Compare Listings

Prestižni »heritage« Hotel Park Hvar

Hotel Park Hvar

Hotel Park Hvar v samem osrčju mesta Hvar, s prekrasnim pogledom na center čudovitega dalmatinskega mesteca in bližnje jadranske otočke, skozi vse leto ponuja turistom visoko kvalitetne hotelske storitve. Ampak Hotel Park Hvar se pri tem ne ustavi, saj ponuja več, mnogo več. Tudi zato Hotel Park Hvar vsakega gosta – dobesedno – očara.

Hotel Park Hvar

Zgodovina Hotela Park Hvar, – seveda – na otoku Hvaru in v mestu Hvar, je zelo dolga in bogata. Sedanja hotelska stavba je bila zgrajena že konec 16. stoletja in je kot taka prvi primer krasne baročne gradnje na Hvaru. Svoja vrata je prvič, kot hotel, pod imenom “Park”, odprl pred približno 100 leti, konec 60. let prejšnjega stoletja pa je, že upehan, dotrajan in razpadel, počasi potihnil in zaspal ter čakal na boljše dni.

Tako je stara, zaspana baročna kamnita lepotica v samem osrčju mesta Hvar konec 90-ih let prejšnjega stoletja padla v oči kaštelanskemu podjetniku Borisu Vukasoviću, ki se je odločil za obsežno adaptacijo in rekonstrukcijo, pri kateri je bila pozornost posvečena prav vsem zgodovinskim, tradicionalnim in kulturnim podrobnostim, nato pa je Hotel Park Hvar svoja vrata v vsem svojem sijaju odprl leta 2007. Hotel Park Hvar od takrat ponosno nosi prestižen naziv “Heritage Hotel”, s to »kategorizacijo« je bil prvi na otoku Hvaru in med prvimi hoteli na Hrvaškem nasploh.

Želja novih hotelskih lastnikov je bila vedno ponuditi nekaj več kot le namestitev (nočitev), dodati svojevrstno vrednost okolju, v katerem se nahaja Hotel Park Hvar in – kar je zelo pomembno – tudi prispevati k sami kulturi mesta Hvar. Le sezonsko (poletno) poslovanje Hotela Park Hvar nikoli ni prišlo v poštev, zato so odprti prav vseh dvanajst mesecev v letu. Lastniki in upravljalci Hotela Park Hvar si želijo, da bi otok Hvar turistično bogato živel skozi vse leto, ne pa da tudi mesto Hvar kaj hitro postane zaklenjeno turistično naselje v katatoničnem spanju že s prvimi (nekoliko hladnejšimi) jesenskimi vetrovi.

Je pa bila ta vztrajnost vodstva Hotela Park Hvar, skupaj z ambicioznostjo, ki je bila hipoma realizirana s smelimi – toda uresničljivimi – sanjami,  kaj hitro nagrajena. Že leta 2013 namreč Hotel Park Hvar prejme nagrado “Adrian” za najboljši mali in družinski hotel na Hrvaškem. To je zelo prestižna nagrada, saj jo podeljuje cenjen medij Slobodna Dalmacija v sodelovanju hrvaškim ministrstvom za turizem, Nacionalnim združenjem malih in družinskih hotelov in Turistično skupnostjo Republike Hrvaške.

Nađa Vukasović, upraviteljica Hotela Park Hvar (in hčerka lastnika) nam je povedala: »Pri urejanja, prenovi zgradbe oziroma Hotela Park Hvar smo bili zelo pozorni na vse detajle. Tudi zato smo uporabljali predvsem naravne materiale, kamen, les, tudi pohištvo in okenska stekla so iz masivnega lesa, še posebej veseli pa smo bili tvornega sodelovanja z lokalnimi hrvaškimi in – tudi – slovenskimi podjetji.

Naši gostje lahko poleg intimnega vzdušja sob in spalnic samega hotela uživajo na terasi restavracije Park, obdani z mediteranskim vrtom, polnim avtohtonega cvetja in zelišč, od koder se razprostira pogled na Peklenske otoke, trg Hvar, najstarejše evropsko ljudsko gledališče Arsenal in pristanišče. V najnižjo etažo smo postavili Central Park Club, ki je v letih svojega obstoja postal več kot lokal, postal je kulten prostor in središče dogajanja.

Koncerti, predstave, razstave, predavanja in pesniški večeri so le nekateri dogodki, ki jih organizirajo ljudje iz našega ožjega kroga prijateljev, zbranih v klubu Park, prostor pa se je v desetih letih obstoja načrtno izkristaliziral kot prostor kjer turizem in gospodarstvo financirata kulturne dogodke, ki nato s svojim delovanjem dajejo dodano vrednost temu istemu turizmu. Je formula, v kateri zmagajo vsi, od turistov samih, do “Parka” in umetnikov ter samih Hvarčanov, ki determinirajo mesto in otok.

Vendar pa sezonalnost hrvaškega turizma (poleti gneča, pozimi zaspano, celo mrtvo) narekuje dejstvo, da je treba večino programov, ki so se odvijali v “Parku” ali za katere načrti in projekti še obstajajo, predstaviti v obdobju leta, ko je število obiskovalcev, turistov največje. Program delimo na nekaj sklopov: glasbene dejavnosti, gledališke dejavnosti in druge, kot so likovne razstave, pesniški večeri, predavanja, delavnice itd«. Mogoče bo kakšnega zaljubljenca zanimalo, da Hotel Park Hvar z velikim veseljem organizira tudi poroke.

Koncertna sezona v Central Park Club-u se običajno začne aprila, odvisno od tega, kako so velikonočni prazniki tisto leto razporejeni. Prve izvedbe so v nekoliko skromnejši produkciji, a vizualno in glasbeno intimnejših pogojih, podobnih slovitemu ‘unplugged’ formatu televizije MTV, ki je najbolj poznana v svoji zlati dobi iz 90-ih let.

Kasneje, ko se turistična sezona segreje oziroma okrepi, so glasbeni gostje vse številnejši in raznoliki. Central Park Club gosti glasbenike, od akustičnih solo kantavtorjev, akustičnih duov, preko jazz zasedb, pa vse do večjih zasedb z brass sekcijo, ki izvajajo bogat repertoar jazza, bluesa, countryja, gospela, popa in rocka. Nekatere glasbene zasedbe pa predstavijo tudi svojo lastno, izvirno umetniško delo, ne le veščino podajanja standardov popularne in jazz glasbe.

Gledališka dejavnost je večinoma v rokah zagrebškega “Boom! Teatra”. Že dve leti zapored je Hotel Park Hvar organiziral mesec intenzivnega kulturnega dogajanja izven turistične sezone v sodelovanju z “Boom!teatrom” iz Zagreba. Vsi dogodki v okviru tega programa imenovanega “Boom kulture u Hvaru” so za obiskovalce popolnoma brezplačni in sofinancirani s strani Ministrstva za kulturo Republike Hrvaške. Ponosni pa smo tudi na dejstvo, da celoten Hotel Park Hvar krasijo številne umetniške slike s podpisi priznanih hrvaških umetnikov.

Zimski del leta je, razen za poslovne dogodke, kot so razni team building dogodki, večinoma rezerviran za rekreativce in tudi profesionalne športnike, zato nam je bilo v veliko veselje gostiti “Hvar Winter Training Camp” v organizaciji našega mladega triatlonca Jadrana Domančića. Vsekakor bi ob tej priložnosti omenila tudi naše drage goste iz Slovenije, »Urbane tekače«, ki k nam prihajajo že vrsto let, večinoma februarja vsako leto.

Živimo v res zahtevnem času in – seveda – ne moremo vplivati ​​na – trenutke žalostno – globalno situacijo in njeno nepredvidljivost, ob katero ni nihče imun, lahko pa se prav vedno maksimalno potrudimo in svojim gostom zagotovimo prelepo izkušnjo, avtohtono pristnost in sproščeno doživetje dopustniških dni. Iskreno čustvo je na koncu vedno prepoznano in to vztrajno priporočamo vsem našim kolegom – hotelirjem – širom Hrvaške: zagotovite svojim gostom točno tak ambient, počitniško doživetje, kot ga želite doživeti sami – to je naš recept za uspeh«, še dodaja upraviteljica Hotela Park Hvar, Nađa Vukasović.

Hotel Park Hvar ima 15 sob, od katerih sta dve dvoetažni in lahko sprejmeta družino ali dva para, vse sobe pa gledajo na hvarsko pristanišče, s čudovitim pogledom na jahte, barkariole in mandrač. Hotel Park Hvar nudi luksuzno nastanitev v zgodovinski zgradbi tik ob morju, v samem centru mesta Hvar. Visokokakovostna hrana, vina in druge pijače, zabava in narava (polno rož!) najbolje opisujejo Hotel Park Hvar.

Na spletni strani https://hotelparkhvar.com/ dodajajo (v uredništvu www.pag.si pa lahko temu le soglasno pritrdimo, našemu mnenju pa se pridružuje tudi svetovni turistični svetovalec Tripadvisor, ki Hotelu Park Hvar zapiše izredno visoko oceno 4,5): »Hotel Park Hvar ima veliko zadovoljnih obiskovalcev skozi vse leto, še posebej poleti. Hotel Park Hvar je eden najboljših hotelov na Hvaru. Hotelsko osebje je pri svojem delu strokovno, zato se lahko na njihove storitve zanesete kadarkoli. Kuharji, natakarji, glasbeniki in ostalo hotelsko osebje vsak trenutek izpolni vsako vašo željo. Čez dan lahko slišite zvoke različnih zvrsti glasbe v živo, uživate v vrhunski lokalni hrani in vinu ter zaplavate v najčistejšem morju«.

Ps. Uredništvo www.pag.si se Hotelu Park Hvar zahvaljuje za fotografije.

Sorodni članki

Tradicionalne hrvaške jedi

Poleg čudovite obale, otokov in morja, po katerih je Hrvaška najbolj znana, je naša sosednja država bogata tudi z različnimi gastronomskimi dobrotami. Hrvaška gastronomija se je zaradi svoje burne preteklosti skozi zgodovino razvijala pod vplivom različnih narodov.

Nadaljujte z branjem

Hrvaški turizem: rekordni zaslužki

Hrvaška turistično leto 2022 je bilo nadvse uspešno. Čeprav na Hrvaškem niso padli statistični turistični rekordi v kategoriji samih prihodov gostov in njihov nočitev, pa je bil zaslužek (okrog 13 milijard evrov) najvišji doslej. Fokus turističnih delavcev v letu 2023 naj bi bil na kakovosti, (zeleni) trajnosti in inovativnosti. Bo Hrvaški s takšnim načrtom leta 2023 uspelo podreti prav vse rekorde, turistične statistične kazalce?

Nadaljujte z branjem

Bowa Dubrovnik

"Wow" učinek je dosežen takoj, ko se s plovilom (drugače do tja, razen če si »vsemogočen« James Bond, sploh ne gre) približate zalivu Vrbova na otoku Šipan oz. prestižni restavraciji Bowa Dubrovnik. Bowa Dubrovnik vas pričaka z božanskimi gastronomskimi užitki, neokrnjeno naravo, azurnim modrim morjen z zasebnimi plažami.

Nadaljujte z branjem