Compare Listings

MFF, več kot le filmski festival

Motovun Film Festival

Motovun Film festival, filmski festival v srednjeveškem mestu Motovun, je bil prvič organiziran leta 1999. Motovun Film Festival je posvečen predvsem filmom, posnetim v majhnih in neodvisnih produkcijah po vsem svetu. Vendar Motovun Film Festival ne ponuja le »cel hrib filmov«, ampak tudi številne druge prireditve (koncerti, delavnice, druženja, okrogle mize, zabave), ki očarajo na tisoče obiskovalcev, ki so koncem julija zgrnejo v Motovun, istrsko mestece na hribu.

Motovun Film Festival

Motovun Film Festival-a ne zaznamujeta rdeča preproga in glamur. Nasprotno, filmske projekcije so pod milim nebom, ozke ulice mesteca Mostovun v Istri živijo 24 ur na dan vse dni festivala, ni protokola, ni VIP lože. Na začetku je bil festival popolnoma netekmovalne narave, z leti pa je število nagrad vendarle raslo. Čeprav izjemne, nagrade in priznanja Motovun Film Festivala nikoli niso popolnoma prevzele (dodajamo, da glavno nagrado, Motovunski propeler, mednarodna žirija podeli najboljšemu filmu glavnega programa).

Turistična skupnost Istre je zapisala: »Motovun – čudovito istrsko mesto, ki leži na strmem hribu nad reko Mirno, žgečka domišljijo in širi dobre vibracije. Legende pravijo, da so jo v starih časih naselili velikani, nekateri pa menijo, da se v njej sekajo zmajeve črte, tokovi pozitivne energije Zemlje. Konec julija njegova čarobnost dobi drugo dimenzijo, saj od leta 1999 gosti filmski festival, ki je do danes požel evropsko in celo svetovno slavo.«

Organizatorji motovunskega filmskega festivala, ki je prerasel meje lastne občine, pa so na svoji čudoviti spletni strani uvodoma, med drugim, zapisali in poudarili: »Motovun Film Festival je brezskrben festival. A hkrati – festival, ki ga skrbi za svet v katerem živi. Zato so tudi programi, ki promovirajo nesporne družbene vrednote in sprožajo pomembne polemike, stalna sestavina spremljevalnih programov festivala.

V vsem – razen v ambicioznosti in kakovosti – želi biti Motovun majhen filmski festival. Nočemo prehitro rasti, nočemo prehitevati in se napihovati. Želimo biti wellnes za dušo utrujenih filmskih jezdecev, prostor, kjer se njihovi filmi vrtijo na lepem mestu, pred dobrohotnim občinstvom, pod nebom toplih poletnih istrskih noči«.

Z izbranim filmskim programom v Motovunu želijo odražati raznolikost – estetsko, tematsko, geografsko. Več držav, več različnih filmov, tako da bi se jasno pokazalo, da je filmski svet veliko širši in bolj barvit, kot se pogosto zdi. Slab teden festivalskih motovunskih dni in noči, ponavadi zadnji teden julija, je poln filmskih projekcij in ostalih spremljajočih dogodkov, ki dogajanju dodajo dodaten žar in energijo.

Filme, ki izstopajo po svoji inovativnosti, idejah in moči svojih zgodb, predvajajo na različnih lokacijah, na prostem v kinu Trg na glavnem mestnem trgu, v “pravem” kinu Bauer na istem trgu, v kinu Barbacan ob vznožju mestnega obzidja, še manjši kino pa je pri zvoniku, itd. Ko hočete narediti kratek odmor med gledanjem filmov, pa se lahko odpravite na kakšnega izmed številnih spremljajočih festivalskih koncertov ali spontanih žurov, ki se rodijo na razglednih motovunskih trgih.

Marko Stojilković je za portal www.pupiga.com že pred leti o motovunskem filmskem festivalu zapisal: »Motovun ni samo filmski festival, čeprav si lahko tam ogledate res “hrib, goro filmov”, kot se hvalijo organizatorji. Motovun je predvsem zabava. Vsak dan, vsako noč, je kar nekaj glasbenih nastopov.

Ne dvomim, da je tudi v znamenitem festivalskem kampu, kjer v času festivala domuje »večina mladeži«, dober žur in da se imaš lahko zelo lepo, ne da bi pogledal en sam film. In ta zabava res traja tudi od mraka do zore, brez prekinitve. V Motovun lahko pridete tudi na enodnevni izlet, tukaj se ne boste se počutili kot padalec, kot tujek«.

Namestnica istrskega župana Jessica Aquavita in župan občine Motovun Tomislav Pahović sta poudarila, da je Motovun Film Festival zaradi kakovosti programa in projekcij, spremljevalnih programov ter dobrega izbora gostov in žirij nepogrešljivo mesto za vse ljubitelje filmske umetnosti in kultni filmski dogodek v Istri in širše.

“Istra je s tem festivalom in drugimi vrhunskimi dogodki pokazala, da je lahko kulturna destinacija, na kar smo vsekakor ponosni,” je še poudarila Jessica Aquavita.

Dovolite, da vas z besedami Milene Zajović, selektorice glavnega filmskega programa leta 2022, povabimo na prav vse naslednje Motovun Film Festival-e: »Prav zato, ker je za nami težko koronsko leto, še bolj pa, ker je pred nami čas velike negotovosti, je sedaj bolj kot kdaj koli prej pomembno, da ta naš motovunski hrib spet spremenimo v kino Paradiso.”

Sporočilo ljubezni, pozitivne borbe in povezanosti najbolje povzemajo besede direktorja festivala Igorja Mirkovića: “Motovun je 277 metrov nad morjem, zdaj smo 277 metrov nad realnostjo – pomagajmo si drug drugemu, da bo naše življenje spet lepše”.

Organizatorji, ki se bojijo le slabega vremena, poudarili na uradni spletni strani Motovun Film Festival-a: »V množici tisoče svetovnih filmskih festivalov, ki se odpirajo in zapirajo, rojevajo in umirajo, se ni lahko boriti za specifičnost: Motovun Film Festival je zaradi svojega prizorišča, če ne drugega, festival z najlepšim razgledom na svetu«. Vsekakor velja, da je Motovun Film Festival zavoljo idilične lokacije in poletnega termina postal pravi praznik filmske umetnosti.

Novinar Matic Majcen je za časopis Večer zapisal: Motovun Film Festival, ta petdnevni dogodek, se je z leti v naši regiji vzpostavil kot sijajno profiliran festival, ki premišljeno združuje turizem in filmsko stroko, tako da lahko obiskovalci tja pridejo bodisi zaradi gledanja filmov bodisi zaradi druženja v mamljivem poletnem vzdušju. Tudi zaradi tega je Motovun eden redkih filmskih festivalov v polnem pomenu besede, saj mu uspeva dajati vtis pravega praznika filma z bogatim dogajanjem tako na platnih kot na ulicah.

Ps. Fotografije: Motovun Film Festival.

Sorodni članki

Bungee jumping na Hrvaškem

Bungee jumping, skok z elastiko, je že okrog dvajset let adrenalinska storitev, ki odlično dopolnjuje paleto številnih (športnih) turističnih dejavnosti na Hrvaškem. Bungee Jumping nam bo ob navalu ogromne doze adrenalina po žilah pomagal premagati naš notranji strah. Saj veste, že George Carlin, ameriški stand-up komik, satirik, igralec in pisec je davno dejal: »Nimam strahu pred višino, imam pa strah, da bi z nje padel«.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Križarjenje z mini križarkami

Med dopustniki je izjemno priljubljen tip potovanja, ki so si ga v preteklosti lahko privoščili le premožnejši. Leti zamujajo in odpadajo, last minute ponudbe hotelov niso preveč ugodne, trajekti in gorivo se dražijo, zato je čas za drugačen način razvajanja v naši bližini. Prednost mini križark je v manjši skupini ljudi in možnosti dostopa do skritih morskih kotičkov, hkrati pa lahko uživate v storitvah in kapacitetah hotela na vodi. V nadaljevanju bomo poskušali opisati, kako izgleda dan na križarjenju, koliko to stane ter razbiti nekatere mite.

Nadaljujte z branjem