Vodič-i po odličnih restavracijah
Najboljše hrvaške restavracije
Katere so najboljše restavracije na Hrvaškem? Zagotovo so med njimi tiste, ki so prejele Michelinovo zvezdico. Najbolj prestižno svetovno znano gastronomsko priznanje ima trenutno v svoji lasti kar 10 hrvaških restavracij: rovinjski Monte, šibenski Pelegrini in restavracija 360º v Dubrovniku iz leta 2018, Noel (Zagreb) in Draga di Lovrana (Lovran) iz leta 2019, paški Boškinac in LD Terrace (otok Korčula) iz leta 2020 ter restavracije Nebo (Reka), Alfred Keller (Mali Lošinj) in Agli Amici (Rovinj) iz leta 2021 .

V letu 2021 ima Hrvaška torej že deset restavracij s prestižno Michelinovo zvezdico (po nogometno, v kulinarični Ligi prvakov), kar 56 restavracij pa je prejelo Michelinovo priporočilo, od tega je Michelinova priznanja Bib Gourmand, ki jih prejmejo restavracije, ki ponujajo kvalitetne menije po sprejemljivih cenah prejelo 13 restavracij. Popoln spisek najboljših »Michelinovih restavracij na Hrvaškem« objavljamo proti koncu prispevka.
Že več kot 100 let izkušenj v ocenjevanju restavracij imajo kritiki pri Michelinovem gastronomskem vodiču. Več kot očitno je, da za tem projektom stoji zelo izkušena in uigrana ekipa profesionalcev. Dokaz več o pomembnosti tega vodiča je dejstvo, da Michelin priporoča več kot 20 tisoč restavracij v 30 različnih državah sveta.
Kakor je znano, Michelinovi ocenjevalci restavracije ocenjujejo popolnoma na skrivaj, nenapovedano in brez velikega medijskega pompa, tega ponavadi sprožijo njegovi »objavljeni rezultati s terena«. In čemu francoski kulinarični strokovnjaki pri ocenjevanju pripisujejo največji pomen?

Zagotovo so, kljub skrivnostnosti, pomembni naslednji dejavniki:
– Zvezdico dobijo tiste restavracije, ki imajo zares dobro kuhinjo, ne glede na vrsto kuhinje.
– Zelo pomembna je kvaliteta produktov, osnovnih sestavin (mesa, zelenjave, sadja).
– Zelo se ceni umetnost kreiranja odličnih vonjev in kuharskih tehnik.
– Samo originalnost kuhinje znajo ustvarjalci kulinaričnega vodiča še posebej cenit.
– Ne boste verjeli, pomembna je tudi cena jedi (in vin). Jedilnik mora biti tudi po višini cen posameznih jedi pravilno »umeščen«. Seveda, to pomeni, da v določenem okolju (mestu, kraju) cena ne sme biti previsoka, merilo za to pa je to število gostov, ki ni nepomembno.
Kriteriji, po katerih Michelinovo ocenjevalci ocenjujejo restavracije, so skrivnost. Vendar je v javnost pred leti prišel podatek, da pri restavracijah z eno, ali dvema zvezdicama ocenjevalci ocenjujejo samo hrano, medtem ko pri restavracijah s tremi zvezdicami ocenjujejo vse – od infrastrukture, osebja, sloga …« Pa to drži? Seveda!
Italijan Niko Romito, chef restavracije Reale, ki se ponosno hvali s tremi »zvezdnimi mišelinkami«, je povedal, kaj je potrebno vsaj za eno krvavo prisluženo Michelinovo zvezdico: »Za zvezdico je potreben perfekcionizem, izredno veliko truda in dela, vztrajnost in pa tudi trma, in seveda, kar je najvažnejše, strast in ljubezen do kuhanja«.
Slovenski bloger Roni Kordiš – Had je Michelinovo ocenjevanje leta 2017 še dodatno razsvetlil: »Največje število Michelinovih zvezdic, 600, je v Franciji, na drugem mestu pa je Japonska, ki ima 419 restavracij, ki se ponašajo z njihovimi zvezdicami. Italija na tretjem mestu ima 333 restavracij, ki se ponašajo s to prestižno oceno. Trenutno je po svetu nekaj čez 2700 restavracij, ki se ponašajo z eno, dvema, ali tremi Michelinovimi zvezdicami.

»Za celotno hrvaško kulinarično sceno je podelitev prestižnih MICHELIN zvezdic v okoliščinah svetovne pandemije koronavirusa izjemen uspeh. To je za hrvaški turizem zelo pomembno, saj ima naša država sedaj skupaj 10 restavracij z zvezdico MICHELIN oziroma 79 restavracij s katero med oznakami tega prestižnega kulinaričnega vodnika. To je potrditev kakovosti hrvaške gastronomije, torej naše celotne turistične ponudbe v tem segmentu, ki je eden glavnih motivov prihoda številnih ljubiteljev potovanj po svetu. Prisotnost naše države v vodnikih MICHELIN za nas predstavlja dodatno promocijo in prepoznavnost, hkrati pa tudi motivacijo v naših prizadevanjih, da bi Hrvaška postala vidna in mednarodno priznana eno-gastronomska destinacija«, je dejal direktor Hrvaške turistične skupnosti Kristjan Staničić.
“Hrvaška je še posebej zanimiva destinacija, ki popotnikom in sladokuscem omogoča uživanje v pristnih in raznolikih gastronomskih doživetjih. Država ponuja lokalnim kuharjem lokalna živila izjemne kakovosti in s tem neomejene možnosti za kreiranje«, je povedal Gwendal Poullennec, mednarodni direktor vodnikov podjetja MICHELIN. “Zadnji meseci so bili za vašo državo težki, ne le zaradi zdravstvene krize, ampak tudi zaradi potresa. Kljub vsem izzivom hrvaška kulinarična scena raste, zlasti na obali in v prestolnici. Naši inšpektorji so našli strokovnjake, ki so strastni in predani svoji deželi«, je dodal Poullennec.
In še dodatni info: pethodni degustacijski meni v Monteju stane 83 evrov, sedemhodni pa 94 evrov. Drugače pa dodatno brskanje za zanimivimi podatki razkrije, da na »civilizacijskem zahodu«, npr, v francoskem Lyonu trije hodi (seveda brez vina!) stanejo tudi med 150 in 200 evri na osebo. Seveda te zadnje podatke o cenah vzemite z rezervo, vse se lahko spremeni »čez noč«.
Se pa kuharji oziroma restavracije še kako borijo za te »zlata vredne nagrade«, saj zvezdica »skorajda avtomatično« pomeni, da se bo obisk v restavraciji zelo povečal. Ali nas potem čudi, da so nekateri kuharji, za Michelinove zvezdice celo umirali?! Zgodovina namreč uči, da je kuhar Bernard Loiseau naredil samomor, ko mu je leta 2003 grozilo, da mu bodo strogi francoski inšpektorji odvzeli zvezdico ali dve.

Spisek najboljših »Michelinovih restavracij na Hrvaškem«:
Zvezdice (vse po eno zvezdico):
Monte, Rovinj
360°, Dubrovnik
Pelegrini, Šibenik
Draga di Lovrana, Lovran
Noel, Zagreb
Boškinac, Stara Novalja (otok Pag)
LD Terrace, Korčula
Nebo, Reka
Alfred Keller, Mali Lošinj
Agli Amici, Rovinj
Dodajmo, da nova izdaja vodnika MICHELIN za Hrvaško za leto 2021 vključuje novo oznako MICHELIN Green Star, ki je bila podeljena restavraciji Zinfandel’s (Zagreb). Gre za oznako, ki jo dobijo restavracije posebej predane trajnostni in okolju prijazni kulinariki.
Michelin, priporočila:
- Above 5, Dubrovnik
- Apetit, Zagreb
- Badi, Umag
- Bedem, Varaždin
- Beštija, Zagreb
- Bistro Apetit by Marin Rendić, Zagreb
- Bistro Tavulin, Dubrovnik
- Boban, Zagreb
- Bugenvilla, Cavtat
- Cap Aureo, Rovinj
- Club Waldinger, Osijek
- Damir & Ornella, Novigrad
- Dubravkin Put, Zagreb
- Dubrovnik, Dubrovnik
- Dvor, Split
- Filippi, Korčula
- Foša, Zadar
- Jeny, Tučepi
- Kadena, Split
- Kaštel, Zadar
- Konoba Boba, Murter
- Konoba Buščina, Umag
- Konoba Morgan, Brtonigla
- Konoba Tri Piruna, Vodice
- Konoba TRS, Trogir
- La Puntulina, Rovinj
- Le Bistro Esplanade, Zagreb
- Luciano, Buje
- Mala Hiža, Mačkovec
- ManO, Zagreb
- ManO2, Zagreb
- Marina, Novigrad
- Maslina, Stari Grad
- Matsunoki, Mali Lošinj
- Meneghetti, Bale
- Mon Ami, Velika Gorica
- Nautika, Dubrovnik
- Navis, Opatija
- Pergola, Zambratija
- Pjerin, Dubrovnik
- Pod Zidom, Zagreb
- Proto Fish, Dubrovnik
- Ribarska koliba, Pula
- San Rocco, Brtonigla
- Stara Loza, Dubrovnik
- Nikola, Poreč
- Takenoko, Zagreb
- Tekka, Zagreb
- Theatrium by Filho, Zagreb
- Vapor, Dubrovnik
- Villa Ariston, Opatija
- Zigante, Livade
- Zinfandel’s, Zagreb
- Zoi, Split
- Zrno Soli, Split
- Zuzori, Dubrovnik
Michelinova priznanja Bib Gourmand:
Batelina, Banjole
Dunav, Ilok
Konoba Mate, Korčula
Vuglec Breg, Krapina
Konoba Vinko, Šibenik
Konoba Fetivi, Split
Agava, Zagreb
TAČ, Zagreb
Konoba Škoj, Šolta
Zlatne Gorice, Varaždin breg
Izakaya by Time, Zagreb
Konoba Malo Selo, Buje
Alla Beccaccia, Valbandon

Seveda pa Michelinovi strokovnjaki niso edini, ki dajejo ocene najboljšim restavracijam (na Hrvaškem). Obvezno za pogledat so še naslednji medijski projekti, spletne strani itd.:
– Dobro hrano v Istri prepoznavajo lokalni strokovnjaki na spletnem naslovu: http://www.istria-gourmet.com/si/domaca.
– Ob Michelinu je hrvaške restavracije ocenjeval še en ugleden svetovni gastronomski vodič. Več o Gault&Millau (Hrvaška 2018) najdete na spletnem naslovu: https://hr.gaultmillau.com/. Filozofija blagovne znamke Gault&Millau, ki je aktualna že več kot 50 ustvarjalnih let, je: »Luksuz je v kvaliteti, ne v ceni«.
– Skupni projekt Jutarnjega lista in Vinarta tudi išče najboljše med najboljšimi restavracijami (z dodatnimi značkami »prijatelj vina). Projekt Dobri restorani je enostavno dosegljiv na spletni strani http://www.dobri-restorani.hr/.
– S hrano in pijačo na Hrvaškem se ukvarja tudi spletna stran https://www.gastronaut.hr/. Tam preko projekta Restaurant Croatica iščejo 100 najboljših, vodilnih hrvaških gostiln, restavracij. Že preko dvajset glasovanj so organizirali, da bi potem lahko stiskali prepričljiv seznam vseh odličnih »Restaurant Croatica«, več na tej povezavi: https://www.gastronaut.hr/100-vodecih-restorana/.
– Za konec zanimivih in zelo relevantnih povezav dodajmo še https://plavakamenica.hr/. Tam najdemo veliko skupino novinarjev, sommelierjev, enologov, kuharskih chefov in ostalih gastronomskih strokovnjakov. Tudi pri Plavi kamenici ponujajo »prvi hrvaški digitalni vodič z relevantnimi ocenami restavracij«, to je The Truffle. Vodič The Truffle
najdete na spletnem naslovu: http://www.croatiangastronomy.com/hr/.
»Uživanje hrane in pijače je eden najpomembnejših delov turistične izkušnje, Hrvaška pa kot država izjemno raznolike gastronomije in bogate kulinarične tradicije, ki je tudi na seznamih nesnovne kulturne dediščine, mora načrtno vlagati v njeno promocijo in razvoj v prihodnosti. Številne nagrade svetovno znanih vodnikov, kot je Michelin, so veliko priznanje za vse tiste, ki nenehno delajo na izboljšanju kakovosti priprave, predstavitve in ustvarjanju celotne kulinarične izkušnje. V prihodnjih letih želimo Hrvaško pozicionirati kot novo kulinarično ikono Evrope s sistemom podjetniškega in spodbudnega upravljanja z lokalnimi izdelki, ki odražajo pristnost regionalnih kulinaričnih identitet in živil, pa tudi z interpretacijo tradicije z inovativnim in trajnostnim pristopom. Ministrstvo za turizem in šport bo to pomembno temo obravnavalo skozi Strategijo razvoja trajnostnega turizma do leta 2030 «, je leta 2021 menila ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac.
Na koncu tega daljšega kulinaričnega zapisa lahko le družno, skupaj z ostalimi mediji, ugotovimo, da je uvrstitev hrvaških restavracij v Michelinovo, pa tudi Gault&Millau, tiskano izdajo le še en zelo pomemben korak k potrditvi gastronomije kot enega ključnih delov hrvaškega turizma. Tudi pozornost, ki jo celotni hrvaški splet namenja gastronomiji, je pohvale vreden.
Vsekakor pa si kot turisti lahko le želimo in upamo, da bo tudi v manj dragih in prestižnih hrvaških restavracijah postrežena odlična hrana z dobrimi domačimi sestavinami. Tudi poseben seznam takšnih restavracij bi bil zelo koristen, kajne?! Ali pa je že kje objavljen? Povejte, komentirajte, pohvalite svojo gostilno, restavracijo, »kmečki turizem« ali vinoteko. Pa dober tek in na zdravje!