Compare Listings

Na morje že marca, aprila, maja?

Na morje že pomladi

Poznam Slovence, ki bi bili na morju nonstop. Poznam ljudi, ki bi šli na (hrvaško) morje samo julija ali avgusta. Poznam ljudi, ki nikakor ne bi šli na morje julija ali pa avgusta, ti ponavadi prisegajo na malo manj vroča meseca junij in september.

Na morje že pomladi

Sam hodim na jadransko morje večkrat na leto. Priznam, dokaj nerad pozimi, spomladi (že marca ali pa aprila) pa me morski magnetizem obvezno prvič povleče »malo južneje« od naše ljube Slovenije. Vsaj za nekaj kratkih dni, da si »odpočijem dušo in napolnim telo z energijo«.

Pa se splača, sprašujejo prijatelji in znanci? »Seveda in vsekakor«, odgovarjam. Pa zakaj? Pa zakaj, lepo prosim?! Bom na kratko odgovoril kar v tem članku, da mi ne bo treba vsakemu posebej razlagat. Za začetek, pojdimo lepo po vrsti. To, da je morje »božansko« in da »božansko vpliva tudi na naše telesno in duševno počutje« smo – če redno berete naš turistični portal – že nekoliko podrobneje spoznali.

Ima pa ta predsezona predsezone (jah, priznajmo, meseca marec in april, to še ni niti prava predsezona kot jo poznamo iz »klasičnega turističnega besednjaka«) številne prednosti (vsaj zame). Naj pojasnimo še, da za predsezono večina ljudi (in pa tudi  turističnih agencij) šteje predvsem drugo polovico maja, pa morebiti (skorajda) celotni junij. Marec in april pa sta, žal, ponavadi prepuščena nam, iznajdljivim (in pametnim) turistom. In – seveda – vsem tistim pridnim hrvaškim turističnim delavcem, ki čez leto (skorajda) nikoli ne zaprejo svojih gostoljubnih vrat.

No, sedaj pa bom končno prešel k bistvu današnje tematike. Vsa predsezona ima pred glavno turistično sezono kar nekaj bistvenih in velikih prednosti. Pa jih naštejmo.

1. Cene turističnih storitev so v predsezoni bistveno ugodnejše
Verjetno se vsi strinjamo s to trditvijo, kajne? Poskusite rezervirat kdaj hotel za predsezono že sredi zime (mnogo bolj poceni bo kot v sezoni). Pojdite na izlet marca ali aprila, najemite lep apartma (zares poceni bo). Pojdite na tedenski wellnes izlet v kakšen lušten hotel februarja, marca ali aprila (Kuponko ali pa 1nadan – »največja slovenska skupinska prodajalca« bosta za vas zagotovo našla kakšen čudovit paket, ki bo poceni, zares poceni).

2. Bojite se grdega vremena
Da, prav imate. V marcu ali aprilu se lahko bojite tudi snega, orkanskega vetra in pa predvsem svoje lastne sence. Pa ljudje božji, kaj imate zares kurji spomin? Kaj se marca v podalpski Sloveniji še ne martinčkamo na terasah in balkonih? Kaj za dan žena še ne cvetijo trobentice? Ali za krščansko veliko noč naši otroci ne iščejo sladkih daril okrog hiš (in trave so že prav zelene)? Za prvi maj pa so vsi morski vikendaši, z babico vred, že na poti na jug …. Ker je takrat lahko na morju že … vroče. Da vroče.

Zato, prosim, pozabite na zelo slabo pomladansko vreme. Seveda lahko dežuje. Seveda je lahko tudi mraz. Tudi na morju. Ampak zaupajte tudi vremenoslovcem, ti sedaj dokaj točno napovedujejo vreme tudi za kakšen teden ali štirinajst dni vnaprej. Naredite si rezervacijo, ko bo vremenska napoved lepa. Sploh pa, kaj je narobe s sprehajanjem, s plesom v dežju?

Ne pozabi pa tudi tega: spomladi so temperature primernejše za potovanje pa tudi lenobno poležavanje na plaži, narava je bolj zelena. No, priznam pa, v morju se bodo kopali zares zelo, zelo pogumni (jaz to nisem, saj nisem Had!).

3. Turistične znamenitosti so manj oblegane
To za vas ni pomembno? Dvomimo. Še mene, ki sem – in bom to tudi ostal – zmeraj zimzeleno mladosten, motijo gneče, na katere v poletnih mesecih mnogo prepogosto naletimo na morju. In to skorajda vsepovsod, brez izjeme. V Dubrovniku, v Splitu, v Zadru, v vseh istrskih mestih, eh – v prav vseh hrvaških obmorskih mestih, na »gužvo« naletimo tudi v narodnih parkih (Plitvice, Krka itd). Še muzeji, pa galerije so polni nekulturnih turistov iz vseh koncev sveta. Malce miru, prosim. In spomladi, ko se nekje v vseh teh mestih, zleknem v kakšen bar … natakarca še ni slabe volje. Še ni milijona sploh in oh naročil turistov iz vseh koncev sveta, ki še tako prijazno »kelnerco« spravljajo v obup in nejevoljo.

4. Spomladi je na morju popoln dolgčas
Res je. Strinjamo se s tabo, slovenski turist. Na morju je dolgčas. Če pustiš, da ti je dolgčas. Če pustiš, da ti je dolgčas, ti bo dolgčas tudi v New Yorku ali Londonu. Tudi tam, če boš »zanalašč slep in preprosto len«, ne boš nikjer našel »nobene zgodovine, nobene lepe stavbe, nobene prireditve«. Našel ne boš nič. Oziroma našel boš le nič.

Meni osebno ni na morju nikoli dolgčas. Ker sem ponavadi v zares dobri družbi. In ker imam (ponavadi) s seboj tudi pridnega psa. Ker imam računalnik (jah, najnujnejše oddelamo tudi na dopustu). Ker imam fotoaparat. In predvsem, ker imam voljo. Da obiščem »nekaj« v bližini mojega novega, apartmajskega doma. Pa iščem. Iščem dobre restavracije (konobe), pa tržnice. Iščem zanimive večje in manjše turistične znamenitosti. Pa odlične spominke. In če jih ne najdem, iščem iskren pogovor z domačini.

Pa potem iščem še morje (ponavadi ga zares dokaj hitro najdem). Športa sam, žal, ne iščem (pogostokrat). Ga pa mnogi drugi, vidim … Jadrajo. Kolesarijo. Tečejo. Hodijo. Vzpenjajo se tudi na hribčke, hribe, planine. Se sprehajajo. Pohajkujejo po okolici. Gredo na izlete. Se razgibavajo. Rolajo. Igrajo badminton, tenis. Nogomet in košarko zmeraj. Celo šahirajo.

Pa potem jaz sam še berem knjige in voham morje, drevesa, cvetje … In se čudim lepoti življenja. Vsako leto, že spomladi, na morju. Skoraj zmeraj je čudovito, nepozabno. Res. Prisežem.

Sorodni članki

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Top 10 turističnih destinacij na Hrvaškem

Republika Hrvaška nima le 10 fantastičnih turističnih destinacij, ampak vsaj 110. Vendar smo hrabro ugriznili v novinarsko kislo jabolko in naredili naš TOP 10 izbor destinacij na Hrvaškem. Še več, naredili smo selekcijo Top 10 hrvaških destinacij z nekaj dodatnimi zlatimi rezervami in vam tako – upamo - morebiti vsaj nekoliko olajšali izbiro za vaše naslednje potovanje po Hrvaški.

Nadaljujte z branjem