Compare Listings

Reka svetega Vida

Reka – Rijeka – Rika – Fiume – Sankt Veit am Flaum

Vse to so poimenovanja mesta v Kvarnerskem zalivu na severu Jadranskega morja v različnih jezikih. Reka po slovensko, Rijeka po Hrvaško, Rika kot bi rekli domačini, Fiume po madžarsko in italijansko ter Sankt Veit am Flaum po nemško.

Reka – Rijeka – Rika – Fiume – Sankt Veit am Flaum

Reka se razvija bliskovito. Vedno več je stalnih turistov, in ne samo turistov v tranzitu. In kaj lahko turistom ponudi mesto Reka s tako veličastno zgodovino? Je to plaža? Zabava v nočnih lokalih? Ogled zgodovinskih znamenitosti? Sprehod po znameniti ulici Korzo? Šport? Festivali? Muzeji? Wellnes centri? Na vse je odgovor pritrdilen!

Korzo

Zdaj pa lepo po vrsti! Če si želite v enem tednu ogledati Reko ter hkrati uživati v Jadranskem morju, morate nekje začeti. Za uvod lahko rezervirate bivanje v katerem od znanih hotelov ali se preprosto prijavite v hostlu in morda v zasebnih sobah. Sobe in namestitev lahko izbirate po vaših željah in zmožnostih.

Ko se namestite, lahko najprej opravite sprehod po Korzu. Ta se je formiral v 19. stoletju in je od takrat postal priljubljeno središče za srečanja, kupovanja in večerno zabavo. Eden lepših objektov na Korzu je Grajski stolp z uro. V bližini je prav tako zgodovinska palača Modello, ki je zgrajena po dunajskem vzoru. Nato se lahko odpravite na plažo.

Plaža in hrib

Čeprav se zdi, da je Reka zgolj industrijska, imate na voljo sodobno plažo, kjer so lahko tudi vaši hišni ljubljenčki – plaža Ploče. Prav tako je ena od najsodobnejših plaž, primerna tudi za invalide – plaža Kostanj. V bližnji Opatiji in Crikvenici ali Novem Vinodolskem pa se lahko počutite neomejeni v vaših potrebah do sonca in morja. Možna je izbira avtokampa Preluk, kjer se lahko počutite avanturistično. Ali se preprosto odpravite na kavo na Kastav.

Kastav je »mesto na hribu«, od koder imate prelep razgled. Tukaj lahko doživite kulturo in umetniško sceno. Hkrati se lahko sprostite v naravi z vožnjo s kolesom. S svojo gastronomsko ponudbo in pestrim galerijskim ter koncertnim dogajanjem vam bo Kastav ostal v lepem spominu.

Peti letni čas

Foto: TZ in Damir Kvajo

Reko lahko obiščete tudi v času pustnega karnevala. Reka je postala del mednarodnih mest z uradnim pustnim karnevalom, in to od leta 1995 dalje. Mnoge skupine zajadrajo v ta del. Karneval si vsako leto ogleda okoli deset tisoč ljudi vsaj iz desetih držav.

Sam festival je znak simbolov. Prepoznavni znak je »morčić«, črni zamorec z belim turbanom na glavi. Je hkrati značilen kvarnerski turistični spominek. Nastal je verjetno v času vladavine Beneške republike. Takrat so oboževali Orient in sledili svoji domišljiji. Zlatarji so tako ustvarili lik beneškega moretta – črnca z belim turbanom in zlatim  oprsjem.

Reški morčić je skromnejša kopija, ki pa je dostopna vsem turistom. Mnogi ga nosijo za srečo, kot so to v srednjem veku počeli mornarji, ki so odšli na dolgo pot. Prav tako si preganjanja zime Rečani ne morejo predstavljati brez »zvončarjev«.

Slednji spominjajo na ptujske kurente. Oblečeni so v mornarsko črtasto majico. Nosijo strašno masko in nevsakdanje velike kravje zvonce. Marsikomu poženejo kri po žilah in strah. Upamo, da prebudijo strah tudi zimi. Sicer pa pustni karneval nekateri imenujejo peti letni čas …

Grad Trsat

Seveda večino turistov domači gostitelji pričakujejo poleti. Najbrž si morate ogledati trdnjavo na hribu Trsat. Z vrha trdnjave je moč videti celotno mesto. V poletnem času se tukaj odvijajo koncerti in prireditve, ki jih ne smete izpustiti. Seveda ne manjka gostinske ponudbe in možnosti, da si kupite kakšen spominek.

Zgodovina trdnjave sega že v rimsko obdobje, ime Trsat je znano v 13. stoletju, ko se je razvijalo naselje. Še prej je omenjen konec 8. stoletja. Na samo trdnjavo se lahko pripeljete s turističnim avtobusom in si tako ne delate težav s parkiranjem. Lahko greste peš mimo stebrov Petra Kružića iz centra mesta. Med drugim imate možnost ogleda cerkve Matere Božje ali zavijete v grajsko knjižnico in Trsatsko svetišče.

Pogled naokoli

Toda na katero koli stran Reke boste krenili, najdete kakšno zanimivost. Znano je recimo naselje Grobnik v bližini, ki ima avtomobilistično stezo za vse navdušence hitrih dirk. Ali naselje Orehovica, kjer lahko najdete zelo stare, še delujoče rečne mline. Eden takih je Gašperjev mlin v Martinovi vasi. Le-tega še poganja reka Riječina, ki je znamenita rečica mesta Reke.

Muzeji in razstave

Muzeji in zbirke so preštevilne. Če jih omenimo le nekaj, so Muzej informatike in tehnologije Peek&Poke, Pomorski in zgodovinski muzej, Naravoslovni muzej Reka, Mestni muzej, Muzej moderne in sedanje zgodovine. Skratka, če ste ljubitelj zbirk in muzejev, boste to zagotovo lahko odkrili med kopico muzejske ponudbe. Konec koncev si lahko privoščite tudi eno- ali dvodnevni izlet v zgodovino naših bližnjih in daljnih krajev.

Sprehod po Reki

Morda ste ljubitelji morskih sprehodov in uživanju ob ogledu narave. Naj naštejmo nekaj priljubljenih zbirališč romantičnih sprehajalcev. Prva takšna destinacija je Gledališki park, ki se nahaja prav pred enim najbolj znanih teatrov na Hrvaškem, imenovanem Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca.

Gledališče je bilo ustanovljeno leta 1885 in od takrat je ena nosilnih ustanov, ki prikazujejo dramsko umetnost. Sam trg je nastal leta 1875 z zasipavanjem morja. Danes so mu vrnili del nekdanje slave klasično-secesijskega sloga ter ga olepšali z nekaj modernimi dodatki.

Foto: TZ in Damir Kvajo

Drugi parki, kjer lahko najdete svoj mir in ugodno klimo, so park Mlaka, ki je eden najstarejših, park Vladimirja Nazorja, ki se nahaja v notranjosti Naravoslovnega muzeja, Park Gospe Trsatske, ki ga lahko obiščete na že omenjenem gradu Trsat.

In to je le nekaj možnosti, ki smo vam jih našteli. Lahko se sprehodite še ob obali Kantrida– Costabella–Preluk ali po valobranu, ki ga drugače imenujejo še »molo longo«, saj je dolg 1707 metrov. Namenjen je potnikom in na sploh obalnim sprehajalcem.

Še dve destinaciji bi omenili, in sicer kanjon Riječine, pešpot od gradu Trsata do izvira reke Riječine. Ta del je značilen za kraško območje. Lahko vidimo veliko kraških pojavov, pa tudi slapove in brzice, primerne za avanturiste. Leta 1985 je ta del postal naravno zaščiten.

Druga omenjena smer za sprehod in izlet, ki jo velja omeniti, pa je Veliki vrh. Od tu imate izjemno zanimiv in čudovit pogled na vso okolico Reke. Lahko vidite bližnje otoke, med njimi najbližja Krk in Cres, nato se pogled razširi na celoten Kvarnerski zaliv, goro Učko in mesto Grobnik.

Sploh je povezava z otoki preko mosta na otok Krk ena izmed možnosti, za katero se lahko odločite, če bivate v Reki. Od tu naprej je možno potovati na Cres in ostale otoke po Jadranskem morju. Tudi dalje v Dalmacijo.

Zgodovinska pot Reke

Tako smo prispeli že do Reške luke, ki je ena največjih in zgodovinsko najstarejših pristanišč na tem delu Evrope. Prvi zapisi segajo v leto 1281, ko so bili pod ogrsko oblastjo. Nato je postalo tudi največje pristanišče v Jugoslaviji in danes na Hrvaškem. Imajo največ prometa z nafto.

Če smo se že dotaknili zgodovine, lahko na kratko opišemo države, ki so vodile in razvijale to znano jadransko mesto. Seveda vsega ne bomo mogli opisati, zato se bomo opredelili le na glavne postojanke v historični povesti znamenitega mesta Reke.

Prve najdbe segajo v paleolitik in neolitik. Nato so Kelti in Iliri naselili bližino morja. Rimljani so nadaljevali tradicijo in prinesli v mesto razvoj, tako umetniški kot takrat še trgovski. Po padcu Zahodnorimskega cesarstva v 5. stoletju je bilo mesto pod vodstvom Ostrogotov, Bizanca, Lombardov, Frankov, Hrvatov in Madžarov. Prav tako je postal sveti Vid zaščitnik mesta in v srednjem veku je mesto nosilo hrvaško ime »Rika svetega Vida«.

Foto: TZ Rijeka

V 16. stoletju je mesto nato doživelo večji razcvet v trgovini z železom, oljem, lesom, volno, z živino in kožo. Prav tako so jezuiti prinašali znanje, odpirali šole in knjižnice. Na ta način je cvetela tudi kultura.

Leta 1848 je bila pod banom Josipom Jelačićem Reka priključena vladavini Habsburžanov, vendar ne za dolgo. Že leta 1868 je ponovno padla pod oblast Madžarov. V tem času je bila ustanovljena Tovarna papirja (1821), Narodna knjižnica (1850), prva plinarna (1852), rafinerija (1882) in istega leta moderna kanalizacija. Omenili smo že ustanovitev gledališča leta 1885. Od leta 1899 dalje je vozil tudi električni tramvaj.

Kot eno večjih odkritij in znamenitosti moramo omeniti tovarno Torpeda, ki je ustvarilo prvi torpedo v vojni mornarici. Projektirala sta ga leta 1866 Ivan Luppis, ladijski kapitan, in Robert Whitehead, angleški inženir. Najprej se je imenoval »ladijska mina«. Tehnični razvoj torpeda si lahko ogledate v Mestnem muzeju.

Če nadaljujemo z zgodovino, so od Avstro-Ogrske vladavine vodstvo z Rapalsko pogodbo prevzeli Italijani, po drugi svetovni vojni pa je leta 1947 po mirovni konferenci v Parizu Reka postala del Jugoslavije, in sicer do osamosvojitve Hrvaške. Danes je Reka eno najbolj cvetočih mest v razvoju sodobnega turizma.

Od tu do zvezd

Torej zaključimo z zvezdami. Nad mestom Reka se dviga astronomski center, ki je bil ustanovljen 2009. leta. Zgrajen je nad mestom v eni od utrdb iz druge svetovne vojne. V njem je organiziran planetarij z digitalno tehnologijo. Opremljen je zelo moderno in dostopen tudi za osebe, ki so gibalno ovirane. Med obiskom si lahko privoščite pijačo in prigrizek ter zaključite ogled zgodovinskega mesta s pogledom v zvezde ali na Kvarnerski zaliv z zahodom sonca …

Reka je lahko začetek vaše zgodbe popotovanja po Jadranskem morju in nadaljevanje vaše domišljije po preteklosti, ki je posuta z modernimi ogledi in sodobnimi tehnologijami v mestnem turizmu.

Foto: Hrvaška turistična skupnost in Turistična skupnost Rijeka

 

Sorodni članki

Velo Grablje (in Malo Grablje)

Naselje Velo Grablje najdemo na otoku Hvaru, od znamenitega mesta Hvar, ki mu tudi administrativno pripada, je oddaljeno le slabih 10 kilometrov. Danes je mini vasica Velo Grablje zelo redko naseljena in ima le nekaj stalnih prebivalcev, pa čeprav je bila še dobro stoletje nazaj relativno bogata in uspešna, znana po pridelavi medu, dobrega vina in oljčnega olja. Predvsem pa je Velo Grablje po svetu, nedvomno pa po celi Evropi, slovelo predvsem po izdelavi eteričnega, predvsem sivkinega, olja. Sosednja naselbina Malo Grablje, na nekoliko nižji nadmorski višini, pa je danes skorajda popolnoma zapuščena, kot takšna pa velja za svojevrstno hvarsko turistično atrakcijo. Poglejmo si Velo Grablje in Malo Grablje nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem