bom še eno svoje mnenje, za katero vem, da bo sprožila številna negodovanja in polemike. Vem, da je večini ljudi zabavno iti v živalske vrtove, a realno gledano so to vendarle zapori za (divje) živali. Druga stvar pa je, če gre za zavetišča za ogrožene ali poškodovane divje živali. Te živali bodo namreč ob ustrezni priložnosti izpuščene nazaj v naravo – tja, kamor praviloma tudi sodijo.

Če ste starš in veste, da ima vaš otrok rad živali, raje poiščite eno od številnih kmetij, rančev in zavetišč, kjer lahko opazujete živali v njihovem dokaj naravnem okolju. Na srečo na Hrvaškem ne manjka vasic, manjših krajev s številnimi turističnimi kmetijami, kjer nam bodo domačini z veseljem razkazali njihov »domači živalski sveti« (tukaj imamo v mislih predvsem konje, krave, koze, ovce, raznolike pernate živali).

11. Sledite načelu “ne puščajte sledi” in pustite destinacijo tako čisto, kot ste jo našli

Omenjeni stavek izhaja iz tujega reka, glasi pa nekako takole: »Leave no trace, take only memories«. Ta rek je izjemno priljubljen med pohodniki, ljubitelji narave in vsemi ljubitelji avantur na prostem. Besedna zveza je nastala kot opomin ljudem, naj svobodno uživajo v naravnih lepotah, a naj za sabo ne puščajo sledi (tukaj mislimo predvsem na odpadke, smeti).

Podobno velja za rastline – ne trgajte, ne uničujte in ne posekajte nobene rastline, ker so tam kjer so z razlogom – ustreza jim podnebje, so hrana nekaterim živalim in morda so strogo zaščitene, ker spadajo med endemične vrste. In pozor, nekatere rastline znajo biti tudi strupene. Zato bodite pozorni na to, kakšno naravo puščate za sabo, po vašem bivanju v naravi. Prosimo vas, da odgovorno izkušnjo prenašate tudi na najmlajše, na naše potomce.

12. Kupite ogljične izravnave, da zmanjšate svoj ogljični odtis

Če na Hrvaško potujete z letalom, izberite letalske lete, ki imajo možnost dokupa nadomestila za zmanjšanje ogljičnega odtisa, ki je merilo vplivanja na podnebne spremembe. Na ta način ne le, da prispevate k zmanjšanju onesnaževanja, ampak tudi spodbujate druge letalske družbe, da čim pogosteje izvajajo lete z nižjim ogljičnim odtisom. Danes lahko potuje vsakdo, a potujmo vsaj na čim bolj naravne in najmanj invazivne načine. Za naravo, zaradi narave in zaradi naših otrok, za naše prihodnje generacije.

13. Pakirajte »po pameti«, na pot vzemite le najnujnejše

Manj je več – to je rek, ki bi se ga morali držati vsi. Pred potovanjem se splača preveriti kakšno bo vreme. Na primer, če je poletje (zagotovo tudi pomlad), zagotovo ne potrebujete veliko (toplih) oblačil, če pa je zima ali jesen (ki pa je na Hrvaškem še zelo ugodna za počitnice, saj je takrat manj gneče), potem preudarno izberite, katera oblačila boste nosili, omejite število kosov.

Prav tako je priročno izbrati namestitev, ki ima pralni stroj za perilo, tako da tudi če prinesete manj oblačil, jih lahko vedno operete. Tu in tam so postavljene tudi javne pralnice, znajo priti še kako prav. Poleg tega, da se manj obremenjujete, če ne nosite veliko raznolikih oblačil, tudi ne podpirate prekomernega, pretiranega potrošništva, ki – generalno gledano – prav tako škodi našemu skupnemu okolju.

Treba se je zavedati, da je Hrvaška država s sredozemskim podnebjem, tako da, če ne obiščete Gorskega Kotarja in Like, na splošno ne boste naleteli na mrzle ali izjemno mrzle zime, bodite pa pozorni na nevihte in močne južne vetrove v Dalmaciji, Dalmatinski Zagori , Primorju in jadranskih otokih.

14. Uporabljajte biorazgradljive ali ekološke toaletne potrebščine

Ta del je za ženske izjemno težak, še posebej v tako imenovanih »tistih« dneh. Res je izziv najti primerne ekološke potrebščine za intimno osebno nego, sploh ko gre za dolga potovanja. Od biorazgradljivih menstrualnih vložkov, vlažilnih robčkov do menstrualnih skodelic, na srečo po svetu izbire večinoma ne manjka. Seveda pa je pomembno, da so potrebščine za osebno nego ženskemu kupcu tudi primerne, pa vsekakor enostavne za uporabo. In te – osebi ustrezne – stvari na potovanjih včasih zelo težko najdeš?! Dodajmo, da (ženskih) higienskih pripomočkov vsekakor ni lepo puščati v naravi, še posebej tam, kjer veter smeti kaj hitro dvigne v zrak (to še posebej velja za jadranske otoke).

Zaključek

Ekološke, biološko razgradljive stvari znajo biti včasih »prekleto drage«, mogoče jih celo težko najdemo po (manjših) trgovinah, toda moramo se zavedati, da z nakupom le teh pomagamo naravi, pomagamo sebi, našim potomcem. Nakup dobrin, ki so »prijazno in hitro razgradljive« naj postane naše moralna obveza.

Dolžnost nam je iskreno in temeljito skrbeti za naravo kjerkoli smo, doma, na izletu, na potovanju. Kot ste videli v zgornjih točkah, so praviloma potrebne majhne stvari, potrebujemo le dokaj malo znanja in truda, da naredimo korenite spremembe in temeljno zaščitimo mater naravo ter prispevamo k boljši in bolj zdravi prihodnosti za vse nas, še posebej pa za prihodnje generacije in bodoče popotnike (ki prav tako želijo tudi v prihodnje uživati v čisti in ohranjeni Hrvaški, ki se sedaj upravičeno ponaša s prečudovito naravo).

Ps. Tekst Valentina Vučičić, fotografije novinarji www.pag.si (ob obisku Korčule in Proizda, oba otoka se bohotita s prekrasnimi plažami). Pokrovitelj članka je hotel Rotondo, najdemo ga v samem centru kraja Seget Donji, v neposredni bližini Trogirja).

Sorodni članki

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Top 10 turističnih destinacij na Hrvaškem

Republika Hrvaška nima le 10 fantastičnih turističnih destinacij, ampak vsaj 110. Vendar smo hrabro ugriznili v novinarsko kislo jabolko in naredili naš TOP 10 izbor destinacij na Hrvaškem. Še več, naredili smo selekcijo Top 10 hrvaških destinacij z nekaj dodatnimi zlatimi rezervami in vam tako – upamo - morebiti vsaj nekoliko olajšali izbiro za vaše naslednje potovanje po Hrvaški.

Nadaljujte z branjem