Compare Listings

Zdravilni in blagodejni učinki

Morje nam koristi

Največji užitek na morju nam verjetno daje kopanje v morju. Poleg osvežitve pa ima morska voda še kup odličnih lastnosti. Verjemite, morje je koristno tako za dušo kot telo.

Morje nam koristi

Na morje radi zahajamo. Pa ne le zaradi sproščenih dni brez službenih in šolskih obveznosti, ne samo zaradi novih doživetij in novih znanstev, pa tudi ne zgolj zaradi aktivnosti, s katerimi se ukvarjamo. Zlasti zato, ker se z morskega dopusta vrnemo kar nekako prerojeni, boljše volje, bolj zdravi in pomlajeni. Telo, um in duša nam jasno sporočajo, da nam morje dobro dene.

Največji užitek na morju nam daje zagotovo kopanje v morju. Poleg osvežitve pa ima morska voda še kup odličnih lastnosti.

 • Morska voda vsebuje 89 elementov, ki so tudi v našem organizmu. Najpomembnejši so natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij, brom, jod, ki je bistven za ščitnico, mangan, železo, fluor, pa tudi srebro in zlato. Med kopanjem počasi vstopajo v telo, saj ima človeška koža sposobnost, da z lahkoto absorbira vse te elemente in pobere dobre stvari od njih.
 • Morska sol ima antiseptične in antihistaminične učinke, kar pomeni, da preprečuje alergijske reakcije.
 • Sol in kalij v morski vodi pospešujeta proces zdravljenja poškodovanih delov kože in kožnih bolezni, kot je na primer dermatitis. Že sami lahko vidite občutna izboljšanja, ki jih prinaša slana voda v primerih dermatitisa, ekcemov, aken, luskavice, počasnega celjenja ran
 • Morska voda vsebuje tudi vitamine in mikroorganizme (s planktonom vred) ter z minerali bogate alge, ki sproščajo anti-virusne, anti-bakterijske in hormonske snovi.
 • Morska voda odlično vpliva tudi na vse, ki imajo težave z revmo, artritisom, bolečinami v hrbtu ali mišicah. Blaži namreč vse vrste bolečin in pomaga zmanjševati vnetja.
 • Morje pospešuje delovanje razstrupljevalnih organov – jeter, kože in ledvic, ki tako hitreje izločajo strupe iz telesa. Nakopičene stvari se prek limfnega sistema pomikajo proti površini kože, sol pa pospeši njihovo izločanje. To zmanjšuje tudi zakisanost telesa in pomaga ponovno vzpostaviti naravno kislost kože.
 • Morska voda pomaga pri odpravljanju celulita,
 • Morje blagodejno vpliva na astmatike in alergike. Čist morski zrak, zasičen z negativnimi ioni, lajša dihanje in zato ugodno vpliva na vse, ki jih mučijo astmatična obolenja.
 • Blagodejno vpliva na zdravje oči, saj modra barva in gledanje v daljavo pozitivno vplivata na oči. Če veliko časa preživite za računalnikom, se bodo vaše oči nedvomno sprostile in spočile. Modro barvo povezujemo s stanjem mirnosti, globino, modrostjo in odprtostjo.
 • Kopanje v morju nas polni na vseh ravneh. Med drugim nam daje energijo in ponovno aktivira njeno kroženje v telesu, kar stimulira naravne telesne mehanizme za samozdravljenje.

  Rogoznica, foto HTZ in Petar Veić

Morja si ne predstavljamo brez sonca. Sonce zagotavlja vitamin D. Ta ima številne koristi za telo, med drugim preprečuje številne bolezni, tudi multiplo sklerozo in nekatere oblike raka. Vitamin D je ključen za absorpcijo kalcija in močne kosti. Omeniti velja, da sončne kreme nastajanje vitamina D preprečujejo.

Čeprav se je treba zaščititi pred tveganji, povezanimi z izpostavljenostjo soncu, pa je sončenje v zmernih količinah zelo koristno. S samo desetminutno izpostavljenostjo soncu prejmemo dnevno dozo vitamina D. Poleg tega sončenje pospešuje tudi izločanje hormonov sreče (endorfinov), ki nas ščitijo pred avtoimunskimi boleznimi.

Čimveč hodimo bosi. Ne samo, da je pesek najboljši naravni piling, ki vam pomaga odstraniti odmrle kožne celice, ampak je tudi ena najbolj primernih površin za hojo in vadbo. Bosa hoja po pesku stimulira živčne končiče in krepi mišice na naših nogah. Raziskave so pokazale tudi, da imata tek in hoja po pesku velik vpliv na energijo in mehaniko našega gibanja.

Morje nas sprošča. Ritem valovanja in mehki zvoki, ki jih povzroča lomljenje valov, vplivajo na naše notranje ritme in nas pomirjajo. Zato ne preseneča, da je zvok valovanja eden najpogostejših posnetkov, namenjenih sproščanju in meditaciji. Morski biolog Wallace J. Nichols izpostavlja, da bližina vode izboljšuje našo učinkovitost, zmanjšuje tesnobo, nas pomirja in celo izboljšuje poslovne uspehe. Vse te učinke pojasnjuje tudi z magnetizmom.

Rahel vetrič, ki nam pomaga vzdržati visoke poletne temperature, nam pomaga dihati in sprostiti um, kažejo različne raziskave. Thomas W. Ferkol je v intervjuju za The Wall Street Journal dejal, da obstajajo znanstveni dokazi, da slan zrak v priobalnih delih pomaga izboljšati naše dihanje. Raziskava, ki je pod drobnogled vzela pljučno kapaciteto ljudi z obolenji dihal, je pokazala, da imajo posamezniki, ki dihajo morski vetrič, večjo zmogljivost in boljše delovanje pljuč ter manj kašljajo.

Morje in obala sta idealno okolje za športne dejavnosti. Plavanje, potapljanje, deskanje na morju, odbojka na plaži in številne druge (ob)morske dejavnosti so koristne tako za dušo kot telo.

Lubenice, foto HTZ in Zoran Jelaća

Koristi plavanja

 • Za razliko od kopanja v sladki vodi, kjer koža izgublja svojo lastno vlago, se pri kopanju v morju sol skladišči v povrhnjici kože in nase veže vodo, kar pomaga koži ustvariti naravni zaščitni sloj, ki preprečuje izsuševanje.
 • Pol ure plavanja ima enak učinek kot tri dni razstrupljanja telesa (post).
 • S plavanjem kurite kalorije in posledično izgubljate tudi težo – v 30 minutah plavanja kravla porabite 350 kalorij, v eni uri prsnega plavanja 750 kalorij, s hrbtnim plavanjem približno 500 kalorij in pri plavanju v slogu metulja kar 800 kalorij.
 • Plavanje krepi mišice celotnega telesa in srčno-žilni sistem ter izboljšuje gibljivost sklepov
 • Izboljšuje oskrbo srca in pljuč s kisikom ter povečuje pljučno zmogljivost
 • Plavanje sprošča tudi živčni sistem.

Talasoterapija

Grška beseda thalasos pomeni morje. Talasoterapija, zdravljenje z morsko vodo, izhaja prav iz Grčije, kjer so morsko vodo že pred 2.500 leti uporabljali za blaženje in odpravljanje ekcemov, artritisa, astme in bolečin v hrbtu. Tudi Hipokrat, grški antični zdravnik, je poznal pozitivne učinke morske vode, kot so celjenje ran, zmanjševanje bolečine in preprečevanje infekcij.

Francoski raziskovalec René Quinton je bil v 19. stoletju zgodnji zagovornik uporabe morske vode za izboljšanje zdravja, ki ga danes imenujemo talasoterapija. Pomeni uporabo elementov iz morskega okolja (slana voda, morska trava, mulj in druge snovi iz morja) v zdravstvene, sprostitvene in kozmetične namene. Poleg masaže in stimulacije morsko okolje dovaja pomembne minerale, vitamine, aminokisline ter druge snovi, ki ne le varujejo naše zdravje, temveč tudi odlagajo učinke staranja.

Ni čudno, da imajo široko paleto talasoterapijskih storitev na voljo v zdraviliščih in hotelskih naseljih. Ponujajo hidroterapije (z morskimi algami in mulji), aromaterapije (kopelna sol iz morske vode z dodatki raznih dišav), toplotne terapije, limfno razsuševanje in refkleksne-quiro masaže (z morsko glino), hidromasaže (drenažni učinek kopanja v morju, saj je tlak vode višji od zraka, zato imajo kopeli z morsko vodo prednost izločanja tekočine, ki jo morske soli še ojačajo).

Marina Sukošan, foto HTZ in Ivo Bioćina

Sorodni članki

Terme Sveti Martin

Terme Sveti Martin so edinstvena destinacija na severu Hrvaške, ki se nahaja sredi nedotaknjene, zelene narave Medžimurja. Terme Sveti Martin, ta oaza miru, je ponosna na lokalno in zdravo gastronomijo ter na posebno, značilno »Healthness« ponudbo (ime sugerira: zdravje + wellnes hkrati), ki gostom zagotavlja zdravje in dobro počutje. Terme Sveti Martin krasi sodobna namestitev, ponašajo se z več kot 100-letno tradicijo termalnega turizma, zaradi česar so idealna destinacija za dopustovanje, počitek v kateremkoli letnem času.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Gozdna kopel

S sodobnim načinom življenja, ljudje vse bolj pozabljamo, da smo tudi mi del narave in da so naši predniki znali živeti v odnosu z naravo. Bolj so jo čutili, bolj razumeli. V gozdu so našli vse, od hrane, do materialov za gradnjo domov, izdelavo orodja, do miru in boljšega zdravja.

Nadaljujte z branjem