Compare Listings

Vodič-i po odličnih hrvaških restavracijah

Najboljše hrvaške restavracije

Katere so najboljše restavracije na Hrvaškem? Zagotovo so med njimi tiste, ki so prejele Michelinovo zvezdico. Nove MICHELINOVE zvezdice z letnico 2024 so prispele na Hrvaško. Restavracija Agli Amici iz Rovinja je prva nosilka dveh Michelinovih zvezdic na Hrvaškem. Seveda pa (francoski) Michelinovi strokovnjaki niso edini, ki dajejo ocene najboljšim hrvaškim restavracijam. Poglejmo podrobneje, spoznajmo vodiče, ki nas vodijo po najboljših hrvaških restavracijah.

Najboljše hrvaške restavracije

Hrvaška se od junija 2024 lahko pohvali z eno restavracijo z dvema MICHELINOVIMA zvezdicama in 10 restavracijami z eno prestižno MICHELINOVO zvezdico, najpomembnejšo in najbolj prepoznavno gastronomsko oznako na svetu. To je jasno po objavi zadnjega izbora MICHELIN za Hrvaško, v katerem se lahko z novimi zvezdicami pohvalita restavraciji Agli Amici iz Rovinja, ki ima od danes dve zvezdici, in restavracija Dubravkin put iz Zagreba, ki je prejela eno zvezdico, medtem ko so restavracije Pelegrini (Šibenik), 360o (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Reka), Alfred Keller (Mali Lošinj) in Korak (Jastrebarsko) uspešno obdržale svoje zvezdice.

»Novi MICHELINOV vodnik je ponovna potrditev odličnosti hrvaške gastronomije, ki je po zaslugi kreativnosti in strasti hrvaških chefov že prepoznana v svetu, kar potrjuje tudi zadnja odločitev Svetovne turistične organizacije, ki je našega chefa Rudija Štefana razglasila za globalnega ambasadorja gastronomskega turizma. Raznolikost ponudbe, avtohtone sestavine in bogastvo interpretacij hrvaških jedi so dodaten razlog za obisk številnih turistov, razvoj enoturizma in gastronomskega turizma pa prepoznavamo tudi v naših strateških dokumentih. Čestitam vsem, ki so bili letos uvrščeni v ta globalno aktualni gastronomski vodnik in verjamem, da bo vsako leto v njem svoje mesto našlo vedno več naših restavracij,« je povedal Tonči Glavina, hrvaški minister za turizem in šport.

Oznako MICHELIN Green Star so uspešno obdržale restavracije Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) in Korak (Jastrebarsko). Spomnimo, da to oznako prejmejo tiste restavracije, ki so še posebej predane gastronomiji, ki temelji na trajnosti in ekološki sprejemljivosti.

»Hrvaška je danes zelo prepoznavna kot kakovostna in privlačna destinacija, MICHELINOVE oznake pa so potrditev odličnosti hrvaške gastronomije in spretnosti naših chefov, ki s svojim delom in trudom prispevajo k zadovoljstvu naših gostov. Kot destinacija želimo slediti trendom odličnosti, ta MICHELINOV izbor pa dokazuje, da se imamo s čim pohvaliti, kar močno prispeva k promociji naše države kot kakovostne in prestižne gastronomske destinacije. Dejstvo, da ima Hrvaška danes skupno 93 restavracij, ki nosijo nekatere od oznak, bomo zagotovo znali uporabiti pri nadaljnji promociji, tako gastronomije kot produkta, kot tudi Hrvaške kot celostne destinacije,« je dejal Kristjan Staničić, direktor Hrvaške turistične skupnosti, glavnega nacionalnega partnerja Michelina, ter čestital vsem nagrajenim in izpostavljenim restavracijam.

Poleg omenjenih oznak je MICHELIN na seznam Bib Gourmand uvrstil tudi restavracijo Fakin iz Legrada, tako da se danes Hrvaška lahko pohvali s skupno 11 restavracijami s to oznako MICHELIN, ki jo prejmejo restavracije, ki ponujajo kakovostne menije po dostopnih cenah. Dodajmo, da so nove oznake rezultat skrivnega ogleda hrvaških restavracij s strani strokovnih inšpektorjev MICHELINA, globalno najpomembnejšega in najbolj priznanega vodnika po restavracijah, na čigar straneh je objavljen seznam za Hrvaško.

Kakor je znano, Michelinovi ocenjevalci restavracije ocenjujejo popolnoma na skrivaj, nenapovedano in brez velikega medijskega pompa, tega ponavadi sprožijo njegovi »objavljeni rezultati s terena«. In čemu francoski kulinarični strokovnjaki pri ocenjevanju pripisujejo največji pomen?

Foto: HTZ in Ivo Biočina

Zagotovo so, kljub skrivnostnosti, pomembni naslednji dejavniki:
– Zvezdico dobijo tiste restavracije, ki imajo zares dobro kuhinjo, ne glede na vrsto kuhinje.
– Zelo pomembna je kvaliteta produktov, osnovnih sestavin (mesa, zelenjave, sadja).
–  Zelo se ceni umetnost kreiranja odličnih vonjev in kuharskih tehnik.
– Samo originalnost kuhinje znajo ustvarjalci kulinaričnega vodiča še posebej cenit.
– Ne boste verjeli, pomembna je tudi cena jedi (in vin). Jedilnik mora biti tudi po višini cen posameznih jedi pravilno »umeščen«. Seveda, to pomeni, da v določenem okolju (mestu, kraju) cena ne sme biti previsoka, merilo za to pa je to število gostov, ki ni nepomembno.

Kriteriji, po katerih Michelinovo ocenjevalci ocenjujejo restavracije, so skrivnost. Vendar je v javnost pred leti prišel podatek, da pri restavracijah z eno, ali dvema zvezdicama ocenjevalci ocenjujejo samo hrano, medtem ko pri restavracijah s tremi zvezdicami ocenjujejo vse – od infrastrukture, osebja, sloga …« Pa to drži? Seveda!

Italijan Niko Romito, chef restavracije Reale, ki se ponosno hvali s tremi »zvezdnimi mišelinkami«, je povedal, kaj je potrebno vsaj za eno krvavo prisluženo Michelinovo zvezdico: »Za zvezdico je potreben perfekcionizem, izredno veliko truda in dela, vztrajnost in pa tudi trma, in seveda, kar je najvažnejše, strast in ljubezen do kuhanja«.

Slovenski bloger  Roni Kordiš – Had je Michelinovo ocenjevanje leta 2017 še dodatno razsvetlil: »Največje število Michelinovih zvezdic, 600, je v Franciji, na drugem mestu pa je Japonska, ki ima 419 restavracij, ki se ponašajo z njihovimi zvezdicami. Italija na tretjem mestu ima 333 restavracij, ki se ponašajo s to prestižno oceno. Trenutno je po svetu nekaj čez 2700 restavracij, ki se ponašajo z eno, dvema, ali tremi Michelinovimi zvezdicami.

Glej tudi članek z naslovom Michelinove zvezdice – Slovenija

Se pa kuharji oziroma restavracije še kako borijo za te »zlata vredne nagrade«, saj zvezdica »skorajda avtomatično« pomeni, da  se bo obisk v restavraciji zelo povečal. Ali nas potem čudi, da so nekateri kuharji, za Michelinove zvezdice celo umirali?! Zgodovina namreč uči, da je kuhar Bernard Loiseau naredil samomor, ko mu je leta 2003 grozilo, da mu bodo strogi francoski inšpektorji odvzeli zvezdico ali dve.

 

Seveda pa Michelinovi strokovnjaki niso edini, ki dajejo ocene najboljšim restavracijam (na Hrvaškem). Obvezno za pogledat so še naslednji medijski projekti, spletne strani itd.:
– Dobro hrano v Istri prepoznavajo lokalni strokovnjaki na spletnem naslovu: http://www.istria-gourmet.com/si/domaca.
– Ob Michelinu je hrvaške restavracije ocenjeval še en ugleden svetovni gastronomski vodič. Več o Gault&Millau (Hrvaška 2018) najdete na spletnem naslovu: https://hr.gaultmillau.com/. Filozofija blagovne znamke Gault&Millau, ki je aktualna že več kot 50 ustvarjalnih let, je: »Luksuz je v kvaliteti, ne v ceni«.

– Skupni projekt Jutarnjega lista in Vinarta tudi išče najboljše med najboljšimi restavracijami (z dodatnimi značkami »prijatelj vina). Projekt Dobri restorani je enostavno dosegljiv na spletni strani http://www.dobri-restorani.hr/.
– S hrano in pijačo na Hrvaškem se ukvarja tudi spletna stran https://www.gastronaut.hr/. Tam preko projekta Restaurant Croatica iščejo 100 najboljših, vodilnih hrvaških gostiln, restavracij. Že preko dvajset glasovanj so organizirali, da bi potem lahko stiskali prepričljiv seznam vseh odličnih »Restaurant Croatica«, več na tej povezavi: https://www.gastronaut.hr/100-vodecih-restorana/.
– Za konec zanimivih in zelo relevantnih povezav dodajmo še https://plavakamenica.hr/. Tam najdemo veliko skupino novinarjev, sommelierjev, enologov, kuharskih chefov in ostalih gastronomskih strokovnjakov.
– Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese iz www.delistria.com vabita: „Področje SZ Istre je priraslo k srcu številnim ljubiteljem gastronomije in vrhunskih vin. V nadaljevanju priporočava izključno kraje, gostilne, konobe, vinarije in oljarne, ki sva jih v tem resnično čarobnem delu Istre osebno obiskale”.

»Uživanje hrane in pijače je eden najpomembnejših delov turistične izkušnje, Hrvaška pa kot država izjemno raznolike gastronomije in bogate kulinarične tradicije, ki je tudi na seznamih nesnovne kulturne dediščine, mora načrtno vlagati v njeno promocijo in razvoj v prihodnosti. Številne nagrade svetovno znanih vodnikov, kot je Michelin, so veliko priznanje za vse tiste, ki nenehno delajo na izboljšanju kakovosti priprave, predstavitve in ustvarjanju celotne kulinarične izkušnje. V prihodnjih letih želimo Hrvaško pozicionirati kot novo kulinarično ikono Evrope s sistemom podjetniškega in spodbudnega upravljanja z lokalnimi izdelki, ki odražajo pristnost regionalnih kulinaričnih identitet in živil, pa tudi z interpretacijo tradicije z inovativnim in trajnostnim pristopom. Ministrstvo za turizem in šport bo to pomembno temo obravnavalo skozi Strategijo razvoja trajnostnega turizma do leta 2030 «, je leta 2021 menila ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac.

Na koncu tega daljšega kulinaričnega zapisa lahko le družno, skupaj z ostalimi mediji, ugotovimo, da je uvrstitev hrvaških restavracij v Michelinovo, pa tudi Gault&Millau, tiskano izdajo le še en zelo pomemben korak k potrditvi gastronomije kot enega ključnih delov hrvaškega turizma. Tudi pozornost, ki jo celotni hrvaški splet namenja gastronomiji, je pohvale vreden.

Vsekakor pa si kot turisti lahko le želimo in upamo, da bo tudi v manj dragih in prestižnih hrvaških restavracijah postrežena odlična hrana z dobrimi domačimi sestavinami. Tudi poseben seznam takšnih restavracij bi bil zelo koristen, kajne?! Ali pa je že kje objavljen? Povejte, komentirajte, pohvalite svojo gostilno, restavracijo, »kmečki turizem« ali vinoteko. Pa dober tek in na zdravje!

Sorodni članki

Štrudlafest v štrudelj vasi Jaškovo

Štrudlafest, najslajši festival, posvečen priljubljeni sladici štrudlju, v hrvaški vasici Jaškovo, je festival, ki je vsekakor zelo posrečena kombinacija gastronomije, športa, kulture in vsesplošne zabave za mlade in stare. Štrudlafest v vasici Jaškovo, dokaj blizu meje s Slovenijo, je v prvi vrsti festival štrudlja, slastnih okusov in dobrega vzdušja. Štrudlafest je zanimiv gastro dogodek z elementi sproščene zabave, ki iz leta v leto raste tudi v zmeraj večji turistični dogodek v t.i. Karlovški županiji.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Rabska torta, sladica iztrgana preteklosti

Rabska torta je tradicionalna in najbolj znana sladica hrvaškega otoka Raba. Slastna »rabska torta« ima zelo bogato zgodovino, ki sega več kot 800 let v preteklost. Rabska torta izredno bogati hrvaško kulinarično dediščino in – seveda – tudi otok Rab. Številni kulinarični strokovnjaki menijo, da je rabska torta popolnoma zasluženo v samem vrhu gastronomske ponudbe Kvarnerja in morebiti tudi celotne Hrvaške.

Nadaljujte z branjem