Compare Listings

Kako do porjavele polti brez stranskih učinkov?

Z morja brez opečene kože

Sami smo tisti, ki moramo poskrbeti za zaščito in nego kože, saj nas sonce spremlja ne samo na plažah, temveč tudi pri delu na vrtu, sprehodih, dopoldanskih kavicah in preprosto vsepovsod. Če nismo dovolj pozorni, se lahko nekaj na pogled nedolžnih žarkov spremeni v nočno moro za našo kožo in na splošno, naš organizem.

Kako do porjavele polti brez stranskih učinkov?

Da se zaščitimo pred zagorelostjo in kroničnimi posledicami, a kljub temu želimo pridobiti čudovito, poletno zagorelo polt, moramo poznati in upoštevati pravila sončenja.

Ko smo na prostem med 11. in 16. uro, je pametno nositi kremo za sončenje. Dermatologi sami najbolj priporočajo goste bele kreme. Za vsakdanjo domačo uporabo so dovolj kreme s faktorjem 15. Poleg kreme ne bodo odveč različni klobuki in sončna očala.

Za intenzivno sončenje veljajo nekoliko drugačna pravila, če jih lahko tako imenujem. Pri tistem pravem sončenju, kjer smo z večino nepokrite kože izpostavljeni soncu, potrebujemo kremo s faktorjem 30 ali več. To moramo nanesti od 20 do 30 minut pred izpostavljanjem, da lahko faktor reagira s kožnimi celicami in sproži kemično reakcijo. Ves proces moramo ponoviti zmeraj, ko se vrnemo iz vode.

Naša koža je izredno občutljiva na sonce, zato se moramo nanj privajati postopoma. Začnemo z nekaj minutami na soncu in vsak dan stopnjujemo, da ni nenadnega šoka za naše telo. K privajanju sodi tudi preventivna nega. Preden se odpravimo na morje, lahko za kožo odlično poskrbimo tako, da odstranimo poroženele celice s pilingom ter dobro osvežimo kožo z vlažnim losjonom.

Največjo pozornost moramo posvetiti najbolj občutljivim delom telesa, nosu, robovom uhljev in prsim.

Brez vse te nege, ki jo vložimo v zaščito telesa, pa žal ne gre. Močne sončne žarke delimo na več vrst. Med eno izmed treh spadajo UV-žarki, ki so izredno nevarni za človeško, še posebej pa za nežno, otrokovo, kožo. UV-žarki so spet razdeljeni na tri tipe: UVA-žarke, UVB- žarke in UVC-žarke. Vsi imajo sposobnost poškodovati elastična in kolagena vlakna.

UVB-žarki so glavni povzročitelji opeklin. A na srečo se jih lahko izognemo z gostimi tkaninami ali se skrijemo v notranje prostore, saj UVB-žarki ne prodirajo skoznje, za razliko od UVA-žarkov.

UVA-žarkom velikokrat ne posvečamo dovolj pozornosti, saj ne povzročajo takojšnjih posledic in v rahlo oblačnih dneh se požvižgamo na zaščito, a naše ravnanje je napačno. 80 % sevanja prodre skozi rahlo oblačnost, zaščititi nas ne morejo niti lahka oblačila ali steklo. Pri takšnem sevanju nam ni treba skrbeti za opečeno kožo, večje težave povzročajo kronična obolenja. UVA-žarki povzročajo pospešeno staranje ter povečajo možnosti kožnega raka.

UVC-žarki so za nas najnevarnejši, saj najbolj uničujejo tkiva. A na našo srečo večina žarkov ne doseže Zemljine površine. Majhna količina žarkov, ki jim uspe priti do Zemlje, lahko prodre samo do vrhnje plasti kože.

Po koncu sončenja še zdaleč ni konec nege. Če želimo obdržati lepo, temno polt, ki smo jo pridobili, je ponovno zelo priporočljiv vlažen losjon, ki preprečuje luščenje kože, ohranja barvo in poskrbi za prožnost kože. Pomembna je tudi voda, ki jo moramo spiti dovolj vsak dan, še posebej v dnevih, ko so temperature višje, da ne pride do dehidracije.

Včasih smo lahko kar se da previdni, ampak preživimo na soncu le nekaj več minut, kot je priporočljivo. Opečeno kožo moramo negovati, da ublažimo opekline. Ampak kako? Največkrat se uporablja gel aloe vere, ki ga nanesemo na kožo, ali pa različna olja. Za opekline sta najbolj priporočljiva mandljevo ali sivkino olje. Tudi živila, ki jih najdemo v domači kuhinji, lahko pomagajo. Med njimi sta krompir, ki so ga uporabljali že v »starih« časih, in med, iz katerega naredimo obkladke. Nanesemo ga na opeklino, ovijemo z gazo in pustimo delovati nekaj ur.

Foto: HTZ in Hrvoje Serdar

Zanimivo je, zakaj smo za porjavelo kožo pripravljeni toliko narediti? Da prejmemo dovolj vitamina D? A za tvorbo vitamina D je dovolj vsakodnevna »doza« žarkov. Glavni razlog za naše hrepenenje po potemneli koži je občutek samozavesti in privlačnosti. Zadnja leta se modne smernice vedno bolj nagibajo k temnejši polti, a v preteklosti je bila potemnelost znak kmetov, ki so bili ves čas izpostavljeni soncu.

Tudi če si še tako želimo sijajne porjavele kože, moramo poslušati naše telo. Najti moramo primerne kreme s primernim faktorjem, ki ustreza naši koži. Upoštevati moramo tudi količino pigmenta. Ta nam pove, koliko časa lahko preživimo na soncu brez posledic. Naravno temnejši ljudje lahko na soncu preživijo dlje časa, ker so bolje zaščiteni pred poškodbami zaradi UV-sevanja. Porjavela koža je namreč obrambni mehanizem pred UV- žarki.

Če se boste držali vseh pravil, nasvetov ali kakor koli dobronamerno jih imenujete, bo vaša koža ne samo čudovito porjavela, ampak tudi zdrava.

Sorodni članki

Ljudi je vse manj!

Ali lahko hrvaški turizem traja 365 dni v letu?

Za portal hrturizam.hr piše Miki Bratanić, mi pa hvaležno prevajamo: »Po mojem nestrokovnem mnenju bi morali zastaviti ustreznejše vprašanje: Zakaj v celotni Hrvaški turizem ne more trajati 365 dni v letu?«

Ali lahko hrvaški turizem traja 365...

Za portal hrturizam.hr piše Miki Bratanić, mi pa hvaležno prevajamo: »Po mojem nestrokovnem mnenju bi morali zastaviti ustreznejše vprašanje: Zakaj v celotni Hrvaški turizem ne more trajati...

Preberi več
Turizmofobija na Hrvaškem

Turizmofobija

V tekstu Nedo Pinezić razloži takole: »Četudi pa delo v turizmu je, so plače, ob ogromno nadurah in v težkih pogojih, nizke. Slabi vplivi turizma na življenje lokalnega prebivalstva se kopičijo že leta in desetletja in ko enkrat prestopijo mejo potrpežljivosti, se pojavi turizmofobija“.

Turizmofobija

V tekstu Nedo Pinezić razloži takole: »Četudi pa delo v turizmu je, so plače, ob ogromno nadurah in v težkih pogojih, nizke. Slabi vplivi turizma na življenje lokalnega prebivalstva se...

Preberi več
Šef Different Split-a

Dasen Petrić, vodnik po drugačnem Splitu

Dasen Petrić, petintridesetletnik, ki ga v Splitu poznajo tudi kot voditelja kvizov, se vse bolj uveljavlja kot priljubljen turistični vodič z neobičajnimi mestnimi ogledi (Different Split), ki privabljajo množice. Kaj ga dela drugačnega od drugih vam razkrivamo v intervjuju.

Dasen Petrić, vodnik po drugačnem...

Dasen Petrić, petintridesetletnik, ki ga v Splitu poznajo tudi kot voditelja kvizov, se vse bolj uveljavlja kot priljubljen turistični vodič z neobičajnimi mestnimi ogledi (Different Split), ki...

Preberi več