Compare Listings

Kolesarska dirka po Hrvaški

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

CRO Race

Kolesarska dirka CRO Race 2023 bo gostila 18 svetovnih kolesarskih ekip iz Evrope, Azije, Amerike in Avstralije, od tega jih bo šest iz tekmovalne kategorije World Teams. Kolesarska dirka CRO Race bo potekala na šestih etapah na skoraj 1000 kilometrov dolgi trasi po Hrvaški, tako da bodo kolesarji uživali v naravnih lepotah že znanih, a tudi nekaterih novih destinacij. Dirka CRO RACE je vključena v mednarodni koledar dirk UCI (Svetovne kolesarske organizacije).

Največja novost je, da CRO Race 2023 prihaja tudi na dva hrvaška otoka – Krk in Pag. Dirka bo potekala v naslednjih etapah: 1. PrimoštenSinj (181 km), 2. Biograd na Moru – Novalja (114,5 km), 3. OtočacOpatija (133,5 km), 4. Krk – Labin (191 km). ), 5. Crikvenica – Ozalj (189 km) in 6. Samobor – Zagreb (157,5 km). Zaključek zadnje etape in razglasitev skupnega zmagovalca kolesarske dirke CRO Race bo pred zagrebško Narodno in univerzitetno knjižnico v Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Na CRO Race je prijavljenih čez 120 kolesarjev, med zvočnimi ekipami pa jih tekmuje pet iz kategorije UCI WorldTeams: Bahrain – Victorius, Ineos Grenadiers, Lidl-Trek, Team DSM-Firmenich in Team Jayco Alula. Vsi tekmovalci CRO Race se bodo borili za rdečo majico z detajli prepoznavnih rdeče-belih kvadratov, ki pripada vodilnemu kolesarju v skupnem seštevku, na koncu pa bodo podelili nagrade v kategorijah: najboljši kolesar po času, najboljši kolesar po točkah, najboljši gorski kolesar, najboljši mladi kolesar do 23 let, najboljša ekipa.

Organizator dirke je podjetje Top Sport Events, ki iz leta v leto to prireditev spreminja v prepoznaven projekt in krepi njen športni položaj ter turistični potencial, ki ga CRO Race zagotovo ima. »CRO Race se je začela leta 2015, idejo o organizaciji tovrstnega dogodka pa so vodili entuziazem, ljubezen do kolesarstva in prepričanje, da si Hrvaška zasluži takšno mednarodno športno prireditev. Že od začetka je bilo jasno, da gre za projekt, poln potenciala, in zdaj, ko smo prišli do osme izvedbe dirke, lahko ponosno rečemo, da je bil velik del tega potenciala uresničen in odprl možnosti za nadaljnji razvoj dirke.

Danes je CRO Race ugleden športni dogodek, ki ima močan promocijski element hrvaške države. Na poti rasti in razvoja CRO Race so nas spremljali številni pokrovitelji in sponzorji. Prav oni so prepoznali vrednost dirke in nam dali nalogo, da bomo iz leta v leto boljši. Prepričan sem, da tudi letošnja izvedba dirke CRO Race ne bo razočarala nobenega ljubitelja kolesarstva in da bomo vsi uživali v nepozabnih šestih dneh profesionalnega športa ob nepozabnih posnetkih čudovite lepote Hrvaške,« je povedal Vladimir Miholjević, direktor kolesarskega tekmovanja CRO Race.

“Hrvaška mora imeti takšen nacionalni Tour, da bi lahko na najboljši način pokazala, kaj ta država ponuja. Po podatkih za leto 2022 je bilo CRO Race mogoče spremljati v 190 državah, od tega 130 v živo, mi pa smo bili na pogled v 1,35 milijarde gospodinjstev. Prikazali smo 120 zanimivosti, torej 120 neposrednih motivov za prihod na Hrvaško,« je še na tiskovni konferenci poudaril direktor dirke Vladimir Miholjević.

Tako kot v preteklih letih bo dirko vsak dan prenašala Hrvaška radiotelevizija, neposredni prenos pa bo spremljal tudi Eurosport. Zahvaljujoč sodelovanju s podjetjem A.S.O. se bo televizijski signal oddajal na šestih celinah – v Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji – in to v kar 130 državah.

Kolesarska dirka CRO Race 2023 bo postregla s številnimi zanimivostmi in ena izmed njih je zagotovo že četrta izvedba virtualne dirke za otroke Kids CRO Race. Ta je organizirana z namenom, da bi čim več otrok spodbudili k rekreaciji in športu ter da bi nasploh ljudi ozavestili o pozitivnih učinkih gibanja na zdravje, še posebej tistih, ki jih prinaša kolo družbi in posamezniku.

Poudarek je tudi na spodbujanju razvoja in spodbujanju nizko ogljičnega prometa, trajnostnega in okoljsko neinvazivnega načina premikanja, transportiranja. Kids CRO Race bo potekal s štartom v Primoštenu in v mestih, ki so cilji etape – Sinj, Novalja, Opatija, Labin, Ozalj in Zagreb. Vsak dan bodo razglasili najboljše tekmovalce, najboljše mlade kolesarje v skupnem seštevku pa bodo razglasili na zaključni slovesnosti v Zagrebu.

CRO Race že od prve izvedbe podpirajo najvišje državne institucije, letos pa tudi Vlada Republike Hrvaške, Ministrstvo za turizem in šport, Hrvaška turistična skupnost, Mesto Zagreb in številni drugi. mesta in okrožja, ki gostijo štart in cilj ali tranzitna mesta nekaterih letošnjih etap.

Poleg Hrvaške elektroprivrede kot enega izmed glavnih pokroviteljev so v projekt vključeni tudi številni sponzorji in partnerji: Lošinj Hotels & Villas, Valamar Riviera, Carwiz, Keindl Sport, Alé, Essperto, Elite, Rouvy, Vinistra, Cetina, Bilić-Erić, On Running, Thomas Henry, Old Pilot’s, Jadrolinija, Maslinica Rabac, Europlakat, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski biciklistički savez, Zagrebački holding, JANAF, Policija, Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ter medijski in produkcijski partnerji Hrvatska radiotelevizija, Sportske novosti, Amaury Sport Organisation, Croatel in NEP Grupa.

Kristalni kipec, ki ga bodo zmagovalcu izročili na slovesnosti v Zagrebu, podpisuje priznani slikar, scenograf, oblikovalec in glasbenik Ivica Propadalo oziroma Atelier Propadalo v sodelovanju s Steklarno Rogaška. Kaj reči za konec? CRO Race 2023 – to je skoraj 1.000 kilometrov hrvaških lepot skozi oči profesionalnih kolesarjev. Si bomo ogledali vsaj kakšno atraktivno etapo (tudi v živo)? 🙂

Ps. Fotografije: Sport-IT in fotograf Mario Stiehl.


Sorodni članki

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem

Prijatelji vetra v Ninu

Obrobljen s peščenimi plažami, obdan z morjem, s srcem, polnim tisočletij življenja, tišino solin in petjem ptic, čarobnost dalmatinskega, kraljevskega Nina dopolnjuje še ena naravna lepota. Veter.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem