Compare Listings

Festival čarobne svetlobe v Pulju

Visualia Festival Pulj

Visualia Festival (of Light) je festival na Hrvaškem, ki se vsako leto septembra odvija v mestu Pulj (hrvaško Pula). Visualia festival je posvečen sodobnim umetniškim izrazom in inovativni uporabi tehnologije v umetnosti. Poleg edinstvene priložnosti, da obiskovalci doživijo umetniška dela na drugačen način, Visualia Festival ponuja tudi platformo za umetnike z vsega sveta, da izrazijo svojo ustvarjalnost in inovativnost. Če želite doživeti inovativno umetnost in tehnologijo na enem mestu, če želite doživeti neko drugo dimenzijo, čarobnost, ne zamudite priložnosti obiskati Visualia Festivala med 21. in 23. septembrom 2023 v istrskem Pulju.

Visualia Festival Pulj

Ena najbolj markantnih značilnosti Visualia Festivala (s polnim imenom Visualia Festival of Light) so projekcije na zgradbe in druge velike površine v mestu Pulju. Umetniki uporabljajo napredne tehnologije, kot so 3D video preslikave in interaktivne projekcije, da urbane prostore spremenijo v žive umetniške instalacije. Med Visualia Festivalom lahko obiskovalci vidijo, kako se zgradbe spreminjajo v realnem času, utripajo in se odzivajo na zvoke in gibanje okoli sebe.

Poleg projekcij Visualia Festival ponuja tudi razstave in performanse umetnikov, ki uporabljajo različne medije, vključno s svetlobo, zvokom, videom in interaktivnimi instalacijami. Obiskovalci lahko uživajo v interaktivnih instalacijah, ki se odzivajo na njihovo gibanje ali zvoke, ki jih oddajajo, ali si ogledajo umetniška dela, ki združujejo tradicionalne in sodobne umetniške tehnike.

Visualia Festival v Pulju je znan tudi po svoji vpetosti v lokalno skupnost, za katero organizira delavnice za otroke z namenom izobraževanja o sodobni umetnosti in tehnologiji ter še druge različne vzporedne projekte. Visualia Festival se osredotoča tudi na trajnost in odgovorno ravnanje do okolja ter si z uporabo zelenih praks prizadeva za čim manjše vplive na okolje.

Festival Visualia je sicer partner združenja ILA (International Light Association), mednarodne organizacije, ki zbira znanstvenike z vseh koncev sveta in se ukvarja s preučevanjem in raziskovanjem luči z aspekta znanosti.

Skratka, Visualia Festival predstavlja edinstveno kombinacijo sodobne umetnosti in tehnologije v enem najlepših mest na Hrvaškem. Visualia Festival obiskovalcem omogoča drugačno doživetje umetnosti, umetnikom pa možnost, da izrazijo svojo ustvarjalnost in skozi svoja umetniška dela predstavijo svoj pogled na svet. Festival Visualia promovira tudi kulturno raznolikost in mednarodno sodelovanje ter predstavlja pomemben dogodek v kulturnem koledarju ne samo Pulja, ampak tudi celotne Hrvaške.

Turistična skupnost Pulj je o tej znameniti prireditvi zapisala: »Puljski festival Visualia je prvič potekal v letu 2013 – šlo je za 3D Mapping – ter je s vsakim letom ponujal več zanimivosti. Že naslednjega leta so festivala obeležili svetleči velikani, žerjavi ladjedelnice »Uljanik«, ki so danes del novega videza mesta. Leta 2015 je zrušen Guinnessov rekord v Areni v kategoriji fotografije največjega števila ljudi v formaciji svetlobnega znaka “Light Postcard”. Festival Visualia se nahaja v koledarju svetovnih festivalov svetlobe.

V mestu Pulju, ki se sveti v različnih barvah, poteka tudi popularna X-ica, nočna tekaška dirka po mestu, ki vključuje številne rekreativce. Med Festivalom Visualia se bo zgodil tudi Pula Marathon – tekaško tekmovanje po ulicah antičnega mesta. Festival Visualiam vsako leto zbere več tisoč obiskovalcev, ki uživajo v nepozabnih doživetjih, čustvih, novih izkušnjah in fantastičnih svetlobnih zgodbah.

Visualia Festival v Pulju organizirajo Udruga Sonitus (društvo Sonitus), Visualia d.o.o. in mestna turistična skupnost, več informacij o festivalu luči pa najdete na uradni spletni strani https://visualia-festival.com/, zanimivosti pa ponujata tudi https://www.instagram.com/visualiafestival/ in https://www.facebook.com/VisualiaFestival.

Glej tudi promo video na youtube kanalu, klik na Visualia Festival 2022 (official video) ali pa na Visualia Retrospective. Mimogrede, Visualia Festival v Pulju je bil že leta 2016 razglašen za najboljšo hrvaško prireditev. Verjetno dodatna reklama ni potrebna. Se torej vidimo na festivalu čarobnosti svetlobe v Pulju, se vidimo na Visualia Festivalu? 🙂

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta in za fotografije se uredništvo www.pag.si zahvaljuje Visualia Festivalu.

Sorodni članki

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem