Compare Listings

Luksuzna ladijska avantura: »gulet križarjenje«

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi – gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Gulet: prestižno butično križarjenje

Dovolite nam, da vas popeljemo v svet guletov na Jadranu, kjer se luksuzna potovanja, tradicija in čudeži narave združijo v edinstveno doživetje, ki si ga boste zapomnili za vedno. Pri tekstu, so nam predvsem zaradi izkušenj, ljubeznivo pomagali pri agenciji Carpe Mare, kjer tudi ponujajo križarjenja z guleti.

Kaj je gulet?

Svetovni splet hitro poda osnovne informacije: Gulet je lesena klasična jahta, (nekoč) zgrajena običajno v Bodrumu ali Marmarisu na jugozahodni obali Turčije. Povprečna velikost guleta je od 20 do 30 metrov in ima od 4 do 8 kabin. Guleti se danes uporabljajo za zasebni najem v različnih državah. Da pa bi našli in rezervirali popoln gulet za zasebni čarter, morate vedeti več o kategorijah guletov in razlikah med njimi, pa tudi o pripravah pred križarjenjem in storitvah na krovu. Gulete lahko zakupite na Hrvaškem, v Turčiji, Grčiji ali Italiji.

Guleti spadajo v posebno kategorijo motornih jadrnic. Guleti so manjša plovila z največ 20 ležišči, vse kabine pa se nahajajo na glavni palubi (na standardnih motornih jadrnicah so kabine nameščene pod palubo, na glavni ter na zgornji palubi). Guleti so kopije starih turških trgovskih ladij. Vsi spadajo v kategorijo A z lepo opremljenimi kabinami, lastno kopalnico in s celotno posadko. Zaradi manjše velikosti so ta plovila običajno najemajo v celoti, na voljo pa so tudi posamezni najemi kabin. Skratka, guleti imajo lahko »starinski izgled«, toda ker so lahko zgrajeni prav pred kratkim, jih lahko krasi najmodernejša oprema, ki zna potnike izredno razvajati.

Wikipedija uvodoma razlaga takole: »Gulet (turška izgovorjava: [gu’let]) je tradicionalna oblika lesenega jadrnega plovila z dvema ali tremi jambori (najpogostejša oblika ima dva jambora) na jugozahodni obali Turčije, zlasti v obalnih mestih Bodrum in Marmaris, čeprav je podobna plovila mogoče najti po vsem vzhodnem Sredozemlju. Danes je ta vrsta plovil, velika od 14 do 35 metrov, priljubljena za turistična čarterska plovila. Zaradi ekonomičnosti posadke se zdaj skoraj povsod uporablja dizelski pogon, mnoga plovila pa niso ustrezno opremljena za jadranje«.

»Gulet je v prvi vrsti je namenjen udobnemu križarjenju uživačev, ki se radi predajajo lagodnemu zibanju na morskih valovih, predvsem pa spoznavanju naravnih in kulturnih znamenitostih. Gulet je tradicionalna moderna jahta v mediteranskem stilu s prostrano palubo in veliko krmo, kjer je prostor za obede in druženje. Nekoč je gulet v manjši in osnovnejši obliki služil ribičem in potapljačem, ki so iz morskega dna prinašali spužve. Danes gulet predstavlja udobno prevozno sredstvo, plavajočo namestitev, prostor za druženje ter sprostitev in okušanje mediteranskih kulinaričnih dobrot«, pa lahko preberemo na spletni strani www.barbara-adventure.si.

Barbara Kuhar zapiše še: »Raziskovanje otokov z guletom je posebno doživetje. Gulet je butični plavajoči hotel, ki po večini sprejme manjše število sopotnikov, v povprečju 16 sotrpinov. Zato masovnega direndaja, kot je sicer na ogromnih in obljudenih križarkah, ni za pričakovati. Gre za doživeto potovanje, ki omogoča stik z naravo, spoznavanje krajev v širši perspektivi, saj boste v objektiv zajeli kotičke in zalive, ki jih sicer ne bi videli in doživeli«.

Tradicija in luksuz v enem

Ko pomislite na križarjenje, verjetno najprej pomislite na ogromne križarke z več sto potniki. Kaj pa, če bi vam povedali, da obstaja način, da doživite čarobnost križarjenja, vendar na veliko bolj intimen in pristen način? Guleti, tradicionalni leseni čolni z bogato zgodovino, predstavljajo popolno simbiozo tradicije in luksuza na našem prelepem Jadranu. Ti čolni, ki so jih nekoč pridoma uporabljali za ribolov in prevoz tovora, so se razvili v elegantna in zasebna plovila, ki ponujajo edinstveno izkušnjo na morju. Tisto, kar dela gulete posebne, je kombinacija njihove bogate zgodovine in sodobnega udobja, gulet pa lahko namesto sto potnikov običajno sprejme približno le dober ducat ljudi, zaradi česar je vaše potovanje zelo intimno in popolnoma ekskluzivno.

Kapitani in posadke guletov niso le izkušeni pomorski jadralci, temveč tudi strastni entuziasti, ki vam bodo z največjim veseljem pomagali odkrivati tudi lokalno kulturo, tradicijo in naravne lepote. Z guleti boste raziskovali skrite zalive in otoke, stopili v stik z lokalnim prebivalstvom in spoznali zgodbe o vsakem krajem, ki ga boste obiskali.

Zaradi te kombinacije tradicije in sodobnega pristopa so guleti odlična izbira za popotnike, ki želijo doživeti Hrvaško na edinstven in nepozaben način. Vaša pustolovščina z guletom bo polna čarobnosti zgodovine in lepote narave, ustvarila bo dogodke in dneve, ki bodo ostali v lepem spominu vse življenje.

Ena največjih prednosti križarjenja z guleti je prilagodljivost poti. Raziskujete lahko skrite zalive, prekrasne plaže in otoke, ki so nedostopni večjim, velikim ladjam za križarjenje. Vaš kapitan guleta vas bo vodil do najlepših obmorskih destinacij, na vsakem koraku pa boste imeli priložnost raziskovati naravne lepote in lokalno kulturo.

Guleti so opremljeni z vsem potrebnim udobjem, vključno s prostornimi kabinami, restavracijo na prostem, sončnimi palubami in mnogotero opremo za raznolike vodne športe. Sprostite se lahko na palubi guleta ob kozarcu vina, potapljate v kristalno čistem morju ali raziskujete ribiške vasice in mesteca ob obali.

Izkušnje potnikov z guleti; pogosta vprašanja

Skozi izkušnje, ki smo jih turistični delavci pridobili v sodelovanju glede guletov, smo opazili, da obstajajo nekatere stvari, ki naše potnike najbolj zanimajo, so zanje najpomembnejša. Eno najpogostejših vprašanj je povezano z udobjem in namestitvijo na guletu.

Stranke, potniki na guletih, želijo vedeti, kako prostorne so kabine, kakšna je kakovost ležišč in opreme ter ali obstajajo zasebne kopalnice. Tu smo vedno iskreni – kabine na guletih so udobne, a ker so ladje kompaktne, ne pričakujte ogromnih spalnih prostorov. Vendar pa so vse ladijske kabine opremljene z osnovnimi pripomočki, ki vam zagotavljajo prijetno bivanje na morju, na samem guletu.

Kabine na guletu so odlično prilagojene za bivanje na morju, tako da boste našli vse, kar potrebujete za dober spanec in osvežitev. Za udobje poskrbijo kakovostne vzmetnice in posteljnina, lastne kopalnice vsake kabine guleta pa so opremljene s tušem, umivalnikom in straniščem. Kljub prostorski omejenosti so kabine zelo funkcionalno razporejene, z dovolj prostora za shranjevanje osebnih stvari.

Prav tako nas potniki pogosto sprašujejo o hrani na guletu. Z gotovostjo lahko potrdimo, da posadka guleta prav odlično skrbi za prehrano gostov in se trudi pripraviti okusne jedi, tudi lokalne specialitete. Vendar je pomembno upoštevati, da se prehrambni meni lahko razlikuje glede na regijo in kapitana oziroma kuharja guleta. Goste guletov vedno spodbujamo, da nas vnaprej obvestijo o svojih prehranskih preferencah in alergijah, da jim lahko čim bolj ustrezno ugodimo.

Kar zadeva dejavnosti na samem guletu, veliko potnikov iz vseh koncev sveta sprašuje o možnostih za potapljanje, snorklanje in ostale vodne športe. Tu izstopajo guleti, ki so opremljeni z vsemi potrebnimi rekviziti za tovrstne aktivnosti. Kapetani pogosto organizirajo potapljanje na zanimivih mestih in zagotovijo ustrezno opremo za raziskovanje podvodnega sveta Jadrana.

Prednosti in slabosti guletov

Čeprav si prizadevamo našim potnikom zagotoviti najboljšo možno potovalno oziroma dopustniško izkušnjo, je pomembno poudariti, da obstajajo nekateri vidiki, ki opazno opredeljujejo prednosti in slabosti guletov.

Zagotovo je ena glavnih prednosti guletov njihova ekskluzivnost in intimnost. Manjše število potnikov na guletu ustvari osebno in toplo okolje, kjer se hitreje spoznaš z drugimi gosti in posadko, kar lahko privede do dolgotrajnih znanstev in morebiti celo prijateljstev.

Vendar manj potnikov na krovu guleta posledično pomeni tudi nekoliko višjo cena na osebo, kar je lahko izziv za tiste z nekoliko omejenim proračunom. Poudariti pa moramo, da o počitnikovanju na guletih razmišljajte kot o naložbi v edinstveno, nepozabno turistično oziroma avanturistično izkušnjo oziroma doživetje. Za mnoge (morske) popotnike je ta naložba v čudovite izkušnje na guletu vredna prav vsakega centa.

Včasih se na guletih soočimo s spremembami načrtov poti zaradi slabših vremenskih razmer, ki lahko vplivajo na načrtovane aktivnosti. Vendar je pomembno razumeti, da kapitani guletov vedno postavljajo varnost potnikov na prvo mesto in bodo prilagodili pot, da zagotovijo predvsem udobno in – kar je najbolj važno – varno potovanje. Sicer pa spremembe načrtov poti pogosto vodijo do nepričakovanih novih odkritij in številnih različnih dogodivščin, zaradi česar je vaše potovanje lahko še mnogo bolj zanimivo.

Pomembno je tudi omeniti, da so kabine na guletu omejene velikosti, tako da ni veliko zasebnega prostora za posameznega potnika. Vendar pa večina gostov večino časa preživi na palubi guleta, kjer uživa v čudovitih razgledih in se druži z drugimi potniki. Glede na množico dejavnosti na krovu, kot so sončenje, branje knjig ali uživanje v okusnih jedeh na prostem, pomanjkanje prostora v spalni kabini jadrnice pogosto ni odločilen dejavnik. Guleti ponujajo izkušnjo na prostem, kjer lahko pobegnete od vsakodnevne rutine in uživate v naravnem (morskem) okolju.

Zasebni izleti z guleti: Prilagojeno potovanje

Nekoliko smo o tem že govorili, toda poudarimo še enkrat: zagotovo največja prednost zasebnih tur z guleti je personalizacija. Vašo turo z guletom bomo sestavili glede na vaše osebne želje in interese. Želite raziskovati skrite zalive in otoke izven utrjenih turističnih poti ter se preprosto sprostiti na neokrnjenih plažah Jadrana? Ste morda ljubitelj lokalne kulinarike ali iščete vznemirjenje pustolovskih aktivnosti? Pri zasebnih izletih z guleti je izbira potovanja popolnoma v vaših rokah.

Prilagodljivost ob potovanju na guletu je še ena pomembna prednost. Pozabite na gnečo in naglice, ki običajno spremljajo skupinske izlete. Na zasebnem potovanju z guletom lahko turistično destinacijo raziskujete s svojim tempom, ostanete na določenih mestih, kolikor želite vi sami in se potopite v lokalno kulturo kjer in kadar vi želite.

Ključno je tudi udobje na krovu guleta. Potovanje z zasebnim guletom v manjših skupinah naredi vaše doživetje izjemno udobno in sproščujoče. Ni vam treba čakati v čakalni vrsti ali teči, da bi ujeli javni prevoz. Na guletu se boste počutili kot doma, obdani boste z (omejenim) razkošjem in udobjem, zaradi česar bo vaš dopust na guletu še veliko bolj prijeten in popolnoma brezskrben.

Zvezdni večer presenečenja: plesna zabava na guletu

Neke čarobne noči, ko smo bili zasidrani v mirnem zalivu, se je posadka odločila organizirati nepozabno plesno zabavo na guletu. Ladijska paluba guleta se je spremenila v plesišče, luči pa so se prižgale v soju zvezd. Vsi potniki guleta so se z veseljem pridružili plesni zabavi. Zunanji prostor je preplavil ritem glasbe, pestro plesno znanje pa ni bilo pomembno. Vsi smo se počutili kot del velike plesne družine.

Potniki na guletu so se prelevili v plesalce z različnimi plesnimi stili, od diska do salsa ritmov. Vsi so se smejali in uživali, ne glede na svoje zelo raznoliko plesno znanje. Bilo je smeha in veselja v obilju, ko smo se vsi brezskrbno, uživaško predajali ritmu glasbe. Najbolj zabaven trenutek je bil, ko sta kapitan in član posadke tekmovala v plesu moonwalk. Njuni plesni koraki so poskrbeli za smeh in aplavz vseh prisotnih na guletu. Plesna zabava na guletu je trajala vse do pozne noči oziroma zgodnje jutra, čutili smo toplino povezanosti in veselje vseh na krovu guleta. Bila je noč, ki se bo za vedno vtisnila v spomin vseh nas prisotnih.

Cena križarjenj z guletom?

Cena (tedenskih) potovanj z guletom se lahko zelo, zelo razlikuje (zaradi različnih kakovosti samih guletov, termina najema – izven turistične sezone je najem mnogo, mnogo cenejši -, pa tudi samega potovalnega programa, ki se ga določi). Na spletni strani agencije Carpe Mare lahko tako beremo, da je osnovni, najcenejši tedenski paket potovanj z manjšim guletom v letu 2023 lahko znašal le 399 evrov. Vključeno v ceno: Namestitev za 1 osebo v dvoposteljni sobi, 7x nočitev, 7 polpenzionov, gorivo in pristojbine za vsa pristanišča, WiFi. Ni vključeno v ceno: Turistična taksa 30 € na teden, možnost večerje na ladji, alkoholne in brezalkoholne pijače, vstopnice za NP Mljet, turistični vlakec.

No, sicer pa, resnici na ljubo, velja, da potovanje z guleti »praviloma ni ravno zelo poceni«. Vsekakor boljši, elegantnejši, bolje opremljeni guleti, pa tudi kakovost storitve, ki zna biti dokaj različna, višajo ceno tedenskega najema posameznega guleta. Kratko raziskovanje na spletu nam razkrije, da agencija Carpe Mare ponuja zelo solidno enotedensko križarjenje z guletom, ki »v celoti« stane 18.900 evrov (po osebi torej polpenzion stane zelo sprejemljivih 650 evrov).

Seveda pa je lahko luksuzni čarterski dopust na ladji gulet še mnogo dražji. Že hitro raziskovanje po webu nam pove, da se najnovejši in najbolj prestižni guleti s »podvojeno posadko« za vrhunske usluge v vrhuncu turistične sezone oddajajo po vsaj 100 tisoč evrov na teden (po osebi, ponavadi 12 potnikov v šestih kabinah, to znese – še s kakšnimi dodatnimi razvajanji – okrog 10 tisoč evrov).

Kako vam lahko pomaga agencija Carpe Mare?

Če ste se odločili za zasebno potovanje ali križarjenje z guletom, smo tukaj, da vam pomagamo narediti vašo avanturo nepozabno, polno lepih izkušenj. Turistična agencija Carpe Mare se ponaša z zagotavljanjem personaliziranih izkušenj in skrbjo za vse podrobnosti vašega potovanja. Naši strokovnjaki vam bodo pomagali izbrati idealno pot vašega guleta, namestitev in aktivnosti, ki vam bodo omogočile, da boste potovalno destinacijo doživeli na najboljši možen način.

Z nami bo vaše potovanje več kot le počitnice. To bo izkušnja, ki si jo boste zapomnili za vedno. Doživite svet na svoj način, z udobjem, prilagodljivostjo in razkošjem, ki si ga zaslužite. Zdaj, ko ste spoznali prednosti zasebnih izletov in križarjenj z guleti, je čas, da načrtujete svojo naslednjo nepozabno avanturo! Za več informacij nas kontaktirajte na info@carpe-mare.hr ali obiščite spletno stran https://carpe-mare.hr/. Veseli bomo vaših dodatnih vprašanj.

Ps. Za pomoč pri pripravi članka, predvsem pa za fotografije manjšega guleta na križarjenju po Jadranu, se uredništvo www.pag.si zahvaljuje turistični agenciji Carpe Mare.

Sorodni članki

Salajland – božična svetlobna čarovnija

Že več kot dobri dve desetletji praznična čarovnija v času božičnih praznikov osvetljuje družinsko posestvo Salaj v Grabovnici pri Čazmi. Tri generacije družine Salaj si vsako leto zagnano prizadevajo, da bi bila čarovnija luči, ki jo z zaposlenimi ustvarjajo na njihovem velikanskem posestvu, vse bolj spektakularna. Ne le, da hočejo Salajevi ustvariti »Božično čarovnijo svetlobe«, za katero je sedaj uporabljenih že skorajda 5 milijonov raznobarvnih lučk (!), ampak hočejo na »posestvu Salaj Land« ustvariti tudi edinstveno izkušnjo, ki bo združevala in osrečevala ljudi. Svetlobne dekoracije Salajlanda si lahko ogledate prav vsak dan med 1. 12. 2023 in 8. 1. 2024.

Nadaljujte z branjem

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem

Martinovanje v Medžimurju

Začetek novembra je v znaku mladega vina, kar v Medžimurju pomeni le eno – na medžimurski vinski cesti je čas za martinovanje. In ne pozabimo: o kakovosti vin medžimurske vinske ceste pričajo številne Decanterjeve nagrade, ki vsako leto prispejo na naslove lokalnih vinarjev.

Nadaljujte z branjem