Compare Listings

Potapljanje na dah v Istri

Istra Snorkeling

Potopite se v čarobni svet morskega Jadrana, pokukajte pod gladino modrega morja in uživajte v lepotah istrskega podmorja. Obale Istre, zelenega hrvaškega polotoka, skrivajo številne zanimivosti, vsaka destinacija je drugačna in ponuja svoje posebnosti. Dobrodošli v svetu potapljanja na dah.

Istra Snorkeling

Snorklanja (plavanje z dihalko in masko malo pod površino s krajšimi potopi na dah) obožujemo številni turisti. To vedo tudi turistični delavci iz Istre, zato so leta 2023 zasnovali nov turistični produkt Istra Snorkeling. Vključenih je bilo 17 obalnih destinacij Istre, v katerih so odkrili še prav posebne priložnosti za snorklanje, s čimer so ustvarili privlačen turistični produkt, ki ponuja raziskovanje Jadrana na popolnoma nov način. Poglejmo si projekt Istra Snorkeling nekoliko podrobneje.

Turistična skupnost Istrske županije in obalne lokalne turistične skupnosti v Istri so uvedle nov turistični produkt, ki bo navdušil vse ljubitelje modrega morja, saj bodo odslej lahko odkrivali skrivnostno istrsko podmorje in dostopali do najbolj privlačnih lokacij za snorkljanje. Uživajte v lepoti Jadrana na nov način.

Projektu se je pridružilo kar 17 istrskih destinacij. Njihovo obalo in spremljajoče mikrolokacije so zadnji dve leti skrbno raziskovali in sondirali ter popisovali njihove geomorfološke značilnosti, globine, floro in favno, da bi na koncu izbrali najbolj slikovite in primerne za snorkljanje.

Osnovno o snorklanju. Snorkljanje je podvodno raziskovanje in opazovanje podvodnega sveta; izjemno razburljiv in enostaven morski šport, primeren za skoraj vse starostne skupine, zaradi česar je idealna poletna družinska zabava. Glede na to, da človeške oči niso prilagojene za gledanje in dihanje pod morsko gladino, sta maska in dihalka skorajda obvezna dodatka za prijetno in veselo snorkljanje.

Istrski polotok ima izjemno bogato podmorje, razvoj tovrstne ponudbe pa je zelo obetaven, so prepričani v skupini turističnih organizacij. Od nekdaj je morje vez med ljudmi in kulturami. Prve trgovske poti v Sredozemlju so potekale prav ob istrski obali, ki je najgloblje zarezana v evropsko celino.

Na morju so se skozi stoletja odkrivali nove civilizacije, uvajale eksotične dobrine in začimbe, izmenjavale pa so se tudi zgodbe in verovanja. Morje nas je vedno hranilo, za mnoge je morje tudi delo, lahko tudi trpljenje, a je tudi neusahljiv vir navdiha za umetnike, pesnike in raziskovalce.

Znano je, da je obala Istre, vključno z otočki in klifi, skalami, dolga preko 500 kilometrov. Na zahodni strani polotoka Istra je morje nekoliko plitvejše in obala bolj razčlenjena, medtem ko je na vzhodni strani globlja z obalo, ki jo krasijo visoke soteske in nenavadne pokrajine neverjetne lepote.

Severni Jadran je manj slan od preostalega Jadranskega morja zaradi dotoka sladke vode iz številnih alpskih rek in reke Pad. Povprečna temperatura morja pozimi je 11°C, zato se kopalna sezona začne zelo zgodaj, mnogi prebivalci pa se ne nehajo kopati skozi vse leto. Poleti lahko temperatura v plitvinah doseže tudi več kot 26°C, vedno pa lahko na neki točki najdete hladnejše morje, odvisno od globine ali obstoja podzemnega sladkovodnega pritoka. Prav tako je severni Jadran zaradi različnih specifičnih vplivov najbolj produktivno območje v celotnem Sredozemskem morju.

Vse to so izhodišča, na podlagi katerih se je skupina turističnih skupnosti Istre odločila za nov projekt, za Istra Snorkeling. Pobudnica projekta, ki je aktivno sodelovala pri njegovi izvedbi, Barbara Unković, je lastnica podjetja Underwater affair iz Pule in velika ljubiteljica morja ter strastna potapljačica že več kot 30 let.

Po sondiranju lokacij na istrskih destinacijah in predlaganju najzanimivejših je Barbara Unković izrisala zemljevide morskega dna in za vse lokacije ustvarila besedila, ki opisujejo številne zanimivosti, zgodovinska dejstva, legende, podatke o ekosistemu in živalskem svetu. Pri iskanju odličnih lokacij za snorklanje so sodelovali različni strokovnjaki, podvodni ribiči in potapljači, pri zbiranju informacij in obdelavi lokacij pa strokovnjaki, hranilci znanja iz lokalnih muzejev, različnih znanstvenih in javnih ustanov.

Da bi vsem ljudem, predvsem pa turistom, predstavili lepoto podvodnega sveta in pritegnili tiste, ki jih ta dragocena vsebina zanima, je bilo treba podvodni svet posneti in šele ob pogledu na fotografije nam postane jasno, kako veličasten, razkošen in pravljičen je naš podvodni svet. Zanje je zaslužen profesionalni fotograf Anton Unković, ki prav tako sodeluje tudi pri izvedbi projekta Istra Snorkeling.

V duhu destinacijskega pristopa k brendiranju znamenitosti je Turistična skupnost Istrske županije za oblikovanje vizualne podobe produkta Istra Snorkeling najela oblikovalski studio Tumpić/Prenc iz Rovinja, ki je nov produkt igrivo predstavil skozi modrino Jadrana in dihalke kot zaščitnega znaka te podvodne aktivnosti.

Za vsako lokacijo za snorklanje so posebej oblikovane informativne table, ki podrobno predstavljajo vsebino posamezne lokacije. Atraktivne informativne table so postavljene na nosilce, ki spominjajo na dihalko za snorklanje, za njihovo izdelavo pa skrbi podjetje Sinam iz Tinjana. V drugi fazi projekta je v načrtu izdelava brošure Istra Snorkeling z vsemi vključenimi destinacijami in osnovnimi informacijami, ki temelji na popularnem zemljevidu Istra Culture.

V okviru uradnega portala je Turistična skupnost Istrske županije oblikovala tudi poseben, specializiran portal www.istra.com/snorkeling, ki vsebuje podrobne informacije o snorklanju, pravilih obnašanja in previdnostnih ukrepih ter podrobne opise vseh spremljevalnih lokacij. s fascinantnimi podvodnimi fotografijami.

Do spletne strani je zelo enostavno dostopati že s same lokacije, saj je na opisnih tablah QR koda, ki jo morate samo skenirati s pametnim telefonom, odpre pa vam brskalnik s podrobnim prikazom lokacije za snorklanje, na kateri se trenutno nahajate.

Sicer moramo poudariti, da ima celoten projekt Istra Snorkeling širšo razsežnost. Projekt spodbuja vključujoč in dostopen turizem, saj se s potapljanjem v večini primerov lahko ukvarjajo tudi osebe z zmanjšanimi gibalnimi sposobnostmi, zato so bile oblikovane in prilagojene informativne table za ranljive skupine, torej za osebe s posebnimi potrebami, ki uporabljajo invalidske vozičke.

Poleg naštetega lahko tisti, ki se ukvarjajo s snorkljanjem, sprejmejo trajnostne prakse, ki jih priporoča specializirana spletna stran, vse z namenom zmanjšanja vpliva na okolje in zaščite podmorja. To vključuje spodbujanje odgovornega vedenja pri potapljanju z masko, uveljavljanje smernic za zaščito občutljivih ekosistemov in upoštevanje predpisov. Z vključevanjem trajnostnih praks v dejavnosti potapljanja z masko lahko turizem sobiva s prizadevanji za ohranjanje in zmanjša negativne vplive na morske ekosisteme.

Razvoj izdelkov za potapljanje z masko lahko povzroči tudi gospodarske koristi za lokalno gospodarstvo z ustvarjanjem novih zaposlitvenih možnosti, na primer lokalnih vodnikov, ki lahko nudijo turistične storitve, hkrati pa spodbujajo zaščito morskega okolja in hkrati spodbujajo nakup opreme na številnih lokalnih prodajnih mestih.

»Razvoj izdelkov za snorklanje ima vse konotacije trajnostnega turizma. Poleg krepitve okoljske ozaveščenosti in to na zabaven način, preko »edutainmenta«, omogoča uporabnikom, ne glede na to, ali so turisti ali prebivalci Istre, da na lastni koži izkusijo lepoto in pestrost morskega ekosistema.

Z opazovanjem podvodnega sveta in njegove krhke narave turisti globlje razumejo morsko življenje in potrebo po njegovem varovanju. Ta povečana okoljska ozaveščenost lahko privede do večjega občutka odgovornosti in podpore prizadevanjem za ohranjanje narave. Poleg tega snorklanje spodbuja izobraževanje in raziskovanje. Turistom omogoča, da spoznajo in izvedo več o morskem življenju, ekosistemih in vprašanjih varstva narave.

Z vodenimi ogledi ali interpretacijskimi programi lahko obiskovalci pridobijo znanje o pomenu trajnostnih praks in nevarnostih, s katerimi se sooča morsko okolje. Dejavnosti snorklanja so tudi priložnost za raziskovalce, da preučujejo morske ekosisteme, spremljajo biotsko raznovrstnost in zbirajo dragocene podatke za ohranjanje narave,« je povedal Denis Ivošević, direktor Turistične skupnosti Istrske županije.

Jadransko morje je čudovita dobrina, ki bi jo morali bolje spoznati in varovati, saj zdravo morje dela zdrave tudi nas. Ta čudovita mesta za potapljanje so vedno obstajala in čas je, da svojo pozornost usmerimo v ozaveščanje o njihovi krhki lepoti in grožnjah, vse v želji, da vztrajamo pri trajnostnem ohranjanju ekosistemov.

Ko se enkrat poglobite v opazovanje morskega sveta, so to lahko ure zabave in oddiha od vsakdanjika ter pravi počitek za dušo. Navsezadnje se mnogi bojijo morja, ker ne vedo, kaj je tam, tako pa bodo lahko že na zemljevidu videli, kako izgleda dno, kdo tam živi, podvodne fotografije z lokacije pa bodo razkrile vsaj delček čarovnije, ki se skriva v svetu čudovitega podmorja.

In na koncu ne pozabimo, da je morje edina cesta, ki že od nekdaj povezuje ves svet. Z ohranjanjem tega dragocenega vira lahko zagotovimo, da bodo naše prihodnje generacije lahko uživale v tem, kar imamo danes.

Potopite se z nami – popeljemo vas v modrino Jadrana, med njegove očarljive barve in oblike, skozi fantastično floro in favno – v svet potapljanja. Zaploskajte projektu Istra Snorkeling in pred samim potapljanjem kliknite na https://www.istra.hr/en/snorkeling.

Ps. Uredništvo www.pag.si, portala o hrvaškem turizmu, se za tekst odličnega projekta Istra Snorkeling in fotografije iskreno zahvaljuje »Turistički zajednici Istarske županije«.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem