Compare Listings

»To je način življenja«

Zakaj kampirati?

Dandanes je kampiranje življenjski stil ljubiteljev narave, ki želijo preživeti dopust v dotiku z naravo, morjem. Pa to ne pomeni, da »kampisti« v kampih živijo astetsko, slabo počitniško življenje. Sedaj so namreč (vsaj večji) kampi že tako urejeni in »udobni«, da jih lahko brez problema imenujemo kar »hoteli na odprtem.« Še posebej pa so polni zares različnih vsebin, ki so na dotiku roke …

Zakaj kampirati?

Prav razkošno udobje bivanja v šotoru, kamp prikolici, avtodomu ali mobilni hišici in hkrati široka ponudba vsebin v interakciji z naravo vse bolj in bolj privlači vse večje število ljudi. Sedaj (veliki) kampi večinoma ponujajo popoln, čudovit počitniški dražljaj. Seveda pa bodo tudi tisti, ki imajo raje počitnice v miru, saj jim zasebnost pomeni veliko ali pa želijo uživati v naturizmu, brez težav našli svoj »bolj umirjen in tišji« kamp na morju.

Kakovostno, »zeleno» preživljanje prostega časa v sami naravi je namreč v razvitem in bogatem zahodu Evrope vse bolj priljubljeno in zatorej se naj nikar ne čudimo, ko se proti hrvaškemu morju že pred sezono valijo dolge kolone kamp prikolic in avtodomov. V dokaz, kako vse bolj popularni postajajo kampi, naj bo tudi njihova zasedenost in, na žalost, vse višja cena storitev, ki jih zahtevajo upravitelji kampov.

Ampak pustimo te neprijetne teme, tokrat bomo s polno mero optimizma govorili predvsem o samih razlogih za kampiranje. Pojdimo lepo po vrsti (ali pa tudi ne).

1. Kampiranje je odličen način preživljanja časa v naravi
Čeprav smo ta »osnovni razlog kampiranja« nakazali že v samem uvodu, ga moramo poudariti še enkrat. Človek je namreč od narave zmeraj bolj odtujen, kampiranje človeku omogoča, da se vsaj približa »svojim koreninam, življenju svojih prednikov«. Iz pisarne ali dnevne sobe namreč v trenutku stopimo v »kontakt« z vodo, rastlinami, živalmi …

2. Medčloveški odnosi se poglobijo, postanejo pristnejši
Če ne kampirate na divje (itak je to več ali manj prepovedano!), ste se s svojo družino ali prijatelji odpravili v kamp,
kjer boste dosegli »nove nivoje sodelovanja in druženja«. Skupno reševanje tekočih problemov (ki nimajo veze z vašo službo) vas bo na nek način prisilo v poglobitev družinskih ali prijateljskih odnosov, ki pa lahko obrodijo zares dobre sadove. Pa da ob tem ne omenjamo niti prijaznih »parcelnih« sosedov, dobrosrčnih domačinov v bližnjih krajih, simpatičnih (ne)znancev na plaži, novih ljudi in kultur iz različnih koncev sveta. Oh, in da ne pozabimo na morebitne nove ljubezenske simpatije, ki se kaj zlahka spletejo tam med borovci, pod zvezdami.

3. Kar naenkrat postanemo fizično aktivni
V kamp radi zahajajo predvsem tisti, ki zelo radi športajo. Počitniški dan si napolnijo s čudovitimi aktivnostmi: plavanje, pohodništvo, sprehajanje, kolesarjenje, potapljanje, supanje, jadranje, igranje športnih iger na plaži ter na športnih igriščih … Ni, da ni. Še tisti redki lenobneži, ki so v kamp za svojo osnovno dejavnost prinesli skladovnico knjig in visečo mrežo, kaj kmalu ugotovijo, da le ni tako slabo, če obujejo športne copate in se odpravijo športnim dogodivščinam naproti.

4. Kampiranje zelo ugodno vpliva na naše zdravje
Ne verjamete? Mislite, da pretiravamo? No, svojo laično trditev bomo poskušali neznanstveno dokazati v naslednjih dveh kratkih odstavkih.

Vsi se zavedamo, da stres zelo slabo vpliva na naše počutje in samo zdravje. Pobeg od vsakdana pa je sproščujoč. S prihodom v kamp, ste – načeloma – vrgli skrbi, skupaj s stresom, v kot. Upamo, da ste bili dovolj pametni ter ste v službi povedali, da ne boste (nonstop) dosegljivi (ker ste na dopustu in si itak zaslužite svoj težko prisluženi božji mir). Večina ljudi, ki kampira, ima s seboj vse svoje priljubljene elektronske igrače (in pomagala): telefon, računalnik, tablico … Od vas ne zahtevamo, da jih ne vzamete na dopust. Toda, če boste le (zelo) omejili njihovo uporabo, verjemite, da se vam bo življenje izboljšalo v trenutku. Še depresija bo odplavala po vodi …

Drugi primer: spanje. Doma ne morete spati? Ali pa zelo slabo spite? In ste zaradi tega … že zelo razdraženi, mnogo preveč utrujeni, psihično izčrpani, telo pa kar kriči po počitku? No, v kampu, to trdno verjamemo, boste kaj kmalu spali kot dojenček. Zakaj? Ker boste svoj bioritem več ali manj uravnavali po dnevni svetlobi. In v kampu ponavadi ne bedimo dolgo v noč, zatorej spimo dolgo in brezskrbno, brez velikih svetlobnih motenj, zbudimo se v prekrasno sveže jutro, ob šumenju valov, ki zagotovo blagodejno vplivajo na naše počutje. Zaradi številnih dnevnih aktivnosti bomo še podnevi dremuckali v blagohotni senci. Spanje, zlata vredno.

5. Našli boste svoj duševni mir
Že dalajlama je nekoč zelo pametno povedal, da »moramo zgraditi mir v sebi«. Zavedajte se, da imate v kampu odlično priložnost, da najdete svoj »notranji mir«, ki je glavna poteza pristne sreče. Hočete, da vam pomagamo z nekaterimi predlogi? Bomo, z največjim veseljem.

– Sami boste kuhali ali pa vsaj intenzivno pomagali pri pripravi hrane. V vas se bosta zbudila pradavni lovec in nabiralec. Zaradi tega se boste počutili »močno«. Kar je »fajn«.
– Ni možnosti, da vam bo blaga mediteranska klima škodila. Prijetno topla poletja ter blage pomladi in jeseni lahko
kvečjemu razvajajo vaše čute.
– Kampiranje nam prinaša občutek svobode, ki nam je počitnikovanje v apartmaju ali hotelu ne more dati. Čeprav le pri majhnih opravilih bomo odvisni predvsem od sebe, svojih spretnosti in svoje iznajdljivosti. Kampiranje mogoče res ne bo preveč lagoden dopust – a izkušnje, ki jih bomo pridobili, bodo neprecenljive.
– Z družino boste zvečer mogoče igrali kakšno družabno igro. Si pripovedovali zgodbe, se pogovarjali, ponovno natančneje spoznavali. »Paše«, kajne?
– Verjetno prav vsi kampi, majhni in srednji pa tudi veliki, dovolijo, da imate s seboj svojega najboljšega štirinožnega
prijatelja. Slišali boste le vesel hov-hov ali pa nežno basovsko smrčanje na vaši kamp terasi.
– Vaši (najmlajši) potomci bodo uživali v različnih vsebinah, športu in organizirani animaciji. Vi pa boste – preprosto
rečeno – srečni ob pogledu na njihovo zadovoljstvo.
– Kampi niso več to, kar so bili nekoč. Stare avto-prikolice, »češke šotore« in smrdljive lesene kolibe so zamenjale npr. mobilne hišice, ki so zelo komfortne in luksuzne.
– Če za trenutek povohate dalmatinsko rastlinje ali pa se prepustite prekrasnem vonju borovcev pod katerimi ležite … kaj zares ne vonjate ljubezni, romantike … in seksa?
– Zvečer se zazrite v nebo. Opazujte zvezde. To veliko in lepo neskončnost. Morda vidite tudi kakšen utrinek. Mogoče se bo čas ustavil … Potrebujete še kakšen dodaten nasvet, da spet najdete svoj jaz, svojo dušo?

In še zadnji stavek za sam konec: »Potrebujete še kakšen razlog za kampiranje?«

Sorodni članki

Jadran, hrvaški diamant

Jadran oziroma Jadransko morje, predvsem »hrvaški del Jadrana«, je v našem tokratnem fokusu. Verjetno v Sloveniji ni odraslega človeka, ki še ni slišal za Jadran in čarobno Jadransko morje; velika večina od nas je na Jadranu preživela številne nepozabne počitnice, dopustniške dni. Odpravimo se torej na modri Jadran.

Nadaljujte z branjem

Najboljši kampi na Hrvaškem

Hrvaška tradicionalno slovi kot mediteranski raj za ljubitelje kampiranja. Ponudba kampov pri naših južnih sosedih je zelo razvita in razširjena, kvaliteta kampov pa je iz leta v leto boljša. Dodatna prednost hrvaških kampov je v tem, da se večinoma nahajajo na privlačnih in odlično ohranjenih naravnih lokacijah, največkrat tik ob morju. Pojdite z nami, sprehodimo se po najboljših hrvaških kampih.

Nadaljujte z branjem

Rdeče korale imajo čarobno moč

»Na videz rastlina, mineral iz apnenčastega skeletnega sistema, v resnici pa žival. Po izročilu mnogih ljudstev so korale božanska bitja in njihov božanski izvor se je odražal v njihovi lepoti. Po starodavni legendi je rdeča korala nastala, ko je Perzej odsekel Meduzino glavo in jo vrgel v morje. Morske alge, prekrite s krvjo iz Meduzine glave, so okamenele in postale čudovite korale.«

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.