Compare Listings

Muzej Olei Histriae v samem centru Pulja

Museum Olei Histriae, muzej Olei Histriae

Na poti odkrivanja sveta ekstra deviškega oljčnega olja se je priporočljivo ustaviti v posebnih, specializiranih muzejih. Muzeji olj so tudi priporočljivi za ljubitelje umetnosti in kulture, ne le hrane in vina, saj predstavljajo dediščino, ki jo je treba ohraniti. Eden izmed takšnih, tudi turističnih, resničnih »sladkorčkov« je muzej Olei Histriae, po slovensko bi lahko – po domače – rekli tudi hiša istrskega oljčnega olja.

Museum Olei Histriae, muzej Olei Histriae

»Muzejski del hiše istrskega oljčnega olja pripoveduje zgodbo o oljkarstvu v Istri skozi zgodovino. Prvi razcvet oljkarstva v Istri se je zgodil v rimskih časih. Rimljani so istrsko oljčno olje cenili kot eno najboljših v rimskem imperiju, kar imamo dokumentirano v delih rimskih pisateljev. Najdbe rimskih amfor nam govorijo o izvozu istrskega oljčnega olja po vsej Evropi«, uvodoma zapišejo na spletnih straneh puljskega muzeja Olei Histriae, ki ga bomo podrobneje predstavili v nadaljevanju.

Lorena Boljunčić, umetnostna zgodovinarka in podjetnica v turističnem sektorju, je ustanoviteljica puljskega muzeja Olei Histriae, ki ima v svojem fokusu oljčno olje (in le deloma oljke). Museum Olei Histriae se nahaja v središču Pulja, le nekoliko minut hoda je npr. oddaljen od slovite puljske Arene. Pulj je sicer očarljivo hrvaško mesto na skorajda samem jugu Istre, muzej Olei Histriae je paradni konj mesta, ki se je rodil iz Lorenine strasti do »oljčne kulture«.

Muzej Olei Histriae se razprostira na zavidljivih 560 kvadratnih metrih. Od njegovega odprtja – na prvotni lokaciji -, leta 2017, ga je obiskalo na tisoče turistov iz vseh koncev sveta. Lorena Boljunčić je ob odprtju svojega zasebnega muzeja izjavila: »Ideja za odprtje tako edinstvenega objekta je nastala po številnih potovanjih, kjer sem odkrivala kraje in projekte, ki so tradicijo kraja turistom posredovali na moderen in zanimiv način. Povsem spontano se je med enim od obiskov starega družinskega oljčnega nasada porodila ideja o muzeju Olei Histriae. Prepričan sema, da smo tukaj začeli pisati uspešno kulturološko, gastronomsko, pa tudi turistično, zgodbo«.

»Museum Olei Histriae je pobuda, ki si jo mesto Pulj zasluži. V sodobnem turizmu se je treba osredotočiti in specializirati in zato je muzej Olei Histriae odličen. Gre za primer projekta, ki turistom omogoča in zagotavlja dodatna doživetja tudi izven glavne sezone. Današnji turizem je doživljajski turizem, ljudje želijo doživeti nekaj novega in ta muzej jim to omogoča,« pa je maja 2017 dodal Boris Miletić, župan mesta Pulj.

Lorena Boljunčić je za medij www.poslovni.hr povedala: »Spoznala sem, da ima Hrvaška kot turistična destinacija velike možnosti za privabljanje gostov, ki jih ne zanimata le sonce in morje, ampak k nam potujejo tudi zaradi kulturne dediščine. Zavedati pa se je treba, da morajo biti različni kulturni in turistični proizvodi v destinaciji tudi dobičkonosni. Primere za to najdemo povsod, mogoče največ prav na zahodu Evrope«.

Podjetnici (leta 2021 je bila nagrajena z nazivom »najboljša hrvaška mikro podjetnica«) in muzealki, solastnici muzeja Olei Histriae, Loreni Boljunčić, smo nekaj vprašanj zastavili tudi sami.

1) Lorena, kako se je pojavila vaša strast do sveta oljčnega olja in kdaj ste se odločili ustanoviti muzej, ki je v celoti posvečen ekstra deviškemu oljčnemu olju?

Pred dobrimi petnajstimi leti sem mislila, da ne maram oljčnega olja. Takrat je bila večina oljčnih olj v Istri iz pozne letine, zato mi vonj in okus mi nista bila všeč. Toda kmalu so oljke, ki jih je pred mnogimi leti posadil moj oče, začela roditi in prvič sem okusila čudovito sveže oljčno olje.

To je bil pravzaprav čas, ko so pionirji, kot so Belič, Ipša, Al Torcio in Chiavalon, začeli s sodobnim načinom pridelave. Bila sem zelo presenečena in začela sem raziskovati, kaj se je zgodilo, kje so nastale te razlike v kakovosti, v tej drugačnosti. Kot umetnostni zgodovinar sem začela raziskovati tudi zgodovino oljkarstva v Istri, nato pa sem se pred dobrimi petimi leti odločila, da naredim prostor, kjer bo vse to zbrano. Tako smo ustvarili hišo istrskega oljčnega olja, ustvarili smo Museum Olei Histriae.

2) Kako ste pred odprtjem razmišljali o samem muzeju Olei Histriae?

Ni bilo lahko, potrebovali smo namreč dokaj velik prostor za muzej, degustacijske prostore in tudi trgovino. Najprej smo našli star, zapuščeni prostor v središču Pulja, ga obnovili in začeli delati. Ker pa smo ugotovili, da ima vendarle premajhno kvadraturo za naše potrebe, smo se odločili, da se preselimo v drug prostor, prav tako v središču, v bližini rimskega amfiteatra. Čeprav je nov prostor zelo podoben staremu ima vendarle več prostora, velik je 560 kvadratnih metrov, kar nam trenutno popolnoma zadošča.

3) Muzej ponuja različne prostore. Ali lahko na kratko opišete, kako je urejen?

Moja ideja je bila predstaviti vse vidike ekstra deviškega oljčnega olja v Istri. V muzeju Olei Histriae je tako sedaj na ogled zanimiva zgodba o preteklosti iz rimskih in srednjeveških časov, pa tudi o sedanjosti oljkarstva v Istri. V muzeju Olei Histriae razložimo tudi, kaj je pomembno za pridelavo kakovostnega oljčnega olja, kaj je kemična ali senzorična analiza itd.

V muzeju Olei Histriae si lahko ogledate dva izvirna filma. Prvi je bil posnet pred 40 leti, prikazuje, kako smo takrat izdelovali oljčno olje, drugi film pa prikaže, kako to počnemo danes. Poleg muzejskih vsebin je v hiši Olei Histriae na voljo tudi vodena degustacija, kjer naše obiskovalce naučimo, kako prepoznati kakovostno oljčno olje, kako ga ločiti od industrijskega, kako lahko sledimo mednarodnim standardom. To je kot majhen in zanimiv tečaj testiranja oljčnih olj.

Na koncu hiše istrskega oljčnega olja imamo trgovino z največjim izborom istrskih proizvajalcev. Na voljo je več kot 20 istrskih proizvajalcev z mednarodnimi nagradami, najdejo se več ali manj vse istrske sorte s kontrolno znamko EVOO, različne mešanice in drugi izdelki iz oljčnega olja, kot je npr. naravna kozmetika itd.

4) Kako je organiziran obisk muzeja?

Naši gostje si najprej radi ogledajo muzejski del. V njem je veliko informacij, ki so pravzaprav uvod v degustacijo. Imamo avdio vodnika v dvanajstih jezikih, tako da posamezniki zlahka razumejo nekatere posebne besede in razlage. Če gre za obisk skupine, jih strokovno vodimo po muzeju, in sicer v angleškem, nemškem, italijanskem in francoskem jeziku. Nato pripravimo vodeno degustacijo. Na koncu lahko obiskovalci obiščejo še trgovino in izberejo vrsto olja, ki jim je najbolj všeč.

5) Kaj bi – vsaj na kratko – povedali o zgodovinski poti pridobivanja oljčnega olja?

Najbolj zanimivo se mi zdi, da je bil način proizvodnje oljčnega olja podoben od rimskih časov do nedavnega. Le stroji so nekoliko spreminjali svojo obliko, v devetnajstem stoletju so na primer obstajale hidravlične stiskalnice, vendar sta bila drobljenje in mešanje oliv skoraj enaka. Danes imamo popolnoma drugačen način pridobivanja olja, veliko skrbimo za polifenole in pridelek obiramo veliko prej. Mnogi obiskovalci mislijo, da obstajata dve vrsti oliv – zelene in črne. Pokažemo jim, da je vsaka oliva na začetku rasti zelena, barva pa se spreminja z zorenjem.

Za rimsko obdobje imamo zelo informativen zemljevid izvoza istrskega oljčnega olja v prvem stoletju po vsem rimskem imperiju. To danes vemo z analizo posebne oblike amfor – »Dressel 6B«, ki so jih izdelovali v Istri in so jih našli v različnih krajih po Evropi.

6) Kako je organizirana degustacija v muzeju Olei Histriae?

Vodeno degustacijo uvede kratka PowerPoint predstavitev, na kateri naši gostje opazujejo seznam pozitivnih in negativnih lastnosti oljčnega olja. V predstavljenih oljih jih iščemo tako, da primerjamo visokokakovostni EVOO in poceni EVOO iz supermarketa, ki ima običajno napako v vonju in okusu. V degustacijskem paketu imenovanem »Gold experience« (Zlato doživetje) predstavimo pet visokokakovostnih istrskih olj različnih sort in zaključimo s sladico – sladak desert kombiniramo z izbranim oljčnim oljem.

7) Katere vrste ekstra deviških oljčnih olj so na voljo v muzejski e-trgovini?

V muzeju Olei Histriae imamo res čudovit izbor najboljših istrskih oljčnih olj. V zadnjem desetletju so istrski proizvajalci prejeli številne mednarodne nagrade, zato smo ponosni, da jih lahko promoviramo. Na vsaki polici razstavljamo eno ali več priznanj posameznega proizvajalca z različnih tekmovanj, kot so v Bariju za ekološka olja, v Pesaru L’ Orciolo d’oro, Flos Olei v Rimu, tekmovanje v Zürichu, Olive Japan, Los Angeles Olive Oil Award, New York olive oil competition itd.

Kaj povedati za sam konec tega prispevka? Museum Olei Histriae ponuja pravo potovanje v preteklost, kjer odkrivamo, kako so Rimljani predelovali olive v oljčno olje, ob zanimivi degustaciji oljčnih olj pa se iz srednjega veka premaknemo v današnji čas. Na spletni strani www.istria-gourmet.com so zapisali: »Oljka je simbol Sredozemlja. Lahko bi tudi rekli, da je Sredozemlje tam, kjer rastejo. V Istri je drevo oljke že od nekdaj dajalo veliko: hrano, zdravila, gorivo in material za izdelavo različnih predmetov. Oljka ima že tisočletja ima osrednjo vlogo v življenju Istre«.

Zato v uredništvu www.pag.si zaključujemo: Edino pravilno je, spodobi se, da so v Istri, v samem srcu Pulja, vendarle zastavili projekt, ki daje iskreno veljavo oljkam oziroma oljčnemu olju. Lahko le čestitamo Loreni Boljunčić in njeni ekipi, da se je projekta Museum Olei Histriae lotila z neprecenljivim zanosom in profesionalnim pristopom. Turisti smo ob obisku zlahka očarani nad novimi spoznanji o oljčnem olju.

Naj povemo še, da je leta 2023 cena za obisk muzeja, na naslovu Istarska 30 v Pulju, 10 evrov, različni paketi degustacij pa stanejo od 7 evrov (otroci), okrog 24 evrov posamezno, 56 evrov (družinska izkušnja).

Vsekakor pa velja, da lahko vse aktualne, najbolj sveže, informacije najdete na uradni spletni strani www.oleumhistriae.com, pa tudi na facebook strani muzeja Olei Histriae.

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta se uredništvo www.pag.si se zahvaljuje Veronici Lavenia. Fotografije: Museum Olei Histriae in novinarji www.pag.si.

Sorodni članki

Salajland – božična svetlobna čarovnija

Že več kot dobri dve desetletji praznična čarovnija v času božičnih praznikov osvetljuje družinsko posestvo Salaj v Grabovnici pri Čazmi. Tri generacije družine Salaj si vsako leto zagnano prizadevajo, da bi bila čarovnija luči, ki jo z zaposlenimi ustvarjajo na njihovem velikanskem posestvu, vse bolj spektakularna. Ne le, da hočejo Salajevi ustvariti »Božično čarovnijo svetlobe«, za katero je sedaj uporabljenih že skorajda 5 milijonov raznobarvnih lučk (!), ampak hočejo na »posestvu Salaj Land« ustvariti tudi edinstveno izkušnjo, ki bo združevala in osrečevala ljudi. Svetlobne dekoracije Salajlanda si lahko ogledate prav vsak dan med 1. 12. 2023 in 8. 1. 2024.

Nadaljujte z branjem

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem

Martinovanje v Medžimurju

Začetek novembra je v znaku mladega vina, kar v Medžimurju pomeni le eno – na medžimurski vinski cesti je čas za martinovanje. In ne pozabimo: o kakovosti vin medžimurske vinske ceste pričajo številne Decanterjeve nagrade, ki vsako leto prispejo na naslove lokalnih vinarjev.

Nadaljujte z branjem