Compare Listings

Opatija, »dama Mediterana«

Opatija, kraljica Jadrana

Opatija, ki jo pogosto imenujejo kar jadranska Nica, je mesto, kjer se je dobesedno rodil hrvaški turizem. Že leta 1844 je bila v Opatiji postavljena pomembna zgradba, Villa Angiolina. Leta 1884 pa je bil zgrajen hotel Kvarner, ki velja za začetnika turistične tradicije mesta.

Opatija, kraljica Jadrana

Opatija je biser Kvarnerja! Za prvi turistični bum Opatije je v največji meri mogoče kriv bogati reški trgovec Ignacio Scarpa. Odločil se je, da se bo na oddih iz 14 kilometrov oddaljene Reke vozil sem, v čudovito Opatijo. V te namene je leta 1844 v bližini cerkve svetega Jakoba zgradil vilo, ki jo je imenoval po svoji pokojni ženi Angiolini. Ob vilo je naslonjen čudovit park s številnimi eksotičnimi rastlinami.

S svojim dejanjem je Scarpa postavil »temelje« za hrvaški Monte Carlo. Denarni mogotci, vlagatelji so namreč Opatijo tako lažje prepoznali kot odličen prostor za izgradnjo turističnih kapacitet. Pomembnost izgradnje Ville Angioline se kaže tudi v tem, da sedaj, vse od leta 2007, v njej domuje hrvaški muzej turizma.

Kdorkoli bo obiskal to prekrasno mondeno obmorsko letovišče s številnimi in cenjenimi hoteli, se bo zagotovo zaljubil vanj. Turistični sloves Opatije je okrog leta 1900 segal daleč po Evropi. Zlata doba prvega velikega turističnega vala je bila med letoma 1890 in 1914 (razvoj se – seveda – ustavi ob začetku 1. sv. vojne); turistični razcvet se je začel z množičnim zdraviliškim turizmom, ob številnih hotelih in čudovitih vilah so gradili razkošne sanatorije, bolnišnice ter okrevališča za otroke.

Kot nekdaj elitno wellnes središče avstro-ogrske aristokracije je tako Opatija že od svojih turističnih začetkov gostila ugledne obiskovalce, od princes do kraljev, dandanes pa Opatijo radi obiščejo vplivni poslovneži in zvezdniki.

Opatija nas bo očarala predvsem s prvovrstnimi hoteli (kongresnimi centri), čudovito urejenimi parki, wellness centri za oddih in sprostitev ter neskončno ustrežljivim osebjem, ki nas bo razvajalo s številnimi gurmanskimi specialitetami in prvovrstnimi vini. Vsekakor zelo priporočamo, da pokusite »Opatijsko kamelijo«. To je zdrava torta, saj ne vsebuje moke, sladkorja in prav tako ni mastna.

Mesto Opatija je umeščeno na vznožje istrske planote Učka in je od slovensko- hrvaške meje oddaljeno le dobre pol ure vožnje in je tudi zaradi tega vidika zelo zanimivo za vse slovenske turiste. Sama Učka, ki je zaščiten naravni park, je s svojim 1401 metrom nadmorske višine zanimiva predvsem za vse ljubitelje pohodništva in gorskega kolesarjenja.

Foto: TZ Opatija in Marko Vrdoljak

Sedaj pa je čas, da si pogledamo največje turistične znamenitosti v mestu Opatija:

1. Spomenik Dekle z galebom
Kip je delo kiparja Zvonka Carja iz leta 1956 in je danes mogoče celo najbolj prepoznavni simbol Opatije. Kamnito dekle na čeri, ki kuka iz morja, pozdravlja mimoidoče na sprehajališču »lungomare«. Nekoč je prav na tem mestu stal kip Madonna del Mare, ki ga je užaloščena družina Kesselstatt postavila za spomin na preminulega sina.

2. Lungo Mare ali kar v eni besedi »lungomare«
Lungo Mare je 12 kilometrov dolgo sprehajališče med Voloskim, Opatijo, Ičiči, Iko in Lovranom. Sprehajališče so zasnovali in začeli delat že leta 1885, v tej obliki in dolžini pa je bil dokončno zgrajen leta 1991.

Foto: HTZ in Damir Kvajo

3. Volosko
Volosko je manjše ribiško in turistično naselje, ki je v novejši zgodovini postalo sestavni del Opatije. Jedro starega, tipično sredozemskega naselja, leži okoli manjšega pristanišča, novejši, modernejši del s hoteli in počitniškimi hišami pa se povezuje z okoli le kilometer oddaljeno Opatijo. Nekoč je bil Volsoko dokaj pomembno pristanišče, sedaj pa je ostala predvsem privlačnost koloritnega primorskega mesteca, ki bo neskončna inspiracija za vse vrste umetnikov. V ozkih uličicah Voloska pa bomo ob skodelici kave uživali vsi tisti, ki dan za dnem iščemo ambientalne oaze miru.

4. Villa Angiolina in park Angiolina
Kako sta nastala vila in park smo opisali že v uvodu tega prispevka. Čeprav je od njunega nastanka že krepko več kot 150 let pa sta še zmeraj pravi turistični magnet. V vili je sedaj muzej turizma. Park vsebuje številne rastline (okrog 150 različnih vrst), ki so jih prinesli iz različnih koncev sveta.

5. Malo mešano

Foto: TZ Opatija in Marko Vrdoljak

Nekoliko manj cenjene, pa vendar dovolj zanimive, so naslednje turistične točke: Veprinac (etno zbirka se nahaja v občinski zgradbi), cerkev in park sv. Jakoba (cerkev je zgrajena okrog leta 1420, sedaj pa se ob molitvi slišijo tudi komorni koncerti), umetniški paviljon Juraj Šporer (ime je dobil po zdravniku, ki je začetnik ideje o Opatiji kot zdravilišču), Ika (tam se nahaja tudi mednarodna fakulteta za turizem), Švicarska hiša (sprehodimo se lahko skozi zgodovino Opatije), Ičići (majhen kraj ob Opatiji je znan po svoji marini in plaži), hrvaška ulica slavnih (če ste Hrvat in zelo slavni lahko dobite svojo zvezdo), opatijski »portić« (dom za »taxi boat«), opatijska tržnica (če potrebujete svežo zelenjavo, sadje ali ribe), letni oder (nastopajoče lahko »spremlja« okrog 3.000 obiskovalcev), Center Gervais (najnovejša kulturna oaza, ki je zgrajena v modernem stilu).

6. Prireditve
Opatija, kot slavno letovišče, si ne sme privoščiti, da bi bila brez zanimivega (kulturnega) dogajanja. Naštejmo najbolj zanimive prireditve: »Opatija, Carski grad«, Rally Opatija, festival Melodije Istre i Kvarnera, Festival ognjemetov, Mednarodni festival pihalnih orkestrov, Gurmanska zgodba Opatijske riviere in Reke, festival čokolade, pustni karneval, opatijski advent, letni kino pod zvezdami, koncerti, muzeji, galerije in regate …

7. Hoteli
Brez hotelov ne bi bilo več kot 160 let odlične turistične ponudbe Opatije. Da Opatija ostaja »kraljica Jadrana«, še naprej skrbijo naslednji hoteli: Hotel Navis, Grand Hotel Adriatic, Boutique Hotel Mali Raj, Remisens Hotel Palace Bellevue, Hotel Bevanda, Grand Hotel 4 Opatijska Cvijeta, Hotel Astoria by OHM Group, Remisens Premium Villa Ambasador, Remisens Hotel Kristal, Hotel Savoy, Hotel Milenij, Remisens Hotel Admiral, Hotel Continental, Hotel W.A. Mozart, Remisens Premium Hotel Ambasador, Remisens Premium Hotel Kvarner, Remisens Premium Villa Amalia, Hotel Sveti Jakov, Remisens Premium Villa Abbazia …

Foto: TZ Opatija in Marko Vrdoljak

Opatijo krasi lepota pokrajine, odlična – wellnes – klima, fantastična lokacija (bližina!) na severu Jadrana, preplet različnih obdobij arhitekture ter nekakšen neopisljiv romantičen zven, ki ga lahko doživite na vsakem koraku tega obmorskega turističnega bisera.

Fotogalerija, foto: HTZ in Damir Kvajo:

Sorodni članki

Otok Pašman je otok radosti

Otok Pašman je zelo lep otok. Pašman je zadarski turistični dragulj, ki ga morate obiskati. Očarala vas bo neokrnjena narava, prijazni domačini, prelepe plaže, odlična hrana. Predvsem tisti, ki se radi naokoli podite s kolesi, boste neizmerno uživali. Če »prelistamo« internet, kaj hitro opazimo, da turisti otok Pašman zelo hvalijo. Na enem izmed forumov je bilo zaslediti naslednje besede: »Otok Pašman je otok sreče in radosti. Zlahka bi ga opisali kot čudovito miniaturo popolne lepote in skritih turističnih adutov, ki prepričajo vsakega novega obiskovalca.«

Nadaljujte z branjem

Igrane, rojstni kraj kralja Arturja?!

Igrane so svoje mesto pod soncem našle približno v sredici Makarske riviere. Igrane se ne ponašajo s številnimi in zares atraktivnimi turističnimi znamenitostmi, kar pa sploh ne pomeni, da obiskovalci tega turističnega kraja ne marajo. Glede na veliko število postelj za turiste bi zlahka trdili celo nasprotno. Sprehodimo se po kraju Igrane in njegovi okolici ter nekoliko podrobneje poglejmo kaj – ob morju in soncu – je še zanimivo turistom.

Nadaljujte z branjem

Dugi otok; skrivnosti narave

Dugi otok je še eden izmed otokov, ki se zelo upravičeno bohotijo na Jadranu, je nekaj posebnega, marsikdo je Dugi otok oklical kar za hrvaške Karibe. Dugi otok je znan po številnih lepih zalivčkih in plažah, ki jih dopolnjuje kristalno čisto morje. Brez zadržkov lahko poudarimo, da je bila narava temu otoku, ki leži v srednjem Jadranu, resnično naklonjena.

Nadaljujte z branjem