Compare Listings

Kremenjak, zatočišče na Učki

Kremenjak, jajčasto zavetišče

V Naravnem parku Učka na travnatem gorskem grebenu blizu vrha Kremenjaka so poleti 2023 odprli planinsko zavetišče in opazovalnico ptic “Kremenjak”, projekt uveljavljenega arhitekta Ivana Juretića z naslovom “Izvaljeno jajce v gnezdu”. Ne dvomimo, da bo Kremenjak – vsaj v manjši meri – postal tudi nova hrvaška turistična atrakcija, saj se od planinskega zavetišča razliva impresiven pogled na Kvarnerski zaliv in Istro. Kremenjak, zaklonišče/opazovalnica ptic, je bil financiran skozi mednarodni sklad zaposlenih v podjetjih Velux, projekt pa – vsekakor – slavi tudi lepoto narave in življenja na prostem. Poglejmo si to »čudo nebeško« nekoliko malo bolj podrobno.

Kremenjak, jajčasto zavetišče

V začetku julija 2023 so v naravnem parku Učka odprli fascinantno planinsko zavetišče in opazovalnico za ptice “Kremenjak”. Nov projekt arhitekta Ivana Juretića, ki ga nekateri imenujejo Izvaljeno jajce v gnezdu, se nahaja na slikovitem travnatem gorskem grebenu v bližini vrha Kremenjak, na planini Učki, od koder se ponuja impresiven razgled na Kvarnerski zaliv in Istro.

Struktura planinskega zavetišča Kremenjak je jajčaste oblike in jo sestavlja zunanja lupina iz suhih vej, ki spominja na gnezdo. V notranjosti je manjša kompaktna struktura v obliki jajca, ki spominja na razpokano, izvaljeno jajce. Zavetišče Kremenjak je majhen objekt s površino približno 12 kvadratnih metrov, v katerem lahko prenoči od 4 do 6 oseb.

Kremenjak zagotavlja dobro zaščito pred dežjem in vetrom ter pohodnikom in planincem nudi popolnoma varno zatočišče. Hkrati je Kremenjak tudi odlična opazovalnica za ptice. Pri gradnji zavetišča Kremenjak so upoštevane trajnostne gradbene prakse in ekološki standardi. Projekt Kamenjak je energetsko neodvisen ter poudarja ekologijo, ohranjanje narave in varstvo podnebja v dobesednem in prenesenem pomenu.

Naravni park Učka je znan po svoji avifavni, saj je v naravnem parku zabeleženih več kot 170 vrst ptic, med katerimi so domače in selivke. Lokacija novega planinskega zavetišča se nahaja na selitveni poti številnih vrst ptic, kar je služilo kot navdih za arhitekturno zasnovo in dvojno funkcijo tega planinskega objekta. Poleg osnovnega namena planinskega zavetišča bo služila tudi kot opazovalnica za ptice.

Jekleno stopnišče povezuje zunanjo lupino z notranjostjo strukture in vodi na teraso/streho, kar poudarja funkcijo opazovalnice. Od tam bodo obiskovalci lahko uživali v razgledu na Učko, Kvarnerski zaliv, otoka Cres in Lošinj ter istrski polotok. Zunanja lupina iz vej delno skriva tako strukturo kot opazovalca, hkrati pa omogoča pogled navzven.

V hrvaškem mediju www.glasistre.hr so o Kremenjaku zapisali same pohvale: »Podobno kot umetniška instalacija v prostoru je zunanja membrana zavetišča Kremenjak sestavljena iz suhih vej in po obliki ter materialu spominja na ptičje gnezdo. Znotraj elegantne jeklene mreže, prekrite s suhim trnom, vejami gostega trnastega grma, ki raste v zanemarjenih kotanjah, je manjši, kompakten predmet jajčaste oblike, sestavljen iz približno 320 lesenih trikotnikov, ki parafrazirajo počeno, izvaljeno jajce, in zato se celoten arhitekturni projekt imenuje Izvaljeno jajce v gnezdu.

Objekt je struktura geodetske kupole, ki je nekoliko deformirana, ker pravzaprav ni pravilen krog, ima različne dimenzije na treh oseh, a tudi različne trikotnike, ker so zaradi osi, pa tudi zaradi prilagoditve vhodu in stopnicam, vsi nepravilnih oblik. Med zunanjo membrano in samim objektom je stopnišče, ki vodi na teraso, oziroma streho, ki poudarja funkcijo razgledne ploščadi.

»Kremenjak je predvsem planinsko zavetišče in skupna odločitev Naravnega parka Učka, planinske zveze in lokalne skupnosti, da ga zgradimo prav na tej lokaciji, ki je tudi izjemen kraj za opazovanje ptic. V planinskem zavetišču je knjiga vtisov, pravzaprav izobraževalno gradivo, ki je nastalo v sodelovanju z društvom Biom in ornitologinjo Ivo Šoštarić, tako da obiskovalci lahko spoznajo približno deset najpogostejših vrst ptic, ki preletavajo Učko«, je še pojasnil vodja in avtor projekta, arhitekt Ivan Juretić.

Arhitekt Ivan Juretić, vizionar in avtor planinskega zavetišča Kremenjak o svojem navdihu za projekt ” Izvaljeno jajce v gnezdu”: »Ko sem letel z jadralnim padalom nad tem območjem, se mi je ideja porodila sama od sebe. Vedel sem, da bo to zapleten podvig, vendar sem bil odločen, da ga uresničim. S podporo zelo kompetentne in predane ekipe, ki je vključevala številne obrtnike, tehnike, inženirje, raznolike znanstvenike in Hrvaško planinsko zvezo, smo premagali vse ovire v prizadevanju, da bi to fantastično zavetišče popolnoma zaživelo.”

Arhitekt Ivan Juretić je v zadnjih letih pridobil pozornost javnosti, zlasti hrvaške pohodniške skupnosti, z gradnjo in prenovo gorskih zavetišč, kot so Šugarska duliba, Ždrilo in Rossijeva koliba na Velebitu ter Miroslav Hirtz na Bijelem stijenju. Planinci menijo, da najnovejši projekt – zavetišče Kremenjak – nadaljuje serijo arhitekturno zanimivih gorskih objektov, ki nedvomno bogatijo pohodniško infrastrukturo istrskega polotoka in naravnega parka Učka.

Darko Berljak, predsednik Hrvaške planinske zveze, je ob svečanem odprtju zavetišča Kremenjak medijem povedal: »Hrvaška planinska zveza se je že pred več kot dvajsetimi leti odločila, da bo obnovila in vzdrževala obstoječe planinske domove, ne pa gradila novih. Prednostno bomo gradili funkcionalna planinska zavetišča v naših gorah.

Takšna odločitev je temeljila na predpostavkah, da so zavetišča pomemben varnostni dejavnik za planince in pohodnike v gorskem prostoru, da so stalno odprta, predvsem pa, da so po svoji namembnosti najmanj škodljiv poseg v naravo, ker uporabniki s tega mesta prinesejo in odnesejo vse, kar potrebujejo.

To planinsko zavetišče in opazovalnica ptic na Kremenjaku na Učki je edinstveno zaradi svoje oblike in je varen prostor za vse tiste, ki nameravajo spoznati, razumeti in ohraniti izjemen rastlinski in živalski svet, ki ga obdaja. Zavetišče Kremenjak bo zagotovo dodatno spodbudilo številne pohodnike in pohodnice, da pridejo na našo prelepo razgledno istrsko Učko«.

Planinsko zavetišče Kremenjak se nahaja v čudoviti pokrajini naravnega parka Učka, ponuja pa varno pribežališče ljubiteljem narave, flore in favne, planincem, športnim navdušencem in vsem tistim, ki iščejo avanturo. Zavetišče Kremenjak se s svojo trajnostno zasnovo in ekološkimi značilnostmi harmonično vključuje v okolje ter obiskovalcem zagotavlja varen in udoben prostor, ki se zlije s pokrajino Naravnega parka Učka, ki se nahaja na pohodniški poti Via Adriatica.

Dodajmo, da je zavetišče Kremenjak financiral zavod za zaposlene skupine VKR Group v okviru programa Green Spaces and Outdoor Life (zelene površine in življenje na prostem) kot enega izmed izjemnih projektov, ki posameznikom ustvarjajo priložnosti za raziskovanje in spoznavanje čudes naravnega sveta.

Michel Langrand, predsednik VKR Group Employee Foundation, je poudaril: »Ko smo zunaj v naravi – na soncu, modrem nebu in svežem zraku – se počutimo žive in svobodne. Prav ta občutek prebudi nekaj zelo globokega v nas kot ljudeh«. Langrand je nadaljeval s poudarjanjem zavezanosti fundacije k podpori zaposlenih v skupini VELUX in skupini DOVISTA v 40 različnih državah že več kot 30 let in jih spodbudil, da predstavijo svoje ideje za spodbujanje globlje povezanosti z naravo: “V današnjem času, ko ljudje preživijo 90 odstotkov svojega časa v zaprtih prostorih, včasih s slabo kakovostjo zraka in svetlobe, je bolj kot kdaj koli prej ključnega pomena ponuditi spektakularno bivalno izkušnjo na prostem.

S planinskim zavetiščem Izvaljeno jajce v gnezdu oziroma krajše zavetiščem Kremenjak verjamemo, da smo našli enega od teh izjemnih primerov, ki bo ljudem pomagal ostati povezan z zelenimi površinami in življenjskimi izkušnjami na prostem. Dovolite, da za konec dodam, da je naša fundacija takoj prepoznala sijaj projekta tega planinskega zavetišča in to kljub kompleksnosti in izzivom, povezanim z zaščitenim območjem naravnega parka Učka«.

Mario Bojić, vodja prodaje VELUX Hrvatska d.o.o., je le na kratko dodal: »Ta projekt Kremenjak odlično uteleša tisto, kar smo želeli ustvariti – povabilo k doživetju veličastnih čudes narave, vključno s soncem, modrim nebom in svežim zrakom. Arhitektu Ivanu in njegovi ekipi lahko samo čestitamo za izjemen projekt.”

Kaj povedati za sam konec? Arhitekturni čudež »Izvaljeno jajce v gnezdu« na najboljši način prikazuje, kako je lahko sodobno arhitekturno oblikovanje v službi narave in se z njo popolnoma zlije. To pa predvsem zahvaljujoč razumevanju, razmišljanju, inovativnosti in ustvarjalnosti arhitekta Ivana Juretića, ki se je podpisal pod to čudovito delo. Bivanje v naravi in na prostem je z gorskim zavetiščem Kremenjak (Izvaljeno jajce v gnezdu) dobilo povsem novo, »vesoljsko« dimenzijo.

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta, tudi za fotografije, se v uredništvu www.pag.si zahvaljujemo PP Učka in podjetju Velux Hrvaška. Glej tudi youtube video »U Parku prirode Učka otvoreno novo sklonište arhitekta Ivana Juretića« in čudovite fotografije Davida Matkovića na njegovem instagram profilu https://www.instagram.com/davidmatkovicphoto/.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem