Compare Listings

Ozavešča obiskovalce in bogati lokalno okolje

Explore The Wondernature

Decembra 2022 je bil predstavljen prvi schengenski turistični produkt Slovenije in Hrvaške. Pobuda za promocijo skupnega čezmejnega turističnega produkta Gorskega kotarja in Zelenega krasa z imenom Explore The Wondernature je rezultirala v javni predstavitvi v organizaciji predstavništva HTZ v Ljubljani. Turistom želijo ponuditi doživetja v neokrnjeni naravi na obeh straneh meje in ponudbo dvigniti na višji nivo. Manjšim skupinam turistov bodo med drugim predstavili nedotaknjene bisere narave z opazovanjem divjih živali (rjavi medved, ris) in ptic, kar postaja vse bolj iskan turistični produkt.

Explore The Wondernature

Explore The Wondernature sta skupaj na tiskovni konferenci predstavila Petar Hrg, direktor Turistične skupnosti Gorski Kotar in Dejan Iskra, vodja turizma v Razvojni agenciji Zeleni Kras. Z individualnimi programi vodenja z lokalnimi vodniki bo poudarek na avtohtonosti, domačnosti in edinstvenosti obeh neokrnjenih regij. Poleg ogleda naravnih znamenitosti so vključeni tudi posamezni biseri kulturne dediščine z dvorci in gradovi, kot sta Predjamski grad in grad Snežnik. Več o tem pa iz sporočila za medije, poglejmo podrobneje.

»Po poti čudežev narave ali EXPLORE THE WONDERNATURE, kot smo nov ekoturistični proizvod tržno poimenovali, je združil naravne in kulturne posebnosti dveh čezmejnih območij, na katerih smo partnerji prepoznali izjemne priložnosti za sodelovanje in povezovanje pri aktivnem ohranjanju skupne naravne dediščine za razvoj trajnostnega turizma. Privlačno zasnovana in z zeleno infrastrukturo obogatena ponudba je eden od glavnih dosežkov projekta NATURE&WILDLIFE: Doživetja narave in opazovanja divjih živali, ki smo ga v okviru Programa sodelovanja INTERREG Slovenija-Hrvaška od septembra 2018 do februarja 2021 izvajali Občina Pivka, Javni zavod Snežnik, Zavod Jezerski hram, Subjekt d.o.o., Lokalna razvojna agencija PINS, Narodni park Risnjak in RRA Zeleni kras kot vodilni partner.

Nova ponudba doživljanja narave in opazovanja prostoživečih živali na območju Zelenega krasa (Primorsko-notranjska regija) v Sloveniji in Gorskega kotarja na Hrvaškem je zasnovana na izjemnih skupnih značilnostih teh dveh obmejnih območjih. To je kombinacija skrivnostne in občutljive kraške pokrajine ter neokrnjenih strnjenih gozdov severnih Dinaridov, kjer so ohranjene številne živalske vrste, med njimi vse tri vrste velikih zveri: volk, ris in medved.

Na teh naravnih posebnostih EXPLORE THE WONDERNATURE ponuja večdnevne čezmejne programe odgovornega raziskovanja in spoznavanja narave in lokalne kulture, ki jih vodijo izkušeni lokalni vodniki in strokovnjaki ali poznavalci različnih tematik (speleologije, živalstva, ornitologije, botanike, gozdarstva, rokodelstva, nesnovne kulturne dediščine …).

Prav vodniki predstavljajo pomembno dodano vrednost nove ponudbe, katere ciljni obiskovalci so ozaveščeni ljubitelji narave, zato smo v projektu veliko aktivnosti usposabljanja in izobraževanja namenili tako turističnim vodnikom kot malim turističnim ponudnikom in lokalnim prebivalcem, ki sooblikujejo proizvod. Tako je svoje izkušnje z deležniki projekta delil vodnik opazovanj medveda na Aljaski, nastal je mini angleški slovarček izrazov opazovanja medveda, govorili smo o novih pristopih v gozdni pedagogiki, priložnostih gastronomije v wildlife turizmu, se učili pletenja košar in drugih starih rokodelskih spretnosti, organizirali simpozij o pticah na Cerkniškem jezeru, prepoznavali invazivne rastline v naravi, oživljali zgodbe, ki interpretirajo dediščino itd.

V programe EXPLORE THE WONDERNATURE je vključeno opazovanje rjavega medveda kot ene najbolj karizmatičnih vrst. Posebna pozornost je bila zato v projektu namenjena razvoju odgovornega opazovanja medveda v naravnem okolju, pri čemer smo na novo uredili več točk za interpretacijo ter usposobili skupino vodnikov interpretatorjev.

V okviru projekta je bilo na novo urejenih pet opazovalnic za opazovanje medvedov (štiri v Sloveniji in ena v Risnjaku na Hrvaškem) ter opazovalnica za ptice v Zelenem viru. Nova interaktivna ornitološka učilnica na Cerkniškem jezeru omogoča sodobno interpretacijo ptic.

K spoznavanju gozdnih prebivalcev spodbujajo tematska otroška igrala na Pivškem in učna tematska pot ob gradu Snežnik v Loški dolini (delno opremljena tudi za slepe in slabovidne). Dodatne izobraževalne in ozaveščevalne vsebine pa nudita tudi dve mobilni aplikaciji Pivška jezera in Snežnik wildlife, ki obiskovalce opozarjata na zanimive točke, rastline in živali z opisi, oglašanjem živali in zgodbami. Pristen stik z naravo omogočata novi drevesni opazovalnici (hiški) v gozdu na Poljanah v Loški dolini, kjer obiskovalci lahko ostanejo sami tudi preko noči, da tako začutijo naravo in sledijo njenemu spreminjanju skozi dnevne cikle. V narodnem parku Risnjak k boljši interpretaciji velikih zveri prispeva novo urejeni interaktivni info kotiček, medtem ko bodo v Zelenem viru obiskovalce pričakale klopi za počitek in info table ter zemljevid skupne slovensko-hrvaške ponudbe.

Za prepoznavnost novega ekoturističnega proizvoda čezmejnega območja smo partnerji izvedli obsežen sklop promocijskih aktivnosti. Novi ekoturistični proizvod je privlačno predstavljen v tiskani imidž brošuri in videu ter treh reportažnih oddajah, ki v tujih jezikih nagovarjajo ciljne skupine obiskovalcev. Partnerji smo o odgovornem obiskovanju narave, ki ne vznemirja njenih prebivalcev, ozaveščali tudi lokalne prebivalce. Mlajše učence štirih osnovnih šol v čezmejnem območju smo povabili k pisanju medvedjih zgodb, odrasle pa prek facebook omrežja in radia pritegnili z natečajem za najboljši blip (blog-strip) in nagradnimi vprašanji o naravnih biserih območja.

K trajnosti projekta bodo pripomogle smernice za oblikovanje trajnostnih turističnih proizvodov, v katerih so zbrane najpomembnejše ugotovitve, izkušnje in pridobljeno znanje v projektu. Tudi po zaključku projekta pa bosta RRA Zeleni kras in Subjekt nadaljevala z aktivnostmi za tržno pozicioniranje skupne ponudbe in vzpostavljanje poslovnega sodelovanja s turističnimi agencijami«.

Nedo Pinezić, vrhunski hrvaški strokovnjak za turizem, je na svojem blogu »Turizam od jutra do sutra« o projektu Explore The Wondernature zapisal: »Promocija sporoča Slovencem, naj obiščejo njihov prelepi t.i. »Zeleni Kras« in svoje doživetje nadaljujejo v Gorskem kotarju. Hrvate pritegne bogastvo skupne ponudbe Gorskega kotarja in Zelenega krasa. Tovrstna povezljivost ponudbe povečuje vrednost obeh turističnih destinacij, spodbuja neomejen promet na območju, kjer ljudje naravno gravitirajo drug k drugemu, na obeh straneh Kolpe že stoletja«.

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta in fotografije (fotograf Miha Skrt) se uredništvo www.pag.si, spletnega portala o hrvaškem turizmu, zahvaljuje RRA Zeleni kras, d.o.o., glej njihovo spletno stran https://www.zelenikras.si/, kjer so uvodoma zapisali: »Naravna čudesa iz oči v oči; Ko doživiš svoj Wondernature, znaš kjerkoli prepoznati sledove divjih živali«.


Sorodni članki

Lastovski poklad

Pustni, karnevalski običaji so na otoku Lastovu, še posebej pa v samem srcu otoka, mestecu Lastovo, zelo pomembni, dandanes jih lahko zajamemo s skupnim imenom Lastovski poklad. Lastovski poklad je tudi eden najstarejših pustnih običajev v Evropi (pol tisočletja in še nekaj let drobiža). Tudi zato je bil pustni Lastovski poklad leta 2008 vpisan in umeščen na seznam zaščitene nematerialne kulturne dediščine Republike Hrvaške. Vsekakor imamo kaj hitro več kot dovolj razlogov, da tudi na www.pag.si, slovenskem portalu o hrvaškem turizmu, nekoliko podrobneje predstavimo Lastovski poklad.

Nadaljujte z branjem

Crikvenica: Maškare 2023

Turistična zveza Crikvenica sporoča: »Letos, leta 2023, bomo uživali kar v sedmih tednih pustovanja. Zabavale nas bodo številne maškare, velike in nekoliko manjše pustne povorke, uživali bomo v ustvarjalnih maskah, se čudili čajankam za najmlajše, vse skupaj pa nas čaka obilica smeha in dobre volje. Opisano je le del naših znanega crikveniškega pustovanja, ki svojo zgodbo z imenom Maškare gradijo na tradiciji, ki so jo pilile številne generacije Crikveničanov.

Nadaljujte z branjem

Tradicionalne hrvaške jedi

Poleg čudovite obale, otokov in morja, po katerih je Hrvaška najbolj znana, je naša sosednja država bogata tudi z različnimi gastronomskimi dobrotami. Hrvaška gastronomija se je zaradi svoje burne preteklosti skozi zgodovino razvijala pod vplivom različnih narodov.

Nadaljujte z branjem