Compare Listings

Najboljše, najlepše »gole plaže«

Nudistične plaže na Hrvaškem

Koliko je na hrvaškem morju svobode? Koliko je na »kockastem morju fajn« ljudi? Koliko je na Hrvaškem vročega sonca? Koliko ima naša južna soseda malih, krasnih in skritih zalivčkov? Koliko otokov in otočkov premore? Zmeraj je odgovor isti: mnogo, zelo mnogo. In enak odgovor lahko uporabimo, ko se vprašamo, koliko nudističnih plaž je na hrvaškem Jadranu. Mnogo, zelo mnogo. In prav je tako.

Nudistične plaže na Hrvaškem

Zakaj, »prav je tako«? Že če pogledamo z naše, slovenske strani, če se lahko tako izrazimo, naletimo na prav zanimive podatke, številke glede naturizma in nudizma (preberite tudi naš že objavljen tekst Žgečkljivi nudizem) …

Slovenski Playboy je že pred leti pisal takole: »Po podatkih Turistične zveze Slovenije je v naši državi okoli sto tisoč ljudi, ki vsako leto preživijo dopust v hrvaških naturističnih centrih. Naturistov v društvih je okoli tisoč in še ti se zaradi pomanjkanja prostorov udeležujejo srečanj somišljenikov v sosednjih državah, kjer imajo za naturizem več posluha. Pri tem slovenski turistični ponudniki pozabljajo, da so naturistični gostje visoko izobraženi ljudje, ki so po navadi tudi bolje situirani in na dopustu zapravijo več, poleg tega tudi bolj pazijo na čistočo okolja in infrastrukturo, s čimer ne povzročajo nepotrebnih stroškov.«

Vendar najprej razčistimo, kdo je naturist in kdo nudist? Za pomoč smo se, kot ponavadi obrnili na slaviste in njihov »vsevedoč« Slovar slovenskega knjižnega jezika. Ki nam sladko in enostavno razloži, da je naturizem gibanje, ki se zavzema za čim bolj naravno življenje, medtem ko je nudizem gibanje, ki se zavzema za nagoto, zlasti pri kopanju in športu.

Za nas laike so zelo povedne tudi besede, objavljene na spletnem portalu www.avtokampi.si, kjer so takoj v uvodu zapisali natančno tako: »Številni ljudje imajo še vedno nekakšen predsodek pred nudističnim oz. naturističnim kampiranjem, ki ga pogosto povezujejo s seksom. Gre za življenjski slog uživanja v naravi brez obleke in kopalk, pogosto uporabljena kratica FKK pa izhaja iz nemške besede Freikörperkultur, ki v dobesednem prevodu pomeni kultura svobodnega telesa«.

In zakaj so ljudje radi nudisti? Odgovor smo, za začetek, iskali med nudisti in njihovim paberkovanjem na svetovnem spletu:

– Nudist sem že 35 let. Glavna prednost je red in čistoča v nudističnih naseljih, kempih, plažah. Kdor te primerjave z tekstilnimi plažami in kempi ne pozna, težko sodi o prednostih nudizma. Da ne omenjam mokrih kopalk, pa odnosov med ljudmi ….
– Jaz sem najbolj srečna, da ne rabim iskat kopalk po trgovinah, ker jih zase tako težko dobim. Sicer nikoli ne kampiram, ampak se hodim na »nuda plaže« samo kopat in ni lepšega, kot biti brez kopalk.
– Najbolj naravno je biti gol. Le družbene norme to večini preprečujejo.
– V nudističnem naselju greš na kavico, vzameš brisačo, jo položiš na stol in svojo rito na brisačo. To samo dokazuje, da res nisi bila v nudističnem naselju. Tudi sama nisem bila do pred 30. letom, potem pa je situacija nanesla, da sem šla. In ne boš verjela, kako grozno mi je, ko moram imeti kopalke na sebi, ko sem na bazenu. Kot otroku mi je bilo izredno nerodno, kasneje sem bila samo zgoraj brez. Da pa bi kazala svoje kraljestvo, mi še na misel ni prišlo. No, danes pa je drugače. Komaj čakam, da sem lahko naga, brez kakršnih koli kopalk na sebi. Najbolje je tako, kakor vam je ljubo in kakor se počutite. Če želite imeti kopalke, jih pa imejte; če želite biti brez, tudi prav. Sami nosite svoje telo.
– Ne maram mokrih kopalk na sebi. Obožujem občutek sonca in morja na koži.
– Na barki smo vsi goli, razen za obroke. Takrat moški oblečemo vsaj majice.
– Ne nameravam se oblačiti vedno, ko pridem na plažo.

Če pa smo vendarle malo bolj racionalni, pa lahko razloge za nudizem in naturizem povzamemo nekako tako:
1. Sprejemanje golote. Nudisti imajo radi goloto, naturisti pa tudi. Oboji golote ne dojemajo kot nekaj grdega, umazanega. Oboji trdijo, da gola telesa ne bi smela biti tabu. Golota je naravna in lepa, pika. Dodatek: nudisti se bolje počutijo v svoji koži, saj se zavedajo lepote in enkratnosti svojega telesa. Naturisti trdijo, da smo tudi zaradi vpliva vseh medijev postali do svojih teles preveč kritični in jih zato »skrivamo z oblačili«.
2. Plavanje in sončenje brez kopalk. Občutek vode, ki boža vaše telo, ko ste goli in plavate, je vsekakor mnogo, mnogo prijetnejši od utesnjenosti takšnih ali drugačnih kopalk. Sončenje brez vsega bo pomenilo, da na telesu ne bomo imeli čudnih »črt in geometrijskih likov«, imeli bomo privlačno enakomerno zagorelo telo.
3. Enako misleči in sproščena atmosfera privlačita. V načeloma zares zelo lepo urejenih nudističnih kampih se pogostokrat organizirajo zanimivi nudistični dogodki (izbira se tudi miss), na katerih ljudje odprtih src polnijo svoje energetske baterije.
4. Praktični razlogi. Imeli bomo več časa zase, saj nam ne bo treba razmišljati o nakupih kopalk in ostalih oblačil za na plažo. Posredno bomo tudi manj pospravljali, prali in likali …
5. Nudizem in naturizem podpirata enakost med ljudmi. Mnogi menijo, da je v »prostoru brez oblačil« med ljudmi manj razlik. Golota, na nek način, tako obsoja neutemeljeno razlikovanje.

Ker se radi odpravimo na hrvaško morje in na plaži radi uživamo tudi »popolnoma brez«  objavljamo osnovni seznam najboljših in najlepših nudističnih plaž oziroma naselij, kampov (tudi po priporočilu številnih različnih hrvaških in svetovnih turističnih novinarjev in medijev): Crveni otok (Rovinj), Konobe (Punat, otok Krk), Koversada (Vrsar), Ciganka (Lopar, otok Krk), Valalta (Rovinj), Kandarola (otok Rab), majhen otok Proizd (zahodno od otoka Korčula), Bijeca (Medulin), Punta Križa (Rovinj), Veli žal (Lošinj), Plat (Dubrovnik), otok Maškin (pri Rovinju), Nugal (Tučepi, Makarska riviera), otok Jerolim (del Paklenskih otokov, blizu mesta Hvar, na otoku Hvaru), Zelena laguna (Poreč), Kanegra (Umag), Bunculuka (Baška, otok Krk), Ostupa (Orebić na polotoku Pelješac), Sovinje (Tkon, otok Pašman), Iza Andrije (Tisno, otok Murter) …

Zgoraj našteti »nudistični centri in plaže« so v številnih medijih objavljeni kot najboljši na hrvaški obali. Ker smo ravno turistični portal z imenom www.pag.si, bomo razložili, da tudi mnogi na otoku Pagu odvržejo vsa oblačila in se v morske valove zapodijo v Adamovem ali Evinem kostumu. In podobno je povsod na Hrvaškem.

Hrvaška obala, dolga okrog 1.700 kilometrov, skriva 78 otokov, 524 otočkov in 642 skalnatih škrbin. Pravi raj za nudiste, naturiste kajne? Ob takem razkošju lahko gotovo vsak, ki išče nepozabna dopustniška doživetja na Hrvaškem, poišče FKK plažo, ki mu najbolj ustreza. Načeloma in zelo izkustveno povedano pa je tako, da boste najlažje ustrezno nudistično plažo našli nekje na severu Jadrana, v Istri ali Kvarnerju ….

In verjemite, ko boste na morju, kjerkoli na hrvaškem Jadranu, vaša najboljša in najlepša nudistična plaža se skriva le kakšen dober kilometer od vas. Le najti jo še morate …

Sorodni članki

D’OR Beach Club

»Tam, kjer so se luksuz, trajnostni razvoj in narava združili v eno zlito celoto, je na zahodni obali Istre nastala nepogrešljiva postojanka za vse hedoniste. D`OR Beach Club je postavljen na obali, v Funtani, korak do Poreča. Tam, kjer se prepletajo modri odtenki neba in morja, je D`OR Beach Club sonce obsijalo z zlatimi odtenki. Pri opremljanju D`OR Beach Club-a so bili uporabljeni izključno naravni materiali s poudarkom na lesu kot simbolu narave.

Nadaljujte z branjem

Festival peska Nin

Festival peska v Ninu (hrvaško: »Festival pijeska Nin«) pokaže čarobnost, ki se ustvari v pesku in ostane v spominu. Če imate radi pesek, vam bo mestece Nin zelo všeč. Peščene plaže mesteca Nin so dolge kar 8 kilometrov, odlikuje pa jih kakovosten pesek in čisto morje. Zato nikakor ne preseneča, da se v Ninu od leta 2015 vsak avgust prireja Festival peska, kjer lahko umetniki, prebivalci, turisti in otroci pokažejo svoj kiparski talent pri izdelavi peščenih motivov, skulptur. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Plaža Stiniva, otok Hvar

Če ste turist, ki je našel nastanitev v čudovitem mestecu Hvar na istoimenskem otoku, lahko poiščete morsko osvežitev v številnih majhnih zalivčkih plavega Jadrana. Domačini, Hvarčani, vam bodo povedali, da se oni najraje usedejo v (lasten) čolnič in se na kopalni izlet odpeljejo na eno izmed številnih prekrasnih plaž na raznolikih, sanjskih Peklenskih otokih.

Nadaljujte z branjem