Compare Listings

Hrvaški najboljši, TOP kampi

Najboljši kampi na Hrvaškem

Hrvaška tradicionalno slovi kot mediteranski raj za ljubitelje kampiranja. Ponudba kampov pri naših južnih sosedih je zelo razvita in razširjena, kvaliteta kampov pa je iz leta v leto boljša. Dodatna prednost hrvaških kampov je v tem, da se večinoma nahajajo na privlačnih in odlično ohranjenih naravnih lokacijah, največkrat tik ob morju. Pojdite z nami, sprehodimo se po najboljših hrvaških kampih.

Najboljši kampi na Hrvaškem

Najboljši kampi? Za začetek poglejmo nekaj zanimivih splošnih podatkov. »Kampi v hrvaškem turizmu sodelujejo s 23 odstotki zmogljivosti in 22 odstotki prenočitev. Imajo kapaciteto 248.522 gostov, letno pa naredijo približno tri milijone prihodov in skoraj 20 milijonov prenočitev. Od 785 hrvaških kampov je skoraj dve tretjini majhnih družinskih kampov, ostalo pa srednjih in velikih kampov ter počitniških naselij.

Kar 39 odstotkov najboljših kampov ima standard 4+ zvezdice, leta 2007 je bilo takšnih le devet odstotkov. Zanimivo je tudi, da kampiranje vse bolj postaja zanimivo mladim, starih od 25 do 35 let, in tisto, kar jih za takšno obliko dopusta še posebej motivira, sta trajnostni razvoj in varstvo narave«, leta 2020 zapiše turistična novinarka Barbara Ban za hrvaškega medijskega velikana Jutarnji list.

Kateri kampi na Hrvaškem pa so najboljši? Za izhodišče bomo vzeli ocene organizacij, združenj, podjetij, medijev, ki se že desetletja profesionalno ukvarjajo z izbiro najboljših, pa ne samo hrvaških, kampov.

Še preden pa objavimo sam spisek najboljših kampov na Hrvaškem pa – med drugim – najprej nekaj odstavkov namenimo samim merilom, ki služijo kot osnova za vrednotenje, primerjanje ali presojanje kateri kamp bo dobil visoke ali najvišje strokovne ocene, kateri kamp bo najboljši tudi v očeh samih obiskovalcev, uporabnikov kampov.

»Kamp inšpektorji« dveh zelo pomembnih avtoklubov, kjer imajo zares veliko bazo evropskih kampistov, nemškega ADAC-a in nizozemskega ANWB-ja,  pri “tekmovanju najboljših kampov” zelo pozorno opazujejo in ocenjujejo predvsem pet kategorij.

Pod drobnogledom inšpektorjev za kampiranje so predvsem: sanitarije (količino ter kvaliteto), površina kampa (število in opremljenost parcel ter urejenost skupnih prostorov npr. recepcija, parkirišča),  oskrba v kampu (trgovine ter restavracije, lokali), ponudba za prosti čas (število in kakovost igrišč za otroke, športnike, oprema za lastnike čolnov, wellness ter kakovost animacijskega programa, zabavo oz. prireditve) in ponudba kopanja (urejenost plaže na morju ali jezeru ter bazenov).

Slovenska spletna stran www.avtokampi.si, ki je najbolj obiskana slovenska spletna stran o kampiranju, vsako leto ljubitelje kampiranja vabi k ocenjevanju kampov, k izbiranju najboljših kampov. S tem lahko kampisti svojo izkušnjo z določenim kampom delijo z drugimi in pripomorejo k mnogo lažji izbiri primernega kampa za prihodnje počitnice.

Na spletni strani www.avtokampi.si so opisani tako slovenski kampi kot tudi kampi iz Hrvaške, Črne Gore, Bosne in Hercegovine ter Srbije. Pozimi leta 2021 imajo v bazi opisanih 560 kampov v omenjenih državah, od tega je kar 362 hrvaških in 119 slovenskih. Sicer pa imajo na Hrvaškem imajo mnogo več kot 500 kampov in za razliko od Slovenije jih je skoraj 100 v kategoriji večjih kampov, ki lahko sprejmejo več kot tisoč gostov, poudarjajo na www.avtokampi.si.

Vsak opis kampa ima tudi rubriko oceni kamp – dodaj komentar, kjer lahko obiskovalec kamp oceni v petih kategorijah, ki vplivajo na dobro počutje med kampiranjem: lega kampa, urejenost, sanitarije, športni in ostali objekti ter tudi vrednost glede na ceno (kar se nam zdi v uredništvu www.pag.si zelo pomembno).

Hrvaški kampi, njih trinajst, je že bilo nagrajeno z izredno cenjenim nazivom ADAC Superplatz (najprestižnejša družba najboljših evropskih kampov), kar jih zagotovo tudi uvršča na seznam TOP hrvaških najboljših kampov: kamp Aminess Maravea Resort – Novigrad, kamp Aminess Sirena – Novigrad, kamp Lanterna Premium Resort – Poreč, kamp Istra Premium Resort – Funtana, kamp Valalta – Rovinj, kamp Val Saline – Rovinj, kamp Omišalj – otok Krk, kamp Krk Premium Resort – otok Krk, kamp Baška Beach Resort – otok Krk, kamp Čikat – Mali Lošinj, kamp Straško – Novalja, otok Pag, kamp Šimuni – otok Pag in kamp Zaton – Nin, Zadar.

Naziv ADAC Superplatz (maksimalnih pet zvezdic pri ocenjevanju!), je v trenutku, ko to pišemo, v Evropi zaslužilo le nekaj več od 130 evropskih kampov, med njimi so torej tudi že našteti hrvaški, dokaj žalostno pa je da si do  konca leta 2021 tega laskavega naslova ni priboril oz. prislužil noben slovenski kamp (sicer se v izboru najboljših večjih slovenskih kampov več ali manj ponavljajo ista imena: River Camping Bled – Lesce, Kamp Bled – Bled, Kamp Menina – Rečica ob Savinji, Kamp Šobec – Lesce, Kamp Adria – Ankaran).

V Evropi obstaja tudi poseben elitni klub kampov. Evropsko združenje vodilnih kampov v Evropi (LCE) so že leta 1994 ustanovili lastniki najboljših kampov, da bi s skupnimi močmi in izmenjavo izkušenj dvignili kakovost storitev v kampih na čim višji nivo. LCE združuje in povezuje najkakovostnejše evropske kampe, le 36 jih je, od katerih imajo nekateri od njih tudi več kot pol stoletja izkušenj.

Prioritete kampov iz združenja LCE so vrhunska storitev in profesionalno osebje, nenehno izboljševanje ponudbe kampa in izjemna okoljska zavest, ki jo potrjujejo številni »zeleni« certifikati. LCE nenehno redefinira, kaj je najboljši kamp in najboljša storitev ter je referenca za vse druge kampe v Evropi. Leta 2021 sta na spisku LCE kampov le dve imeni iz Hrvaške: kamp Čikat (otok Lošinj) in kamp Zaton (blizu Nina).

Dodajamo, da so zmeraj pogosteje »na udaru«, prav tako na ocenjevanju, tudi nekatere druge oblike počitnikovanja, ki so »neposredno povezana z besedno zvezo kampiranje«, npr. glamping resorti (glamping je v turistični ponudbi prisoten že več kot desetletje, ko so se pojavili prvi moderni šotori in lesene hišice) ali pa postajališča za avtodome (ki so priljubljena pri lastnikih avtodomov, saj omogočajo krajši oddih, postanek na potovanju in oskrbo vse bolj popularnega avtodoma, hiše na kolesih).

Se mogoče sprašujete, kateri so najboljši hrvaški kampi za nudistično, golo kampiranje? Ob Jadranu, kjer je trenutno le še 14 kamp lokacij, ki so namenjene nudističnemu kampiranju, pogosto najvišje ocene dosegajo FKK kampi Koversada iz Vrsarja, kamp Ulika iz Poreča in kamp Baldarin s Cresa.

Zanimiva slovenska spletna stran www.kamzmulcem.si pa je leta 2019 izbrala šest top hrvaških kampov za zahtevne mulce: Camping resort Krk, Camping Park Umag, kamp Straško (Novalja, otok Pag), Kamping Aminess Park Mareda (blizu Novigrada), Kamping Valkanela (Vrsar), Camping Village Šimuni (otok Pag).

Številni hrvaški kampi, lahko bi rekli večina njih, se zelo trudi za izboljšanje sobivanja gostov, ki so lastniki psov. Na spletnem portalu www.pesmojprijatelj.si pa so previdno zapisali takole: »Svetujemo, da se pred odhodom na počitnice resnično še enkrat pozanimate ali je vaš kosmatinec tam, kamor ste namenjeni res dobrodošel. Dobro je vedeti, da dovoljeno bivanje psa v kampu še ne pomeni, da se pes lahko z vami kopa tudi na plaži, ki je v bližini«.

Spisek desetih evropskih držav, ki so bile leta 2021 najbolj v znaku kampiranja, zgleda takole: Nemčija, Italija, Hrvaška, Francija, Avstrija, Danska, Nizozemska, Španija, Švica in Slovenija. Od kod na Hrvaško prihaja največ kampistov? Iz Nemčije, na drugem mestu smo Slovenci, za nami pa so Avstrijci.

Dodajamo tudi popoln seznam najboljših kampov na Hrvaškem (nekaterim bo še posebej zanimiv izbor manjših kampov) po izboru ljubiteljev kampiranja, narejen je bil leta 2021, v uredništvu www.avtokampi.si:

Večji kampi – Istra, Hrvaška: 1. mesto: Kamp Valkanela – Vrsar, 2. mesto: Kamp Lanterna Premium Resort – Vabriga, 3. mesto: Kamp Aminess Sirena, 4. mesto: Kamp Bijela Uvala – Poreč, 5. mesto: Kamp Polari – Rovinj.

Manjši kampi – Istra: 1. mesto: Kamp Polidor – Funtana, 2. mesto: Kamp Ulika – Rovinj,
3. mesto: Kamp Lighthouse – Savudrija, 4. mesto: Kamp Puntica – Funtana, 5. mesto: Kranjski kamp – Premantura.

Večji kampi – Kvarner: 1. mesto: Kamp Čikat – Mali Lošinj, 2.mesto: Kamp Kovačine – Cres, 3. mesto: Kamp Ježevac Premium Resort – Krk, 4. mesto: Kamp Aminess Atea resort – Njivice, 5. mesto: Kamp Omišalj.

Manjši kampi – Kvarner: 1. mesto: Kamp Rapoča – Nerezine, 2. mesto: Kamp Mali – Baška, 3. mesto: Kamp Draga – Mošćenička Draga, 4. mesto: Kamp Slamni – Klimno,
5. mesto: Kamp Bor – Krk.

Večji kampi – Dalmacija, Hrvaška: 1. mesto: Kamp Straško – Novalja, 2. mesto: Kamp Kozarica – Pakoštane, 3. mesto: Kamp Šimuni – otok Pag, 4. mesto: Kamp Adriatic – Primošten, 5. mesto: Kamp Stobreč – Split.

Manjši kampi – Dalmacija: 1. mesto: Kamp Lupis – Pelješac, 2. mesto: Kamp Slanica – Murter, 3. mesto: Kamp Ugljan – otok Ugljan, 4. mesto: Kamp Šibuljina – Tribanj Šibuljina,
5. mesto: Kamp Terra Park Phalaris – Novalja.

FKK kampi – Hrvaška: 1. mesto: Kamp Koversada – Vrsar, 2. mesto: Kamp Kovačine – Cres, 3. mesto: Kamp Valalta – Rovinj, 4. mesto: Kamp Ulika – Poreč, 5. mesto: Kamp Solaris – Poreč.

Mobilne hišice – Slovenija & Hrvaška: 1. mesto: Aminess Maravea Camping Resort – Novigrad, 2. mesto: River camping Bled – Lesce, 3. mesto: Kamp Čikat – Mali Lošinj,
4. mesto: Kamp Adria – Ankaran, 5. mesto: Kamp Istra Premium Resort – Funtana.

Tudi hrvaški kampi imajo svojo krovno organizacijo, v kateri lahko delijo svoje izkušnje in uveljavljajo svoje interese; imenuje se Kamping združenje Hrvaške. »Kamping udruženje Hrvatske (hrvaški uradni naziv, kratica KUH), najdete na spletni strani www.camping.hr.

Tudi Kamping združenje Hrvaške med svojimi člani izbira kampe najvišje kvalitete. Kriteriji za izbor najboljših kampov so jasno opredeljeni – kampi morajo izpolnjevati minimalne tehnične zahteve za kategorijo štirih zvezdic in nuditi visoko kakovost sanitarnih objektov, namestitvenih enot, gostinske in trgovske ponudbe ter športnih, razvedrilnih in animacijskih vsebin, potrjeno s strani inšpektorjev med njihovim pregledom kampa.

Postavljene kriterije Kamping združenja Hrvaške izpolnjujejo naslednji kampi (spisek kampov, ki so dobili najvišje ocene je podan po »regijah«).

ISTRA

1. Kampiranje v Umagu: Camping Savudrija (SAVUDRIJA), Camping Stella Maris (UMAG), Camping Park Umag (UMAG), Aminess Maravea Camping Resort (NOVIGRAD), Aminess Sirena Camping (NOVIGRAD).
2. Kampiranje v Poreču: Santa Marina Boutique Camping (VABRIGA), Solaris Camping Resort (TAR), Lanterna Premium Camping Resort (TAR), Camping Ulika (POREČ), Camping Zelena Laguna (POREČ), Camping Bijela Uvala (POREČ), Polidor Camping (FUNTANA), Istra Premium Camping Resort (FUNTANA), Valkanela Camping (VRSAR), Orsera Camping (VRSAR), Porto Sole Camping (VRSAR), Koversada Naturist Park (VRSAR).
3. Kampiranje v Rovinju: Valalta Naturist Camping (ROVINJ), Val Saline Camping (ROVINJ), Polari Camping (ROVINJ), Veštar Camping (ROVINJ), Mon Perin Camping (BALE).

4. Kampiranje v Puli: Bi Village Camping (FAŽANA), Arena One 99 Glamping (MEDULIN), Arena Grand Kažela Campsite (MEDULIN).
5. Kampiranje v Rabcu: Marina Camping Resort (SV. MARINA).

KVARNER

1. Kampi Krk: Omišalj Camping (OMIŠALJ), Aminess Atea Camping Resort (NJIVICE), Glavotok Camping (KRK), Krk Premium Camping Resort (KRK), Ježevac Premium Camping Resort (KRK), Baška Beach Camping Resort (BAŠKA), Bunculuka Camping Resort (BAŠKA).
2. Kampi Cres: Kovačine Camping (CRES), Slatina Camping (MARTINŠĆICA).
3. Kampi Rab: Padova Premium Camping Resort (RAB), San Marino Camping Resort (LOPAR),
4. Kampi Lošinj: Baldarin Naturist Camping (PUNTA KRIŽA), Čikat Camping (MALI LOŠINJ).

DALMACIJA

1. Kampi Pag: Straško Camping (NOVALJA), Šimuni Camping Village (ŠIMUNI).
2. Kampi Zadar: Bluesun Paklenica Camping (STARIGRAD PAKLENICA), Zaton Holiday Resort (NIN), Falkensteiner Premium Camping Zadar (ZADAR), Ugljan Resort Camping (UGLJAN), Park Soline Camping (BIOGRAD), Kozarica Camping (PAKOŠTANE), Oaza Mira Camping (DRAGE).
3. Kampi Šibenik in Split: Olivia Green Camping (TISNO), Jezera Village Camping (JEZERA), Solaris Camping Beach Resort (ŠIBENIK), Belvedere Camping (SEGET VRANJICA), Rožac Camping (OKRUG GORNJI), Stobreč Split Camping (SPLIT), Galeb Camping (OMIŠ), Vira Camping (HVAR).
4. Kampi Orebić: Nevio Camping (OREBIĆ), Lavanda Camping (OREBIĆ).

KONTINENTALNA HRVAŠKA

Vsi kampi spadajo v upravno enoto Karlovačke županije: Plitvice Camping (SMOLJANAC), Slapić Camping (DUGA RESA), Plitvice Holiday Resort (GRABOVAC).

Kaj povedati za konec? Na camping.hr so zapisali: »Počitnikovanje v kampih je možno po vsej hrvaški obali, od Savudrije do Dubrovnika. Ob prilagojeni ponudbi in v pravem naravnem okolju lahko ponovno vzpostavite ravnovesje skozi šport, zdravo prehrano in hobije, za katere čez leto ni časa. Blagodejni vpliv sonca, vode in zraka, ki traja ves dan in do maksimuma, življenje v naravi in z naravo, v čistem, zdravem, zelenem in v okolju, ki ni ekološko ogroženo«.

Ker smo v uredništvu www.pag.si o razlogih za kampiranje pisali že v članku z naslovom Zakaj kampirati?, dodajamo le, da verjamemo, da boste vztrajni kampisti, glede na to, da je na Hrvaškem vsaj 500 kampov, skorajda zagotovo našli ustrezen kamp, ki bo popolnoma po vašem okusu in vaših želja.

Če pa vendarle ne boste našli odličnega, »oh in sploh«, hrvaškega kampa, se sprehodite po spletnem vodniku po kampih www.camping.info, kjer tudi iščejo in izbirajo najboljše evropske kampe ter se odpravite v širni evropski kamping svet.

»Uvrstitev temelji izključno na ocenjevanju uporabnikov in stopnji njihovega zadovoljstva s kampi, pri čemer šteje prav vsak glas. To pomeni, da imajo tudi majhni kampi možnost, da se uvrstijo med top 100 v Evropi,« je ob objavi razvrstitve, leta 2020, za časopis Delo povedal Maximilian Moehrle, izvršni direktor camping.info iz Berlina.

Za pokušino dodajamo, da so leta 2020 so na www.camping.info, ki kampistom ponuja tudi odlične vsebine, za deset najboljših kampov v Evropi razglasili: 1. Camping Grubhof (Avstrija), 2. Naturisten FamilienSport- und NaturCamp Sonnensee (Nemčija), 3. Campingpark Kühlungsborn (Nemčija), 4. Rosenfelder Strand Ostsee Camping (Nemčija), 5. Luxury Camping Schlosshof Resort (Italija), 6. Camping Hopfensee (Nemčija), 7. Camping Village Marina di Venezia (Italija), 8. Camp MondseeLand (Avstrija), 9. Camping Murinsel (Nemčija) in 10. Naturcamping Spitzenort (Nemčija).

Je bilo leta 2021 mnogo sprememb? Poglejte celoten spisek, povezava tukaj, mi izdamo le, da se na zelo solidnem štiriinsedemdesetem mestu nahaja slovenski kamp Plana iz Pivke, med 100 najboljših pa ni bil uvrščen niti en hrvaški kamp. Zanimivo, kajne?! In dokaz več, da imajo »vsake oči svojega malarja« (vsakdo ima drugačna lepotna merila, drugačen okus). 🙂

Ps. Fotografije sta prispevala: www.avtokampi.si in www.pag.si.

 

Sorodni članki

Mali Brion: Dan, ko sem srečala Jelenka

Hodim po otoku Mali Brion in si ogledujem stare avstrijske vojaške spalnice. Poslušam, čemu so služile in kako jih bodo končno prenovili in bodo postale turistični hostel. Dobro za Brione in nacionalni park.

Nadaljujte z branjem

San Canzian Village & Hotel

San Canzian Village & Hotel je avtentičen in luksuzen turistični sladkorček. Mondeno turistično posestvo San Canzian Village je pravo hedonistično zavetišče, je kraj, ki ga ne boste želeli nikoli zapustiti. V prekrasnih prostorih številnih turističnih objektov San Canzian Village & Hotel ponuja raznobarvno paleto zelo raznolikih turističnih storitev, ki bodo očarale vsakega petičnega gosta. Hkrati pa je San Canzian Village & Hotel odlično izhodišče za radovedne popotnike, ki želijo spoznavati in raziskovati Istro.

Nadaljujte z branjem

Kopanje s konji

Turistično kopanje s konji oz. plavanje s konji, tudi jahanje konj v (plitvi morski) vodi, je bilo še pred nekaj leti »popolna eksotika«. Slike takšnih fantastičnih turističnih prizorov so fotografi večinoma naredili na kakšnih eksotičnih otokih, recimo na Jamajki v Karibskem morju. Toda hrvaška turistična ponudba se je spremenila tudi v tem ozkem segmentu, sedaj si lahko morsko kopanje s konjem privoščimo tudi na Hrvaškem. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem