Compare Listings

Glavani Park, v Barbanu, Istra

Glavani Park, adrenalinski park

Bi poskusili nekaj novega in vznemirljivega? Obiščite največji in najboljši avanturistični, adrenalinski park v Istri – Glavani Park. Nahaja se v bližini Barbana, obdan je z zeleno naravo, ponuja aktivno, predvsem adrenalinsko, zabavo na prostem za vse generacije, za mlado in staro, za posameznike in skupine. V Glavani Parku, ki neuradno velja za najboljši hrvaški adrenalinski park, pričakujte vrhunsko doživetje, čaka vas dan, ki ga ne boste prav nikoli pozabili.

Glavani Park, adrenalinski park

Ne bojte se za lastno varnost, Glavani Park je pod skrbnimi očesi strogih uradnikov in inšpekcij pridobil vse ustrezne, zelo zahtevne, certifikate. Ob prihodu v Glavani Park, glej tudi uradno spletno stran www.glavanipark.com, pa vas bo z nasmehom pričakala tudi številna profesionalna in zelo razigrana ekipa, ki jo – tudi kot solastnika celotnega projekta – vodita Nevenko Bulić in Nigel Christopher Simpson. Naj se zabava prične, naj se dvigne srčni utrip!

Glavani Park ponuja aktivno, adrenalina polno, zabavo na prostem za vse starosti. S prihodom v Glavani Park boste pozabili na stresen vsakdan. Zahvaljujoč različnim igralom in (zahtevnim, toda »profesionalnim«) pripomočkom (če jih sploh lahko tako imenujemo) za vse starosti, se lahko v Glavani Parku, tudi za rojstni dan, zabava celotna družina, od najmlajših do najstarejših. Glavani Park obožuje tudi večje skupine, številni turisti se znajo pripeljati z avtobusi ali kombiji, zelo pogosto pa podjetja tam organizirajo zmeraj bolj popularne »team buildinge«.

Kje »domuje« Glavani Park? V majhnem istrskem kraju Glavani, v bližini Barbana (8 kilometrov), v kraju, ki je poznan po svoji t.i. »Trki na prstenac« (podobna je znameniti in nekoliko bolj prestižni Sinjski alki). V oklepaju bomo, za lažjo geografsko umeščenost, navedli kilometrsko razdaljo od Glavani Parka do različnih krajev: Svetvinčenat (13 km), Bale (23 km), Vodnjan (12 km), Rabac (27 km), Žminj (20 km), Pazin (30 km), Rovinj (35 km) in Pulj (23 km). Vse je »blizu«, kajne? 🙂

Kako je sploh prišlo do zagona Glavani Parka? Baje je bil glavni pobudnik in promotor Glavani Parka Nigel Christopher Simpson. Ta optimizma poln Britanec se je z bodočo ženo v predelanem avtobusu iz Manchestra kmalu po prelomu tisočletja odpravil na pot »okrog sveta« ali pa vsaj do Bolgarije. Toda kaj kmalu, očaran nad istrsko pokrajino, se je ustalil v zaselku Glavani, kjer je kupil hišo.

Med dolgim razmišljanjem o tem, kaj bi z veseljem počel v življenju, se je spomnil nekaterih zanimivih angleških adrenalinskih parkov. Z idejo o istrskem adrenalinskem parku je leta 2009 navdušil še svojega bodočega poslovnega partnerja Nevenka Bulića in dve leti kasneje, torej leta 2011 sta nova adrenalinska navdušenca že odprla vrata v nov, razburljiv svet – Glavani Park.

Tako nekako o začetkih zgodbe Glavani Parka govorijo v lokalnih konobah. Sama ustanovitelja Glavani Parka zadevo vidita nekoliko drugače, zgodbo sta zaupala turistični skupnostni Barban, ki jo je objavila v svoji promocijski brošuri. Nevenko Bulić je tako podal naslednjo izjavo: »Ideja za gradnjo adrenalinskega parka je prišla povsem naključno, podali so jo turisti, ki so bivali v našem apartmaju. Takrat sploh nismo vedeli, kaj je adrenalinski park in kako takšna reč sploh izgleda. Malo smo povprašali naokoli in šli v Anglijo pogledat nekaj adrenalinskih parkov.

Ko smo videli vse aktivnosti, ki jih ponujajo britanski adrenalinski parki, smo se odločili zgraditi nekaj boljšega, bolj atraktivnega. Res pa je, da nismo pravzaprav vedeli, kako se zadeve lotiti. Na srečo, ker sem se ukvarjal z zemeljskimi izkopi, sem imel ustrezne stroje, ki so nam pomagali pri uvodni gradnji adrenalinskega parka. Velike skale smo zmleli, uredili zemljišče, izdelali ograje in naprave, tudi kipe. Bili smo zelo motivirani, šest mesecev smo delali vsak dan vsaj 12 ur. Zdaj smo na ustvarjeno zelo ponosni, saj vemo, da je skoraj ves Glavani Park delo naših rok«.

Nigel Christopher Simpson poudari naslednje: »»Nevenka sem spoznal, ko sem začel s svojim življenjem v Istri, to je bilo davnega leta 2003. Že od vsega začetka sva nekako sodelovala, toda problem je bil jezik, on ni znal angleško, jaz ne hrvaško, a sva se hitro oba začela učiti, ker sva spoznala, da bova še mnogo komunicirala. Postala sva dobra prijatelja, vmes sva se naučila angleščine oziroma – jaz – hrvaščine.

Ko je prišla ideja za park, sem vedel, da če se bomo resno lotili zasnove, da bomo zgradili najboljši park, naredili odličen projekt. In tako se je tudi zgodilo. Seveda se ni vse zgodilo čez noč, toda sedaj – veliko krvavih žuljev kasneje – si s ponosom ogledujemo naš Glavani Park, ki trenutno zaseda že dva hektarja površin in ponuja zabavo za vsako starostno skupino v trajanju 4 ali 5 ur. Naši obiskovalci so zmeraj na prvem mestu in ne glede na vse je to naš osnovni cilj, da imamo v Glavani Parku zares kvalitetno storitev in zaenkrat nam to tudi odlično uspeva, kar potrjujejo različni pozitivni komentarji – predvsem na TripAdvisorju«.

Treba je priznati, in to naredimo z največjim veseljem, da ob obisku adrenalinskega parka spoznamo, da ekipa Glavani Parka ne spi na lovorikah. To potrdijo tudi sami in dodajajo, da imajo zmeraj nove načrte za svoj ljubljeni Glavani Park. Projekt Glavani Park je rasel iz leta v leto in tako naj bi bilo tudi v prihodnje. Ste za to, da se – v dokaj naključnem vrstnem redu – sprehodimo po Glavani Parku?

Osnovni del Glavani Parka naj bi sestavljale rumena, modra in črna steza, kasneje so se dodajale dodatne atrakcije. Poglejmo. 1) Človeški katapult, ki sproži od 0 do 100 km/h v eni sekundi. To je fantastičen pospešek, počutiš se kot pilot letala, imaš pa občutek, da so se te izstrelili na gromozanski frači. Ko bo adrenalin popustil, se boste nenadzorovano smejali. 2) Gugalnica je verjetno najbolj atraktivna atrakcija v Glavani Parku. Na njej lahko hkrati sedijo oziroma visijo tri osebe. Ko se boste spustili z višine skorajda trinajstih metrov, se bodo vaši kriki slišali po »celi Istri«. 🙂

3) Quick jump je tudi dokaj nova atrakcija v parku Glavani, omogoča skok z višine dvajsetih metrov. 4) Zipline in most z monociklom imata nekaj omejitev. Zipline lahko uporablja kdorkoli, most z minociklom pa je omejen za osebe do 85 kg, prav tako pa ni primeren za manjše otroke, saj morajo doseči pedala na monociklu. 5) Rumena steza, 2 metra višine, je začetna steza, tukaj se navajamo na višino, vključuje hojo po mreži, zipline, hojo po žici. 6) Modra steza je nadaljevanje Rumene steze, le da poteka na višini šestih metrov in je zato mnogo zahtevnejša. Vključuje različne dodatne poti, ki jih je potrebno premagati, npr. hojo po vrvi, zipline, hojo po deblih in trapezu.

7) Modri stezi sledi Črna steza, ki je še nekoliko zahtevnejša. Otroci, nižji od 1,5 metra bodo potrebovali na določenih delih pomoč staršev ali skrbnikov. Črna steza vključuje hojo po mreži na strašljivih desetih metrih višine, viseče »gugalnice« po katerih morate hoditi, plezanje po deblu, sledijo pa še skateboard, hoja po žici, visoka viseča mreža in nazadnje visoki zipline s pomočjo katerega se spustite na trdna tla. 8) Plezalna stena, ki je sestavljena kvalitetno in iz močnih materialov, smeri prijema so sestavljene po težavnostnih stopnjah, rumene prijemalke vodijo po lažji poti, črne pa po najtežjih.

Smo še kaj pozabili omeniti? Zagotovo, npr. nekakšno centrifugo, ki te hitro suče okrog lastne osi in izgleda kot v kakšnem filmu o astronavtih, ki pridno trenirajo za polet med svetleče zvezde. Težko razložimo, zato predlagamo, da Glavani Park od doma spoznavate v video formatu (klik!), zagotovo pa je – seveda – najbolje, če ga obiščete kar sami. Glavani Park je sicer odprt vso leto, brez premora in odmora, od 9.00 do 17.00 (ob tem, da je zadnji vstop za atrakcije ob 15.00). Ekipa Glavani Parka vljudno prosi, da se obiskovalci »držite predpisanega urnika«. 🙂

Dodajamo še, da je sam vstop v Glavani Park popolnoma brezplačen, se pa potem cene stopnjujejo ob uporabi atrakcij. Npr. osnovne, posamezne atrakcije so devet evrov, človeški katapult je 36 evrov, uporaba popolnoma vseh »adrenalinskih orodij« pa vas bo stala 63 evrov na dan. Za neljuba presenečenja (beri: podražitve) na www.pag.si ne odgovarjamo, zato priporočamo klik na spletni cenik atrakcij.

Poleg adrenalinskih užitkov se v Glavani Parku lahko sprostite ob kavi, osvežilni pijači in sladoledu. Lakoto si – med turistično sezono – lahko (morebiti?!) občasno potešite s hrano z žara. Še to, naši najmlajši, otroci, se lahko igrajo v (varni) mreži, drevesni hišici in mini bagerju. Spoznajo lahko tudi kozličke, mačke in pse.

Kaj reči za sam konec prispevka o Glavani Parku? Ker nam je Glavani Park všeč, smo celo nekoliko »reklamni« in zato naj bo naš sklepni stavek naslednji: »Prekinite lastno dolgočasno rutino in pridite po dozo čistega adrenalina v najboljši pustolovski park v Istri – Glavani Park. Ne bo vam žal, če boste nekoliko začinili svoj dopust.« 🙂

Ps. Fotografije: Glavani Park in novinarji www.pag.si.
Vabimo pa tudi k branju adrenalinske izkušnje Alenke Galun, ki je svoj strah in pogum opisala v članku z naslovom Glavani Park: ko se zašibijo kolena.

Sorodni članki

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Ljubljanske sobe pobega izzivajo

Kaj je soba pobega ali »escape room« igra? Igre »escape room« so interaktivna doživetja, kjer ekipe igralcev rešujejo uganke in izzive, da bi rešile nalogo (misijo) v določenem času, običajno v 60-ih minutah. Koncept, ki ima korenine na Japonskem, je v obliki, kot jih poznamo danes, vzcvetel v Budimpešti, Beogradu in Ljubljani (blagovna znamka Enigmarium) ter se bliskovito razširil po vsem svetu.

Nadaljujte z branjem

Kravata ima svoj muzej – Cravaticum

Cravaticum je edinstven butični muzej na svetu, tam se vse vrti okrog kravat, nahaja pa se v samem središču Zagreba. Zgodovinska dejstva in zanimive zgodbe o kravati so v glavnem hrvaškem mestu predstavljene skozi zanimivo, sodobno in interaktivno razstavo, ki vas bo nezaustavljivo povlekla v zanimiv svet kravate, vse od njenih romantičnih začetkov pa do avantgardne prihodnosti. Obisk majhnega muzeja Cravaticum priporočamo prav vsem, ki si želijo odkriti zanimiva dejstva in skrivnosti o najbolj priljubljenem modnem dodatku, ki izvira prav iz Hrvaške.

Nadaljujte z branjem