Compare Listings

Tudi pes si zasluži lepo plažo

Monty’s Dog Beach & Bar

Monty’s Dog Beach & Bar v Crikvenici (»pasja franšiza« se je razširila tudi na Rab) je pasja plaža in pasji bar. Da, pravilno ste prebrali, Monty’s Dog Beach & Bar v Crikvenici, je prvi tovrstni bar na Hrvaškem, ki ponuja pivo, sladoled, pecivo in zdravilne čaje za vaše pse. Plaža Monty’s Dog Beach & Bar oz. plaža »Podvorska« (takšno je njeno uradno ime), neuradno pa velja celo za najboljšo plažo za pse na Hrvaškem, odprta je od julija 2010 in od takrat vsako leto ponuja dodatne vsebine.

Monty’s Dog Beach & Bar

Monty’s Dog Beach & Bar je svojevrsten pasji raj za naše štirinožne najboljše prijatelje. Plaža Podvorska, ki jo zmeraj več lastnikov psov prepoznava po Monty’s Dog Beach & Bar-u, je prejela številne nagrade, a še pomembneje je, da je osvojila srca številnih pasjih lastnikov in njihovih najljubših kosmatincev.

Sam vstop na plažo Podvorska v Crikvenici oziroma »na ozemlje Monty’s Dog Beach & Bar-a« se ne zaračunava, medtem ko so pravila vedenja objavljena na informacijski tabli. Npr. tri osnovna »pasja pravila« Monty’s Dog Beach & Bar-a so: 1. Nobeno agresivno vedenje ne bo tolerirano, gostje z agresivnimi psi naj ne prihajajo na plažo in bodo pozvani, da odidejo; 2. Na plaži niso dovoljeni bolni psi; 3. Psi naj bodo ves čas blizu lastnikov.

Sicer je ta pasja plaža po zagonu projekta Monty’s Dog Beach & Bar postala celo nekakšen globalni fenomen, o njej se piše in govori po vsem svetu. Poleg pasje igre v Jadranskem morju lahko vaši ljubljenčki v Monty’s Dog Beach & Bar-u uživajo tudi pod lastnim tušem ali nadstreškom ter v miru spijejo pivo (!?!) v lokalu (da ne bo nesporazuma, tam so enako kvalitetno postreženi tako psi kot njihovi lastniki). Kakor pa smo razkrili že v uvodu, v »Monty’s Dog Beach & Bar-u« Crikvenica, prvem tovrstnem lokalu na Hrvaškem, ponujajo pivo, oboževani sladoled, torte in zdravilne čaje za pse. Zanimivo, kajne?

Na enem izmed hrvaških spletnih portalov sem zasledil, da naj bi Monty’s Dog Beach & Bar ponujal celo številne dodatne sladkorčke: obvezen wifi in nameščene kamere, ki nudijo prenos v živo. V Monty’s Dog Beach & Bar-u naj bi bila na voljo celo GoPro kamera, ki bi jo lahko psom nataknili na hrbet, ko gredo na morje, tako da imajo gostje možnost videti izkušnjo čofotanja in plavanja v morju tudi s pasje perspektive. Na jedilniku naj bi bile tudi pasje gastronomske novitete npr. pasji čips in pasji krompirček.

Čeprav sem bil s svojo pasjo kraljico, Frido, na obisku Monty’s Dog Beach & Bar-a pred kakšnim letom, se – resnici na ljubo – te ponudbe ne spomnim, ne zasledim pa je niti na uradni spletni strani: https://monty.hr/. Spletna stran je sicer narejena dokaj lepo in pregledno, nekoliko moti, da besedila ni niti v hrvaščini kaj šele v slovenščini.

Mogoče pa le angleščina in nemščina na uradni spletni strani vendarle na nek način sugerirata, da so storitve Monty’s Dog Beach & Bar-a vendarle nekoliko (pre)drage? Npr. čeprav je vstop zastonj, pa vas bo najem senčnika z dvema ležalnikoma stal okrog 15 evrov, najem razkošnejše kabine pa stane celo okrog 30 evrov. Pomembno je poudariti, da je cena  enotna, pa naj storitev koristite cel dan ali pa le eno uro?!

Ker sem sam s Frido prispel v okrilje Monty’s Dog Beach & Bar-a že dokaj pozno (okrog 16.00 vročina takrat pa je sredi poletja še vendarle zelo visoka), se mi je zdel najem senčil mnogo predrag. Dodatno pa slabo luč na projekt Monty’s Dog Beach & Bar meče tudi dejstvo, da na celotni plaži ni niti ene zaplate naravne sence, pa – kolikor lahko razberem na spletni strani – se sploh ne dovoli vnosa lastnih senčnikov?!

Upoštevajte še, da bo tudi parkiranje avta zahtevalo nekaj drobiža (približno evro ali evro in pol na uro), seveda pa tudi že opisane »barske storitve« niso zastonj. Če že grajam, bom dodal še, da sem vendarle pričakoval nekoliko večji in predvsem lepši vstop v morje (zna biti kar precejšnja gneča). Nasploh velja, da imajo pasje plaže naslednje osnovne težave: pomanjkanje sence, majhen in neraven teren, težji dostop do vode, zanemarjeno okolico, marsikatera pasja plaža nima niti koša za smeti?!

Kljub vsemu pa si celotni pasji projekt Monty’s Dog Beach & Bar na splošno zasluži pozitivno oceno, številne pohvale. Pasja plaža Monty’s Dog Beach & Bar je opremljena prav prisrčno (izstopa skorajda pravljična barska hišica z barskim pohištvom, lepe so tudi senčne kabine, tukaj sta še čudovita pripomočka (»okvir v rožah«, gugalnica) za delanje prekrasnih (instagram) fotografij, postavljen pa je tudi manjši agility park.

Prav lepo bi bilo, če bi mnogo več turističnih krajev ob hrvaški jadranski obali namenilo nekaj več lepšega prostora ob morju za pasje plaže. Na specializiranem spletnem mestu www.pesmojprijatelj.si, kjer so pohvalili Dog Dreams Beach and Bar, ki je zrasel v istrskem Novigradu, so še zapisali: »Med jadranskimi regijami kot območje z največ plažami, kjer so dobrodošli tudi psi, najbolj izstopa Kvarner, še posebej pa to velja za otok Lošinj«. Mi na www.pag.si poudarjamo, da bi se lahko številni hrvaški turistični delavci dodatno zgledovali po svojih kolegih iz Crikvenice, ki niso pozabili, da ima vse več Evropejcev psa ter da si želijo s svojim kosmatincem preživeti tudi dopust ali počitnice.

Turistična skupnost Crikvenica je med drugim zapisala: »Če bo vaš najboljši hovhov prijatelj potreboval npr. nasvet veterinarja, ni nobenih težav, saj ima Riviera Crikvenica vse, kar potrebujejo vaši štirinožni malčki. Poleg tega se v številnih nastanitvenih kapacitetah ponašajo z oznako hišnim ljubljenčkom prijazno, medtem ko se v čast hišnim ljubljenčkom septembra organizira prireditev Crikvenica 4 Pets.

Verjamemo, da boste uživali v prijetnih druženjih ob morju, za še bolj brezskrben sprehod v družbi vaših ljubljenčkov pa vam priporočamo, da se podate na Ljubezensko cestico ali Sredozemski labirint ljubezni v Crikvenici ter na prečudovito sprehajališče Kačjak – Perhati, ki povezuje Dramalj in Jadranovo. O Rivieri Crikvenica že dolgo časa lajajo številni zadovoljni smrčki iz različnih držav sveta. Če nam ne verjamete, pridite in veselo mahanje z repom vas bo hitro prepričalo v resničnost te trditve«.

Vsekakor velja, da ima dopustovanje z našim najboljšim štirinožnim prijateljem poseben čar. Vendar je treba biti (tudi) na dopustu zelo odgovoren in skrben lastnik. Zavedajmo se, da je potreben le en malomaren, nespameten pasji lastnik, ki nam hitro pokvari užitke na pasji plaži oz. na dopustu.

Zato ne škodi, če še enkrat zapišemo osnovna pravila ravnanja (in zdrave pameti) dopustovanja s psom:

– Pred odhodom na dopust se čim bolj natančno pozanimajmo, ali je v mestu našega dopustovanja sploh na voljo (ustrezna!) plaža za pse.

– Upoštevajmo znake in navodila, ki psom prepovedujejo dostop do določene lokacije (plaže);

– Povsod imejmo s seboj ustrezno opremo (povodec, vodo, vrečke za smeti) in za psom obvezno počistimo.

– Če že imate zelo slabe izkušnje z vedenjem svojega psa ali če pes sploh ni socializiran, se izogibajte druženju z drugimi psi in odhodom na skupno plažo, druge javne prostore polne psov ali ljudi. Če veste, da je vaš pes nagnjen k agresivnemu vedenju do drugih, zlasti do otrok ali drugih psov, je nesramno in nevarno pripeljati tega psa na javna mesta.

– Za vsak primer imejte psa na povodcu, če so se na pasji plaži znašli manjši otroci. Tudi najbolje izurjeni pes lahko včasih ignorira vaše ukaze, še posebno, ko je zaradi lepega vremena, sonca, morja in igre padel v evforijo.

Posebne pozornosti si zaslužijo naslednje besede: pazite, da svojega psa na plaži ne boste predolgo izpostavljali premočnemu soncu. Zato bodite pozorni na to, kako se vaš pes obnaša, saj obstaja možnost vročinskega udara ali hipotermije. Znaki vročinskega udara pri psih so: hitro dihanje, svetlo rdeč jezik, debela lepljiva slina, šibkost, bruhanje, driska. Ukrepajte takoj, psu znižajte temperaturo!

Kaj povedati za sam konec? Mogoče bi si izposodili besede, ki smo jih našli na portalu www.mojpes.si (imajo vendarle dodatno težo): »Za plaže pa vsepovsod po obali velja: psi so prepovedani na mnogo koncih, tam, kjer so izrecno dovoljeni, je velikokrat precej klavrno, zato velja iskati kotičke, kjer psi niso prepovedani in niti dovoljeni – to so divje plaže, kjer si z malce raziskovanja lahko pričaramo lep dan«.

Ps. Za pomoč pri pripravi članka in nekaj fotografij se uredništvo www.pag.si zahvaljuje Turistični skupnosti Crikvenica.

Sorodni članki

Sabunjari. Jih poznate?

Sabunjari (iz Privlake) so se skorajda celotno prejšnje stoletje ukvarjali s peskom. Pesek (po domače – sabun) so kopali v plitkem morju, nalagali so ga na barke in potem prodajali ob jadranski, predvsem severnodalmatinski, obali in bližnjih otokih. Delo sabunjarov je bilo izredno težavno, moški so za posledicami mukotrpnega dela hitro zbolevali, hitro umirali. Vsekakor so dali pečat zgodovini Privlake, s tem zapisom se bomo njihovemu svojevrstnemu žrtvovanju poklonili tudi na www.pag.si.

Nadaljujte z branjem

Božićno selo, božična vas v Dalmaciji

Zaselek Nart v Gornjem Dolcu, ki je le nekaj kilometrov zračne črte oddaljen od Omiša, je zaradi postavljene božične vasice (hrvaško, originalno »Božićno selo«) v le nekaj letih postal priljubljena dalmatinska destinacija v decembrskem, adventnem, božičnem času. Božićno selo je vizionarsko in zagnano postavila družina Lućić, prvič leta 2018. Božićno selo, božična vasica, je do danes prerasla v – dobesedno - pravljično mesto, kjer milijoni pisanih lučk (ob vsem drugem bogatem programu in odlični zasnovi) ustvarjajo idilično božično oazo v zaledju Dalmacije. Obiskovalci so praviloma očarani! Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Družina Jakšić – umetnost kamna

Družina Jakšić je umetniška družina z večstoletno tradicijo obdelave kamna. Njihova 119-letna tradicija izvira iz dalmatinskega otoka Brača, otoka, za katerega je kamen neločljiv del identitete. Na tem otoku, v kraju Donji Humac, je nastala prva kamnoseška delavnica v lasti družine Jakšić, poimenovana po "mojstru" Lovri - predniku sedanjih lastnikov. Iz tega časa, natančneje leta 1903, sega prvi pisni dokument, ki povezuje družino Jakšić z obrtjo in umetnostjo kamna.

Nadaljujte z branjem