Compare Listings

Dva festivala z roko v roki

Burger Festival Zagreb plus Zagreb Street Art Festival

Od 7. do 17. septembra 2023 bo v sklopu Zagreb Burger Festivala postavljenih kar 20 stojnic najbolj kreativnih gastro čarovnikov, pet koncertov v živo, nemi kino, kulinarične delavnice, dnevni domiselni program za otroke in Zagreb Street Art Festival z več kot 165 umetniki z vsega sveta (33 držav). Z veliko nestrpnostjo čakamo 7. september 2023, ko bo na zagrebškem Trgu dr. Franja Tuđmana štartal deset dni dolg razkošen, nam ljubi Burger Festival Zagreb.

Burger Festival Zagreb plus Zagreb Street Art Festival

Burger Festival je v osmih letih, odkar ga je ustanovila kreativna agencija Kokoš ali jaje, postal sinonim za vrhunsko ulično hrano, vrhunsko pijačo in neprekosljivo vzdušje. Podira rekorde obiskanosti, hkrati pa je največji in najbolj relevanten festival ulične hrane v regiji. Z vsako izdajo premakne lestvico odličnosti in inovativnosti ter vedno znova navduši celotno gastronomsko sceno. Že drugo leto zapored je burger festival leta 2023 gostoval tudi v Pulju in Varaždinu, letos poleti pa je prvič razveselil občinstvo tudi v severno-dalmatinskem Zadru.

Toda hrvaški burger festival je – kakor veste – doma pod Sljemenom, zato se vsi razstavljavci s posebnim entuziazmom pripravljajo na Burger Festival Zagreb. Zagrebškim burger virtuozom se bodo pridružili žar mojstri iz Splita, Zadra, Reke, Čakovca in Srbije. Seznam je impresiven in med edinstvenimi mesnimi, rastlinskimi in sladkimi dobrotami preizkušenih gastro čarovnikov bo prav vsak našel svojega favorita.

Svoje gastro čarovnije bodo v Zagrebu ponujali: 4Burgers, Chefs Burger Ivana Pažanina, Institut za burgerje Mate Jankovića, Bistro Funk, Picnic Mingle & Fun, Full Circle Marka Palfija, Hidden Wine bistro Denija Srdoča, Burger Jam, Burger Bar, Submarine, Boogie Lab, Begova rastlinska ulična hrana, ga. Fogg, Pommes, Bite of Fun by Melkior, Luxury Gelato Pri suncu, Gingle Bells, Central bar in Rockmark.

Vse podrobnosti o rapsodiji okusov v svilnatih brioš žemljicah, ki bodo kraljevale pod krošnjami Tuđmanovega trga, v okviru Burger Festivala Zagreb, bomo razkrili kmalu, zaenkrat lahko rečemo le – pričakujte bogate in drzne kombinacije, kot sta burger Smokey Bluberry Jam in povratek Raclette Signature burger, ki združuje sočno meso, sir Raclette, panceto, rukolo, omako Dijonnaise in hruško prinaša Burger Jam.

Ob številnih novostih, ki jih chef Marko Palfi zanimivo napoveduje v hiši Full Circle, bodo pri zadrskem Picnic Mingle & Fun na voljo tudi preverjene klasike, kot je dvakrat nagrajeni priljubljeni Blackie burger. Vse skupaj bodo na Burger Festivalu Zagreb kreativno spremljali legendarni signature cocktaili, odlično ohlajeno pivo Staropramen in vrhunska vina Šoškić. Obiskovalci Burger Festivala Zagreb bodo svoje burgerje lahko začinili z vrhunskimi TABASCO ® omakami, ki jih že 150 let izdeluje po skrivnem receptu Edmunda McIlhennyja, zdaj že peta generacija njegove družine iz Louisiane.

Poleg močne gurmanske zasedbe bo letošnji Zagreb Burger Festival poln tudi glasbenih poslastic. Staropramen prinaša kar štiri koncerte v živo: 7. septembra bodo na otvoritvi nastopili Songkillers, 9. septembra bodo prišli Kuzma & Shaka Zulu in prinesli malo več poletnega pridiha, 13. septembra bo oder zavzela Bolesna brača, sladkorček na koncu festivala pa bo predstava 17. septembra Prester in Lollobrigida go. Za glasbeni program vsakega dne festivala in nastope vrhunskih DJ-jev bo poskrbel legendarni Ozren Kanceljak, ki se mu bodo za DJ pultom pridružili: DJ Jazzozo, DJ Luigi, Robert Mareković, DJ Stanko Bonža in DJ Luka Deluxe.

In ker vsi vemo, da dobrega žara ni brez ognja, Hyundai poleg nemega kina 8. septembra prinaša tudi koncert v živo skupine Vatra. Ivan Dečak in njegova ekipa, ki je vse poletje nastopala po vsej Hrvaški, se zelo veselijo nastopa v Zagrebu. »Veseli smo, da so stvari spet v sedlu in da potujemo iz mesta v mesto. Z velikim veseljem prihajamo na Burger Festival v Zagreb v okviru te poletne turneje.

Odigrali bomo presek svoje kariere v festivalski obliki,« napoveduje Ivan Dečak in komaj čakamo, da z Vatro »zaplešemo tam, kjer ne bi nihče«. Dečak nam je razkril, kdo v njegovi družini ima najraje burgerje: “Naši otroci so veliki ljubitelji hamburgerjev in bi jih jedli vsak dan, zato jih z Nino velikokrat pripraviva kar doma. Z velikim veseljem se vsa družina zbere za mizo in potem vsak zraven vrže kakšno svojo omako, svojo solato. Trudimo se, da je čas ob burgerjih okusen in zabaven hkrati.”

Obilo zabave čaka tudi najmlajše obiskovalce Burger Festivala Zagreb, ki se bodo lahko zabavali v svoji priljubljeni Zagi Kids coni, kjer bodo lahko uživali na bungee trampolinu, navadnem trampolinu in dnevnih ustvarjalnih delavnicah od 17.30 do 19.30 med tednom, ob vikendih pa od 13.00 do 15.00. Pripravljajo pa se še nekatera presenečenja.

Poleg tega bo Feshta by Ziva ves čas trajanja festivala poskrbela za dnevno domiselno in poučno animacijo za najmlajše. “Vaš otrok bo mali kuhar, udeležen v številnih zabavnih in športnih aktivnostih, medtem ko se boste vi sproščali s prijatelji in najdražjimi”, napovedujeta Iva in Zrinka, ki bosta za otroke skrbeli vse dni festivala, med tednom od 17.00 do 21.00 ure, ob vikendih od 13.00 do 21.00 ure.

Vsi odrasli, željni novih kulinaričnih znanj, se boste lahko brezplačno prijavili in udeležili izjemno priljubljenih kulinaričnih delavnic Metro, ki jih vodi Center za kulturo prehrane. Prvi je na sporedu že na dan otvoritve, 7. septembra od 18. ure pod imenom “Alternativni načini strežbe burgerjev”, drugi na temo “Koktejli z burgerji” pa bo 12. septembra prav tako od 18:00 ure naprej Ker je število udeležencev omejeno, se morajo vsi zainteresirani prijaviti preko povezave, ki bo objavljena na družbenih omrežjih Burger Festivala Zagreb pred začetkom Festivala.

Poleg vsega omenjenega so organizatorji izjemno ponosni, da bo letos prvič v sklopu Zagreb Burger Festivala potekal Zagreb Street Art festival, ki je presegel vse napovedi glede števila prijavljenih umetnikov.

»Prijavljenih je bilo več kot 165 umetnikov iz 33 držav, med katerimi izpostavljamo umetnike iz Južne Koreje, Irana, Trinidada in Tobaga ter Kolumbije. Posebej smo veseli del umetnika Richarda Williamsa iz Trinidada in Tobaga, ki je lani razstavljal na najbolj znani razstavi sodobne umetnosti – Documenta 15 v Kasslu. Od domačih umetnikov so tu dela Quick16, 2Fast, ZGeril, Lunar, Atek/Mr.Pain in drugi«, nam pove Krešimir Golubić, eden od organizatorjev Zagreb Street Art Festivala. Poleg razstave njihovih del pričakujemo tudi gostovanja in panoje v živo tujih in domačih avtorjev, kot so Mittenimwald iz Hamburga, Merioona iz Rima, Dr. Gregor Bulac iz Ljubljane, Imola iz Budimpešte, Voon in Lutajuće knjiga iz Zagreb in Prizma/FCKWRS iz Berlina.

“Opozarjamo na brezplačne oglede Street Art, ki bodo potekali vseh deset dni festivala, za katere je zaradi omejenega števila obiskovalcev obvezna prijava na e-naslov: sokre1973@gmail.com,” poudarja Golubić in dodaja. da bodo na festivalski lokaciji na Trgu Franja Tuđmana potekale tudi likovne delavnice izdelovanja nalepk za najmlajše, predstavitve tiskanja linoreznih grafik, izdelave šablon, obiskovalci pa bodo imeli možnost sami sitotiskati majico. Več o vsem na spletni strani festivala,« sporoča Golubić in dodaja, da bodo obiskovalci, ki bodo želeli imeti košček urbane ulične umetnosti v svojem domu, dela posameznih umetnikov lahko kupili v umetniški trgovini Rockmark na Festivalu.

S tako bogatim art programom in najbolj kreativnimi burger mojstri na enem mestu nam preostane le še počakati do četrtka, 7. septembra, nato pa vsak dan z veseljem obiskati Burger Festival Zagreb in po malem odkrivati vse čare, ki jih prinaša zmeraj bolj uveljavljena prireditev. Dodajmo še, da je vstop na »dvojni festival« brezplačen, delovni čas: vsak dan od 12.00 do 24.00. Še enkrat, za vsak primer: od 8. do 17. 9. 2023, lokacija: Trg dr. Franje Tuđmana, Zagreb.

Sicer pa za lahko za več informacij spremljate Burger Festival Zagreb na facebooku in instagramu. Za pomoč pri pripravi teksta se uredništvo www.pag.si zahvaljuje PRESS Burger festivala, fotografije: PRESS Burger Festivala, Sandro Sklepić, foto Vatra (fotografinja Nina Celio-Cega).

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem