Compare Listings

Aura, »destilarna kot se šika«

Aura ustvarja zaklade Istre

Destilarna Aura je prava pravcata »hiša žganj«. Destilarna Aura, ki je sčasoma nastala po prelomu tisočletja, je – skupaj s svojimi številnimi in zelo prepoznavnimi trgovinami, predvsem v hrvaški Istri – kraj, kjer lahko okusite in izveste vse o vrstah žganj, za izdelavo katerih se pri njih uporabljajo samo naravna divja zelišča in divji sadeži.

Aura ustvarja zaklade Istre

Baje se skrivnost uspešnosti destilarne Aure (npr. njeni izdelki so prejeli številne pomembne mednarodne nagrade!) skriva predvsem v trudu in znanju, pri poslu pridno sodeluje vsa družina, vsi dosedanji uspehi podjetja pa so plod nenehnega dela, vlaganja in izboljšav v ustvarjanju izvirnih produkcijskih metod.

»Slogan ‘ročno ubrano, pripravljeno z ljubeznijo’ zlahka povzame poslovno filozofijo in prakso podjetja Aura products iz Buzeta, ki je okrog leta 2005 pričelo s proizvodnjo žganja, nato pa še nekaterih drugih tradicionalnih istrskih izdelkov iz divjih zdravilnih rastlin in divjega sadja, nabranega v ekološko čistem okolju na pobočju Ćićarije, daleč od cest in naseljenih območij«, zapiše strokovni bosanski portal www.hubih.sfera.ba.

Na uradni spletni strani Aure, na www.aura.hr, je Mišel Sirotić, lastnik in direktor podjetja Aura, o začetkih svoje poslovne poti povedal: »V začetku 2000-ih so mnogi obiskovalci Istre iskali bisko, tradicionalno žganje iz omele, med vsemi s tega območja pa je najbolj znano žganje iz področja Huma. Takrat sta imela starša galerijo slik in trgovino s spominki v Humu, po številnih povpraševanju turistov po avtohtonih domačih izdelkih pa smo se odločili, da v tej galeriji pripravimo več vrst žganja za degustacijo in prodajo.

Ko sva se z ženo vrnila s fakultete, sva se začela resno posvečati delu in razvoju podjetja, zaposlovanju delavcev, brendiranju in odpiranju trgovin. Že od prvega dne imamo naprej v mislih vrhunsko kakovost izdelka. Od začetne proizvodnje za lastne potrebe do danes smo z vsakodnevnimi izzivi in vztrajnim delom ustvarili družinsko podjetje Aura.”

Preden nekaj več besed namenimo samo destilarni Aura in njenim večkrat nagrajenim izdelkom, povejmo še, da se podjetje lahko pohvali tudi s pravim pravcatim muzejem, muzejem starih obrti, glej že objavljen članek z naslovom Museum of Hum Aura.

Mimogrede www.novilist.hr je o tem zapisal: »Začetna želja Aure, da bi s kakovostjo svojih pijač zadovoljila naše brbončice, spodbudila naše dobro razpoloženje in enakovredna čustva, se je sčasoma razvila v poslanstvo, ki ima, brez hvalisanja, izjemno močno, pomembno družbeno vlogo. Kdor obišče njihov humski muzej, bo to doživel, takoj mu bo jasno, o čem pišemo in govorimo. In ne samo, da so družbeno koristni, imajo tudi edinstveno kulturno poslanstvo«.

Očarljiva notranjost Istre, poleg čudovitih srednjeveških mest in čudovite, nekoliko divje narave, očitno skriva tudi pridne, ustvarjalne ljudi, družine, ki so svoja življenja posvetili ohranjanju tradicije in njenemu obujanju z ekskluzivnimi izdelki izjemne kakovosti.

Ena izmed njih je nedvomno družina Sirotić iz Buzeta, ki v svoji na daleč znani družinski destilarni Aura proizvaja prvovrstna žganja, likerje, džine in marmelade. Jamstvo za kakovost njihovih izdelkov so samonikla zelišča in divji sadeži, ki jih ročno naberejo na pobočju Ćićarije, gorskega masiva na severu Istre, nato pa jih z veliko ljubezni in znanja spremenijo v neustavljivo dobre pijače, napitke in marmelade.

Sama destilarna Aura se nahaja v središču Buzeta (zelo blizu meje s Slovenijo, le okrog 100 kilometrov od Ljubljane), v sto let stari kleti, ki vas takoj, ko stopite vanjo, navduši s svojo očarljivo opremo, omamnimi vonjavami in navdihujočo zgodbo. Osebje destilarne Aura vas bo najprej popeljalo do čudovitega bakrenega kotla, kjer vam bodo razkrili skrivnost izvora »Gina Karbun« (džina Karbun), nato pa še do kotla, kjer pripravljajo najbolj znan izdelek destilarne Aura – sloviti Teranino.

Nato si boste lahko ogledali, kako macerirajo divja zelišča in divje sadeže, predstavili pa vam bodo tudi svoje vrhunske izdelke »Biska extra«, edinega takšnega te vrste na trgu, ki je pridelan iz ročno nabrane bele omele, ki raste izključno na jablani, barikirano žganje Millefrutti, ki po maceraciji divjih sadežev in destilaciji tri leta zori v barik sodih, kar mu daje lepo zlato barvo in specifičen poln okus.

V destilarni si lahko ogledate tudi polnjenje, ročno etiketiranje in pakiranje. V sklopu destilarne je tudi trgovina, kjer najdete vse Aurine izdelke, vse pa lahko degustirate v degustacijskem prostoru destilarne ali v romantično urejenem parku pred destilarno, kjer je v predstavitvene namene na voljo posajenih večje število divjih in zdravilnih zelišč, ki se uporabljajo pri izdelavi dobrot destilarne Aura.

Aurine izdelke lahko najdete tudi v eni od šestnajstih lepo urejenih trgovin (mogoče se bo sčasoma pojavila še kakšna? :-)), ki se nahajajo v slikovitih istrskih starih mestih Hum, Buzet, Motovun, Grožnjan, Novigrad, Poreč, Vrsar, Rovinj in Pulj ter v Reki, pa na otokoma Cresu in Krku ter v dalmatinski metropoli, Splitu.

V vseh trgovinah je možno degustirati vse izdelke, v številnih ekskluzivnih restavracijah in barih pa si lahko poleg žganja in likerjev privoščite tudi osvežujoč gin Karbun tonic, Teranino, Limoncello in Orangello spritz, mogoče tudi prvi hrvaški apertiv Ora d’ oro ali koktejl s prefinjenim Fernet Amarom 78, pridelanim iz, kot že ime pove, 78 vrst divjih zelišč, začimb, lupin in korenin citrusov.

Izdelke destilarne Aura je poleg številnih oboževalcev prepoznala tudi stroka in zato je destilarna Aura do decembra 2023 prejela že 64 zlatih medalj na prestižnih svetovnih tekmovanjih, s čimer je Aura uvrščena med najbolj trofejne hrvaške destilarne.

Po številu medalj prednjačita Teranino, tradicionalni istrski liker iz rdečega vina terana, in premium Istrian Gin Karbun. Teranino je teranov liker, narejen na bazi sadnega žganja s teranom in dodatkom aromatičnih sestavin, med drugim cimeta, klinčkov, vanilije, limone in janeža.

Džin Karbun je pridelan v stilu London Dry gina na osnovi žitnega destilata, borovnice in dvajsetih vrst zelišč in začimb. Večkrat mednarodno nagrajeni gin Karbun je posebnež zaradi aktivnega oglja, ki odganja toksine iz telesa. Ta je dodan že med destiliranjem, priložen pa je tudi steklenici, saj je užiten in primeren za dodajanje gin toniku.

Destilarna Aura v Buzetu svoje goste sprejema vse leto. Tam lahko svoje brbončice razvajajte z najboljšimi žganji, likerji, gini in marmeladami ter se prepustite edinstvenemu doživetju. Po obisku destilarne Aura se lahko odpravite v notranjost Istre, uživate v čarih narave, dolgih sprehodih, raziskujete njeno kulturno dediščino.

Za konec bomo dodali še nekaj lepih besed, ki jih je destilarni Aura na svojem blogu Hello Istria namenila istrska novinarka Barbara Ban. V njenem članku z naslovom »Buzet: Aura je više od obiteljske destilerije, ona je strast prema Istri i starinama« lahko med drugim preberemo: »Ko enkrat vstopite v eno od njihovih vrhunskih trgovin in če ste ljubitelj starin, kot je moja malenkost, preprosto ne boste več želeli oditi. Ker se boste spraševali, od kod ta predmet, kako kul je to, poglejte to.

In samo izdelki in njihova embalaža. Vse bi okusili in kupili. In zato so edinstveni in zares posebna istrska zgodba. To je Aura, natančneje Mišel in Daša Sirotić, ki sta iz žganih pijač, likerjev in marmelad ter svojih številnih butikov ustvarila posebno istrsko znamko. Njihova majhna družinska butična destilarna je ustvarila pravo revolucijo v Buzetu in osrednji Istri, pa tudi na celotnem polotoku«.

Seveda izdelke destilarne Aura najdemo tudi izven Hrvaške. Aura npr. izvaža v Avstrijo, Nemčijo, Slovenijo, Švico, Srbijo in celo na Japonsko. Kupci očitno prepoznavajo vlaganje v kakovost, Aura pa postaja vse bolj prepoznavna blagovna znamka. Več o Auri glej na spletni strani https://aura.hr/, spletno trgovino najdete na internet naslovu https://aura.hr/webshop.

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta in fotografije se zahvaljujemo podjetju, destilarni Aura.

Sorodni članki

Muta si zasluži naš obisk

Domačini v Muti se najverjetneje premalo zavedamo, kakšne lepote nas obdajajo. Najverjetneje se tega zavemo šele, ko se odselimo s teh čudovitih krajev in se tja kasneje še kako radi vračamo. Koroška je za mnoge Slovence regija tam nekje na severu, katero - žal - mnogi še niso niti obiskali. Kaj šele, da bi zašli v občino Muta ter se povzpeli na številne razgledne hribe nad njo.

Nadaljujte z branjem

Island Pag Trail

Tekaška prireditev Island Pag Trail se odvija na otoku Pagu, v kraju Kolan, ki je znan predvsem po svojem odličnem siru. Say cheese and run; Island Pag Trail bo v srcu otoka Paga, v Kolanu, leta 2024 potekal med prvomajskimi prazniki, natančneje 4. maja. Tekaške trase Island Pag Traila so znane po čudoviti naravi in so primerne za vso družino. Island Pag Trail spada med tekaške vikende, ki ponujajo idealen popoln pobeg od mestne gneče in vsakdana ter priložnost za uživanje v prelepi naravi in športnih aktivnostih.

Nadaljujte z branjem

Croatian Summer Salsa Festival

Croatian Summer Salsa Festival (slovensko bi lahko rekli »Hrvaški poletni salsa festival«) v istrskem Rovinju bo organiziran že dvajsetič, odvil se bo od 10. do 17. junija 2024. Mednarodni salsa festival v jadranskem turističnem dragulju je nekakšna krona razvoja salsa scene na Hrvaškem, vsako leto zbere več tisoč salsa plesalcev iz vsega sveta. V sklopu Croatian Summer Salsa Festival-a so v tednu dni organizirane številne plesne delavnice z najboljšimi mednarodnimi plesnimi inštruktorji, številne plesne zabave, izleti z ladjami ipd.

Nadaljujte z branjem