Compare Listings

Najboljše od najboljšega

Bowa Dubrovnik

“Wow” učinek je dosežen takoj, ko se s plovilom (drugače do tja, razen če si »vsemogočen« James Bond, sploh ne gre) približate zalivu Vrbova na otoku Šipan oz. prestižni restavraciji Bowa Dubrovnik. Bowa Dubrovnik vas pričaka z božanskimi gastronomskimi užitki, neokrnjeno naravo, azurnim modrim morjen z zasebnimi plažami.

Bowa Dubrovnik

Bowa Dubrovnik, ki je načeloma odprta le med aprilom in oktobrom, je svoj prostor pod soncem našla v zalivu Vrbova na otoku Šipan, ki je del Elafitskega otočja. Gost, ta mora obvezno imeti v žepu dobro napolnjeno zlato bančno kartico, se v Bowi Dubrovnik hipoma znajde v mirni dalmatinski oazi z modernim pridihom, tukaj si roko izmenjaje podajata poletna mediteranska sproščenost in božanski (gastronomski) užitki.

Ob klasični ribiški koči v zalivu Vrbova (baje zgrajeni v šestnajstem stoletju), ki je danes preurejena v sodobno kuhinjo, so vizionarsko zrasle (ločene) zasebne zunanje poletne jedilnice (če jih lahko sploh tako imenujemo?!), ki so – več ali manj – del številnih »velikih kabin z ležalniki«. Jadransko pravljično okolje restavracije Bowa Dubrovnik poudarijo še vonj po borovcih, hrastih in cipresah. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Restavracija Bowa Dubrovnik se nahaja v osamljenem idiličnem zalivu Vrbova na otoku Šipan (sosednji otok je otok Lopud, dokaj blizu – vendar na celini – pa je kraj Trsteno) relativno blizu Dubrovnika (zato je njeno polno ime Bowa Dubrovnik).

Številni, predvsem tuji, turisti iz Dubrovnika se v restavracijo Bowa Dubrovnik pripeljejo na celodnevni hedonistični, kulinarični izlet. S storitvijo morskega prevoza Bowe Dubrovnik se lahko gosti na otok  Šipan pripeljejo z enim od hitrih (in markantnih) gliserjev, nato pa ob jadranskem morju v popolni anonimnosti cel dan uživajo v čudovitih kulinaričnih dobrotah, nežnem šepetu brezčasnih valov in pesmi vseprisotnih galebov (klasičen degustacijski meni v Bowa Dubrovnik traja od poznega dopoldneva pa vse do večera).

Vsekakor pa se večina bogatih gostov do restavracije Bowa Dubrovnik na otoku Šipan pripelje z velikimi lastnimi ali najetimi jahtami, razkošnimi katamarani ali dolgimi jadrnicami. V velikem pričakovanju se ustavijo na jadranski geografski koti: 42°43’13.52”N | 17°54’47.25”E.

Hrvaški spletni portal www.iceipice.hr v nagajivem tonu o lokaciji restavracije Bowa Dubrovnik zapiše: »Poznavalci Elafitskih otokov, ki križarijo po južnem Jadranu, vedo, da na severni (pa tudi južni) strani Šipana ni naselja. Ob morju sta na otoku le Suđurađ in Šipanska Luka, ki povezujeta Šipansko polje. Tako je bilo do nedavnega, dokler niso postavili nove boje. Popravek, BOWE.« 🙂

Restavracija Bowa Dubrovnik, ki se rada pohvali, da ponuja »najboljše od najboljšega«, je želen cilj mnogim bogatašem. Restavracijo Bowa Dubrovnik so – med drugimi pomembneži – obiskale tudi številne slavne osebe.

Do decembra 2022, ko objavljamo ta članek, so dobrote kuhinje restavracije Bowa Dubrovnik – med drugimi – dokazano okušali: tenisač Novak Đoković, nekdanji nogometni zvezdnik David Beckham, njegova žena, nekdanja spice pevka Victoria Beckham, nogometni golman Manuel Neuer, režiser Danis Tanović, igralka Eva La Rue, kolumbijski pevec Maluma, nekdanji nogometaš Real Madrida Marcelo Vieira, pa tudi Vanessa Bryant, vdova prezgodaj preminulega košarkarja Kobeja Bryanta, nekdanji nogometaš Thierry Henry, modni oblikovalec Alexander Wang, pa še tudi mnogi drugi, katerih zasebnost, ker so tako želeli, Bowa Dubrovnik zvesto varuje.

Zakaj je med slavnimi in bogatimi tako zaželen krožnik restavracije Bowe Dubrovnik? Jedilnik vrhunske restavracije Bowa Dubrovnik temelji na ideji doživetja lokalnega življenja na hrvaških jadranskih otokih, kjer otočani svoje lačne brbončice zadovoljijo z dnevnim ulovom svežih rib, ročno nabrano zelenjavo, domačim olivnim oljem ter sadjem nabranim v lastnem vrtu.

Na lastni spletni strani (https://bowa-dubrovnik.com/) so zapisali: Občutite trenutek, ko použijete cenjene stonske ostrige (kamenice), ugriznete nežno modroplavuto jadransko tuno, položeno na ekološko šipansko rukolo, počasi srebate malostonski gazpacho in srknete pelješko vino dingač. Meni se osredotoča na preproste, sveže lokalne sestavine, ki poudarjajo kulinarične posebnosti južno dalmatinske regije.

Na že omenjeni spletni strani iće&piće so o gastronomskih dobrotah, ki jih ponuja restavracija Bowa Dubrovnik, zapisali: »Teorija o hrani, sestavinah, ki se ne smejo dotakniti ledu (pred pripravo) je tu izpeljana v trajno prakso. Pa naj gre za tuno, sardele ali inčune, vse ribe so sveže, enako velja za meso, kot je npr. lokalna šipanska jagnjetina.

Iz svojih nasadov na Stonskem polju v Bowo Dubrovnik prinašajo bogastvo lokalne zelenjave – blitvo, solato, rukolo, paradižnik, papriko, začeli pa so tudi z lastno pridelavo vina, seveda je domače tudi olivno olje. Prefinjeno, a nepretenciozno hedonistično vzdušje je ustvarjeno v okolju odprtega morja, kjer plavajo modri tuni in gofi, ostrige iz Malostonskega zaliva ter plavac mali in pošip s Pelješca in Korčule. In ne pozabite, med pavzami med obroki lahko zadremate na ležalnikih ob samem morju!«

Restavracijski (poletni) meni je skupaj z ekipo iz Bowe Dubrovnik ustvaril eden od najboljših hrvaških kuharjev David Skoko. Zdi se, da je koncept tega prostora ostal enak iz antičnih časov rimskega imperija, ki je vladal temu prostoru. Tu je gastronomska filozofija zelo jasna, vsak dan se ponudi le tisto, kar se tisti dan da nabrati v bližnji okolici ali uloviti v morju.

Hrvaška revija Gloria, glej tudi spletno mesto www.gloria.hr, o restavraciji Bowa Dubrovnik zapiše: »Projekt, ki je bil uresničen leta 2016 kot edinstvene sanje treh ljudi: jadralca, arhitekta in restavratorja, se lahko pohvali tudi s trajnostno samooskrbo.

Tri leta pozneje Bowo Dubrovnik v upravljanje prevzame Pero Šare, znan tudi po tem, da je na Hrvaško leta 2022 iz Kostarike prinesel svetovno bronasto medaljo v lovu na velike ribe. Pero Šare je že tretja generacija slavnih malostonskih gostincev, znanih po gojenju ostrig Ostrea Edulis, pa tudi prvi, ki je v Dubrovniku predstavil suši na hrvaški način z divjo modroplavuto tuno, ki jo sam lovi v Jadranskem morju«.

Za www.gtocka.com je Pero Šare izjavil: »Jaz sem ribič. Obožujem morje in naravo. To sem prenesel tudi v naše gostinstvo, v našo restavracijo Bowa Dubrovnik. Za mano stoji tudi tradicija, ki me spremlja že od mojega prvega diha. To sem vključil v Bowo Dubrovnik. Ta avanturistični »fine dining« v divjini, ki so ga v začetni fazi zasnovale tri različne duše – mornar, arhitekt in restavrator -, pomeni veliko odgovornost, hkrati pa tudi veliko čast, da lahko celoten projekt Bowa Dubrovnik celostno razvijam še naprej. Z ljudmi, ki so Bowo Dubrovnik prvotno ustvarili, danes pa so to tudi moji tvorni sodelavci, se restavracije Bowa Dubrovnik lotevamo na družinski način, saj je pomembno vse, prav vsaka travica, vsak kamen, vsaka oljka in pa tudi morski ježek. Brezpogojno je treba gojiti spoštovanje do matere narave«.

Kaj reči za sam konec? Zaradi kristalno modrega morja boste v Bowi Dubrovnik spet začutili polno energije, svež vetrič pa vas bo spomnil, kaj v resnici je življenje. Če iščete pobeg od hrupa, vrveža in gneče mesta, boste tukaj našli svoj božanski mir. Restavracija BOWA DUBROVNIK je skrivni vrt užitkov za vse čute, je svoj svet v malem, je hedonistična oaza. Bowa Dubrovnik je raj, ali pa vsaj košček njega. Ko zagledate restavracijo z imenom Bowa Dubrovnik, mislite, da ste znašli v prelepih sanjah. Ali kot bi rekel Pero Šare: »To je Bowa: Best Of What’s Around«.

Ps. Fotografije: Bowa Dubrovnik.

Sorodni članki

Crikvenica: Maškare 2023

Turistična zveza Crikvenica sporoča: »Letos, leta 2023, bomo uživali kar v sedmih tednih pustovanja. Zabavale nas bodo številne maškare, velike in nekoliko manjše pustne povorke, uživali bomo v ustvarjalnih maskah, se čudili čajankam za najmlajše, vse skupaj pa nas čaka obilica smeha in dobre volje. Opisano je le del naših znanega crikveniškega pustovanja, ki svojo zgodbo z imenom Maškare gradijo na tradiciji, ki so jo pilile številne generacije Crikveničanov.

Nadaljujte z branjem

Tradicionalne hrvaške jedi

Poleg čudovite obale, otokov in morja, po katerih je Hrvaška najbolj znana, je naša sosednja država bogata tudi z različnimi gastronomskimi dobrotami. Hrvaška gastronomija se je zaradi svoje burne preteklosti skozi zgodovino razvijala pod vplivom različnih narodov.

Nadaljujte z branjem

Hrvaški turizem: rekordni zaslužki

Hrvaška turistično leto 2022 je bilo nadvse uspešno. Čeprav na Hrvaškem niso padli statistični turistični rekordi v kategoriji samih prihodov gostov in njihov nočitev, pa je bil zaslužek (okrog 13 milijard evrov) najvišji doslej. Fokus turističnih delavcev v letu 2023 naj bi bil na kakovosti, (zeleni) trajnosti in inovativnosti. Bo Hrvaški s takšnim načrtom leta 2023 uspelo podreti prav vse rekorde, turistične statistične kazalce?

Nadaljujte z branjem