Compare Listings

MFF, več kot le filmski festival

Cinehill – Motovun Film Festival

Motovunski filmski festival bo leta 2023 očaral občinstvo na kar dveh lokacijah. Pripravite se na čarobno doživetje v svetu filma, saj se festival razširja. Tradicionalnemu Motovunu v Istri se pridružuje še Petehovac v Gorskem kotarju. Ker se festival seli iz hribov v gore nosi nova ideja ime Cinehill. Ohranjajoč svojo osnovno idejo Motovun Fulm Festival obljublja množico neodvisnih filmov in navdušujočih umetniško-zabavnih dogodkov, ki so oviti v sproščeno in živahno vzdušje.

Cinehill – Motovun Film Festival

Filmski maraton se prične 22. julija 2023 v istrskem Motovunu, nato pa se nadaljuje 26. julija 2023 v slikovitem kraju Petehovac v Gorskem kotarju. Organizatorji so novo, dodatno lokacijo predstavili s čudovitim piknikom na nadmorski višini 1.035 metrov. Piknik prostor je le deset minut vožnje z avtomobilom ali slikovitih 45 minut hoje oddaljen od Delnic.

“Vabimo vse, ki si želite nove avanture, da se nam pridružite v Petehovcu na filmskem festivalu, ki združuje planinski izlet, stik z naravo in odkrivanje osupljive lepote Gorskega kotarja. Tisti, ki nas že nekaj časa spremljate poznate naš slogan ‘Dobrodošli na hribu filmov.’ Letos se selimo iz hribov v gore in zato smo našo novo idejo poimenovali Cinehill,” so poudarili organizatorji. Nadalje so pojasnili, da bo festivalska infrastruktura v Petehovcu zgrajena na odprtih površinah gorskega piknik prostora, kjer bosta na voljo zaprt in odprt kino, koncertni oder ter kakovostna gostinska ponudba.

“Veselimo se, da bo ta festival svoje prizorišče dodatno preselil iz istrskih gričev v zeleno srce Hrvaške, kjer še vedno živijo risi, volkovi in medvedi. Verjamemo, da bodo Gorani v tem našli priložnost, ljubitelji filma pa bodo uživali v ogledu filmov pod odprtim nebom,” je povedala podžupanja Primorsko-goranske županije, Marina Medarić. Direktorica Turističnega združenja Primorsko-goranske županije, Irena Peršić Živadinov, je dodala, da ima Gorski kotar velik potencial, vendar potrebuje kanček spodbude in še več takšnih zanimivosti, kot je ta festival.

Pripravite se na filmsko avanturo brez primere. Naj vas Cinehill popelje iz istrskih gričev Motovuna v osupljive gore Gorskega kotarja. Poglobite se v čare filmske industrije, doživite lepote narave in se prepustite edinstvenosti filmskega festivala – kjer se filmska umetnost sreča z osupljivo pokrajino. Celoten pregled ponudbe je na voljo na spletni strani www.gorskikotar.hr, za dodatne informacije pa se lahko obrnete tudi na gostujočo pisarno Cinehill – Motovun Film Festivala na elektronski pošti hospitality@cinehill.eu. Še zmeraj pa velja: za podrobnejše informacije obiščite družbena omrežja festivala in uradno spletno stran www.motovunfilmfestival.com.

Povejmo nekaj več besedo o samem filmskem festivalu. Motovun Film festival, filmski festival v srednjeveškem mestu Motovun, je bil prvič organiziran leta 1999. Motovun Film Festival je posvečen predvsem filmom, posnetim v majhnih in neodvisnih produkcijah po vsem svetu. Vendar Motovun Film Festival ne ponuja le »cel hrib filmov«, ampak tudi številne druge prireditve (koncerti, delavnice, druženja, okrogle mize, zabave), ki očarajo na tisoče obiskovalcev, ki so koncem julija zgrnejo v Motovun, istrsko mestece na hribu.

Motovun Film Festival-a ne zaznamujeta rdeča preproga in glamur. Nasprotno, filmske projekcije so pod milim nebom, ozke ulice mesteca Mostovun v Istri živijo 24 ur na dan vse dni festivala, ni protokola, ni VIP lože. Na začetku je bil festival popolnoma netekmovalne narave, z leti pa je število nagrad vendarle raslo. Čeprav izjemne, nagrade in priznanja Motovun Film Festivala nikoli niso popolnoma prevzele (dodajamo, da glavno nagrado, Motovunski propeler, mednarodna žirija podeli najboljšemu filmu glavnega programa).

Turistična skupnost Istre je zapisala: »Motovun – čudovito istrsko mesto, ki leži na strmem hribu nad reko Mirno, žgečka domišljijo in širi dobre vibracije. Legende pravijo, da so jo v starih časih naselili velikani, nekateri pa menijo, da se v njej sekajo zmajeve črte, tokovi pozitivne energije Zemlje. Konec julija njegova čarobnost dobi drugo dimenzijo, saj od leta 1999 gosti filmski festival, ki je do danes požel evropsko in celo svetovno slavo.«

Organizatorji motovunskega filmskega festivala, ki je prerasel meje lastne občine, pa so na svoji čudoviti spletni strani uvodoma, med drugim, zapisali in poudarili: »Motovun Film Festival je brezskrben festival. A hkrati – festival, ki ga skrbi za svet v katerem živi. Zato so tudi programi, ki promovirajo nesporne družbene vrednote in sprožajo pomembne polemike, stalna sestavina spremljevalnih programov festivala.

V vsem – razen v ambicioznosti in kakovosti – želi biti Motovun majhen filmski festival. Nočemo prehitro rasti, nočemo prehitevati in se napihovati. Želimo biti wellnes za dušo utrujenih filmskih jezdecev, prostor, kjer se njihovi filmi vrtijo na lepem mestu, pred dobrohotnim občinstvom, pod nebom toplih poletnih istrskih noči«.

Z izbranim filmskim programom v Motovunu želijo odražati raznolikost – estetsko, tematsko, geografsko. Več držav, več različnih filmov, tako da bi se jasno pokazalo, da je filmski svet veliko širši in bolj barvit, kot se pogosto zdi. Slab teden festivalskih motovunskih dni in noči, ponavadi zadnji teden julija, je poln filmskih projekcij in ostalih spremljajočih dogodkov, ki dogajanju dodajo dodaten žar in energijo.

Filme, ki izstopajo po svoji inovativnosti, idejah in moči svojih zgodb, predvajajo na različnih lokacijah, na prostem v kinu Trg na glavnem mestnem trgu, v “pravem” kinu Bauer na istem trgu, v kinu Barbacan ob vznožju mestnega obzidja, še manjši kino pa je pri zvoniku, itd. Ko hočete narediti kratek odmor med gledanjem filmov, pa se lahko odpravite na kakšnega izmed številnih spremljajočih festivalskih koncertov ali spontanih žurov, ki se rodijo na razglednih motovunskih trgih.

Marko Stojilković je za portal www.pupiga.com že pred leti o motovunskem filmskem festivalu zapisal: »Motovun ni samo filmski festival, čeprav si lahko tam ogledate res “hrib, goro filmov”, kot se hvalijo organizatorji. Motovun je predvsem zabava. Vsak dan, vsako noč, je kar nekaj glasbenih nastopov.

Ne dvomim, da je tudi v znamenitem festivalskem kampu, kjer v času festivala domuje »večina mladeži«, dober žur in da se imaš lahko zelo lepo, ne da bi pogledal en sam film. In ta zabava res traja tudi od mraka do zore, brez prekinitve. V Motovun lahko pridete tudi na enodnevni izlet, tukaj se ne boste se počutili kot padalec, kot tujek«.

Namestnica istrskega župana Jessica Aquavita in župan občine Motovun Tomislav Pahović sta poudarila, da je Motovun Film Festival zaradi kakovosti programa in projekcij, spremljevalnih programov ter dobrega izbora gostov in žirij nepogrešljivo mesto za vse ljubitelje filmske umetnosti in kultni filmski dogodek v Istri in širše. “Istra je s tem festivalom in drugimi vrhunskimi dogodki pokazala, da je lahko kulturna destinacija, na kar smo vsekakor ponosni,” je še poudarila Jessica Aquavita.

Dovolite, da vas z besedami Milene Zajović, selektorice glavnega filmskega programa leta 2022, povabimo na prav vse naslednje Motovun Film Festival-e: »Prav zato, ker je za nami težko koronsko leto, še bolj pa, ker je pred nami čas velike negotovosti, je sedaj bolj kot kdaj koli prej pomembno, da ta naš motovunski hrib spet spremenimo v kino Paradiso.” Sporočilo ljubezni, pozitivne borbe in povezanosti najbolje povzemajo besede direktorja festivala Igorja Mirkovića: “Motovun je 277 metrov nad morjem, zdaj smo 277 metrov nad realnostjo – pomagajmo si drug drugemu, da bo naše življenje spet lepše”.

Organizatorji, ki se bojijo le slabega vremena, poudarili na uradni spletni strani Motovun Film Festival-a: »V množici tisoče svetovnih filmskih festivalov, ki se odpirajo in zapirajo, rojevajo in umirajo, se ni lahko boriti za specifičnost: Motovun Film Festival je zaradi svojega prizorišča, če ne drugega, festival z najlepšim razgledom na svetu«. Vsekakor velja, da je Motovun Film Festival zavoljo idilične lokacije in poletnega termina postal pravi praznik filmske umetnosti.

Novinar Matic Majcen je za časopis Večer zapisal: Motovun Film Festival, ta petdnevni dogodek, se je z leti v naši regiji vzpostavil kot sijajno profiliran festival, ki premišljeno združuje turizem in filmsko stroko, tako da lahko obiskovalci tja pridejo bodisi zaradi gledanja filmov bodisi zaradi druženja v mamljivem poletnem vzdušju. Tudi zaradi tega je Motovun eden redkih filmskih festivalov v polnem pomenu besede, saj mu uspeva dajati vtis pravega praznika filma z bogatim dogajanjem tako na platnih kot na ulicah.

Ps. Fotografije: Motovun Film Festival in Hrvaška turistična skupnost.

Sorodni članki

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem

Velika planina, slovenska top atrakcija

Velika planina je kraj, kjer se srečata neokrnjena narava in bogata kulturna dediščina. Veliko planino krasi eno izmed največjih in izredno fotogeničnih pastirskih naselij v Evropi. Pastirsko naselje na Veliki planini obsega okoli 140 koč in je prepoznavno po svoji zgodovinski tipični arhitekturi, ki je simbol Velike planine.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem