Compare Listings

Rabska torta in »hiša rabske torte«

Rabska torta, sladica iztrgana preteklosti

Rabska torta je tradicionalna in najbolj znana sladica hrvaškega otoka Raba. Slastna »rabska torta« ima zelo bogato zgodovino, ki sega več kot 800 let v preteklost. Rabska torta izredno bogati hrvaško kulinarično dediščino in – seveda – tudi otok Rab. Številni kulinarični strokovnjaki menijo, da je rabska torta popolnoma zasluženo v samem vrhu gastronomske ponudbe Kvarnerja in morebiti tudi celotne Hrvaške.

Rabska torta, sladica iztrgana preteklosti

Osnovne sestavine za rabsko torto so mandlji, sladkor, jajca, limonina lupina, pomarančna lupina in maraskino (liker iz višnje). Testo je pripravljeno iz moke, masla in jajc, včasih pa vsebuje tudi nekaj sladkorja. Priprava rabske torte je zahtevna in zahteva veliko natančnosti in potrpežljivosti. Najprej je treba pripraviti mandljevo maso. Mandlji se morajo fino zmleti in zmešati z ostalimi sestavinami, kot so sladkor, jajca, limonina in pomarančna lupina ter maraskino. Testo se tanko razvalja in oblikuje v spiralno obliko, ki je značilna za rabsko torto. Mandljevo maso se nato enakomerno razporedi po testu in vse skupaj zavije v obliko polža. Narežemo jo na ploščice, široke 3 cm, in postrežemo kot drobno slaščico.

Otok Rab je že od rimskih časov znan kot srečen otok, kot »Felix Arba«. Na otoku Rabu, tam nasproti slavnega Velebita, se je, tako trdijo hrvaški viri, rodil (sveti) Marin, ustanovitelj samostojne republike San Marino (glej tudi tekst z naslovom https://pag.si/ob-jadranski-obali-do-pete-italijanskega-skornja-1-del/). Prvi zapis recepta za rabsko torto pa še danes hranijo rabske sestre benediktinke, ki naj bi sladico ustvarile za papeža Aleksandra III. ob njegovem obisku davnega leta 1177. Vanjo so dale vse dobrote, ki jih ponuja otok Rab, in jo zvile v obliko polža, ki spominja na ukrivljeno škofovsko palico. Papež je bil, tako kot vsak, ki okusi rabsko torto, presenečen nad njenim sladkim okusom in užitkom, ki jih ponuja ta sladica.

Na uradni spletni strani www.rabskatorta.com lahko preberemo: »Vsi vonji, okusi primorja, izkušnje, veščina izdelave negovana dolga stoletja, so združeni v harmonijo, ki se imenuje rabska torta. V rabski torti sta združena s soncem sladkost škrte zemlje in grenak okus kamnitih skal. Prav takšni mandlji v kombinaciji s sladkornimi kristali, dišečo limono in prepoznavnim okusom likerja maraskina so osnova za to edinstveno sladico«.

»Kuća rabske torte« (po slovensko bi lahko rekli »hiša rabske torte«) je prostor, kjer lahko vidite celoten proces ustvarjanja rabske torte. Seveda lahko rabsko torto v »Kući rabske torte«, ki z velikim veseljem sprejema tudi skupine turistov, sladico tudi okušate ter seveda tudi kupite. Tam so na voljo številni različni izdelki, toda predvsem rabska torta slovi kot odličen, avtohton spominek otoka Raba.

Hišo rabske torte najdemo v starem mestnem jedru prekrasnega Raba (ulica Stjepana Radića 5), v bližini mestne lože, ki je skozi stoletja redno zbirališče vseh prebivalcev mesteca (glej tekst z naslovom Rab, mestece štirih zvonikov). Ko boste vstopili v »Kuću rabske torte«, boste hipoma začutili pridih tradicije in ljubeznive topline. Hiša Rabske torte, ki velja za pravi turistični sladkorček, diši po sveže naribanih limonah in pomarančah, po sveže pečenem kruhu. Seveda je Kuća rabske torte tudi največji promotor rabske torte in kraj, kjer se tradicija pridno nadaljuje.

Podjetje Vilma Slastice d.o.o. stoji za Hišo rabske torte, ki praznuje že dobro desetletje obstoja. Začetki tega projekta segajo v leto 1996, ko je pogumna Vilma Brna drzno zapustila veliko turistično podjetje in ustanovila lastno obrtniško delavnico za proizvodnjo različnih slaščic, kmalu se je lotila tudi slavne rabske torte. Vilmi se je pri projektu kmalu pridružil sin Josip. Ta je s filigranskim občutkom za lepo naredil rabsko torto za zelo prepoznavno blagovno znamko (otoka Raba). Slava rabske torte, se je hitro razlila po Jadranskem morju, čez čudovite plaže otoka Raba.

Slovenske novice so o tem obdobju zapisale takole: »Čas je prinesel svoje in rabskih babic, ki so znale na čaroben način združiti vse te sestavine v rahlo celoto, je bilo na otoku vse manj. Morda bi rabska torta utonila v pozabo, če se pred štirimi desetletji na otok ne bi preselila Vilma Brna. Strastna slaščičarka je raziskovala dobrote otoka, in ko je naletela na rabsko torto, je vedela, da ima pred seboj nekaj zelo posebnega. S svojim znanjem, vztrajnostjo in voljo ter ob pomoči najbližjih ji je uspelo sodobnemu času približati delček srednjeveškega Raba«.

Seveda pa v podjetju Vilma Slastice d.o.o. podjetniške zgodbe ne gradijo le na tradicionalni slavi značilne rabske torte. V Kući rabske torte se zelo radi pohvalijo tudi s svojim džinom, »Gin 1177«. To je aromatični gin, ki navduši s svežino, pridobljeno iz pomarančne in limonine lupine, ter nežno toplino, ki jo dajejo mandlji. Gin 1177 v katerem je ob aromah ujet vonj po soncu in morju, ob najbolj skrbno izbranih sestavinah navduši že s prvim pokušanjem.

Kuća rabske torte je sicer polna različnih, odličnih izdelkov. Tu je njihova domača čokolada, najdejo se številna oljčna olja, kisi, marmelade, zelo različne sveže slaščice, tudi slavni paški sir in podobno. 🙂

Za konec dodajamo še celotno recepturo za pripravo rabske torte. Mimogrede, na spletu beremo, da izdelava rabske torte ni »zelo enostavna, preprosta«. Tako pravi internet: »Rabsko torto lahko samostojno naredi lahko le nekdo, ki je to sladico ob pomoči naredil že stokrat, ker je treba sestavine “čutiti pod prsti”. Koliko dodati mandljem, je odvisno od vlažnosti in toplote, torej od temperature. Med vročino bo šlo v torto manj jajc, pozimi pa bodo mandlji »iskali« več jajc, ker je hladno in ni vlage. Strokovnjaki pravijo, da je osnovno pravilo, da ta mešanica nikoli ne sme biti suha, prave mere pa vam nihče ne more dati …« Sliši se dokaj zapleteno, kajne?! 🙂

Sestavine.
Testo: 260 g moke, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, ščepec soli, 2 jajci, 40 g stopljenega masla, 2 žlici mleka. Nadev: 400 g olupljenih mandljev, 400 g sladkorja, 40 ml maraskina (lahko tudi amaretto ali pomarančni liker), 2 jajci, 1 žlica naribane pomarančne lupinice, 1 žlica naribane limonove lupinice. Okras in posip: 6–8 olupljenih mandljev, malo maraskina, sladkor v prahu.

Priprava sladice, rabske torte.
1. Moko, vaniljev sladkor in ščepec soli damo v skledo in premešamo. Dodamo jajci, maslo in mleko ter zamesimo gladko testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik, kjer naj 1 uro počiva.
2. Medtem zmeljemo mandlje, jim dodamo sladkor, liker, jajci ter pomarančno in limonovo lupinico. Vse zmešamo z roko, da se sestavine povežejo.
3. Spočito testo razdelimo na 2 dela. Na pomokani delovni podlagi polovico testa malo pomokamo in tanko razvaljamo (kot za rezance). S širokim čopičem z njega odstranimo moko in ga prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Z rezalnim koleščkom zarišemo krivuljo v obliki velikega polža z razmakom širine 5 cm med vzporednimi črtami krivulje. Na rezu krivulje testo nežno raztegnemo, da med trakovi nastane razmak širine 1,5 cm.

4. Na testo razporedimo nadev, tako da ga najprej s prsti oblikujemo v svaljke, ki jih polagamo na testeno podlago (polža). Nato nadev s parom vilic poravnamo, pritem pa mora na podlagi ostati 1 cm čistega roba, na katerega bomo lepili okrasni trak iz testa. Pečico segrejemo na 120 °C (ali 100 °C z ventilacijo).
5. Preostalo testo spet tanko razvaljamo (kot za rezance) in ga z rezalnim koleščkom razrežemo na trakove, široke 2 cm. Okrasne trakove s prsti valovitonabiramo in pritiskamo oziroma lepimo na rob testa. Začnemo na sredini polža. Torto na začetku in koncu okrasimo s celimi mandlji, nato jo damo v pečico in pečemo približno 40 minut.
6. Pečeno torto poškropimo z maraskinom ali drugim likerjem. Pustimo jo, da se ohladi, nato jo potresemo s sladkorjem v prahu. Narežemo jo na ploščice, široke 3 cm, in postrežemo kot drobno slaščico.

Ne pozabite: Rabska torta živi svoje sladko življenje na prestolu gastronomske ponudbe Raba, Kvarnerja in Hrvaške. Na otoku Rabu se na vsakem pomembnejšem praznovanju postreže tudi rabska torta. Rabska torta je priročno in zelo lepo darilo ob prav vsaki priložnosti. Na koncu koncev, rabska torta je del srečnega otoka!

Turistična skupnost Rab dodaja: »Izvirni in hkrati skrivni recept z vsemi podrobnostmi za pripravo te sladke dobrote so poznale le redke domačine, skopo in ljubosumno so ga prenašale naprej, mlajšim generacijam. Rabsko torto gospodinje pripravljajo predvsem ob izjemno svečanih priložnostih. Rabska torta, ki je bila nekoč rezervirana le za veljake in bogate meščane, je danes postala najizvirnejši spominek otoka Raba, ki je poleg posebnega užitka za brbončice ponesel pridih rabske tradicije na številne konce sveta. Za izdelavo vrhunske rabske torte potrebujete večdnevno delo, potrpežljivost in seveda dolgoletne izkušnje. Rabsko torto je težko opisati z besedami, zato predlagamo: obvezno okusiti in bogastvo okusov deliti z najdražjimi«. 🙂

Ps. Fotografije: Kuća rabske torte, www.pag.si in TZ Hrvaške.

Sorodni članki

Mrduja in »Potezanje Mrduje«

Mrduja je zelo majhen, nenaseljen otoček, ki se nahaja v Splitskih vratih pred mestom Milna na Braču, je pa Mrduja tudi dokaj blizu otoka Šolta. Ker je »nekje na sredi«, je otoček Mrduja večni vzrok prepirov med prebivalci teh dveh otokov, saj se postavlja večno vprašanje: »Čigava je Mrduja?!« Od leta 2008, skoraj zmeraj zadnji vikend julija (leta 2024: 18., 19. in 20. 7), se organizira turistično-zabavna prireditev, ki v originalu nosi ime »Potezanje Mrduje« (slovensko bi lahko rekli »vlečenje Mrduje). Na hudomušnem dogodku »Potezanje Mrduje«, ki sugerira na znano vlečenje vrvi, se odloči komu bi pripadal otoček Mrduja v naslednjem letu (do naslednjega Potezanja Mrduje). Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

“Mala barka – Štorija od mora”

Razstava in regata tradicionalnih jadrnic Mala barka - štorija od mora tradicionalno poteka v mesecu juliju v Mošćenički Dragi. Prireditev »Mala barka - štorija od mora«, ki jo spremlja izredno bogat spremljevalni program, temelji na kulturnozgodovinski in tradicionalni dediščini, ima pa tudi športni značaj. Tradicionalna jadra v objemu morja, skrivnosti ladijskih dnevnikov in riva, ki potuje skozi čas. Vse to in še več v Mošćenički Dragi, leta 2024 od 12. do 14. julija. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Croatia Open Umag; več kot le športni spektakel

Teniški turnir v Umagu je vrhunski turistični dogodek, ki pritegne več kot 100 tisoč obiskovalcev. Tudi zato bo med 19. in 27. 7. 2024 Umag spet postal središče enega izmed najpomembnejših družabnih dogodkov na Hrvaškem. Umag bo tudi letos spet povezal vrhunski tenis, odlično zabavo in gurmansko ponudbo.

Nadaljujte z branjem