Compare Listings

Plaža Oprna, diamant med plažami

Plaža Oprna

Daleč od živčnega mestnega vrveža so na otoku Krku skriti številni majhni zalivi s peščenimi in prodnatimi plažami, plaža Oprna pa brez dvoma velja za eno izmed lepših. Še več: plaža Oprna neredko slovi celo kot najlepša plaža na otoku Krku, mnogi »oboževalci plaž« pa jo smatrajo celo za eno najlepših plaž na celotni hrvaški obali.

Plaža Oprna

Plaža Oprna se nahaja v prelepem zalivčku v bližini vasice Stara Baška, razdalja med njima je okrog dva kilometra in pol. Z avtom se lahko pripeljete do »improviziranega« parkirišča ob sami lokalni cesti (okrog 50 parkirnih mest), ki pa je od same plaže Oprna oddaljeno približno tristo metrov. Višinska razlika med parkiriščem in plažo Oprna znaša okrog 50 metrov, do plaže se je treba spustiti po manjšem hribu (ne pozabite na ustrezno obutev).

Zadnji del poti boste tako morali prehoditi peš, saj po kopnem do plaže Oprna vodi le kozja stezica oziroma ožja pešpot. Seveda pa lahko plažo Oprna dosežete tudi z morske strani, do plaže Oprna lahko tudi priplujete. Med sezono zaliv Oprna hitro napolnijo števila manjša plovila, tudi številni morski taksiji, številni izletniški kopalci plažo Oprna obiščejo predvsem iz Krka, Punata, Baške in – seveda – iz že omenjene, bližnje Stare Baške.

Plaža Oprna je relativno majhna plaža, dolga je dobrih 150 metrov. Plaža Oprna je kategorizirana kot prodnata plaža in slovi po majhnih kamenčkih ter deloma tudi po pesku. Kakšne posebne naravne sence plaža Oprna sicer ne premore, je pa tam na voljo nekaj velikih slamnatih senčnikov (priporočilo: za vsak primer prinesite tudi svoj senčnikov, poleti zna biti na plaži Oprna kaj hitro precejšnja gneča). Na plaži Oprna je mogoče najeti tudi ležalnike, za nujno osvežitev pa je tam postavljen »montažni«, leseni bar. Psi na plaži Oprna niso dovoljeni.

Plaža Oprna je plaža, ki nas bo očarala s svojo neizmerno lepoto, s kristalno čistim modrim Jadranskim morjem in tudi svojo izredno fotogeničnostjo (dobesedno obožujejo jo »instagramarji« in ostali »spletni vplivneži«). Tudi sama okolica plaže Oprna »ni kar tako«, bodite radovedni in se sprehodite naokoli (blizu sta tudi Zlata plaža in plaža Lisičnjak – na googlu jo boste lažje našli z angleškim imenom Fox Bay), najdite plaži Oprna bližnjo »dolino kamnitih napisov«.

Ob koncu teksta pa še enkrat opozarjamo: če se odločite za obisk plaže Oprna v samem osrčju turistične sezone, morate biti pripravljeni na gnečo. Mogoče pa bi morali obiskati otok Krk in plažo Oprno v predsezoni (ali posezoni) in takrat popolnoma uživati ​​v miru in drugih prednostih te čudovite mikro turistične destinacije?!

Fotografije: Turistična skupnost Punat.

Sorodni članki

Plaža Beritnica na otoku Pagu

Na plaži Beritnica (nekateri jo imenujejo tudi Beriknica), na otoku Pagu, je narava v plitvo modro-zeleno Jadransko morje skotalila tri velike, ogromne kamnite skale in tako ustvarila svojevrstno naravno umetniško instalacijo, ki nam nudi nepozaben prizor. Tik nad prodnato plažo se dviga še spektakularno kamnito plezališče Stogaj, ki le še dodatno »potencira« lepoto tega turističnega sladkorčka, ene izmed najlepših plaž na celotnem Jadranu.

Nadaljujte z branjem

Plaže Privlake

Kakšne so plaže v kraju Privlaka, tam v bližini kraljevskega Nina in nasproti otoka Vira? Lepe in predvsem peščene, zato jih praviloma obožujejo otroci in njihovi starši. Tu in tam se ob teh peščenih plažah najde tudi zdravilno blato. Če se bojite, da vam bo dolgčas, skočite na adrenalinski vodni park. Tudi naši kosmatinci imajo v Privlaki svojo plažo. Poglejmo plaže v Privlaki nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Bačvice, splitska plaža

Plaža Bačvice, ena najbolj priljubljenih splitskih plaž, se nahaja v istoimenskem splitskem okrožju oz. splitski mestni četrti. Splitska plaža Bačvice je mogoče najbolj znana plaža v celotni Dalmaciji, zlahka pa jo lahko uvrščamo tudi med najbolj prepoznavne ob celotni hrvaški jadranski obali (sem pa štejemo tudi otoke). Svojo dolgoletno slavo plaža Bačvice dolguje tudi igri picigin in pa »ekstremno žurerskim« splitskim nočnim klubom, ki med poletno turistično sezono nudijo neomejeno zabavo številnim mladim obiskovalcem iz vsega sveta.

Nadaljujte z branjem